|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:52 am
Търся някой да изработи редуктор срещу заплащане 150-200 лв.
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Що се хАбите?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Дек 07, 2009 7:23 pm |
|
 |
|
sthx
|
Какво лошо има? Помогнахме на човека и с техническа информация и с това как стоят нещата с "малкото напрягане на мозъка"  .
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Дек 07, 2009 7:48 pm |
|
 |
|
usaf
Ранг: Минаващ
|
 До "Заек"
 |  |  |  | Цитат: след като е толкова лесно защо ще се хабиш с 200 лв ами не вземеш да си го направиш сам както виждаш вече достатъчно съвети ти се дадоха за подходящи решения
тук не става въпрос да дадеш на някой 200 лв да си понапрегне мозъка, ти искаш завършено изделие, ако само искаш акъл няма проблем, дай тези 200 лв и всеки от форума ще ти даде съвет кое и как да направиш, ти искаш някой да си изгуби 1 седмица да ти търси компоненти, да ти ги събере и сглоби, след това да изгуби още месец да ти прави управление, което може да включва избор на компоненти, проектиране на платка, спояване, настройка, писане на софтуер, тестване, дебъгване, настройки ако нещо не става кой ще се захване с това за някакви 200 лв? ти да не падаш от марс? един пиклив куриер на спиди със основно образование и книжка кат.Б си докарва 1000 лв на месец ти си тръгнал тук да ловиш шарани със 200 лв
|  |  |  |  |
Значи, за да не влизаме в спор, ще поясня отново, защото някой неща си разбрал, а друго не съвсем:
1. "... ами не вземеш да си го направиш сам" - Да, аз точно това искам, да си го направя сам, защото за мен ще бъде предизвикателство да направя (сглобя) подобно нещо.
2. "... ти искаш завършено изделие ..." - Не, не искам завършено изделие, макар, че ако някой може да направи донякъде нещата с управлението на моторчетата ще е добре.
3. "... ако само искаш акъл няма проблем, дай тези 200 лв. ..." - Да, точно това искам, да дам тези пари на някой, дето разбира от тези неща, с чиито съвети да направя движещата се глава на крана. Предпочитам да дам тези пари на някой, който може да ме насочи от къде да намеря тези компоненти и кои ще бъдат най-подходящи за целта.
4. "... кой ще се захване с това за някакви 200 лв. ..." - Ами който иска и има възможност и познания да помогне.
Тези, за който 200 лв. са пари за закуска, не е задължително да взимат отношение. На мен ми препоръчаха този форум и затова писах тук. Съжалявам, ако съм Ви обидил с жълтите стотинки, които предлагам.
Все пак, благодарение на форума, намерих човек, който ще направи безжично управление на 3 електромотора, както и фирма от която ще вземем зъбните колела, зъбния ремък и моторчетата, което за мен е много голям напредък.
И пак искам да кажа, че не обезценявам на никого труда и знанията... просто такава ми е идеята и такива възможностите.
|
| Пон Дек 07, 2009 8:31 pm |
|
 |
|
3aek
|
благодаря за уточнението, защото бях останал с друго впечатление от това което си написал по-горе:
определено да се предлагат 200 лв за този обем от работа аз лично смятам за обида към българските инженери като цяло, предполагам колегите са по-толерантни затова не те захапаха  и просто те оставиха да се развиваш няма проблеми да питаш кое и как става, тук хората са отворени и както виждаш ти дадоха добри идеи, те са безплатни, но моля те не унижавай българските инженери с 200 лв оферта скоро ми се налагаше да слагам теракота, 200 лв е еднодневната надница на плочкаджия пианде с основно образование и да, определено ако бях искал щях да си поставя плочките сам, защото това не е голяма философия, има и необходимите инструменти за това на пазара, просто изкарвам достатъчно за да си позволя да плащам на този който слага плочките или с други думи всеки да прави "за каквото е учил" виж мотора си оправям сам, сменям съединители, накладки, регулирам клапани, натягам ангренажни вериги, синхронизирам карбуратори и не защото не мога да платя на сервиз да направят това, а защото ми прави кеф и ми осмисля свободното време, а и знам че ще го направя много по-прецизно от който и да е автомонтьор и във всеки момент мотора ми работи като часовник! [/quote]
|
| Пон Дек 07, 2009 10:42 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 Re: До "Заек"
Значи ти остава да намериш хората, които ще ти напишат математическия апарат, който да превърне моторчетата, зъбните колела и зъбния ремък в работеща система, тия, дето на базата на него ще напишат софта за контролера и тия, дето ще го подкарат. Както се казва - пътя е изминат, остават последните крачки до финала. Дерзай!
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Дек 07, 2009 11:02 pm |
|
 |
|
sthx
|
Хубаво нещо са комуникациите и в частност медиите, но се оказва, че често водят до заблуждение, даже и да не е умишлено. Покажат по някое от Дискаварита-та две зъбни колела , една антена и хоп - марсохода е готов. Какво му е сложното. А, не могат да затворят капака - единият инженер проектирал болта с метричен размер, а друг гайката с цолов, след което следват 15 минути разискване на проблема и публиката се кефи - колко прости са тия.
Имам същите проблеми с двамата ми сина и затова съм търпелив. Покажа им нещо, било то връх , дефиле, водопад, техника. Коментарът им е - само това ли е, това е много просто. Свикнали са да гледат Еверест и Ниагарския водопад. Кажа ли им обаче да сглобят "простото" нeщо, след малко пухтене се почва - ами това не става, не може, не се получава... Пишат програма . Писането на програма се изразява в тъсене на "код" в интернет. Мъки...
Преди месец-два чух интересна приказка. Заведоха ме при една машина, на която искаха да сменят наскоро поставеното управление. Машината работеше. На учудването ми отговориха така - "Работи, но не върши работа".
Това е. Важни са подробностите. Ако не друг, то поне животът учи.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Дек 08, 2009 9:12 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ами то цената дори на това нещо, със съвсем просто управление в ниакъв случай не е по 5000 без да се включват материали, това ще отиде за проектиране, най-вече мислене и търсене. Именно за това ти дадох и линкове които могат да ти помогнат, поне да знаеш какво да търсиш и къде, въпреки че в белия свят и за това вземат пари.
Да знаеш за вбъдеще, по добре да питаш за съвет и помощ, и да не предлагаш стотинк за нещо което струва много повече, така някои хора които биха могли да ти помогнат най-малкото със съвет и информация, биха се обидили и не биха помогнали.
Иначе не знам дали му трябва някакво сериозно управление, азне съм гледал линковете, но ако не се иска програмно движение управлението може да се сведе до прости ключета, какъв ще е резултата вече не е ясен, зависи от майсторството на оператора.
|
| Сря Дек 09, 2009 12:15 am |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
usaf, помисли, дали не можеш да опростиш задачата и да сведеш постановката до 2 въртеливи движения: едното на платформата, на която стой апарата (примерно една кръгла въртяща се масичка, където апарата се намира в центъра) и другото-за накланяне на апарата по вертикала. Останалата работа може да свърши вариообектива (тук вече зависи от апарата, но все някак ще ссе управлява дистанционно). Такава установка можеш и сам да си направиш с моторчета примерно от принтер и ремъчна предавка с голяма разлика в предавателното число. Направи механичната част и пробвай движенията, после управлението на моторите лесно ще стане.
|
| Сря Дек 09, 2009 4:03 pm |
|
 |
|
usaf
|
 До "ToHu" и "Zeus"
Здравейте отново,
точно това искам да направя... Нещо елементарно и БЕЗ ПРОГРАМИРАНЕ... с един джойстик да се командват 2 моторчета... едното моторче да върти камерата 'наляво-надясно', а другото моторче 'нагоре-надолу'... + 1-2 потенциометъра с които да се регулира скоростта на моторчетата.
Въпреки, че изглежда попаднах на неподходящ форум и тук разисквате и дискутирате доста по-различна материя, все пак благодаря на всички дето исказаха мнения и съвети и ми помогнаха да се ориентирам от къде да намеря моторчетата, ремъците, зъбните колала и дистанционното с джойстика.
... и за пореден път ще кажа, че не съм искал да засегна никой, просто исках мнение и съвет от къде да подхвана нещата, за да се получи читав резултат и този който ми помогне да получи това "скоромно" възнаграждение...
|
| Сря Дек 09, 2009 6:51 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
usaf, без да се навирам в спора на кой колко да се плати - препоръчвам ти да разгледаш сайта на conrad (за предпочитане да купуваш от .de, но ако ти куца немският пробвай с .com, после питай дали може да ти се достави през германия). първо имат доста прилично разнообразие от камери, нямам желание да ги преглеждам всичките, но като че ли ще има някоя управляема а като гледам цените им са от 50Е до 200Е, което ми изглежда поносимо за това което искаш/предлагаш. в краен случай - те предлагат управляеми модели, дистанционни и приемници със силова част, но е по каталог и ще трябва доста да ровиш - все може да има и нещо да ползваш за основа. тук цени не знам. почти съм сигурен че за тия пари дето мислиш да ги дадеш спокойно ще си намериш готово решение. щото хората са прави - ако искаш някой да ти проектира, не става толкова лесно/евтино/безболезнено.
|
| Сря Дек 09, 2009 7:00 pm |
|
 |
|
usaf
|
Здрасти,
мерси за насоката. В 'Conrad' не намерих готово решение, но намерих това, което би могло да замени ремъчната предавка:
Material: Brass/steel
Teeth: 40
Module type: 0.75
Gear ratio: 1:40
|
| Чет Дек 10, 2009 2:14 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Баси, чета и направо падам от коня - от кога смяна на посоката на два например постояннотокови двигателя стана софтуерна задача, та чак и математически модели, ускорения, контролери, инжектопляктори и т.н. На човека му трябват два мотора, два редуктора, джойстик и вероятно няколко релета и едно кълбо жици. Напълно нормално е ако всички материали са на лице работата да се свърши за един ден  . Т.е. може и да се смести в бюджета от 200 лв. за да направи един такъв що-годе механизъм за камера  .
|
| Чет Дек 10, 2009 3:49 am |
|
 |
|
3aek
|
аз няма повече да се обаждам, само ще следя развоя да видим какво ще се получи накрая
димитър виждал ли си какво става с камера с висока резолюция която държиш в ръка докато снимаш - замазва се от трептенето причинено от пулса ти и затова слагат DSP-та да отмазват картината специално за този проблем, с он-офф моторчета такива преходни процеси ще имаш че свят ще ти се завие
и въобще тези тнтм изпълнения ме изпълват с умиление и смях защото си спомням как и аз съм бил такъв на времето
едно е сигурно: колкото по-малко един човек се е занимавал с даден проблем, толкова по-ясно му е всичко
от седмица се опитвам да налея акъл на един клиент който е решил че трябва да прави дейта логър който да логва няколко байта информация през определен интервал от време с батерийно захранване .... с 32 битов АРМ под линукс! опитах се да му обясня че за да се направи лоу пауър това приложение трябва да се бърка надълбоко в кернъли и драйвъри, но той си държи на своето - спечелил бил държавен търг с мотива че използва модерни 32 битови платформи иначе 8 битови решения предлагали всичките му конкуренти  и сега ще правим нещо което още от началото знам че е неефективно и няма да стане лоу пауър и ще имаме хиляди главоболия
|
| Чет Дек 10, 2009 8:54 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Доста смело (и некомпетентно) изказване! Ако си учил поне малко механика и имаш поне минимален опит в роботиката, ще разбереш за какво става дума.
Молбата ми е:
Прочети внимателно първия пост на темата, разгледай приложените снимки и помисли пак дали ще напишеш горния текст.
PS Заек, писали сме по едно и също време. Случая, който описваш е точно противоположност на този. Единия иска "С куром поломить дубом", за да му излезе евтино, другия иска "Да стреля с топ по врабци", за да изглежда велик. 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
Последна промяна Lupus на Чет Дек 10, 2009 12:51 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Дек 10, 2009 10:08 am |
|
 |
|
741
|
Ами тогава направи му го още по-модерно. Двупроцесорна система, 32-битовият АРМ казва "Hello" под линукс и заспива завинаги, един 8-битов до него прави каквото трябва да се прави. Това ако си добра душа по природа, иначе можеш да се направиш на по-темерут от възложителя и да запоиш АРМ-а в единия ъгъл на платката, неопроводен 
|
| Чет Дек 10, 2009 11:44 am |
|
|