Да ама между касетофон и магнитна карта разликата е Балкан. И пак ми е чудно що са ти притрябвали, след като от касетофона не можеш да изкараш повече от няколко килобита за секунда а магнитната карта по принцип си е ненадежно нещо - вече и за фонокарти не я ползват.
А главата от уокмен е оптимизирана за възпроизвеждане и едва ли би се справила с триене+запис. Главата от флопи я забрави - тя си е за флопи
Теоритично и без механика може да стане четене от магнитна глава особено ако имаш прецизна ръка. Прави ключето на входа "цък", ползва се стерео глава като на едната пътечка са записани синхроимпулси. Възможна е синхронизация само от сигнала за сметка на останалите данни, така или иначе устройството е достатъчно изгъзено за да тръгне някой да го хаква. Обаче записът трябва да е що-годе прецизен, т.е. с механика.
darkshy, откажи се от касетофона навреме: последните записващи си ги купих само преди 4-5 години и вече не се въртят (почти неизползвани) заради гумените ремъчета.

ако си много на зор гумичка от презерватив ги замества за известно време.
Колкото до магнитната карта: трябва да осигуриш улей в който да влиза и механизъм придвижващ линейно главата (допирайки я) със скорост 5-7см/с. Това се доближава до едно малко CNC. Според мен това е трудното.
Иначе за четене можеш да ползваш някакъв променливотоков усилвател с х1000 например а изходът му да е към тригер на шмит. Не забравяй, че следиш промяната на сигнала а не дали е 0 или 1.
Последното трябва да се има предвид и при записа: данните се преобразуват през специална кодова таблица, 1-ца е промяна на състоянието а 0-а липсата на такова. Добре е да няма повече от 2-е 0-ли една до друга. Оттам нататък трябва да имаш и защита от грешки и уф, заболява ме главата само като си помисля

В кодирането колегите ще ти помогнат по-добре.
За запис можеш да ползваш тъп ОУ с 12В захранване като изходът му е свързан към главата през 1мкф и 10кОма например (килоомите ще ги експериментираш ама да не падат много за да не шунтират възпроизвеждането).
Ааа, я си намери по-полезно занимание!
А ако толкова имаш желание да се занимаваш с архаична техника първо започни от теорията и. Навремето като отскочих на село първо изучих как работят ламБите и после станах велик телевизионен техник