Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
електронни митници 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение електронни митници
от 1-ви ноември митническите декларации за износ вече се попълват електронно по web-а
ха да ни е честито, аз нямах възможноста да се докосна до тази нова придобивка и улеснение за бизнеса до днес и ще споделя впечатления

първо трябва да имаш електронен подпис или УЕП, отидох и поднових моя че му бе изтекъл срока а и не го ползвах много

после отивам на customs.bg и решавам да попълня декларацията, да ама не, не става, отпечатва ми някакъв PDF, отивам до митницата, там ме разкараха на няколко гишета от което се разбра че те не регистрират нищо и ми дадоха един телефон да звъня за съпорт

звъня аз на съпорта - от там ми казват свали си еди какъв си файл с често задавани въпроси и се оправяй :)

оказа се че версията на експлоръра ми е стара, качих най-новата -> при опит за регистрация ми дава - системна грешка на web страницата им, викам си сигурно нещо сървърите им не са добре, ще чакам да се оправят така 3-4 пъти, накрая събрах кураж пак да звънна на телефона за съпорт, четохте ли FAQ-а? да, ами коя ви е версията на експлоръра, ами заредих последната 8-ма, аааа нищо не сте прочели системата работи само с 6 или 7 версия и акробат ридъра да ви е 7.0.3 или 8.5.1 с никоя друга версия не работи!! баси програмистите, да се въведе регистрацията се попълва един PDF файл който е зареден в експлоръра, и се подписва електронно, ако нямаш еди коя си версия на IE и еди коя си версия на Acrobat reader която са имали тези които са писали великата програма не ти приема регистрацията, за улеснение тези версии може да си ги заредиш от сайта на митница.бг (дали е легално, това друг въпрос) и след 4 часа борба днес в 18.15 е паметен момент успях да се регистрирам и да влеза, утре ще се пробвам да попълна и първата износта електронна декларация

понеже си бях взел предвидливо и телефона на отдел износ ги питам и сега като попълня декларацията какво да викам федекс и да давам стоката ли? нали всичко е електронно, хахахах изсмяха се от там, не бе пич, разпечатваш всичко и идваш с бумагите пак при нас, но има 24 часа за обработка защото това което попълваш отива в един сървър и от там генерира номер на документа и тогава може и ние в отдел износ да видим документа ти, може да ни се обаждаш да проверяваш дали ти е излезъл номера :)

та направили сме електронна митница но не много, един вид попълваш декларацията вместо митничара да не се мори да натиска клавишите, после му я носиш и разпечатана и той я заверява на хартия, а имаш и екстра 24 часа за обработка че то много информация сигурно тези сървъри обработват

по стария начин им се носеше една дискета на която е набрана информацията и те имаха някакво приложение което импортваше диска в тяхната система, сега просто са сменили дискетата с този уеб интерфейс, който на всичко отгоре е написан с краката и супер юзърнефрендли, не ми се мисли някой левак колко пари е взел да направи това некадърно приложение

Сря Ное 11, 2009 8:47 pm
Профил

Мнение 
Айде сега, стига плака, нали занеш, хубавите работи бавно стават, бърза кучка слепи ги ражда .... това си е митница бе ейййй не мое ей така за 5 мин да минеш, и то дистанционно, как ша си платиш рушвета .... ама хич не мислиш, да отиваш там на гишето, и да им се извиниш на хората, и да знайш че бонбони и усики къща не хранят, кеш приемат хората.

Сря Ное 11, 2009 9:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Добре че има учудени :-) .
Те тая "електронна митница" я "правят" вече не знам колко години.
Сега новите искат да имитират, че правят нещо по въпроса - дотук освен имитации
друго няма и от тях, съвсем според очакванията, естествено - и са сложили някакви
полуграмотници да калъпят нещо, лесно е да ги изберат такива, дето очевидно нищо
няма да направят.
И не са поели риска да опитват на вноса (където има и пари), естествено. Стане ли там
електронно и нормално - да не губят по минимум ден на човек на пакет - на сума ти
хора ще им бъдат отвързани ръцете, как ще ги гонят после.
Малко (или николко) са по-гадните неща от това на пътя ти да те пресрещат говеда
с пушки и да те обират и регулират - а тук са на вички нива и навсякъде а ние сме голи.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Ное 11, 2009 10:08 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
не бе, чета че в естония (пак бивша комунистическа страна) вече всичко ставало от къщи 80% от администрацията била в нета - плащаш данъци, получаваш разрешителни, попълваш декларации за внос/износ, плащаш мита, и не ходиш на никакви гишета, не се редиш на никакви опашки

и аз все се надявах че нещо такова е мислено да стане и тука... ама в естония все пак са измислили скайпа ... тук измислихме минаване на границата с флашка че не могат да си опънат кабел и да включат компютрите в мрежа, сега си имаме и мега сървър който раздава номера на износните декларации от цялата страна и му трябват 24 часа да мисли докато измисли поредния номер :D

Сря Ное 11, 2009 10:22 pm
Профил

Мнение 
tgi нали знаеш кво е писал .... Вапцаров, " .. и бронебойни патрони за нея няма открити ..." та може да сме голи, ама сме бронирани, щото вярваме, ама вярваме та вярваме ......
Преди изборите се чудех кво ша става в нашта мила татковина, и нежно споделях че май по добре познато зло от колкото непознато, ама никой не сподели тия мисли, с всеки изминал ден се убеждавам че е така. За 3 месеца само празни думи, ама празни та празни, толкова празни та черна дупка може да им завиди. Не помня в някое правителство да е бил такъв вой че няма пари, и такова плюене по тия преди тях, та чак президента искат да свалят .... и всичко е само на думи, чак хората отвън почнаха да правят забележка на бойко че много взе да се вживява в ролята, ама само на ужким .... да видим, според мен това е едно от най-калпавите ни правителства, все повече стигам до този извод, освен всичко друго, са успели да направят безуманат комбинация от хора които не са нито политици, нито някакви специалисти, и не малк от тях си вярват и вярват на бойко ....

Сря Ное 11, 2009 10:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тони, а бе всъщност са еднакви по отношение на това, което ни касае.
Само приказките им са различни - и наистина на тия сега приказките им
са най-смешни от тодорживково време насам май. Но 20-ина години явно
е достатъчно дълъг цикъл за публиката да забрави и да ги прояде отново,
кво да прави човек - маймуните са си маймуни, помнят колкото могат.
Шефът е един и същ и дори не е тайна кой е - знаем кой наследи държавата
от Живков - ама нали не го казват по телевизията и ако някой се сети
отива в графата теория на конспирацията.
Любопитно ми е колко време Бойко ще може да поддържа интереса на
публиката, това е ново упражнение - да се имитира откритост (досега имитираха
тайнственост поради висши и неразбираеми съображения). Последното може
да им изиграе лоша шега де, човек докато имитира гол задник и току виж... :-).
Та в тоя смисъл може и да е добър изборът, дето го направиха, предстои да видим.

Чет Ное 12, 2009 12:57 am
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
3aek написа:
не бе, чета че в естония (пак бивша комунистическа страна) вече всичко ставало от къщи 80% от администрацията била в нета - плащаш данъци, получаваш разрешителни, попълваш декларации за внос/износ, плащаш мита, и не ходиш на никакви гишета, не се редиш на никакви опашки

Така е, в Естония може даже и да се гласува онлайн. Във всяка лична карта има електронен подпис. На последните избори към 15% гласуваха така.

Там са леко вманиачени на тема IT. Навсякъде има WiFi, включително във влаковете и междуградските автобуси. Ако някое кафене случайно няма, сигурно вкупом ще го бойкотират.

Чет Ное 12, 2009 9:37 am
Профил
Аватар

Мнение 
То толкоз електронизиране не е на хубаво. Разглезват се и като го няма нета направо умират. Нали преди време руснаците ги бяхна хакнали заради оня паметник и тия запекоха тотално за няколко дни.

Ох и на мен мечтата ми е да не виждам човек зад гише (бюро). В БГ тая сган е като чума.

Чет Ное 12, 2009 10:13 am
Профил ICQ

Мнение 
Тва няма как да стане Цецо, безработицата ще скочи поне двойно .... представи си колко чиновници ще останат на улицата, нееее няма кой да го направи, за тва си требе диктатор, и белене пак да отвори за посетители.

Чет Ное 12, 2009 7:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
бе то вижта каква ни е държавата, какво има да се чудим каква ни е и-държавата?
(и- значи Ибатхти)

Чет Ное 12, 2009 8:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
...... За 3 месеца само празни думи, ама празни та празни, толкова празни та черна дупка може да им завиди. Не помня в някое правителство да е бил такъв вой че няма пари, и такова плюене по тия преди тях, та чак президента искат да свалят .... и всичко е само на думи, чак хората отвън почнаха да правят забележка на бойко че много взе да се вживява в ролята, ама само на ужким .... да видим, според мен това е едно от най-калпавите ни правителства, все повече стигам до този извод, освен всичко друго, са успели да направят безуманат комбинация от хора които не са нито политици, нито някакви специалисти, и не малк от тях си вярват и вярват на бойко ....

И половината правителство се бори за приза "Поразяващата уста". За сега обаче даже премиера не може да надмине Дянков, който изглежда всяка сутрин закусва супа от кокоши крака, а през целия ден три жени го теглят за езика. :D

Пет Ное 13, 2009 6:41 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ай стига с тая флашка! Изобщо не се съмнявам че е съществувала обаче през октомври 2009 влязох и излязох в БГ през гръцко (различни пунктове). На влизане митничарят от будката просто погледна дали полът и числеността на пътуващите отговарят на представените документи а на излизане идващите отзад взеха да ми свирят защо спирам 8O при положение, че в гръцко вече нямаше контрол.

Съб Ное 14, 2009 12:53 am
Профил
Аватар

Мнение 
Къв митничар на границата с Гърция бе, Бонго, между ЕС страните няма мита.
Полицаи да - паспортен контрол и т.н. Ако и да ги е имало, то е поредната българска
работа, правят се на неразбрали нещо ли, що ли.
Пробвай Сърбия - представям си как са освирепели там откак им взеха Румъния и Гърция
(поне трябваше да са им ги взели, ама не съм пробвал и нямам прични да се съмнявам в думите
ти де, просто БГ работата продължава да е способна да надскача праговете ми
на учудване и след толкова години...).

Съб Ное 14, 2009 1:55 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
в интерес на истината сървъра раздаде номера за има няма минута, така че това с 24 часа е вързване на гащите при технически проблем наверно
след това имаш възможност да гледаш лог какво става след като си я подал т.е. кога декларацията е обработена от отправното учреждение, кога е минала стоката през летището, евала, може да се логва ефективноста на митничарската машина по тези времена

Съб Ное 14, 2009 11:57 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
за ВНОС тия **** валидни ли са ?

Съб Ное 14, 2009 12:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща