|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 9:17 pm
измерване с K-type двойка
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 измерване с K-type двойка
досега ползвах MAX6674/75. удобен чип - коменсания, линеризация, и АЦП три-в-едно.
но ми се налага да меря и отрицателни температури, а този чип е само за >0С.
дайте някакви идеи за заместник.
търся някакао интегрирано решение за -20С..+100С с резолюция 0.5С.
трябва да е с термодвойка. сензорни чипове не са подходящи по теологични съображения, не ги предлагайте като решение.
не мога да калибрирам температура.
не се считам за спец по мерене на температури. всякаква помощ е добре дошла.
ако някой има готови решения - може да предлага също.
|
| Пон Яну 25, 2010 1:54 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Само предложение/предположение :
Ще стане ли с аналогови ключове да обръщаш свързването на термодвойката, ако показанието е нула? Ако следващото измерване покаже пак нула- значи е наистина нула, а не отрицателна температура.
|
| Пон Яну 25, 2010 2:44 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Дедо, не става ли с pt100 - в тия граници е по-удачен избор като сензор. Поне там преобразувателя R -> U се прави по-лесно и се калибрира сравнително лесно. И аз ги ползвам тия чипове и съм доволен от тях само дето в малките градуси имат доста сериозна грешка - 5-6 °С. Вече около 90-100 намалява до под 1.
Аз за платината съм си избачкал платчици преобразуватели - с микрочипските ОУ-та (трипроводна схема) става чудно + 12 бита АЦП - можеш да гониш 0.1 °С. pt100 по дефиниция ци има -200 до +400 градуса. С други думи винаги мериш "положителни" стойности.
Иначе за термодвойка зор се докарва. Трябват хубави ОУ-та, хубави R (0,1% желателно), а пък компенсацията на студения край си е pain in the ass.
Иначе за готово решение като това и аз бих се възползвал, ама нещо не съм попадал досега. Даже MAXIM нямат за други видове термодвойки - само тва им е.
едит : Dan - тия гимнастики не са подходящи - не ми се гледа таблицата на typeK ама съм почти сигурен, че -V за -10 не отговаря на V за +10. А и не знам точно как ще се държи при отрицателни температури с тия отрицателни напрежения. Освен това досега не съм виждал с термодвойка да мерят минусови температури.
|
| Пон Яну 25, 2010 6:54 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Сменяй религията! За тоя диапазон от силиция по-добро нема.
|
| Пон Яну 25, 2010 7:27 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Хехе, клас А pt100 (pt1000) + хубава аналогия + хубаво АЦП = 0.01 градуса резолюция с 0.1 градуса точност. Може и повече ама то и това вече е извращение. Айде докарай силиций да такива параметри. Всичките са с диод за измерване на t - а лично според мен това е несериозно.
Ниска нелинейност, висока повторяемост, промишлен стандарт ... все характеристики на термо резистивен елемент от благороден метал  Термодвойката също е добър елемент но не е много подходящ за този диапазон, тъй като за добра точност и резолюция ще е необходимо твърде голямо усилване, което ще доведе до съответни неточности.
|
| Пон Яну 25, 2010 8:29 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
става въпрос за стенд. в процеса на работа трябва да се мери температурата на предварително незивестен (но краен) брой места, които може да са трудно достъпни. затова и не е много приложим силициев сензор.
но по-големия проблем на сезора (ако е с вграден преобразувател), е че бръмчи като за световно. I2C е малко по-тихо в спектрално отнощение, ама SPI с няколко метра кабел може да се чуе и във вакарел...
т.е. може да се окаже, че меренето на температурата смущава работата на устройството и/или влияе на други измервания. като цяло се търси ЕМ тиха среда.
до сега К-двойка беше досатъчна. ниска цена, може да се завре навсякъде, няма кой знае какви проблеми с дължините. но се мереха температури от стайна до макс 100..120С.
сега, понеже е криза, искаме да направим и вариант за минусови температури в шокова камера. до -20С.
точността не е критична чак толкова. важното е поне някои репери да са ясни къде са -20, -5, 0, 20, 55 (примерно).
все си мислех, че ще се намери интегрирано решение и за минусови температури.
явно трябва да се тръгне по класиката - компенсация, усилвател + АЦП - но не съм го пълзял участъка.
а вече не ми се ходи по трънаците...
платината не идва ли малко скъпо?
Последна промяна ДедоБоре на Пон Яну 25, 2010 10:52 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Яну 25, 2010 10:35 pm |
|
 |
|
sthx
|
И аз съм на мнение , че термодвойката не е удачна за измерване на температури около 0 градуса. Източниците на грешки са повечко в сравнение с другите сензори.
Първо самата термодвойка има грешки от неповтаряемост и според някои източници достига за тип К до 5-6 градуса за целият и температурен диапазон.
Второ методът с температурна компенсация на студения край съдържа в себе си 3 вида грешки.
- характеристиката на термодвойката е снета при 0 градуса на студения край и просто отместване на характеристиката с околната температура води автоматично до грешка, като се има предвид нейната нелинейност
- температурата на студения край ( а те са и два ) и температурата на сензора измерващ околната температура няма как да са съвсем еднакви
- грешка от измерването на околната температура. Обикновено се използва Si или Pt100. Ta пак сме там.
Поради това считам, че не е удачно с ТД да се измерват температури близки до околната - грешките могат да бъдат много "видими". За по-високи температури, където и точността не е толкова важна, а по-скоро в важна стабилността, ТД са за предпочитане. Основната причина е надеждността им - рядко се скапват, докато платининият резистор е нещо фино и от вибрации често дефектират. Има и други някои подробности ...
Иначе с Pt100, както и с ТД могат да се мерят и отрицателни и много положителни температури. Платината се топи при висока температура. Доскоро в Кремиковци мереха температурата в доменните пещи с Pt100 - докато се разтопи свързващата жица.
По дюкяните най-често продават платина с точност клас 3 - 0.3 градуса отклонение при 0 градуса. От там нататъка следва да се прибавят и другите грешки. Впрочем за научни цели, или за единични бройки, тази грешка може да се елиминира, чрез изследването на всяка сонда в термостат.
За да не се налага да компенсирам влиянието на съпротивлението на проводниците, понякога избирам Pt1000. Нямам обяснение, защо това съпротивление е по-малко разпространено. Иначе на десетина метра може да се получи 1-2 градуса грешка за Pt100.
Силициевите сензори могат и да го докарат на точност и на повтаряемост, но не и на стабилност в течение на времето. Има и силициеви резистори - KTY81 - 210/110.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Яну 25, 2010 10:40 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Добре де, ако е за 1 бройка определено не си заслужава да си играеш. Не е ли по-удачно решението да сложете един токов кръг ( 4-20mA ) със съответния измервателен преобразувател ? Такива преобразуватели се продават по път и над път, и да се развали нещо, купуваш друг, ако не ти харесва точността на сензора купуваш друг преобразувател с поддръжката съответно на друг сензор. Изхода се мери лесно, захранването не е критично. Не съм се интересувал, но мисля че има такива преобразуватели, които поддържат по няколко вида сензора.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Яну 25, 2010 11:13 pm |
|
 |
|
Cekins
|
А пък за силициевите терморезистори не ми говори - купих 20 - един с един не си отговаряха и то с много - от там на сетне те пък са супер нелинейни. Сега за pt100 - като искаш издържливост има жични такива - навит тънък платинен проводник на някакво изолаторче или нещо такова. Ама и цената е в пъти по голяма от чиповете и са по-инертни. Съпротивлението на проводниците може да се неглижира с използване на 3 и 4 проводни схеми.
Друг е въпроса че ако искаш можеш да си направиш от мед - верно че доста жица трябва но съм виждал такава - в нашия тец кипаджиите си ги правят сами. Само че на 50R. Меренето е също като pt100. Линейността е прилична.
Лошото е че ДедоБоре иска All-In-One решение Усилвател+Ацп+Корекции в един чип с 8 крака и само четеш по SPI когато ти трябва. Пък аз поне такова освен MAX6675 не съм засичал из нета - а съм се ровил хич да не е.
|
| Пон Яну 25, 2010 11:24 pm |
|
 |
|
sthx
|
|
| Пон Яну 25, 2010 11:29 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Пирев, аз тия дни бая се порових за тия преобразуватели. В общи линии нямат такива входове за различни датчици, ами някакъв напреженов вход - най-често 0-10V, 0-2, 2-10, 1-5 и подобни и изход 4-20 и подобни. Пък и чип испълнение видях само три такива - ST, Texas и AD. Като на AD изглежда най-обещаващо.
Термодвойката дава миливолти. Пък и при нея съпротивлението на кабела не е фатално. Проблем са студените краища. С други думи не се избягва цялата дандания по усилватели, ацп-та и корекции.
|
| Пон Яну 25, 2010 11:31 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Broadcast ли ?  Или нещо друго са тия трансмитери ? На български си е точно измервателен преобразувател, справка "Промишлена електроника", IV курс в електротехникумите
Cekins, първото което отворих от на sthx линковете е MS9090 на MicroSyst, поддържа термодвойки, платина, омове или mV  Отделно си мисля, че са програмируеми, или чрез джъмпери, или по някакъв друг начин, се задава на преобразувателя какво да мери на входа.
Opa, сега разбирам, че Cekins е може би разбрал отделен чип преобразувател, после токовия кръг, калибровката, да наистина е дандания, имах в предвид преобразувателите от на sthx линковете, готови, калибрирани, само му задаваш как да интерпретира входа.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Яну 26, 2010 12:00 am |
|
 |
|
sthx
|
Tрансмитери-преобразуватели, регулатори-контролери, процес-индикатори... Всеки си ги кръщава ,как си иска. Колкото по-смахнато - толкова по-добре. Поне в неговите очи. Габровци пък бяха измислили термина "Нискостойностна автоматизация". 
|
| Вто Яну 26, 2010 12:12 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
на микросист в pdf-а за 909х пише само, че работи с термодвойки. температура не се споменава.
на другата фирма температурите са само положителни (0..ХХХХ).
явно всички удрят едно и също дърво в полето на физиката.
4..20мА е удобно за дълги жици. при мен жиците не надминават 2м.
верно, става елегантно, но от друга страна 20-тина трансмитера си заемат място.
утре ще им звънна, дано имат някой скучаещ гуро да си поговорим.
привързаността ми към К-двойката е поради наличието на един кашон различни датчици.
които не е лошо да могат да се използват. определено може да има вибраци, изтървания, настъпвания и т.н.
дори влага и други подобни. не иска да стане като съвременен GSM - да не се изтърва, да не го пече слънце, да не се праши, да не се вика в микрофона... К-жицата е не е кой знае каква сума и я продават наистина във всеки дюкян.
ако трябва да обобщим за К-двойка:
проблема е в компенсацията на студения край, а не в биполярното мерене?
т.е. каквито и алабалистики да се правят, меренето около нулата ще е грешно?
|
| Вто Яну 26, 2010 12:41 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Като не искаш да шуми и цъка, но инак не ти е проблем силицият, най-лесно ще
ти е с AD590 (AD592 - по-евтино и неточно). 1uA на градус Келвин, колко по-лесно
от това да е. То 592 не помня беше ли специфицирано за под 273K, де, но 590 беше.
На най-стария нюкман, а и по модулите му слагах такива (592) сензори по платките
(ммдаа, 1993 PC-тата и не мечтаеха за такива екстри).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Яну 26, 2010 8:19 am |
|
|