Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
ОУ и напрежение на несиметрия 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ама това си е преобразувател на нещо в нищо, що да няма коефициент на преобразуване дори 500*10^32, пак нулата се гони :) И само аз ли забелязах, че ОУ усилва около 100*10^3 ?

а21, малко за мезе те взехме ама си го заслужаваш. За да е разбираемо на всяка схема се слага вход и изход а на твоята липсват. Да беше сложил и един пунктир там където си променял :roll: Освен това, последно: схемата вярна ли е или и двата входа са на маса?
А като е преобразувател ток-напрежение що подаваш напрежение 8O И откъде изкара това 10^6 ?

Както и да въртиш схемата тя си остава усилвател по напрежение х500 (ако не броим входния делител) или недай Боже буфер с маниашка защита от късо съединение :)

Edit: аз докато го напиша той bateAz те светнал.

Пет Дек 18, 2009 8:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Това 500М как се получава всъщност ? :wink:

От схемата не е ясно нито откъде влиза сигналът ( токът ), нито откъде излиза напрежението. Обратна връзка има ( правата не я видох ), ама е за к=500 спрямо пина за изход на чипа, има някакъв летящ резистор 1М, в обратната връзка също го има ??? и изобщо за какво става дума ?

Така и не се разбра какъв тип е OA, та да може да се направи някакво предположение за поведението му. Така с тези елементи покрай него поведението му се определя от фазата на Луната, курса на долара и диаметъра на Големия Андронен Колайдер.

аз схемата я разбирам така - входа е инвертиращия вход на усилвателя, понеже всичкия ток минава през резистора на обратната връзка, усилвателя ще изработи такова напрежение, което да изравни инвертиращия с неинвертиращия вход. това напрежение е с коефицент 500М , като 1М идва от самия резистор, 500 идва от делителя след изхода на ОУ.

Съб Дек 19, 2009 11:36 am
Профил

Мнение Re: ОУ и напрежение на несиметрия
a21 написа:
Здравейте,
Имам една схема на преобразувател ток-напрежение с коефициент на усилване 500*10^6 (500 000 000). Проблемът възниква, когато се опитам да коригирам напрежението на несдиметрия. Свързвам двата входа на късо и към маса.

Това болднатото ти е проблема. Накъсо се свързва когато имаш напрежителен вход. Тук входът ти е токов, нулев ток имаш при отворена верига. Оставяш входа на преобразователя да виси, т.е. както е нарисувано на схемата - и нулираш.
Друг въпрос е, че с тия високоомни резистори схемата е много вероятно да е неустойчива и да генерира, ама ти за това не питаш, засега :)

Съб Дек 19, 2009 4:58 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Много късно пиша, че нямах никакво време. Нулирането го оправих още на следващия ден като се сетих за това, което 741 е написал :) А колкото до схемата само zaphod е разбрал какво имам предвид. Извинявам се, че не съм я дал пълната, но просто нямам разрешение и за това съм показал само необходимата част и съм пояснител защо има "летящи резистори", защо подавам напрежение на входа при положение, че е преобразувател ток-напрежение и т.н.

bongo_x2 - това, че ме взехте за мезе си е така, ама и аз като не мога да обясня като хората - така се получава :)

П.С. Пак се извинявам, че пиша толкова късно, но пиша само за да е завършена темата - ако случайно някой има подобни проблеми да не чуди как да ги решава :)

Съб Яну 09, 2010 7:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2