Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
18-та серия с повечко изводи ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 18-та серия с повечко изводи ...
Я кажете някой PIC от 18-та серия с повече изводи, 50-на I/o-та или нещо такова. Виждам различни но не съм работил с никой от тях, кажете някой по малко бъгав :)

Сря Юни 29, 2005 2:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Всичките са един дол дренки...PIC18F6620 е с 50-I/O TQFP-64...имайки в предвид цената обаче, предпочитам да ръчкам TTL-ки...

Сря Юни 29, 2005 2:53 pm
Профил

Мнение 
Шибано за TTL-ki ...... бях му обещал да му го направя с логика, ама нямам грам време да се занимавам с CPLD-та сега ... като знам че и платки не им е правил ... отиде сума и врме за глупости .. а с един процесор ще му го напиша за 10 мин ... а и като се има в предвид че напускам .. ... после няма кой да преправи ако се наложи нещо в тая програмируема логика ... :) Иначе там ощше по бързо сигурно ще го напиша :)

Сря Юни 29, 2005 4:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ам чак CPLD...с LS373 expand-вам...

Сря Юни 29, 2005 4:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
6621, 8621 - засега работят прилично. Бягай далеч от 6620, 6720 и пр. бъгави са.

Що напускаш? По добро предложение, или неразбирателство с началството?

Сря Юни 29, 2005 4:45 pm
Профил ICQ

Мнение 
За напускането ни едно от двете .... за процесора .. 6680 ... това единственото с повечко което го има и в plcc .......

за CPLD-то ... абе интерфейс към памет трябва да се прави, от ECP към паметта ...и можеше целия да е в едно CPLD ... ама ... немам време ....:)

Сря Юни 29, 2005 6:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За 6680 чети хубаво ератите, че той излезе в една група с 6720 и 6620, които са толкова бъгави, че направо им изкараха заместници 6621 и 6721.

Чет Юни 30, 2005 9:27 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
С тоя 6680 така и неможах да си реша проблема с програмирането. Всичко е ок докато не му програмирам CONFIG300001L. Напиша ли нешто там и повече немога да го вкарам в ICSP. Чакам сега едно ICD2 от programatori.hit.bg, да видим с него кво ще стане, но вече един месец ме бавят.

Чет Юни 30, 2005 11:31 am
Профил
Аватар

Мнение 
От днес имам точно твоя проблем. Само че с 18F6621.
Имам self-made програматор за 18F452 и исках да го пригодя за 6621. И се дъни точно на конфигурационните битове. И край, после тотално отказва да комуникира. За щастие имам и ICD2 под ръка та установих следното:

1. С ICD2 и "нов" процесор няма ядове.
2. Като се опитам да го програмирам с моя програматор, програмирам конфига и процесора "умира"
3. След "несупешно" програмиране на конфига, процесора не иска да се конектне и към ICD2. Обаче ако въпреки всичко на инат му кажеш Bulk Erase (въпреки протеста му че няма target) се оправя и вече може да се програмира. Сиреч пак е "жив".
4. Предполагам че проблема е в това че се нулират битовете за code protection. След това само bulk erase може да го върне в комуникативно състояние. Въпроса е защо се нулират - аз определено не го правя нарочно.
5. Като се зачетох много детайлно в programming спецификацията установих една тънка разлика между F452 и F6621(6680). И то точно при програмирането на конфига. Трябва да се изпълнят едни 4 Nop. Опитах ама досега нямам успех. Утре ако остане време ще пробвам пак.
6. Факта че ICD-то се оправя с това говно, показва че проблема не е нерешим. Да му таковам и ........, накрая ще взема да сваля сигналите от ICDто та да видя къде бъркам.

Пон Юли 04, 2005 8:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо, това с Bulk Erase и ICD2 от първия ли път става. При мен и само регистъра за осцилатора да пипна и умира. По-принци съм успявал да направя Bulk Erase и с моя програматор, но много рядко става. Проблема мисля, че тъпия пик невлиза в режим на програмиране. Общо взето правя един цикъл в който:
1. Влизане в ICSP (включване на Vdd и Vpp според спецификациите).
2. Опит за четене на CONFIG.
3. Ако съм прочел нещо различно от 0, значи би трябвало да е в ICSP и тогава правя Bulk Erase.
4. Изключване на Vpp и Vdd.
5. Ако т.3 е успешна, край иначе пак към т.1

Та това е успявало след 20-30 опита да проработи, но само един два пъти. Иначе съм го чакал 10000 цикъла да навърти без резултат.

Вто Юли 05, 2005 1:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами да ти кажа при мен става от всеки път. Ама аз го правя с ICD2 то което по принцип при нормална работа няма проблеми с тоя пик.

Когато го "прецакам" с моя програматор, ICD2-то не може да се конектне към процесора. Какво те (микрочип) разбират под това незнам. Съответно нито мога да го чета, нито пиша. Но ако въпреки това натисна бутона Erase, процесора се изтрива и си работи нормално след това.

Иначе с моя програматор докато не пипам Config-а всичко си е наред. Опитам ли да запиша нещо вътре и убивам процесора. А все още не съм правил опити да му правя Bulk Erase с моя програматор.

Както казах много прилича на нулиране на битовете за защита. Реакцията му след това би следвало да е точно такава. Обаче защо се нулират пущините, е тва не мога да схвана.

Сега са ме погнали едни по-спешни задачи, но и тоя проблем ми виси на главата, та ще трябва да му търся решение.
Ама не може да не може. След като с ICD2-то всичко си е ОК.

P.S. Това че разчиташ да прочетеш нещо различно от 0 в configa за да го изтриеш, може би е грешно.

На "убития" процесор с моя програматор, ефекта е че при верификацията на конфига, чета 0 в 300001, и след това програмата ми спира. После когато ICD-то не може да се конектне ми казва че ID-то на процесора е 0 вместо някакво си там. Което значи че май целия конфиг (или поне важните му части) се четат като нула.
И това според мен е нормално ако са се нулирали битовете за защита - процесора не ти дава право да го четеш.
Виж:
DS30499B (това е спецификацията за програмиране на 6621) - page 20, забележката 2 под таблицата 3-8.
Виж също и на страница 8 забележката.
Това всичко е за 6621, но и за 6680 май е така.
Мисълта ми беше да не разчиташ на четене от конфига преди Bulk Erase, блъскай направо.

Вто Юли 05, 2005 1:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
5.0 CONFIGURATION WORD
The PIC18FXX80/XX85 devices have several configuration
words. These bits can be set or cleared to select
various device configurations. All other memory areas
should be programmed and verified prior to setting configuration
words. These bits may be read out normally
even after read or code protected.

5.2 Device ID Word
The device ID word for the PIC18FXX80/XX85 is
located at 3FFFFEh:3FFFFFh. These bits may be used
by the programmer to identify what device type is being
programmed and read out normally even after code or
read protected.

До колкото разбирам английски, значи даже и да е защитен трябва да могат да се четат. Но от всякъде се четат само 0.

Вто Юли 05, 2005 2:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Блъскам направо Bulk Erase, но нищо нестава. А с професор на който не съм пипал CONFIG-a си работи.

Вто Юли 05, 2005 3:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да това което си цитирал, би трябвало да значи точно обратното на което аз си мисля. Мамка му.

Абе ще го мъча по натам. Ако имам резултат ще поствам. А трябва да имам.

Вто Юли 05, 2005 7:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ебати дивотията. Когато го програмирам с 0xF6 в 3000001, процесора умира. Т.е. когато се опитам да го програмирам в HS+PLL режим. Всички други кобинации на кварца работят безпроблемно и процесора ми не умира - програмира си се безпроблемно.

При теб така ли е?

Нови резултати:
Като му сложих кварца и двата кондензатора - заспа. Сега се програмира без проблем, без значение на конфиг битовете (даже и на HS+PLL).

По ми е интересен факта че с ICD-то се програмираше без кварц. Пробвах да му сваля протокола на запис. Почти нищо общо няма с алгоритъма препоръчан в спецификацията. Всичко е разместено, а и се правят една купчина други неща.

Ебати дървото. А току що установих че Микрочип препоръчват 6621 да не се използва за нови дизайни, а да се ползва 6622 (който още не съществува). Като се има предвид че 6621 излезе преди година като заместник на 6620 (заради многото му бъгове), направо ми призлява.

Чет Юли 07, 2005 8:45 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща