Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Въпрос за логическа схема " И " 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
741 май е прав.
Какво дава PLC-то(как се държи), когато една от поредиците отпадне?

Чет Ное 05, 2009 1:30 pm
Профил

Мнение 
стигнахме до quadrature encoder
ясно, че трябва да се следи и посоката
има много примери с PIC, Atmel, ......
едно време с TTL са го правили, сега и чипове си има специализирани
//само като примерче
http://zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/3921

но няма да стане с няколко нанда

Чет Ное 05, 2009 2:16 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Значи ,"dan" този дебитомер дава 2100 имп импулса на литър ,и според измерванията (и изчесленията вътре въведени в прогарамат ана PLC-то ,които пък се сравняват с еталонни резултати) ,а след това и няблюдения на място се осъмних че проблемите са от прекъсвания (лоши връски ) . В последтсвие връските бяха проверени ,и за да съм сигурен че дебитомера ми е наред ,ми доиде идеята за този допълнителен хардуер. От тези две поредици които той дава "A" и "B" само едната се чете реално от брояча а другата поредица оказва посоката с която брояча да отброява положителна <-- >отрицателна. Сега се сетих за друг вариант : две аналогични схеми които да конвертират честота в напрежение за двата канала поотделно LM331 и съответно двете напрежения да постъпват на входа на компаратор реализиран с две интеграли LM319 и вече да се сравнявата напреженията и вече той да ми дава сигнала за евентуална повреда.

Чет Ное 05, 2009 2:44 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Stoicho_Platikanov написа:
Значи ,"dan" този дебитомер дава 2100 имп импулса на литър ,и според измерванията (и изчесленията вътре въведени в прогарамат ана PLC-то ,които пък се сравняват с еталонни резултати) ,а след това и няблюдения на място се осъмних че проблемите са от прекъсвания (лоши връски ) . В последтсвие връските бяха проверени ,и за да съм сигурен че дебитомера ми е наред ,ми доиде идеята за този допълнителен хардуер. От тези две поредици които той дава "A" и "B" само едната се чете реално от брояча а другата поредица оказва посоката с която брояча да отброява положителна <-- >отрицателна. Сега се сетих за друг вариант : две аналогични схеми които да конвертират честота в напрежение за двата канала поотделно LM331 и съответно двете напрежения да постъпват на входа на компаратор реализиран с две интеграли LM319 и вече да се сравнявата напреженията и вече той да ми дава сигнала за евентуална повреда.

първо прочети как работи енкодера - после си изясни какво искаш да правиш!
с проста логика - няма да стане!

а ... и не ми е ясно какво разбираш под "отпадане" на едните импулси (нещо не мога да си го представя :) )!?

Чет Ное 05, 2009 4:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако потока ще е само в едната посока - най-добре смени програмата, която декодира данните - и използвай само едната поредица.
Ако са важни и двете - провери самия сензор за нестабилност по някой от каналите - вероятно е с магнитен контакт възможно е да има накъсване на импулса, или дефазирането се е нарушило. В идеалния случай то трябва да е 90 градуса, но може да работи на всякакво отклонение, стига да е по-малко то хистерезиса на включване и изключване в двете посоки.

Чет Ное 05, 2009 4:20 pm
Профил WWW

Мнение 
dan написа:
741 май е прав.
Какво дава PLC-то(как се държи), когато една от поредиците отпадне?

Ами прав е. Затова зададох в началото въпроса, дали дебитомерът е двупосочен, ама няма кой да ми отговори. Ако е такъв, а се използва само в едната посока, нещата си идват на място.
Зависи каква е схемата вътре. Ако само единият канал се прецаква, е възможно той да се върже към маса или плюс и само другият да се използва като информационен. Не е ясно и какъв е датчика. Понякога се получават самовъзбуждания към стотина килохерца. В такъв случай помага и подходящ ниско честотен филтър.
И все пак е редно да се ремонтира дебитомера. Като е тръгнал да се разваля, спасение няма.

Чет Ное 05, 2009 8:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Доколкото разбрах става дума за двупосочен (фоторастерен?) преобразувател.

Мии, то PLL-ите не са случайно измислени. Аз бих го направил с тригерния компаратор на любимия ми CMOS 4046.
В заданието изрично бе спомената минимална честота от 4 Хц обаче за да се избегне фалшивото задействане на алармата при малък дебит бих я изключвал чрез таймер/моновибратор.

Да, ама що да се ръгат толкова чипа след като и няк'во пикче върши работа? Софтуерът е друга свирка, разбира се. Пък и не е по-евтино...

Пет Ное 06, 2009 1:42 am
Профил

Мнение 
Прикачил съм две снимки на които се вижда какво представлява дебитомера.. Предполагам че датчиците са индуктивни така като го гледам,Дебитомера се исползва само в едната посока ,в момента както си работи.Зааа по ниска честота или в режим на покой ,няма проблем да направя така че да исключа действието на сигнализацията която искам да направя ,а тя да почне да работи ,самов режим на работа (автоматичен цикъл на машината) .Т.е сигнала "единичката" или "нулата" съответно повреда или исправност ще ми идва на някакъв вход на PLC-то а софтуерно ще я чета коагато тръгне автоматичния цикъл..

