|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:53 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
Симулация на движение на механизми
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
 Симулация на движение на механизми
Колеги, трабва ми програма, с която да начертая елементите (parts)и сборният "чертеж" (assembly) на един механизъм в 3D и след това да имам възможност да го "раздвижа" и да изследвам движението на отделните му елементи. Представете си примерно един робот, който трябва да го "раздвижа" и да изследвам "ходенето" му по дадена повърхност. Т.е. трябва да има и отчитане на гравитацията.
Някой сеща ли се за някоя КАД програма, с която мога да направя това?
Използвам SolidWorks 2000 и с нея мога да начертая елементите и сглобката в 3D, да задам "mates" (привързване) между елементите и след това с мишката избирайки елемент и движейки го - да задвижа механизма. Това което немога да направя е де задам повърхнина по която да става движенбието и "гравитация".
В по-новите версии на програмата има ли такава възможност?
|
| Чет Ное 12, 2009 11:46 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: Симулация на движение на механизми
Ами solid works всичко може да задаваш, има що годе приличен симулатор, аз мисля че и в 2000 го има, стига да си го включил, то е като add ins, това е Cosmos Motion не помня вече в 2000 има ли го или не, може пък и да го няма.
|
| Пет Ное 13, 2009 11:37 am |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
 Re: Симулация на движение на механизми
Можеш да използваш SW2007 с motion studio-то, от 2008 нагоре модула е интегриран в програмата.
|
| Нед Ное 15, 2009 4:03 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Microsoft Robotics
можеш да видиш дали ще те удовлетвори 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Ное 16, 2009 9:57 am |
|
 |
|
ToHu
|
Стига бе ... MS и таквиа неща ли взеха да правят ... малииии ако повлият на механиката както на развитието на РС-та .......
|
| Пон Ное 16, 2009 8:40 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Toni , то това е отдавна,
малкото неща(пръкнали се от МС) дето хората им се кефят 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Ное 16, 2009 11:32 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Брей, Microsoft Robotics ми изглежда много интересен вариянт - без да имаш реален хардуер да можеш да си изтестваш алгоритмите за управление на робота във виртуална "реална" среда ... Но доколкото успях да схвана от няколкото видео-презентабии на продукта - всичко е ориентирано към процесинг на видеоизображение от камера (и то една).
Някой инсталирал ли е това "чудо" и имате ли отзиви относно него?
А относно механиката - успях да намеря и да дръпна SolidWorks 2008 + Cosmos Motion.
Другата седмица ще пробвам да го инсталирам и подкарам.
Благодаря на Тони и Фитила
А някой от вас ползвал ли е Cosmos Motion ?
|
| Вто Ное 17, 2009 6:18 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе 2008 ..... това е извратено, сложих го и го махнах .... лично според мен 2007 е по добре, тва 2008 много тежко, и са прецакали интерфейса, аз много мразя такива тъпи промени.
|
| Вто Ное 17, 2009 10:45 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Ами поради тази причина аз си работя с SolidWorks2000, ама заради COSMOS-а трябва да инсталирам по-нова версия.
Та до момента 2000-то го използвах да си правя конструктивните дизайни на електрониката която проектирам. Т.е. правя си моделче на кутията в която ще е електрониката, модел на платката със всички по-големи и мех. зависими компоненти като дисплей, куплунги, бутони,кондензатори, бобини и др. Лицевия панел - на Corel-а... И всичко това импортнато в SolidWorks-a. Итерациите се правят бързо и удобно. След това - асемблито на платката го експортвам до ДХФ и го импортвам в P_CAD-a (или OrCad-a).
Е, заради мех. симулация - ще трябва да сменя версията и да се "уча" на новия интерфейс на SolidWorks-a. Трябва ми да мога да исчислявам натоварванията (Опън, натиск, усукване) на детайлите, а също и да симулирам мех. движение (кинематика) и траекториите на движение да дадена точка. А-бе доста ще трябва да си припомням "Теоретичната Механика" от университета ... Е, поне заниманието е кефещо
Гледам, че в симулациите на SW има възможност за исчисление и на температурен анализ на електрониката, а също и възможност за директен импорт/експорт към ел. КАД системи ...
Някой случайно да е ползвал тези му възможности ?
|
| Сря Ное 18, 2009 2:22 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами аз съм ги ползвал и двете, и изчисление на натоварване, и flowworks за термоанализ. Термоанализа е що годе верен, стига да си зададеш правилно всички параметри. Но верноста му е добра ако нямаш фентилатор, имаш ли нещата се променят, може би ако правиш мноооого точни модели, но това пък първо отива много време за правене, после много за смятане.
Натоварвания също смята добре, даже доста по добре от термоанализа, но то това може да се предположи. Последния път като смятах едни стойки, огъването беше изчислено горе долу толкова колкото се получи в действителност, като имаш в предвид че материала сигурно не е бил същия, както и в размери може да еимало някакви отклонения, все пак заварена конструкция. Според изчислението при натоварване то 20 kN провисването трябваше да е 1.2 мм, получи се малко под 1, но се сещаш колко точно може да се измери с рулетка.
|
| Сря Ное 18, 2009 9:57 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Аз съм ползвал Cosmos Motion, Cosmos Works и flow works, на нивото за което съм ги използвал, резултатите ми дадоха добра представа, къде са слабите места на това което правих, след реалните изпитания, нещата се получиха. Нещо се запънах на SolidWorks Routing-a, малко дървено ми се стори.
|
| Чет Ное 19, 2009 1:36 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
 Въпрос за сетинги на SolidWorks 2008
Днес инсталирах SolidWorks 2008 и установих, че интерфейса му е мнооого променен
(текущо работя с SW2000)
Горе-долу се ориентирах, но има нещо което много силно ме дразни. Докъто "въртя" асемблито с мишката, част от компонентите (особенно цилиндричните) се представят като паралелепипеди ?!? Това предполагам е въпрос на настройка. Някой знае ли как и кое трябва да се сетне, че по време на "въртенето" всички компоненти да се визуализират "истиински" ? (Това ми трябва за да мога да запиша презентационно клипче на конструктива с "аниматора" на програмата...)
|
| Съб Ное 28, 2009 6:22 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|