Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Помощ по електротехника 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Помощ по електротехника
Здравейте, имам една задача по електротехника и ми трябва малко помощ :(
Дадено е, че всички резистори са с еднакво съпротивление. Трябва да намера U3 и да се изрази чрез U1 и U2. Даден е отговора, но не мога да разбера как точно стигат до него.
Благодаря за помощта

Прикачени файлове:
shema.jpg
shema.jpg [ 268.91 KiB | Прегледано 2652 пъти ]
Нед Яну 24, 2010 2:13 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
не те знам къде учиш (с тия немски писаници), ама в твоето учебно заведение за Кирхоф не сте ли чували? Намираш си един учебник по теоретична електротехника, например любимият ми "Теоретични основи на електротехниката" на професор Людмил Генов и за 2 часа си станал корифей на техническите науки. баси, това сте го правили на някакви упражнения, чети бе, чети... къде си бъркаш по време на упражнения?! :twisted:

Нед Яну 24, 2010 2:56 pm
Профил WWW

Мнение 
Голям мозък излезе без отговор. Как точно ще го решиш със сумата на токовете?? Така си говорите някои
Намерихме отговора с збор от падове на напрежения в/у R3 при разглеждане на отделни случаи със само вклучен U1 или U2. А това съм го учил преди 8 години и в момента помагам......
Мозъка може ли да намери Pq1 което е мощността на източника U1 и да получи отговора?
Да не пита човек пълно е с комплексари !

Нед Яну 24, 2010 3:17 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл

Мнение 
teglicho написа:
... !

щом такава "задачка" не можеш да решиш (освен ако не си в 6-7 клас!) - е безсмислено някой да ти помага !

Нед Яну 24, 2010 3:24 pm
Профил

Мнение 
е, човек, ти се ебаваш бе маа му, смятай малко токове Х резистори = ? (дето даже са ти еднакви да ти е лесен живота), хората са ти драснали коя посока да ти е положителна, ако толкова те затруднява да я избереш. направи си системата уравнения: кръга в ляво, кръга в дясно (втори закон на Кирхоф), втичащи и изтичащи токове от точка "а' (първи закон на Кирхоф), изведи си един от двата втичащи тока чрез оставащите два и замествай в едното уравнение от първите две, после виж какво ти е общото между двете горни уравнения, замести едното в другото и чудо! Не знам на кой помагаш но ако мисли да го кара както и ти - за такива задачи да реве - по-добре му кажи да не става инженер, че пишман ще станем да оправяме чужди бакии....

Едит:
"сбор", казва голям мозък, "сбор"...

Нед Яну 24, 2010 3:48 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
С помагането лошо няма. Лошото е после, когато инДженера завърши ....Щом с такава елементарна задачка не може да се оправи...., a това кой колко "мозък" има е друг въпрос...

Нед Яну 24, 2010 6:15 pm
Профил ICQ

Мнение 
Подхода е грозен...
в заглавието пише "помощ". Никъде в профила ми не пише, че съм инженер! Може да съм всякакъв от бояджия до продавач на обувки, който моли за помощ. Може да съм казал, че знам един сайт и там ще попитам, за да помогна, а на кого ще помагам вече е съвсем друг въпрос. Може да е човек от улицата и не трябва да му държа сметка "къде си бърка докато е на лекции", живота си е негов!
Тук се напълни с всякакви изкривени хора, които си мислят, че са хванали господ за .... те всичко знаят и никога не питат.

Нед Яну 24, 2010 6:42 pm
Профил ICQ

Мнение 
teglicho, тия задачи не се решават с питане, а с четене. Има си учебници, решени примери и т.н. За много инженери това е нещо което са решавали само във ВУЗ-а, а след това ако им се наложи пак си правят справки с учебника. Още повече ти искаш не отговора а методиката - ами нали в учебниците точно това пише. Сега искаш учебник ли да ти преписваме тука?
Питай Фархи и Папазов, те ще ти обяснят подробно. :D

Нед Яну 24, 2010 7:13 pm
Профил

Мнение 
e, след толкова пенене разбра ли каква е методиката за решаване на задачата ? щото по-ясно написано от тия обяснения е само решението :P

Нед Яну 24, 2010 7:23 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Има и още по-лесен начин от ползване на Кирхов (не че е труден, просто е малко трудоемък). Тъй като системата е линейна, това означава, че принципа на суперпозицията е в сила, от където следва че можеш да разгледаш схемата на две стъпки. Елимнираш единя източник на напрежение с късо, после съвсем лесно си смяташ U'3 като ползваш успоредно и последователно свързване на резистори. След това правиш същото за другия източник и смяташ U''3. Накрая U = U'3 + U''3, общо взето се решава на ум. :)

Нед Яну 24, 2010 7:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За инДжинера, решението на задачката! (Гледам, че бая се запени, та реших да му спестя малко от мъките!)

U1=I1R+I3R
U2=-I3R3-I2R2
I3=I1+I2
U3=I3.R3

U1=I1.R+(I1+I2)R
U1=R(2I1+I2)

U2= - (I1+I2).R – I2R
U2=(-I1-2I2)R

I1=(U2/R)-2I2

I2=(U1/R)-2I1

I3=I1+I2
I3=(U1/R)-2I1+(U2/R)-2I2
I3R=U1-2RI1+U2-2RI2
I3R=U1+U2-2I3
I3R+2I3R=U1+U2
3I3R=U1+U2
U3=(U1+U2)/3

П.С. Ей това направо много ме накефи "Даден е отговора, но не мога да разбера как точно стигат до него.".... Надявам, се че с горните редове ще ГО разбереш и теглич, ако обичаш се въздържай от коментари относно това кой колко е крив, защото в България авторитета на свестните инженери страда заради такива инДжинери...Ами без малко усилие няма да се получи, трябва четене...Това, че си написал помощ в превод звучи така: "Здравейте, имам една задача по електротехника и ми трябва някой да я реши ". Сега да не ревнеш че и мощността отделена върху резистора R3 има отговор ама не знаеш как стигат до него....

Нед Яну 24, 2010 9:02 pm
Профил ICQ

Мнение 
Благодаря за помощта

Нед Яну 24, 2010 10:19 pm
Профил ICQ

Мнение 
ето и от мен :)

1) U1 = I1*R1 + U3 - Кирхофф II
2) U2 = i2*R2 + U3 - Кирхофф II
3) I3 = I1 + I2 - Кирхофф I
4) R1 = R2 = R3 = R - от заданието

1) + 2) и в предвид 4):
U1+U2 = I1*R + I2*R+ 2*U3

от 3) имножено по R:
i1*R +i2*R = i3*R = U3

U1+U2 = U3+2*U3 = 3*U3

както казва един приятел (даскъл в ТУ-то): " ... колкото по некадърни инДжинери - толкова по-малка конкуренция ... " :)
P.S. имам някакъв мъгляв спомен че тия неща се учеха по физика 8 клас !?

Нед Яну 24, 2010 10:24 pm
Профил

Мнение 
Сега като огледах отговорите и си припомних някои неща има за какво да се нервирате. :wink:
Само не мога да разбера какво трябва да направя следващия път когато някой пита нещо и примерно аз мога да помогна. Трябва да избивам комплекси и да се права на велик или трябва да се помага. Губи се смисъла на тези форуми.....

Пон Яну 25, 2010 12:14 am
Профил ICQ

Мнение 
Не занимавайте инженерите с математика щото много се нервят! Има си компютри за тая работа. :D

Пон Яну 25, 2010 12:59 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща