Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Max размер на FAT диск? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Max размер на FAT диск?
Престраших да си купя 2.5" преносим 320Гб диск: Apacer STENO AC202 щото бе най-евтиния 320Гб пък някак си ми допадна. Като го получих и като взех да го пробвам се оказа, че си струва всеки цент: ледено студен и безшумен, с екстри и за пръв път видях такива скорости на обмен с USB диск (досега позвах "по-бързите" големи). До тук с увода.

Добичето се разпозна от компа без проблем и почнах да си го преправям, щото ми трябват FAT и NTFS Partitions. Чак тогава погледнах в ръководството и видях, че той си е бил FAT (цели 300 и кусур гигабайта), Windows отказват да ми направят FAT по-голяма от 32Гб, Partition Magic 8 отказват по-голяма от около 194Гб а аз бях чел някъде, че максимумът е 120Гб. Къде е истината?

Edit: забравих да спомена, че въпросът много ме вълнува щото е тясно свързан с плеъра на малкия Бонго пък не ми се харчат излишни пари щото "скоро" ще минем на компютър.

Чет Дек 24, 2009 12:39 am
Профил
Аватар

Мнение 
не знам дали има теоретичен максимум, мисля че виндовса може да работи с плаващ размер на фат елемент и клъстър. стандартно обаче ползва елемент 32 бита и клъстър 8килобайта, така че максимума е към 34 Тбайта. не знам защо не иска повече.

Чет Дек 24, 2009 10:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
Максимума в Уиндоус зависи от форматиращата програма, а клъстера е ограничен до 64к. Fdisk и сетъпа на Уиндоус форматират до 32Гб, други програми форматират до 128Гб, Уиндоус Ме също форматира до 128Гб. За четене май няма лимит колко да е голям дяла. Значи ако може да си го форматираш Бонго ще може и да го четеш в Уиндоуса. Всички тия неща като направиш един сърч в Гугъл и си излизат - на сайта на Майкрософт и на Уикипедията са обяснени доста подробно :) . Обяснението на Майкрософт за това ограничение е, че за по-големи дялове FAT-а е неефективен и се забавя много скоростта та затова и те са го ограничили при форматирането, но пак казвам - за четене няма лимит. Така че Бонго сядай напиши една форматираща програма без лимит и действай :D .

Чет Дек 24, 2009 5:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодарско!
На новия диск я направих 32ГБ но ще я удвоя когато не ме мързи. Трябва ми единствено за плеъри с USB вход.

Обаче нета изобщо не е богат на тази информация. Преди време ровичнах за да разбера с какво да ъпгрейтна диска на малкия и така се добрах до 120Гб. Слава Богу, че в магазина имаха от 160Гб нагоре. В М$ не съм търсил щото са Мара Подробната която не казва нищо и после те пита дали си доволен, а Уикито ми излиза автоматично в отделна колонка. Явно е трябвало да напиша само "FAT" в търсачката ама кой има толкоз нерви да чете :)

Чет Дек 24, 2009 8:17 pm
Профил

Мнение 
Правилно си разбрал за 120ГБ.
Теоретично ФАТ подържа и повече но ако го закачиш на някой стар ОС може 1-2 години да нямаш проблеми и като ги прехвърлиш тези 120ГБ да почне да презаписва от начало
http://www.storagereview.com/guide2000/ ... GB128.html

Чет Дек 24, 2009 9:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
едно време имаше ограничение от 640КБ памет... нотпада преди win95 не можеше да отваря файлове >64К.
прозорците се чупеха, ако win.ini стане по-голям също от един х86 сегмент.
първия М$ ДОС имаше лимит на FAT 32МБ. то и дисковете бяха по 5/10МБ, та проблема се появи когато няколко години по-късно дисквете станаха 40МБ. от тогава непрекъснано има някакъв проблем с големината на диска.
за упорстването при работа с CHS пък не ми се отваря и дума.

Чет Дек 24, 2009 10:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@ДедоБоре,
Остави Fat-a, ами кажи как е съдържанието на стъклените дамаджани? Коледа е! :P

Чет Дек 24, 2009 11:31 pm
Профил WWW

Мнение 
И аз да омажа малко темата с байтовете.

Прикачени файлове:
060.jpg
060.jpg [ 53.35 KiB | Прегледано 5379 пъти ]

Чет Дек 24, 2009 11:33 pm
Профил
Аватар

Мнение Коледа е!
Аз пък получих за коледен подарък 2-е дамаджанки. Едната е форматирана на над 50' ама нещо системата не ми харесва, другата е стандартен 40' формат и е от най-добрата кайсева система. От 2-а часа отпивам от едната и от другата и още не мога да реша от коя да започна :)
Ай наздраве!

Пет Дек 25, 2009 12:28 am
Профил
Аватар

Мнение 
снимката е готина... и е вярна в поне две отношения.
- като четеш перфокарта, наистина имаш подобно изражение. особено ако е бележка от жената какво да купиш
- май най-младия човек, способен да прочете перфокарта е най-малкото на тази възраст
е, обърнал е картата наопъки, но ако е спец, може и да не е от значение

първия си диск форматирах на ИЗОТ310. не беше чак с перфокарти. с перфолента беше :roll:

бонго,
няма по-лесно нещо от това да преформатираш 50' дамджана в 40', стига да имаш подходящо ютилити.
и обратното става, но е значително по-трудно и ще ти трябва по-сложно оборудване и технология.
за моите дамаджани, след дълъг анализ на водите в района, си избрах един извор във велинград и от там вземам материал за преформатирането. в занзибар ще трябва да поекспериментираш кой източник ще ти хареса най-много.
преди да форматираш цялата дамаджана, първо пробвай с малки количества.
40' за кайсиева е добре

Пет Дек 25, 2009 10:32 am
Профил
Аватар

Мнение 
Бе кво е това 40' (40 фута явно не е :-) ...)? Като не разбирам от дамаджани и съдържанието им
поне да не се чувствам изолиран.

Перфокарти не съм чел. От една перфолента на времето обаче reverse-engineer-чих excellon
формата за платкопробивните машини, един познат на един приятел ми даде да погледам една....
Резултатът от тая операция е в употреба и до днес (форматът не се е променил особено, само носителите).

Самият FAT формат както казва Зейфод не поставя ограничения (поне не толкова ниско), но
по пътя ги има доста - едното е например 28-те бита адрес на сектора в до ATA-4 включително
май беше.

Но за големи дискове тоя формат е измъчена и тъпа работа; мислен е за флопита, за техните
размери е наистина почти идеален (после FAT-ът става прекалено голям, 32-пъти по-голям
от нужното).

А защо дамаджаните на Бонго не щат да го направят голям ФАТ-а (трябва да може все пак, ако
и да е куца работа) не знам...

Весели празници на всички и от мене.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Дек 25, 2009 1:02 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
tgi 40 ° (четиридесет спиртни градуса) , Бонго паролата на малкото горно кръгче е Alt+0+1+7+6 от цифровата клавиатура.

Съб Дек 26, 2009 6:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Самият FAT формат както казва Зейфод не поставя ограничения (поне не толкова ниско), но
по пътя ги има доста - едното е например 28-те бита адрес на сектора в до ATA-4 включително
май беше.

Свързано или не, но и FAT32 е всъщност 28-битов - броят на клъстерите. :D
Рядка недомислица, и в трите си версии 12/16/32.

Нед Дек 27, 2009 1:55 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]