Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
За изработване: Устройство за възпроизвеждане на звук от чип 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
ЕПРОМ на цокъл или запоен ме устройва идеално, може и еепром. Не е необходимо да е усер френдли в това отношение.

Сря Ное 04, 2009 10:18 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
За толко звук ще трябва поне 1МБ сериен dataflash , мцу , (и2с се прави лесно и софтуерно) и цап - например ТДА1543 , нч филтър на изхода му , интерфейс рс232 е на изчезване което означава мцу с усб или някое фтди ... без софта мисля че 20 е напълно постижима цена. Не знам защо ти трябва чак 16/44 качество , тези имитаторчета някога бяха с 6 или 8 пистови касетки с безкрайна лента и примитивно касетофонче с глава прмествана от екстентрик на оста на копчето за смяна на пътечката. Правил съм 100вт усилвател за таквоз а говорителите бяха охранителни сирени с изкормена електроника , при пробите не само че не примамих пилци ами и хората изгоних .....

Сря Ное 04, 2009 10:23 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Ако става дума за онези имитатори примамки за ловците дето ползват, изобщо няма смисъл от такова качество, щото като се има в предвид какъв говорител ще му закачиш на това...

Ако е за друго - вече е друг въпрос...

Но аз се занимавам със звук и звукозапис отдавна и по мои наблюдения 16 бита на 44100 не може да се изсвирят пълноценно от повечето говорители без огромни загуби. Особено ако говорителя е само един. Направи си сметка какъв тип ще е говорителя или говорителите които в крайна сметка ще издават звука - защото това ще определи и какви ще са изискванията към качеството на записа!

Сря Ное 04, 2009 11:14 pm
Профил WWW

Мнение 
juzisound , по-правилно е да се направи спектрален анализ с някакъв sound editor на достатъчен брой семпли от звуците, за да се видят най-високите честоти и тогава да се семплира да речем 3-пъти по-висока , 16-те бита са си супер защото се опростява софта а и има евтини цапове като 1543 дето са си за звук , по определената честота би трябвало да се избират и говорителите , това за което правих усилвател определено не беше за бас или среда и затова с рупори от сирени ми се получи най-добре.
Но си мисля че 32000 са достатъчни (ако е за пилци) но това нямa да спести много памет .

Сря Ное 04, 2009 11:53 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Хм. Аз преди известно време ги разглеждах тия чипчета че имах една идея за реализиране но ми се струва че цената им на сайта на производителя беше супер висока и ме отказаха съвсем. Ти къде гледа цена?

http://verkkokauppa.planeetta.net/epage ... cialPrices

2.50 / 1000
8.00 /100

Чет Ное 05, 2009 12:54 am
Профил

Мнение 
Не им вярвайте много на тия чипове а и на цялата серия на VLSI. Пробвах няколко - не стават за сериозни неща. И DAC-овете им не струват - не звучат никак добре. А как свирят MIDI - просто не е за вярване... Направо УЖАС. Нито ефектите им са ефекти - дето уш ги има... Абе - нищо!!!
Иначе като четеш - нищо не намеква, че ще е такова дърво.
Имат си някаква ниша сигурно тия джаджи, ама там думата "качество" що се отнася до звука няма място.

Само за сравнение: един телефон от новите - дето струва 80-100 лв свири MIDI - разбирай полифонични мелодии - много, ама много по-добре от това. Че и без да се запъва даже... Не знам с какво ги правят - ама явно е по-добро и то доста!

Чет Ное 05, 2009 9:49 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
че то това си е MP3 плейър не MIDI плейър
не знам какво си гледал, но много добре си свирят, звука е много плътен и сочен и вътре си е DSP на което може да си дописваш ефекти има си и SDK
имат проблем само ако е над 160 Kb бит стрийма, но то това е мислено за low power не за home theater

Чет Ное 05, 2009 11:49 am
Профил

Мнение 
Защо го отчайвате човека бе хора ? :D

Аз твърдя от опит че е напълно възможно това дето го иска в парите дето ги иска. Даже и компоненти мога изредя ама айде да не взимам хляба на някой :) Виж, девелопърската такса е неизбежна във всеки случай и обикновено колкото е по-надежден човека, толкова и таксата е по-висока

Чет Ное 05, 2009 12:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
След последните уточнения които човека направи вече е реално.

Чет Ное 05, 2009 1:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
juzisound написа:
Не им вярвайте много на тия чипове а и на цялата серия на VLSI. Пробвах няколко - не стават за сериозни неща. И DAC-овете им не струват - не звучат никак добре. А как свирят MIDI - просто не е за вярване... Направо УЖАС. Нито ефектите им са ефекти - дето уш ги има... Абе - нищо!!!
Иначе като четеш - нищо не намеква, че ще е такова дърво.
Имат си някаква ниша сигурно тия джаджи, ама там думата "качество" що се отнася до звука няма място.

Тия са ми комшии през 2 улици :D

Един от основателите на фирмичката е професор в университета, специалист по изчанчени реализации на цифрови филтри (примерно без умножители). Много от служителите също са университетски типове. Така че, нищо чудно да имат по-различно виждане за нещата - да се кефят на това, колко хитро са реализирали нещо, без много да гледат реален резултат или качество. Професионално изкривяване, какво да се прави...

Пон Ное 09, 2009 6:04 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Не е точно отговор , но с " 16 бита на 44100 не може да се изсвирят пълноценно от повечето говорители " не мога да се съглася .

Пон Ное 09, 2009 8:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
vasil написа:
Не е точно отговор , но с " 16 бита на 44100 не може да се изсвирят пълноценно от повечето говорители " не мога да се съглася .

Сиреч според тебе повечето говорители нямат проблем да възпроизведат 20+ kHz лента
при над 80 dB динамика. Не че много съм си играл с говорители, ама в моя свят за "повечето"
това са недостижими параметри.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Ное 09, 2009 9:39 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Наскоро тествах Audio и FSIO библиотеките на Microchip, стерео 16-bit WAV файл, 44kHz, с PIC32MX360F512L, PIC24, dsPIC33, файловете записани в 1GB SD карта, FAT32 формат, изхода чрез два PWM на двоен ОУ и оттам на слушалки. Вместо SD карта, ако се сложи PIC32MX460F512L можеш да използваш USB флаш памет, това все още не съм го изпробвал, но би трябвало да работи сносно. Не знам как са цените на SD картите в БГ, но тук 1GB куче марка може и за $3 да се купи, процесорите са под $6, кварц, захранване, вече усилвача отделно, общо взето можеш да се побереш в една сносна цена от към $15-$20 за елементи. Няма и програматор да ти трябва за картите и USB паметта, директно копираш файловете от компютъра си. Даже си мисля, че и един PIC18 с малко повечко RAM ще може да зареди готовите библиотеки...

Вто Ное 10, 2009 7:25 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Като за начални проби става ...

http://elm-chan.org/works/sd8p/report.html

Сря Ное 11, 2009 11:52 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Всъщност поста ми е прибързан . Няма говорител дето да изпълни това условие ( 0 - 20 kHz ) .
Но 44 kHz семплинг не означава 20 kHz лента .Както 192 kHz не означава 80 kHz лента .

Сря Ное 11, 2009 11:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща