|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:52 pm
Логически Анализатори ....
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
FTDI2232 ima 2 канала. Мисля че подобно връзване ще даде доста гъвкавост при управлението. Ядрото в FPGA-to ще може да се зарежда и от процесора и от USB. Също и преточването на 4Мб ще е по лесно си мисля директно от FPGA-to
|
| Пет Юли 08, 2005 6:44 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
pirev dosta napred si s materiala ne se prawi na skrommen  .
A ako se razgleda blokowata shema na towa chudo moje da se widi kolko soft moje da se natwori za nego. Ima rabota za celiq kitaiski narod che i za malko bylgari otgore
|
| Пет Юли 08, 2005 6:47 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
За какво са два канала пак ще попитам  С един канал стига (FT232). Нали това е една от целите на ATMEGA-та >> интерфейс между PC<>Анализатор. FLASH-a на FPGA-то може да се зарежда и през контролера, за целта му се прави Bootloaer.
|
| Пет Юли 08, 2005 6:53 pm |
|
 |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Дя право казваш, самия анализатор не е нещо особено за изпълнение, ама като така и така мислим да го правим тва чудо, имаики предвид и голямата универсалност на едно такова творени (щракваш с пръст и ето ти нещо друго), няма да е лошо поне един ATMega16 да има ...
Колкото до динамичната памет .. ммм'да, по добре SRAM, що да си услойняваме живота
Няма ли да е по удачно да плзваме FIFO статична памет ? Чувал съм че тя е в пъти по-бърза от тази с произволен достъп .....незна само дали ще може да се докопаме до такава (аз поне не съм ползвал досега, като изпълнение на отделен чип ).
LCD'то мисля че е добра идея, а и колко е едно двуредово 14лв, не е мъка за умиране
За батеририте знам едни чипчета на MAXIM MAX1811 цяло Li-ion зарядно в един корпус (като си тегли тока дирекно от USB'то), че и ефтино ...
Еи @pirev не се коси толкова то и аз не съм от най-големите маистори ... ама его, давам акъл (или поне се мъча де) 
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Пет Юли 08, 2005 6:58 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Я и аз да кажа за двата канала на USB'то ...
Чак от два отделни няма нужда ... ама наистина ще е добре ако може да се върже и FPGA'то дирекно към USB, може и по един канал като MCU'то да контролира към кое устроиство да се комутира трансфера от USB'то, с един прост мулти-плексор ще стане ....
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Пет Юли 08, 2005 7:06 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Ama prosto i 2ta kanala sa w edin chip. I go ima w Comet. I razwoini platki moga da razdam 5 broq za nego.
2 riq kanal e udoben zashtoto s nego moje da se raboti s FPGA-to bez uchasteto na kontrolera koeto ot nqkakwa gledna tochka uprostqwa rabotata
|
| Пет Юли 08, 2005 7:12 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Прав си Никола ... и цената му е сносна 7.5205 USD
Aма малко сложничък ми се види  (различни режими на конфигурация (232, 245, CPU FIFO ... ) знам ли ...
Ако ползва и същите драивери като FT245 ще е добре за да не създаваме много главоболия на Predator_MF със софтуера ... Predator_MF ти кво ще кажеш ?
|
| Пет Юли 08, 2005 7:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Брей - аз за половин ден неможах да влезна в тоя форум и после 3 часа немога да ви изчета постовете. Вътре съм бе - как не (особенно ако вкарате в FPGA-то и 7-8 ФРП-та, ама със всичките им 6 извода де  ). Когато се правят ЛА най-добре е да се ползват синхронни SRAM (справка Micron). На времето съм правил такова животно (само, че с логики), което работеше до 50MHz и предаваше данните през ISA шината към компа. А иначе 64K x 16 10nS SRAM е 4-5$ и то в DigiKey. Ще помогна с каквото мога, няма проблем.
|
| Пет Юли 08, 2005 7:44 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Я пак аз да питам, че никои не ми отговори  за FIFO паметите ....
Няма ли да станат а ? Точно за такива неща гледам че ги гласят
Щото тука ни трябва само да пушваме ... и после да го узз-пушваме от паметта
Как седят нещата при тях относно скороста ... мисля че са доста бързи а ?
|
| Пет Юли 08, 2005 7:53 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Хм. виждам как ще стане поне совалка за трансгалактически полети.
Първо: защо трябва да е с FPGA? Ами вероятно за да има и чип за първоначално зареждане.  Според мен едно CPLD XL9572??? ще е повече от достатъчно.
Второ: Защо трябва да има микроконтролер? Ами за да пишем повече софт.  . Че и по-скъпичко ще стане.  Според мен изобщо няма да трябва.
Трето: DRAM е по-удобна, защото има по-малко крака и по-лесно се опроводява. Лошото е, че е доста по-бавна. Евтин вариант е да се ползват кешови SRAM от стари дъна ( аз съм си го направил ТОЧНО така )
Четвърто: Без контролер няма LCD. А и за какво и как ще се ползва? С комп не е ли много по-удобно? Дори и на полето с един лаптоп ще стане по-бързо и удобно.
Та аз го виждам така : CPLD, USB interface, Input Buffers, Cache SRAM, и за съжаление 3-4 чипа още логики от серията 74HC???. Това можем да го измислим и направим. Другото нещо - софта за PC е много по-туткаво и хич не ми се захваща с него. Та за това ще трябва още някой мераклия. Това може да се превърне в 8-канален ( или 36 канален !!! ) анал-лизатор с интелигентен спусък по някакъв програмируем критерий и с памет за няколко десетки хиляди семпъла.
Ща извинявате, ако с тона си съм засегнал някого. Не е от лоши чувства.
|
| Пет Юли 08, 2005 8:05 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
По същата тая логика отговарям на @Nikola...FT232BT e с $2 по-евтин от FT2232. Един канал е предостатъчен за каквото и да е за този анализатор. Освен това не забравяй, че и софтуер ще трябва да се пише...Ако разсъждаваме по логиката "да сложим каквото имаме под ръка" може да изровя някой PIII на 500MHz от кашоните си  . Идеята за микроконтролер не е лоша, но каква точно ще му е целта, все пак FPGA и CPLD логиките имат предостатъчно елементи за сглобяване на LCD драйвер, зарядно за батерията и пр. Нека да го направим възможно най-елементарно и ефективно.
Продължаваме да си пишем глупости, време е някой да си покаже качествата като лидер и да ни сложи по една каишка на всички, иначе след малко ще почнем да се хапем 
|
| Пет Юли 08, 2005 8:39 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Нека аз пад да съ'изкажа ...
Доколкото разбрах ние се тремим да си направим логически анализатор ... и още нещо .... така де универсална платформа
И аз съм съгласен че един FT232 е напълно достатъчен ....
Доколкото до CPLD'то ... цъ просто няма да стане с него ... много е малко, и като и/о и като ресурси.
Един FPGA Spartan 2 XC2S15 ще е далеч по-адекватно решение, цената му е 14лв а на XC9572 6лв, а като ресурси ... просто няма място за сръвнение:)
MCU'то също е хубаво нещо, един ATMega16, няма да е излишен ...
|
| Пет Юли 08, 2005 8:51 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Мда, може пък някой да реши да си прави генератор, осцилоскоп, волтметър или печка с тва животно, да му се предоставят всички неща от които би се нуждал  При повече желание може да се доразвие до програматор, а що не и да се напише ICD2 в него 
|
| Пет Юли 08, 2005 8:59 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Хеи момци, нека да обобщим малко ....
Хаиде всеки които ще се включва в проекта да драсне няколко реда в следния формат :
FPGA да/не --- Какъв ?
MCU да/не --- Какъв ?
USB да/не --- Какъв ?
LCD да/не --- Какъв ?
И да стигнем до някъв консенсос ...
Ето моя вариант:
FPGA да/... --- XC2S15
MCU да/... --- Бих искал AVR ATMega16
USB да/... --- FT232BM
LCD да/... --- 2x16
Последна промяна BrainStorm на Пет Юли 08, 2005 9:45 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Юли 08, 2005 9:02 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Щом така ще я караме:
FPGA да/... --- FPGA някво, за да може да се пише във външен флаш (с цел разширяване на възможностите)
MCU да/... --- PIC16F877A би свършил работа (стабилен, повече хора са на ти с PIC-овете)
USB да/... --- FT232BM (1Мbit RS232 или 3Mbit TTL, това не е от голямо значение)
LCD да/... --- все тая
|
| Пет Юли 08, 2005 9:20 pm |
|
|