|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:57 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 VGA към Y PrRb
Някой занимавал ли се е с такива неща, гледам има доста готови устройства, но на мен ще ми трябват бройки, и няка цена от 100$ не ми харесва никак даже, ако някой сподели опит ще има
п.с. само да уточня, за резолюция над 800х600 ... в краен случай и до S-Video ме устройва, но при тази по висока честотна лента
Последна промяна ToHu на Вто Дек 01, 2009 6:30 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Дек 01, 2009 6:13 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Да не би да става дума за RGB -> YCrCb ?
Щото в тоя случай аз не вдявам връзката с VGA....
|
| Вто Дек 01, 2009 6:20 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами той сигнала си е RGB да, но под RGB понякога с ерабзира стандартен RGB сигнал, при който дори може да няма синхро а тя върви с зеленото, като при ТВ-та, а аз говоря за RGB сигнал от видеокарта.
|
| Вто Дек 01, 2009 6:33 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Всяка видеокарта си има палитри и от там софтуерно може да изкараш какъвто си искаш color space...
Отделно си има и функционалност за автоматично конвертиране от един спейс към друг, но това се ползва обикновено само в комбинация с овърлеите, демек екрана ти по принцип ако е RGB пък пуснеш някакво видео от камера с YCrCb, щото те обикновено в тоя формат са... Та да не се налага да правиш конвертирането всяка видео карта ти предлага тая екстра...
|
| Вто Дек 01, 2009 6:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да уточним сега че да е ясно, имаме VGA изход, който стандртно е в RGBHV режим, над нея контрол няма никакъв, приеми го като изход на черна кутия, това е даденост, както и няма никакъв контрол на резолюцията, идеята е това да се прекодира в YPbPr а защо се прави това ..... ами за да може да се подаде на такъв вход, налично е устройство което може да приема HDMI или YPbPr, от VGA няма как стане HDMI, остава конвертиране към компонентен. Входния сигнал носи цялата нужна информация, но за съжаление никде не виждам готови схеми за това, има за VGA към S-Video/Composite но с ограничение на резолюцията ... намерих и един куп ADC на аналог, ама сега остава и да го рпавя цифрово .... та мисълта мие някой ако е мъчил да прави подобен преобразовател, или е срещал чип който да го прави ...
|
| Вто Дек 01, 2009 7:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
демек търсиш нещо такова?
Не знам къде продават, ама в гугулето излизат като
vga to 3 rca cable
vga to component
...
|
| Вто Дек 01, 2009 8:15 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ми явно нещо такова търси, остава му да дресира жицата да преобразува RGB в YPbPr ....
Тони, това няма да ти е по-лесно от преобразуване към HDMI, и в двата случая ще
имаш дигитализация - но към hdmi мисля, че можеш просто да сериализираш цифровите
данни, докато инак ще трябва и да смяташ разликите.
Има такива паралелно към LVDS сериализатори от NSC например, ползвал съм един
чешит и правих схеми с още един. Как точно се удюрдисва това с HDMI не съм гледал,
говорех директно с TFT модул, но трябва да е горе-долу същата работа.
А дигитализация на аналогов сигнал не съм правил, но готови чипове за целта
съм мяркал много, нищо сложно няма (имало е докато докарат ADC-тата..  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Дек 01, 2009 8:59 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ммм не такова, това е кабел който просто връзва R-Pr, B-Pb, G-Y, за случая когато картата може да бъде конфигурирана в таква конфигурация, или за връзка към RGB, но не и към RGBVH.
Конвертирането не изисква цифровизация, разликата м-у RGBVH и YPbPr е само в това какво се предава, RGBVH предава цветовете поотделно, и синхронизациите отделно, YPbPr предава яркост Y, Y-R = Pr и Y-B = Pb. Ето и самата формула за конвертиране на едно към друго http://encyclopedia2.thefreedictionary. ... 20formulas , съответно в Y трябва да се добави и синхронизацията.
http://www.national.com/pf/LM/LMH1251.html#Overview ето това е схема която прави обратното конвертиране, за съжаление не мога да намеря за това което ми трябва. Ако не намеря за момнета ще купя едно готово, а после като дойде време да се купуват много ще го сътворя, не е голяма мъка, малко операционни, AD имат хубави бързи подходящи за целта, и малко точни резистори.
|
| Вто Дек 01, 2009 9:25 pm |
|
 |
|
tgi
|
Всъщност няма причина да не можеш и аналогово да направиш сметката, макар
при 100-ина и нагоре мегахерца лента да не е съвсем тривиално (поне 6 бита
сигурно ще гониш). Но трябва да може, може дори да има нещо готово ама аз не
го знам  .
Надникнах какво се намира ей така, ми все над $100 виждам, като това
http://www.converters.tv/products/vga_to_rgb/330.html .
Вероятно минават през дигитализация де, ама знам ли ги.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Дек 01, 2009 10:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да готови и аз видях доста, за проба става, ама за 200-300 броя сметката не излиза.
|
| Вто Дек 01, 2009 11:30 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
преди време колега разписваше такова преобразуване на верилог, и го бях разглеждал, видя ми се достоверно (на симулация), не знам до практика стигна ли се. ако решиш да правиш нещо чак толкова заплетено кажи, мога да потърся отново творението му. макар да си мисля че не си струва да хабиш цял спартанец и прилежащите му карантии заради това. сигурно има и по-удачен начин.
|
| Сря Дек 02, 2009 1:20 am |
|
 |
|
ToHu
|
абе .. то ако опра до спартан ще направя доста повече, в момента това се подава към друго устройство което миксира два сигнала .. ако тръгна да го правя цифрово ще си ги и миксирам направо цифрово, не е много писането, ама с желязото ще се изгуби време, тия DAC/ADC да се подкарат като свят, пък и сертификации ще трябва да минава .. иначе преди време имахме идея да го правим, ама така и не го напраивхме тоя миксер, то е като PIP процесор, проста работа, и спартан трябва да се оправи без грижа ама пусто и време няма, ползвам ранзи готови решения, ама още 100$ само за конвертор не ми се дават, почва много да дебелее. Та мен зора ми е за прост и бърз аналогов метод, или някой специлизиран чип който да може да влезе на едно малко платле, иначе два ADC един DAC, fpga че и рам може да трябва .. ъвпреки че май няма ама ... абе става си вече устройство и то сериозно.
|
| Сря Дек 02, 2009 4:16 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ако го направиш с hdmi изход, DAC-частта отпада. Което не е кой знае какъв
келепир, де.
Аналогово да го сметнеш си е зор - май достатъчен, та чак ми се вижда интересно  .
Но да изравни човек закъсненията в такава сметка, че и да са подравнени фазово
из цялата лента... бе не знам, без да съм го направил не бих посмял да твърдя, че е възможно.
|
| Сря Дек 02, 2009 5:02 pm |
|
 |
|
rumen65
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 2:06 pm Мнения: 194 Местоположение: Sofia
|
Сложността на устройството зависи от резолюцията на входния и изходния сигнал, по точно от редовата и кадровата честота на входа и изхода. Ако са различни, което най често е така, не може да се мина без кадрова памет. Всички които се продават обикновено поддържат различни входни режими и от там имат и памет и дигитализация. Ползвал съм такова преди време, поддържаше вход до 1024х768@75HZ, беше с един чип и отделно още един двупортова памет. Първия чип беше някакъв специализиран, който имаше всичко по входовете и изходите, АЦП и ЦАП. Мисля че струваше около 60$ цялото изделие.
|
| Сря Дек 02, 2009 5:06 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе .... тия юнаци имат те такова http://www.analog.com/static/imported-f ... /AD724.pdf, което е към S video или композитен, тъпото е че вътре първо го правят до YUV ... ама това не е изведено никъде .. е то не е и смесено със синхронизация ама .. е можело да стане ...
|
| Сря Дек 02, 2009 9:15 pm |
|
|