|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 5:47 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|
Заместител на неизвестен изгорял транзистор - как ?
| Автор |
Съобщение |
|
zaprqn
Ранг: Новодошъл
|
 Заместител на неизвестен изгорял транзистор - как ?
Имам тука една джаджа с 2 транзистора ПНП и НПН, управлявани от МК, които сменят поляритета на подаването на напрежение към намотка. Единия транзистор е здрав, но няма никаква маркировка. От меренето с мултицета (слагам го на ДИОД ТЕСТ) установих, че е НПН.
Как да разбера с какви що годе параметри е, че да му избера подходящ двойник? Удачно ли е да сменям само изгорелия транзистор с подобен, или да сменя и двата?
Четох разни документи на английски, но не мога да разбера аджеба тоя транзистор SWITCHING ли се води или GENERAL PURPOSE TRANSISTOR? Мен ми се върти нещо из главата чрез измерване на съпротивленията към БАЗАТА, както и товара да му определя максималните токове. Честотата знам че е няколко kHz. Има ли смисъл здравия да го закачвам към мултицета да му мери hFE ???
Моля дайте някой съвет, че както и изглежда не съм много на ТИ с тези работи
|
| Чет Яну 21, 2010 8:03 pm |
|
 |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
абе ако изглежда по същия начин, вероятно ще свърши работа. 
|
| Чет Яну 21, 2010 8:34 pm |
|
 |
|
zaprqn
Ранг: Новодошъл
|
Абе транзистор е, не е жена 
|
| Чет Яну 21, 2010 8:38 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Слагаш и пробваш. Ако работи добре. Ако изгори веднага, или има и нещо друго сдало багажа, или си надхвърлил максимално допустимото напрежение на транзистора. Ако изгори след време, токовете му идват в повече.
|
| Чет Яну 21, 2010 9:05 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|