|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:33 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами .. някой много с еизхвърля, първо изобщо няма нужда да има радар,камо ли нещо което струва 800.000, има камери за целта, цената на камера която работи добре до около 160 км/ч е около 20.000 еур, това ми епродажна цена, отделно системата за отчитане на превишение на скоростта, запис на номер и всичко останао ще излезе още към 20.000, като 10.000 за за опцията за отчитане на скоростта и запис на намера, а останалите 10 се еднократни без значнеие колко камери има. Най-общо казано за 800.000 веднага мога да доставя поне 40 камери, и то при отлична печалба за мен. Нормално е при такъв проект да се подходи от станата на силния, ние сме общината, искаме да оборудваме софия с 50 такива камери, давайте сеа цена ама ако не ни хареса ще си ги купим от друг. Ако на мен ми дойде такъв клиент ще натисна доставчика за по добри цени, щот и при него тия цени са много надути, самоза сравнени след подлагане на кръстосна разпит детектор който е с лист цена 6700 евро падна на 3200 ... разбира се за 100 броя.
А защо не е нужен радар, ами защото камерата е досатъчна да засича скоростта, гаранцията която дав апроизводителя е до 230 км/ч но това е в идеални условия, от практката ми кааха че до около 160 км/ч много точно. Тези камери ги има на много места, не само за засичане скоростта, също така за мониторинг за издирвани коли, откриване на катастрофи и др. от сорта.
Кой ще ги достави съм почти сигурен, затова и толкова ще им работи. Иначена цариградско, ако го аместят на 100 км/ч не за ден ами за 2-3 часа ще имат 3000 глоби.
|
| Вто Дек 15, 2009 3:02 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Говоря точно като поне малко запознат. Както с въпросната техника (да кажем прилично запознат), така и със свинщината, кой знае защо наречена българска администрация (доста запознат).
И без да познавам в детайли въпросния случай, мога да се хвана на бас, че комисионните между пройзводителя и крайната цена са ПОНЕ 70%.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Дек 15, 2009 4:39 pm |
|
 |
|
zaphod
|
уф, цецо, не те знам с какво си запознат, но едно примитивно правило на пазара май ти убягва - ако в целия град има само десетина бройки от нещо си, дори да е само два резистора на кръст, цената е огромна. пазара работи в посока изравняване на печалбата в браншовете, никой (сериозен) няма да ти запои дори два резистора, ако ще продаде само 1000 бройки по 50 лева, ще ти ги запои или ако ще продаде милион бройки, или ако ще продаде по 100 000 лева едната бройка. производителя не го интересува колко софтуер, резистори, магически камъни или друг техничарски боклук има в кутията, той е бизнесмен, интересува го колко ще изкара. ако от продажба на кафе ще изкара повече отколкото от правене на празни пластмасови кутии с два резистора - ще продава кафе. това формира огромната цена, а не техничарски глупости като съдържанието на кутията. инженерчетата трябва добре да си го набият това в главата, ако не искат цял живот да се тровят от мисълта "ама как може тоя да иска за два резистора един милион".
п.с.
а, да, и още нещо, комисионните са към 30%, също ти го казвам като запознат.
|
| Вто Дек 15, 2009 9:22 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Зейфоде, не си съвсем прав, защото случая не е такъв, има купища фирма предлагащи подобна техника, от тези купища има поне 10-на наистина читави, със работещи продукти. От тези 10 поне 3 имат представители в БГ, да ама какво става ... кой слага видео по софия .. сектрон, защо ... защото всичко върви по политическа линия. През цялото си съществуване сектрон е продала примерно 3-4 сериозни системи на пелко, 2 от тях са продадени през нас и то преди доста години, като казвам сериозни говоря наистина за сериозни. Високия клас охранителна техника която имат сектрон продават на нас, само дето в тоя случай са транспортна фирма защото сме дистрибутори с фирмата кото е придобила тоя продукт много преди сектрон да се сетят дори за този клас техника, а при нас това е най-евтиното. Друг пример, оборотакойто правим за година може да се сравни с тоя на сектрон с тази разлика че те продават за десетки хиляди инсталации а ние за десеттина. Та господата от секторн, въпреки че имат някои добрио специаилисти, продават каквото дойде, без значение дали работи или не, въпроса е че могат да го продадът. Интересно е някой да погледне колко е струвало наблюдението из софия ... има още една две политически фирми, които винаги се уреждат на големи проекти, да се разбира с директно държавно участие, и продават каквото им дойде на десетторна цена. Комисионни от 30% не са рядкост, което е нормално, какъвто и идиот да е този който плаща, ще се сети че не може една камера да струва 800.000 та ако ще и свурки да прави, за справка хели камера с IR ама истински IR, т.е. термо камера, две оптични със един куп зумове и стабилизатори, цената и е около 120.000 $, с такава камера са оборудвани полицейските хеликоптери из US които охраняват границата, всеки се сеща колко е надута там цената само от думата хели ... после и от думата термо камера ... и пак цената е в пъти по ниска, та тоя човек ако не вземе сериозна комисионна би ли подписал нещо което утре може да излезе в пресата, нали ще трябва да бутне на тоя на оня да си затворят очите, да не го съдят и т.н.
За всички тия години, за пръв път в момента работя на държавен обект, който струва наистина много и то без лев комисионна, в случая причината е новото правителство, главния контрактор се притесни най-вероятно че ако избере някоя от ония фирми и сложат боклук за много пари ще му скъсат задника щото най-вероятно и той както и тях е партийна фирма, ама на бившата партия  , та и това ми е първия път когато получаваме подобна поръчка предпочетени пред стандартните изпълнители на държавни поръчки, то ние за такива обекти изобщо не подаваме оферти, в случая бяхме дори помолени
Че тия неща струват скъпо струват, не може да стане с камера за 200-300 евро, причините са много и съвсем обективни, работещи системи продават малко фирми, както казах 10-на, и държат прилична цена, но не и такава каквато се споменава. Няма защо хората да се учудват на скъпо оборудване, както има поялници за по 300-400 ЕУР така има и сензори за движение за по 300 ЕУР и камери за по 3000 хил, та и за по 30.000 ама такива за 800.000 може да има, ама на хъбъл, или на апачито, барабар с радара му.
|
| Вто Дек 15, 2009 11:00 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Зейфоде, какви 30% бе пич? Знаеш много добре как се е организирал "търга" - основното условие е било фирмата да им оборот от точно 30456456лв и 34ст. за миналата година. И да достави камери с точно определени размери и тегло, като особенно важен е цвета на долната част на кожуха
Що говориш глупости. Мислиш ли че ако со обяви нормален търг, ще се яви само въпросната фирма с оферти на такава идиотска цена? Че само ако цъкнеш в интернет ще намериш поне 10 фирми които ще се изтрепят да "усвоят" въпросните 800 000 лв. по много по оптимален за данъкоплатеца начин.
Убедено твърдя, за тия пари можеха да инсталират поне 20 камери. Които може би нямаше да имат точните параметри на сега сложените, но нямаше да вършат по лоша работа от тях.
Ти пък все едно падаш от луната. Мисли бе - това е почти милион. Що за идиот може да плати толкова за катаджийска камера, освен ако не прибере поне половината в джоба си след това под формата на комисионна?
Сигурно и в Монако и Люксембург няма пътни камери дето да струват по 80000 камо ли 800000.....
А друг е въпроса, че някой може да продаде на балъци, кутийка с резистори за 100 милиона. Ама хич не виждам причина да се кефя като ме вкарват в ролята на тъпанара принудително.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Дек 15, 2009 11:27 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Търговете може да са били обявени, ама много тайно и скришно. Примерно за търгове пускани от министерства и други подобни, нас ни уведомяват от фирмите производители, защото тук може да не го публикуват, но са длъжни да пускат обяви за всички фирми в европа, и го правят, а по големите фирми явно си има хора които следят всички тия неща и информират оторизираните от тях инжинерингови фирми. Всичко обаче така се дава в тия документи че да спечели една конкретна фирма, така и да участваш все тая, затова и не участваме по държавни поръчки освен ако наистин ане са интересни. Например две камери за засичане на скорост не биха ни вълнували, печалбата от ях би била доста малка, сравнено към вложения търг да се спечели инсталацията, освен ако и ние не дадем подобна на псоменатата цена, но това не ни интересува, от тия 800.000 със сигурност над 60% са заминали по комисионни, за остатъка лично според мен не си струва да правиш инсталация и да си цапаш името.
Иначе относно конкуренцията Цецо и е прав и не е, има много фирми които предлагат, но малко които да стават, съответно, всички тия държат сходни високи цени, да позлваш по евтино е глупост, да не говорим че и от тиа които са реномирани и имат работещи продукти, някои са с такъв смотан съпорт че и те не си струват, скоро пускахме една таква голяма инсталация, и ще ми е последната от тоя производител, при все че в референциите му са най-големите и строго охраняеми обекти на света.
p.s. а относно видеото в софия е правен търг, 2006 ако се не лъжа, не съм се интересувал какво е правеноп, но съм виждалпродукти и цени на фирма която не е спечелила, и съм 99% сигурен че са много по добри от тези на спечелилия но ... преди време се говореше за система за централизирано управление, не само камери а и доста други неща, тъй като имаме подобни решения, стигнахме на доста високо ниво, но се оказа че това вече е решено, ще се направи по калпавия начин за неясно колко пари, след това спря д се шуми .. след година две може да осъмнем с нещо такова, тогава се спрягаше инвестиция от около 50 млн, което не е много за това което си представяха, примерно подобен проект в атина е струвал около 300 млн.
|
| Вто Дек 15, 2009 11:35 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Трафик спийд камера тук струва между 60к и 90к долара монтирана, в зависимост къде се монтира и според изследванията генерира добър приход само за първата година и половина. След това шофьорите вече я научават и не спийдват  . Последно време виждам доста мобилни камери, монтирани на микробуси (особено по южните щати). Спира пича някъде за един ден, прави яката пачка и после се мести другаде  .
|
| Вто Дек 15, 2009 11:44 pm |
|
 |
|
zaphod
|
аве говорим за радари, не за камери, и не на парче а общо. но това няма значение, дори да бяха камери, дори да бяха тъпи жици с букси, това НЯМА значение. издразних се на цецовия кментар и репликата ми беше срещу него. и въобще тия техничарски сметки са ми супер смешни, виждал съм реални ситуации, дето по тая логика могат да бъдат описани като "тъпа серийна мишка продадена за 100 000$".
|
| Вто Дек 15, 2009 11:52 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Зейфоде, бе прав е Цецо - кви са тия камери за милион, на луната ли ги монтират какво ли.
Цецо, описаният от тебе начин на обява и т.н. на търговете звучи цинично, но реалността е,
че е всъщност наивно....
Участвал съм в търг, на който аз съм писал техническото задание - хората просто искаха наша
апаратура базирано на добър опит с такава дотогава - и цената ми е била пъти (може би само два
пъти, де) по-ниска от тая на конкуренцията. Директорът на въпросното предприятие поиска от
мене да напиша спецификацията и всичко.
Докато не опря работата до решаване на търга - директорът изведнъж се оказа в компанията
на тогавашния министър на енергетиката и още едно ченге (слуга на ченгета, знам ли точната длъжност)...
Явно някой ги беше пратил да ме спрат мене, парите не бяха много - моята оферта беше малко
над 100к. А може и да са взели по 10-тина к и да са били доволни и да са се задвижили само
за това, циганска им работа, знам ли ги. Но най-вероятно е имало и морков, и тояга.
Та мисълта ми е, че както и да направят търга в БГ това няма значение, и да отиде в съда това значи
само малко забавяне за тях (аз тогава не отидох, нямам времето да оправям и на такова ниво
циганията тук).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Дек 16, 2009 12:38 am |
|
 |
|
ToHu
|
радарите сами по себе си са по елементарни от камери, с какво мислиш се различава от един полицейски радар, с не много. Има една спечифична особенност която не знам как я доказват в случая с радар и камера, именно кое доказва че отчетената скорост от радара е точно на твоя автомобил, този проблем го няма в случая когато се изпозлват само камери, затова е и предпочитаният вариант.
60-90 к на камера са много пари, но не е невъзможно,имайки в предвид че някой трябва д апусне връзка и ток до там, а аз там съм виждал как някой копае малка забутана уличка, след това 1 час почиства около дупката, засипва, трсмбова, пак почиства, сипва асфалт, пак чисти, с прахосмук, и после налива смола някава да запълва цепнатините, после ръчи с нещо отгоре и после пак смучи с прахосмук, та това си е доста донаден труд към самия монтаж на камерата. Имайки в предвид че тук в момента се таксува 50 еур на час за подобен род услуги, и това е без оборудването, може би 60-90 к да е цената на цялата инсталация, което е възможно. Да речем за тук 1 ден монтаж с 3-ма човека само за тях се плаща около 6000 еур, това еидн специалист и двама монтажници да ги наречем, после наем на вишка и вс. останало още 1000 еур, в това включвам разното му там кабелаци стойки и т.н., ако има и някакво копане са поне още 1000 еур, та може да стане +10 в-у цената на една камера с монтажа, зависи как се изпълнява обаче.
Всъщност не знам за какви радари говорят, честно казано не знам как с радар може да се автоматизира тоя процес, най-малкото ще е доста сложен, радара трябва да е доста адвансед, да може да следи цели, да подава тези с превишението като обекти на видеосистемата, а тя пък да намира същите обекти и да им слага скорости, та после да им разчита и номерата .. много сложна система. С камера се реализира доста по лесно, при всички условия е нужна бърза камера, а наличието на таква обезсмисля радара, така или иначе по сложното упражнение е разчитането на номера, скороста се измерва елементарно на база кадри с достатъчна точност.
|
| Сря Дек 16, 2009 12:58 am |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Цитат: > Скоростта на пътя убива 10 пъти повече от алкохола- С колко радари разполагате, които след промяната ще започнат да функционират веднага? - Говорим за 15 радара, които ще бъдат местени в 30 кутии, разположени в цялата страна. - Това обаче е доста скъпа техника. Какви средства ви бяха необходими за тези радари? - Струваха малко над 800 000 лв... |  |  |  |  |
800 000 лева / 15 радара = 53333 лева за 1 радар.
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Сря Дек 16, 2009 1:13 am |
|
 |
|
Цецо
|
Е ако са наистина 15 броя - ми освен да се извиня, друго не мога да сторя...
Наистина погледнато извън контекста, човека никъде не е казал че двете камери в София струват 800к. Начи може и случайно в БГ да се е случило нещо относително нормално. Баси на какви неща се чуди човек....
|
| Сря Дек 16, 2009 9:27 am |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
 Брюксел напомни на България да си прибере парите от "Кр
Само у нас е възможно административен съд да отмени вземане на държавата за близо един милиард лева с мотив, че министерството на икономиката е некомпетентен орган! Браво на продажните съдии! Дневник, моля намерете съдията по това дело, искаме името!!!!!!!!!!!!! А държавата да се обърне към съда в Страсбург! Какъв парадокс.[url]  [/url]
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Сря Дек 16, 2009 9:40 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
 1984
Новите разпоредби в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) за следене и задържане на трафичните днни бяха приети от ГЕРБ и "Атака" на първо четене.
http://dnevnik.bg/tehnologii/2010/01/04 ... i/?print=1
|
| Вто Яну 05, 2010 2:36 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
http://news.ibox.bg/news/id_108909075
E-e, сега ще излезе, че е казал истината ...
|
| Вто Яну 05, 2010 5:01 pm |
|
|