Прикачени файлове:
Коментар на файл: характеристики
2.JPG
2.JPG [ 62.11 KiB | Прегледано 1900 пъти ]
Коментар на файл: дебитомер
1.JPG
1.JPG [ 26.9 KiB | Прегледано 1896 пъти ]
Пет Ное 06, 2009 9:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
От схемата се вижда, че изходите са отворен колектор с пулуп откъм входа. В зависимост от дължината на жиците се подбира стойността на съпротивлението. От него зависи и стръмността на фронта. Проблемите могат да възникнат и от замърсяване на сензорите. Преди да се правят каквито и да е допълнителни фокуси, се прави задължителното "техническо обслужване" (ТО2) - пълно разглобяване, почистване, проверка на контактни елементи и връзки.
Минималната проверка, която може да се направи "онлайн", е да се пипне с две сонди на осцилоскоп на двата изхода (на входа на контролера), и да се провери формата на импулсите и дали стръмността на фронтовете им удовлетворяват нуждите на контролера.

Пет Ное 06, 2009 12:42 pm
Профил WWW

Мнение 
Да, в датчика трябва да се насочат усилията за решаване на проблема. Като гледам конструкцията, нищо чудно този проблем да е типичен за дебитометрите.
Допускам, че се използват два датчика, за да се увеличи разрешващата способност 4 пъти, а не да се следи посоката. Следователно броячът няма да работи коректно, ако се откачи едната сонда.
Проблемът при тази схема на измерване е заради самите индуктивни датчици. Понеже са с малък диаметър, чувствителността им е в рамките на 1мм. Съответно и хистерезисът им е малък. Всяко малко отместване (от порядъка на 1-2 десети) - нагоре, надолу, или встрани ще изкриви сигналите. Коефициентът на запълване ще стане различен от 0,5, възможно е и дефазацията между двата сигнала да стане доста по-различна от 90 градуса. Тогава какъвто и професор да се слага да подрежда попарата, няма да помогне.
Та така. Първо - да се направи оглед на механиката - да няма отместване на датчиците, или зъбните колела да не хлопат.
Второ - възможно е някой от датчиците да е тръгнал за коша. Най- добре е да се направи проверка с осцилоскоп, като се въртят бавно на ръка колелата и да се наблюдават картинките за коефициент на запълване, дефазация и паразитни импулси около фронтовете. Ако не е наличен осцилоскоп, могат да се закачат светодиоди (през резистори, разбира се).
Възможно е и механични вибрации да оказват влияние , ако някое от разастояниятга е критично.

Ако наблизо има честотен инверор без филтър, напълно е възможно да внася смущения.

Нед Ное 08, 2009 6:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Пък аз си залагам г*за че датчиците са холови. Просто ще е тъпо да са други и недай Боже индуктивни - за малки скорости...

В кафе машините дето ги оправям повредата е че заради мръсотия/варовик не се въртят добре колелата.

Пон Ное 09, 2009 1:06 am
Профил
Аватар

Мнение 
На картинката са нарисувани 2 жици. И в двете предположения трябва да са поне 3. Освен ако минуса не е на корпус - тогава едно разхлабване на сензора ще води до накъсване на сигнала и съответно до грешки.
Дано питащия бъде любезен да сподели резулатата от разследването. :?

Пон Ное 09, 2009 1:19 am
Профил WWW

Мнение 
Датчиците може да са с токов изход и задтова да са с две жици. Пък и може съвсем специализирани да са да се правят специално за този уред.
Причините за повредата са много. Трябва да се вземе осцилоскоп и да се гледа.

Пон Ное 09, 2009 9:09 am
Профил

Мнение 
Проверихме го и с осциолскоп . Като замерването направехме при два дебита.Деботомера дава 2500 имп./Литър. Първото замерване беше при дебит 1 литър/мин което съответства на честота на импуслите 41,6 Hz . Второто замерване беше при дебит 10 литр./мин. съответно 416,66 Hz . По време на работа рядко се достига до по големи дебити от 10 литр./мин (ас дадох приемрна честота 4-5000 Hz за презастраховка...) .Та и в двата случая опсцилоскопа си показваше две чисто синхорнизирани на 90 градуса поредици ,без смушения или накъдрени или заоблени ръбове по ипмулсите. Тази схема която се иска от мене е за застраховка :(

Между другото някой може ли да даде примерна схема за сравняване на две положителни напрежения

Пон Ное 09, 2009 10:10 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Имам идея да се използва реверсивен брояч - от онези, дето имат отделни входове за инкрементиране и декрементиране. На инкрементиращия вход се подава едната поредица, а на декрементиращия другата. Така той ще отброява разликата в броя на импулсите, която ще нарасва при пропускане на импулси. Зарежда се някаква стойност близка до средата на толеранса и се пуска да следи. Ако стигне до нула или нарасне над горната граница на толеранса, значи имаме изпускане. Въпрос на предпочитания е дали показанието на брояча ще се извежда на дисплей, или ще се подава на цифров компаратор, който ще задейства някаква индикация.
Предимството на тази идея е, че може да се реализира лесно и хардуерно, и софтуерно.
Друг вариант е с преместващ регистър с отделни входове за тактуване във всяка посока. Сетва се някой бит в средата и се пуска да следи, ако този бит достигне някой от краищата на регистъра, значи имаме изпускане. Тук броят на битовете определя толеранса. И това може да се реализира хардуерно и софтуерно лесно.
Сега не мога да намеря конкретни чипове по въпроса, но ще се разтърся и ще пиша.

Пон Ное 09, 2009 2:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща