Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Проблем FT232RL 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение Проблем FT232RL
Здравейте, имам странен проблем с ft232rl налепих няколко платки (прости usb-rs232 ) и поведението им е следното - работи около 1мин. след което светодиода започва да свети странно и да примигва хаотично, а устройството спира да работи. Когато работи няма забележки, след като веднъж спре колкото и да го включвам и изключвам все едно - "usb device not recognized". След няколко часа обаче пак си тръгват и пак за 1-2мин.
Та искам да питам някой да е пазарувал ft232rl от Комет, все си мисля че проблема не е в мен, цял ден преглеждам схема с няколко елемента :x
Доста пъти съм ползвал този чип и знам че с него няма никакви ядове и е дуракоустойчив. Точно тези платки са нови ама принципно нищо ново няма в тях.

Прикачени файлове:
ft232r-pcb.gif
ft232r-pcb.gif [ 29.54 KiB | Прегледано 2694 пъти ]
ft232r.gif
ft232r.gif [ 39.36 KiB | Прегледано 2826 пъти ]
Нед Яну 10, 2010 1:37 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Аз скоро купувах и няма проблем. Ти сигурен ли си че резета може да се остави висящ?

Нед Яну 10, 2010 4:00 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Ако нямаш светодиоди за RX i TX забрави да тръгне като хората аз имах същия проблем.

Нед Яну 10, 2010 4:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами според документацията ресета си виси, ползваш го само ако имаш отделно захранване на чипа и да го ресетнеш като ръгнеш USB-то. Диод имам 1 като съм го програмирал да е RX&TX LED. Опитах да откача всичко дриго освен ft232rl, т.е. без мах-а, без стабилизатора, даже без да му пускам Vcc IO. Все тая, след 1-2мин. умира. Абе бих му качна един резистор на ресета ама малко кофти мястото. НО все пак, щом тръгва би трябвало да няма проблем, но зашо умира след малко ??? :?:

Нед Яну 10, 2010 4:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Така ще се държи ако на 17 пин имаш повече от 3.3V. Тоест поради някаква грешка идва външно напрежение на изхода на вградения стабилизатор. Това е захранаването на ядрото на чипа и при по високо напрежение започва да позагрява и ефекта е този който си описал.

Нед Яну 10, 2010 5:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Доста ме поизнерви този проблем, ама остана ми само вариянта да сваля един чип от нещо работещо и да видая какво ще излезе. Иначе и ресета вързах - все тая, ядрото се храни с точно 3.3в мерих, практически на платката остана семо чипа с минимум елементи според рефенс дизайна и всички напрежения са точни.
Първоначално и аз мислех че нещо някъде се товари и за това се скапва, ама консумацията на чипа е под 10ма.

Нед Яну 10, 2010 7:19 pm
Профил ICQ

Мнение 
Колега колкото и невероятно да ти се струва пробвай както си на гола платка само да сложиш 2 светодиода на CBUS0 и CBUS1 :wink:

Нед Яну 10, 2010 8:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
От схемата не е ясно как захранваш MAX232. Предполагам с 5V. Не си казал как захранваш FT232RL. Може и да е на 3.3 волта, зависи къде си божнал джъмпера. Притеснявам с как ще се държи чипът, ако изходните му буфери са захранени с 3.3 волта, а на някой вход ( например от MAX232 ) му подадеш почти 5 волта. Може и да греша, би ли проверил как е и да хвърлиш малко светлина по въпроса. А и не виждам любимите си блокиращи кондензатори в захранването 8)

Нед Яну 10, 2010 8:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Благодаря за вниманието напъните продължават утре. Иначе мах-а и VccIO са заедно (вече) и за момента са на 5V(ако не сложа жъмпер са без захранване) диод на cbus1 нямам ама ебати лудата работа ако това му е проблема.
Да спомена и че за сега съм налепил 2 бройки и се държат почти еднакво. Даже тествах и на друг комп. все тая.

Нед Яну 10, 2010 10:18 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
dimityra написа:
Колега колкото и невероятно да ти се струва пробвай както си на гола платка само да сложиш 2 светодиода на CBUS0 и CBUS1 :wink:

Стига глупости бе.

Пон Яну 11, 2010 12:39 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Тоя R1, дето е 100 ома с дори и 10mА консумация прави 1V пад върху него :) .

Пон Яну 11, 2010 5:41 am
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:

мдам... Интересно от къде е взаимствал тая идея :) Те хората се чудят как да спестят паразитните падове на напрежение, той 100 ома серийно :)

Пон Яну 11, 2010 9:43 am
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Цецо написа:
Dimitar написа:

мдам... Интересно от къде е взаимствал тая идея :) Те хората се чудят как да спестят паразитните падове на напрежение, той 100 ома серийно :)

Ами явно грешно е "интерпретирал" чужда схема, и вместо ресистора е било филтрова индукривност....дето по означение може да е било например 100ома/1GHz...

Пон Яну 11, 2010 1:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Или резистор 10 с 0 нули :)

Пон Яну 11, 2010 1:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Него гледайте "резистора" просто на схемата е резистор иначе е 100uH дроселче, винаги такова слагам. Между другото сложих диод на cbus0 - еми в един момент ми се стори че има подобрение, снощи работи цяла вечер (30мин), а на сутринта неще. Абе странна работа и двете устройства се държат еднакво. По горе писах че напреженията са в нормите 5V = 4.9V, 3.3V = 3.3V
Ако някой има забележки по схемата да сподели, иначе това ми е поне 5то устриство (напълно различни) и до сега никакви грижи. Това като го "проектирах" го направих много набързо, че нямах време но за сега не си откривам грешка. Незнам дали споменах че когато умрре устройството диодите мигат или светят хаотично и с произволен интензитет, ту спират ту почват, напълно хаотично.

П.П. Тази вечер и двете работят (по 15мин.) без хардуерни интервенции по тях, ще стана за смях с някакъв прост усб конвертор, тъпо.
:?

Пон Яну 11, 2010 9:45 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща