Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Търся някой да изработи редуктор срещу заплащане 150-200 лв. 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Цитат:
Ами тогава направи му го още по-модерно. Двупроцесорна система, 32-битовият АРМ казва "Hello" под линукс и заспива завинаги, един 8-битов до него прави каквото трябва да се прави. Това ако си добра душа по природа, иначе можеш да се направиш на по-темерут от възложителя и да запоиш АРМ-а в единия ъгъл на платката, неопроводен

Това беше много яко! :D

Чет Дек 10, 2009 12:51 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
добре де, тоя лайнукс задължителен ли е? щото не ти пречи да изръчкаш някой арм, като го подкараш в ниска консумация и ала-бала... нека са си 32 безсмислени бита, пак ще го сколасаш. обаче с лайнукса ще стане като да имаш самобръсначка с ОС.

Чет Дек 10, 2009 3:38 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
Прочети внимателно първия пост на темата, разгледай приложените снимки и помисли пак дали ще напишеш горния текст. :P

ОК, прочетох го и пак не ми стана ясно, с какво промяната на оборотите на един постояннотоков мотор изисква непременно да се ползва контролер и някой умник да пише програми. До преди 20-на години като нямаше толкова отворени програмописачи да не би моторите да се въртяха само с една скорост и само в една посока - т.е. пак бих написал горния пост :D . Айде моля ви се не ставайте по-смешни и по-важни от колкото сте в действителност. Регулиране на обороти и смяна на посоката на постояннотоков двигател се прави почти с подръчни средства и въобще не трябват никакви програмисти, които само ще оплескат още повече нещата. Ако не можете да се сетите сами как стават /и са ставали/ нещата - много сори за вас :) . Във всеки случай мрежата и списанията от едно време би трябвало да са пълни с такива схеми и който иска може да си поосвежи паметта или пък ако е по-млад да види как нещата могат да стават и по простия начин, без да се ползват разни изгъзици, като 32 битови АРМ-ве и Линукси :D .
Ето едно примерче, първото, което ми попадна в Гугъла (какво ли щяхме да правим без него - сигурно все програмисти щяхме да търсим :D ).
Има и регулиране, има и смяна на посоките:
Изображение
http://www.aaroncake.net/CIRCUITS/motorcon.asp

Чет Дек 10, 2009 5:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ми прав е напълно Димитър, разбира се. Аз предложих разни сервота и готови радиоуправления
от DX, дето накуп ще струват по-малко от целия му бюджет, ама той търси червяци и безсмислици
в Конрад, на човека изглежда просто му се играе и иска да си сглоби нещичко - кой от нас
не го е правил. Може би не разбира колко просто нещо е управлението на въпросните
двигатели, та иска да купи помощ - ама за тия пари едва ли ще се затича да му помага
някой, дето може да му помогне. Пък и ако се помъчи сам тук със сигурност ще има кой да му
отговори на въпросите - без да става дума за пари.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Дек 10, 2009 5:30 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
абе като е толкова просто аз предлагам dimitar и/или tgi да му го направят на човека за 150 лв и да приключи въпроса :D
от сега знам какво ще стане накрая :butthead:

Чет Дек 10, 2009 5:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Обясни ми моля те с думи прости, с какво практически микроконтролерно управление на DC мотор ще е по-различно от схемата, дето съм показал и как са правили тия кранове преди да има микроконтролери, процесори и програмисти :) ? Накрая можеш да споделиш ако искаш и какво ще стане според теб ако се направи управлението с подобна схема :D .

Чет Дек 10, 2009 6:06 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Само да предложа нещо. Като за начало (а може и за постоянно), по-добре (а и по евтино) е да използваш ремъчни предавки, вместо червяци. Ако стигнеш крайно положение, ремъка ще превърти, а при червяка ще се строши нещо. Още повече, че не гониш точност на позициониране, понеже ще реагираш визуално.

Чет Дек 10, 2009 7:36 pm
Профил

Мнение 
Димитре и ти гледаш, но не виждаш. За какви регулатори говориш? @usaf няма въобще проблем с никакви регулатори и процесори. Прочети първо какво иска :
" Интересува ме да се направят само двигателчетата с редуктора и джойстика за управление" .
И да си напрегне някой малко мозъка:
"и като възнаграждение, че си е напрегнал малко мозъка, ще получи 150-200 лв."
Нищо повече не се иска.

А ето и един такъв механизъм без зъбни колела, така, че и те могат да отпаднат като проблем :yawinkle:

http://www.youtube.com/watch?v=7yyfmG31hsM&NR=1

Чет Дек 10, 2009 8:33 pm
Профил

Мнение 
Напълно подкрепям зеус макар и от по други съображения, червяка е предавка с хлабина, в никакъв случай няма да намериш стандартна зъбно-червячна рпедавка с малък луфт, от там стават две неща, първо, особенно ако системата не е балансирана, а червяка сранвително малък бързо ще се разбие, второто по неприятно че не може да имаш стабилна позиция, докато движиш по едната ос, камерата ще мърда иоколо другата, колкото епо голямо рамото, толквоа повече ще мърда. Определено ремъчната е и доста по дуракоустойива, зъбния ремък тръдно рпевърта, но има някава еластичност, получаваш по мек старт. Освен това за любителска изработка ремъчната емного по лесна, единствено трябва да си осигуриш обтягане, което може да стане и с паразитна ролка, червяка, осовбнно при по голямо натоварване изисква точност, не само в разстоянието но и перпендикулярност, не на последно място червячната предавка предизвиква осово натоварване, ако червяка е директно на оста на двигателя, то той трябва да е предвиден за осово натоварване, иначе ще се прецака. Единственото предимство е по голямото предавателно число, но купувайки ДЦ мотор с вграден редуктор, това едва ли е проблем.

Относно контрола, не виждам проблем да е без контролер, но ще има съответните недостатъци и ще изисква доста по опитен оператор.

Чет Дек 10, 2009 8:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
Димитре и ти гледаш, но не виждаш. За какви регулатори говориш?

Виж какво е написал във втория си пост:
Цитат:
Скоростта на въртене също трябва да се регулира от много бавно до по-бързо.

Айде вземете се разберете със Заек в какво точно да ме обвинявате - в много просто предложение, дето нямало нищо да стане или в много сложно, дето не му трябвало чак толкова сложно на човека :D .

Чет Дек 10, 2009 8:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@Dimitar,
Интересно ми е как ще направиш само с ръчно управление, без автоматика едновременно:
1. Бързодействие на позиционирането
2. Точност на позициониране
3. Минимум удари и вибрации (колебания) при старт и при стоп на системата?
Както вече писах зависи за какво приложение ще е цялата реализация.
Ако само от време на време ще местиш позицията и повечето време камерата ще стои няма проблем и без автоматика. Ако обаче с тази камера ще се заснемат динамични сцени - не става.
Ако всичко е само за идеята да се види може ли да стане - демек ТНТМ - ОК може.
Колкото до цената - ако намериш за тия пари в БГ кой да ти издяла читаво механиката, дай го насам - ще му намеря работа за месеци напред.

Пет Дек 11, 2009 10:14 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Какво бързодействие и точност на позиционирането бе човек, това да не е заваръчен робот :?: . Оператора мести камерата и гледа в екрана и мести, докато му хареса ъгъла и изгледа от сцената. Относно ударите и вибрациите - ако погледнеш някои от клипчетата ще забележеш едни обтяжки (май така се казва :) ) по рамената, на които сигурно са закачени и пружини за намаляване точно на ударите и вибрациите. Със същата цел сигурно има и някакви противотежести. Отделно опита на самия оператор играе решаваща роля. Та каквито и пречки да измислиш могат да се премахнат и с прости средства и не е необходимо никакво програмиране. Иначе си прав, за мен лично най-трудното в тоя проект е механиката, защото си нямам идея от нея :D . Не забравяй също, че основната цел на човека е това да се направи за любителски цели :) . Ама като го гледам, той май си вдигна чукалата от тук, така че няма много смисъл да продължаваме да се дърлим по темата 8) .

Пет Дек 11, 2009 4:07 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Dimitar написа:
Какво бързодействие и точност на позиционирането бе човек, това да не е заваръчен робот :?: . Оператора мести камерата и гледа в екрана и мести, докато му хареса ъгъла и изгледа от сцената. Относно ударите и вибрациите - ако погледнеш някои от клипчетата ще забележеш едни обтяжки (май така се казва :) ) по рамената, на които сигурно са закачени и пружини за намаляване точно на ударите и вибрациите. Със същата цел сигурно има и някакви противотежести. Отделно опита на самия оператор играе решаваща роля. Та каквито и пречки да измислиш могат да се премахнат и с прости средства и не е необходимо никакво програмиране. Иначе си прав, за мен лично най-трудното в тоя проект е механиката, защото си нямам идея от нея :D . Не забравяй също, че основната цел на човека е това да се направи за любителски цели :) . Ама като го гледам, той май си вдигна чукалата от тук, така че няма много смисъл да продължаваме да се дърлим по темата 8) .

Здрасти,

не съм си вдигнал чукалата, но ти най-добре схвана какво искам да направя... просто ми омръзна да обяснявам, че трябва да се получи нещо елементарно...

При включването ми във форума тук, очаквах някой специалист да ме пита: "Пич, ти какви обороти искаш да постигнеш за въртенето на камерата?"

Аз щях да кажа: "... ами от 1 до 6 оборота/минута"

Някой специалист очаквах да ме пита: "Пич, а как искаш да контролираш оборотите и посоките - с кабел или безжично?"

Аз щах да кажа: "... ами няма значение, само да става с джойстик и потенциометри за скоростта"

Някой специалист очаквах да ме пита: "Пич, а колко ще тежи камерата?"

Аз щах да кажа: "... ами около 700-800 гр."

Тогава някой специалист трябваше да каже: "Пич, това може да стане, като камерата се монтира така, че осите да минават горе-долу през центъра на тежестта на камерата, вземеш 2 електромоторчета с вграден редуктор с еди-какви си обороти в минута, да вземеш 2 малки зъбни колела с еди-какви си парамерти, 2 големи зъбни колела с еди-какви си параметри и евентуално с или без зъбен ремък... и ако подаваме напрежение X волта ще имаме 1 оборот/минута, а ако подаваме напрежение Y волта ще имаме 6 оборота в минута... а дистанционно с кабел ще струва ХХ лева, а дистанционно без кабел ще струва YY лева... и да каже от къде да се купят (поръчат) тези чаркове...

Защото, дори и да попадна на фирма, която продава всякакви зъбни колела и ремъци и електромотори, аз не знам какво да поръчам! :(

За мен дори джойстиците са еднакви и дори си бях харесал един джойстик, но Ваш колега ми каза (за което много му благодаря), че този джойстик не става, а става друг джойстик и ми показа какъв и сега вече го поръчах от UK и до 1-2 седмици ще пристигне...

... та затова не взимам толкова често отношение, защото проблема (проекта) ми започна да става прекалено много технологичен, на ниво, където не мога да взема каквото и да е отношение, защото нищо не разбирам от тези високотехнологични Ваши изказвания...

Съб Дек 12, 2009 1:17 am
Профил

Мнение 
Ето няколко снимки. Това е само пример, но дори и аз не мисля, че тук има нещо повече от малко механика и малко електроника:

Изображение

Изображение

Изображение

Съб Дек 12, 2009 1:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
И на мене ми омръзна да обяснявам едно и също, затова тоя път е последен тук.

"Малко"-то електроника, дето я има в тия сервота, ще ти струва пъти по бюджета, който
имаш, ако искаш някой можещ да ти я съчини.
Но я има готова - именно в подобни сервота, масово се ползват за радиоуправляеми
модели. Да ги купиш готови ще ти струва навярно по-малко от бюджета, дето си заделил
само за работа.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Дек 12, 2009 1:41 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща