| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
да. и за всяко чукане трябва да им чука бележка на собствения си касов апарат. следващите стъпки съм ги описал тука
|
| Съб Яну 02, 2010 7:32 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Яну 02, 2010 9:01 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
нещо като "малко бременна"?  Пак ти казвам най-добре намери компетентен съвет, щото по подразбиране всяко лице трябва да работи с фискално устройство, а не факс или копирна машина... Ако те хванат с бележка, която има формата на касова, но физически е отпечатана от нефискално устройство това си е достатъчно да те съдят...
Да така е. Все още не знам защо, може би защото ток, вода и разни други не могат да се префактурират... Всъщност докато бях в София и там си спомням, че в пощите се плащаше на различни гишета или поне на различни машини. Тогава си мислех, че вероятно заради различния софтуер е така, но всъщност може и при тях фискалните устройства да са различни...
|
| Съб Яну 02, 2010 11:45 pm |
|
 |
|
smtp
Ранг: Новодошъл
|
тия с монетните (кафе автомати) ... как се оправят ?
досега не съм видял автомат да издава касов бон (може и да съм изостанал от фискалния прогрес !?)
в мойто данъчно има поне няколко кафе автомата ... и основните им "клиенти" са данъчните
е ... то и в барчето им нялколко години нямаше касов апарат (скоро не съм влизал - може и още да няма) 
|
| Пон Яну 04, 2010 10:18 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Мии, патент май му викаха. Изобретиха го преди 10-тина години, когато видяха че от повечето услуги не вземат никви данъци. Има-няма - плащаш твърдо. Като не ти оттърва затваряш. Вестниците също са на патент - да си видял някой да ти дава касова бележка за вестник ?
Между другото не е чак толкова еретична идеята за отдалечено копие. По тази логика каквото и да е друго копие на касовата бележка би било незаконно, а касови бележки, хич да не е, се копират и то по изискване от НАП.
|
| Пон Яну 04, 2010 1:11 pm |
|
 |
|
smtp
Ранг: Новодошъл
|
мда ... за патента бях забравил 
|
| Пон Яну 04, 2010 2:17 pm |
|
 |
|
741
|
Патент, непатент - няма значение, длъжен е да води счетоводство и да издава касови бележки. Щото само така може да докаже, че оборотът му позволява да стои на патент. Иначе в наредбата пише в кои случаи не е задължително да има фискално устройство, патентът го няма там.
А за продажбата от автомати данъчното събитие е ваденето на монетите от автомата, мисля тогава е длъжен да чукне оборота на фискално устройство.
|
| Пон Яну 04, 2010 3:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Споко бе хора, има време!
И кафе машинките могат да им вградят касови апарати.... и връзка с НАП и fingerprint четец че данъчните да знаят кой кога пие кафе 
|
| Пон Яну 04, 2010 3:25 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Касовата бележка се издава при вземане на пари кеш от клиента . При това сделката се отчита във фискалната памет (ФП) и на контролна лента. Самата касова бележка за клиента не виждам как може да е документ - няма никаква защита. За мене това си е просто информация която помага при контрола на ФП, там е реалната защита. След като ще има онлайн ФП защо да няма онлайн принтерен терминал? Топология "много принтери към 1 касов апарат". Даже данъчните ще могат да си правят по-лесно контрола -вместо да проверяват 10 КА ще проверяват 1 централен.
Но то тогава защо трябва и ФП да е при търговеца - от терминала се праща право в Мин.Фин. и там Очиларко си приспада 20% като задължение по сметката на търговеца. А най-добре e да си е единен данък "оборот" 5% еднократно за всеки, ама трудно ще се краде от хазната тогава.
|
| Пон Яну 04, 2010 7:00 pm |
|
|