Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Как се пои това? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Цецо, недей бре човек. Защо да си усложняваш живота. Да, ще стане и със стенсил и паста, но по класическия начин 50 парчета ще се запоят за има няма 3 часа... Не си струва да оскъпяваш нещата с "космически технологии"...

Съб Ное 28, 2009 11:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Koleto написа:
Цецо, недей бре човек. Защо да си усложняваш живота. Да, ще стане и със стенсил и паста, но по класическия начин 50 парчета ще се запоят за има няма 3 часа... Не си струва да оскъпяваш нещата с "космически технологии"...

Не ме притеснява усложняването. Обаче ако се скапе при клиента в гаранция, ще платя повече неустойки от колкото ми е печалбата. :(

Другото което ме притеснява на стандартното спояване е че както казах мястото в кутията е кът. Дисплея лежи върху спойките си. Мислех да го хвана за платката с двойнолепящо. И ако не са съвсем равни, ще седи на кестерме.

Както и да е, аз още протипа не съм направил, та за клиента мисля :) Ще напраявя една платка да пробвам... Във всеки случай това, че не говорим за найлони ме успокои. Аз си мислех че ще трябва да мисля за някакви нискотемпературни щуротии.

Нед Ное 29, 2009 12:18 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Другото което ме притеснява на стандартното спояване е че както казах мястото в кутията е кът. Дисплея лежи върху спойките си.

Ами то тоя дисплей по принцип е правен да си лежи върху спойките. Работното му положение не е както е сниман на първата снимка със стърчащ кабел от него... Загледай се и ще видиш, че лепенката на лентовия кабел е сложена от страната на екрана... За да го запоиш трябва да го обърнеш по екран към платката, после позиционираш площадките към футпринта и залепваш лепенката, поиш, миеш и обръщаш дисплея с екрана в работна позиция и така спойките остават под него заедно с целия лентов кабел... Не знам на какви вибраций ще е подложено устройството ти, но при всички положения е хубаво освен с двойнолепяща лепенка, да помислиш и за твърдо механично прикрепяне към платката или капака на кутията (поне в хоризонтална равнина) )щом са такива свирепи изискванията. В този случай пак бих те посъветвал да залееш конектора след оживяване с двукомпонентна смола...

Нед Ное 29, 2009 12:53 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Не ме притеснява усложняването. Обаче ако се скапе при клиента в гаранция, ще платя повече неустойки от колкото ми е печалбата. :(

Другото което ме притеснява на стандартното спояване е че както казах мястото в кутията е кът. Дисплея лежи върху спойките си. Мислех да го хвана за платката с двойнолепящо. И ако не са съвсем равни, ще седи на кестерме.

Не е ли за букса предвиден този кабел?
Щом ще е толкова плътно и опира дисплея в платката, няма ли как да се направи буксата от другата страна на платката ако е достатъчна дължината, че да не пречи и надига ?

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Ное 29, 2009 12:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ми няма такава "букса". Изрових всички пройзводители които знам - няма.

А и китайците потвърдиха - за лепене е мислен. Не че ако намеря букса няма да съм доволен.... ама няма.

Нед Ное 29, 2009 7:01 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Мнение 
Имам кит на луминари RDK, не внимавах и пукнах дисплея, след като го отлепих от двойнолепящите лепенки, видях че лентовия кабел е запоен много здраво директно към платката, а изводите са същите като твоя.

Отделно си играх с дисплeй на NewHaven 2.8'' и запоявах жички към тоя лентов кабел, не се разтопи нито огъна заради температурата, та подкрепям колегите за директно запояване.

Нед Ное 29, 2009 7:50 pm
Профил

Мнение 
Цецо,
Ако кабела е предвиден за запояване, покритието на "контактните" му площадки със сигурност няма да е предвидено да не се окислява при използването му с букса. Т.е. няма да имаш добър контакт след време като се окисли. Запоявай го за да си нямаш "контактни" проблеми с куплунзи.

Нед Ное 29, 2009 8:16 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Кабела е от каптон(полиамид) издържа на греене , проблем може да е отлепването на пистите при прегряване . Предвидено е да се запоява с паста м/у платката и лентовия кабел , спойките остават скрити отдолу но може и малко от пастата да попадне след разтопяването от горната страна на пистите . С поялинк се запояван сравнително лесно , хубаво е да се предвидят двете дупки за временно фиксиране (с някакви клечки),залепва се с
хубаво към платката , запоява се от през няколко писти за да не се прегрява локално кабела ,като с игла или нещо остро се притиска пистата към платката в момента на запояването а с поялника се нагрява ръбчето на кабела заедно с пистата под него , подаваш малко тинол на мястото на контакт м/у пистата на платката и тази на кабела , игличката се задържа в/у кабела , следващата спойка е през няколко писти или се изчаква да се охлади добре предишната. Спойките се редуват само в една посока за да не кривне кабела. При разпояването се обдухва лентовия кабел от единия му край заедно с мястото кадето е лепенката за да се отлепи по-лесно , с пинсета се повдига много внимателно крайчето на кабела без да се дърпа за да не се повдигне някоя писта , заедно с това движиш духалката в посока на неотпоените писти . Става и без паста. Друг начин е да повдигнеш дисплея над платката , обдухваш лепенката да се отплепи и след това края на кабела както описа ка2009 . Е обратното запояване на вече отпоен дисплей е по-трудно и иска внимателно нагряване. Директен вариант с куплунг няма , но може да се лепне дисплея на тънка платка с конектор от другата и страна. Това лцд би трябвало да има едни издатъци за закрепване към дупки на платката ? (ъф, дано ми разберете писаното )

Нед Ное 29, 2009 10:53 pm
Профил

Мнение 
Цецо написа:

kiiid написа:
Какъв му е растера на това? Мисля че имаше FPC конектори за него. По принцип може да се запои но трябва да е много крактко времето на запояването да не ти се стопи пластмасата :)

Растера е едър - 1мм. Обаче ако ми намериш конектор за FPC 44 пина/1mm, ще измисля начин да те черпя бира и то не виртуална :) Под запояване какво имаш предвид - поялника отпада. Трябва ми нещо сериозно, защото кабела трябва да се залепи за платката, след това се подгъва и дисплея ляга отгоре. Т.е. спойката трябва да е добра като равниност.

Имам едни познати китайци. Anyconn се казва фирмата. Те правят такива ама да ти призная честно никога не ми е трябвал FPC 44/1mm така че не съм задълбавал въпроса

Пон Ное 30, 2009 11:07 am
Профил
Аватар

Мнение 
Амчи споко за запояването - я виж колко СМД-та има накачени по самия кабел... Те са минали през печката 100%.
Това няма да се стопи, само не го прегрявай че да не се отлепи някоя пътека.

Пон Ное 30, 2009 6:48 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Момчета тези дисплеи са произведени да се запояват директно върху PCB-to. Всякакъв друг вид монтаж влошава надеждността .
Направил съм видео за Цецо за толкова малко бройки как да се справи със ситуацията.
Запояване.
http://rapidshare.com/files/314945685/D ... javane.wmv

Сря Дек 02, 2009 12:43 am
Профил

Мнение 
А така се разпояват.
http://rapidshare.com/files/314950582/D ... ane_ok.wmv

Сря Дек 02, 2009 12:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
Е чак толкоз - филм специално за мен не бяха правили :)

На мен проблема ми беше, че бях решил, че това е найлон. Щом си е PCB - ще го действам по смело.

Сря Дек 02, 2009 9:24 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
цецо,
ся то направи филмче как се размножават дисплейте :roll:
докараха ли ти мостри кометци?

измислил ли си вече с какъв контролер да го подкараш

Сря Дек 02, 2009 10:15 am
Профил
Аватар

Мнение 
Мостри имам 2 броя. Контролер си има на дисплея, отвън засега клоня към STM32F103V.

Сря Дек 02, 2009 10:25 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща