Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Въпрос за логическа схема " И " 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Въпрос за логическа схема " И "
Здравейте ,проблема е следния: имам дебитомер за масло който вади две поредици импулси дефазирани на 90 градуса. Честотата на импулсите варира от 4 до около 5000 херца . До сега както е направен да работи тези две поредици постъпват на входа на високоскоростен боряч модул към индустриален контролер PLC . Проблема е че самия модул няма опция да распознае съсстояние при което едната поредица за част от секундата ще отпадне ,тъй като наистина има някакъв проблем с дебитомера.... .С две думи трябва да направя накаква логическа схема която постоянно да сравнява честоттата и на двете поредици,т.е отношението между честотите на двете ,и ако примерно едната поредица отпадне и тази логика да ми извади лог. " 1" или лог "0",да ми дава сигнал че има прекъсване. Как може да стане това с два отделни компаратора които да сравняват ,и има ли някоя готова схема за това ,например изградена с интегралата 555. Мерси предварително. Не съм точно сигурен дали схемата трябва да е " И "

Сря Ное 04, 2009 10:50 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Въпрос за логическа схема " И "
Хитринки от тоя вид няма да помогнат, ако държиш на точността на отчитане.

Сря Ное 04, 2009 11:14 am
Профил

Мнение 
Ами ,тази схема която трябва да я направя всъщност щее паралелно-дестваща ,т.е тя щее само а сигнализация че нещо нередно става с дебитомера .Иначе отделно импулсите ще си постъпват пак на входа на брояча. Някакви идеи каква схема трябва да направя ..с компаратори ли .или друго.?

Сря Ное 04, 2009 11:42 am
Профил
Аватар

Мнение 
един Д тригер, ползваш входа за данни и входа за тактуване.

Сря Ное 04, 2009 12:37 pm
Профил

Мнение 
Тригерите са вътре в брояча.
Мене ми е интересно все пак за какво са необходими два дефазирани сигнала. Да не би потокът да е двупосочен?

Сря Ное 04, 2009 1:00 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
sthx написа:
Тригерите са вътре в брояча.
Мене ми е интересно все пак за какво са необходими два дефазирани сигнала. Да не би потокът да е двупосочен?

encoder :idea:

Сря Ное 04, 2009 1:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Слагаш един чип с 2 моновибратора - те са рестартиращи се по фронт, и ги нагласяш на период > Tmax. Има ги и като TTL и като CMOS

Сря Ное 04, 2009 6:59 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен

Мнение 
Едната поредица подаваш на тактов вход на д-тригер , другата на д-входа (двете поредици се застъпват) , задния фронт на първата ще стробира сигнала на д-входа и при всеки заден фронт в тригера ще остава високо ниво , при отпадане на втората поредица на изхода ще се появи нуличка :) , същото нещо го дублираш ама с разменени тактове за да ти следи другата посока.Идеятя е да следиш наличието на втората поредица в в момента когато тя е във високо а и точно минава момента на застъпване на двете поредици - при липса на застъпване значи липсва и импулс а и няма да зависиш от честотата на импулсите както при вариант с моновибратори.
А нуличките на изхода на тригерите обръщат друг тригер с индикатор (или там каквото е удобно) на изхода и бутонче за ресетиране .

ЕДИТ: на изходите и на двата тригера ще има ниско ниво при изпускане на импулс (дано не бъркам в симулирането наум :) , иначе това си е стандартното решение за определяне на посоката.

Последна промяна sigkill на Сря Ное 04, 2009 10:08 pm, променена общо 1 път

Сря Ное 04, 2009 7:27 pm
Профил

Мнение 
Е няма как да стане без процесорче.
Поне 2 I/O пина и 2 8-битови таймера.
Следят се двете поредици и се запускат по фронт двата таймера.
При наличие на нов фронт - съответния таймер се нулира и се променя времеконстантата му.
Примерно на 1,5 периода.
Ако за 1,5 периода няма импулс - таймаут. Ако има - нова сметка, рестарт на таймера и чакане.

//не знам дали забелязахте, че става дума за 4 - 5000 херца :roll:

Сря Ное 04, 2009 7:35 pm
Профил ICQ

Мнение 
A не може ли просто двата таймера да броят импулси и при препълване на един от тях да се проверява другият дали е на примерно 254-255 импулса - само 10-тина реда асемблер?
Но пак много по лесно е да се пусне с тригери както описах и както Zaphod подсказа също . Аз с ттл-ки съм правил дори схема която следи 4 поредици и определя посока , такт че и полустъпка на стъпков мотор.

Сря Ное 04, 2009 8:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Wise написа:
Е няма как да стане без процесорче.
Поне 2 I/O пина и 2 8-битови таймера.
Следят се двете поредици и се запускат по фронт двата таймера.
При наличие на нов фронт - съответния таймер се нулира и се променя времеконстантата му.
Примерно на 1,5 периода.
Ако за 1,5 периода няма импулс - таймаут. Ако има - нова сметка, рестарт на таймера и чакане.

//не знам дали забелязахте, че става дума за 4 - 5000 херца :roll:

мда, как са я карали древните без процесори не знам...сигурно затова са се избивали във войни, защото живота без процесори води до полудяване и агресия. слава тебе микрочип, че измисли процесора и спаси света от самоизбиване!

Чет Ное 05, 2009 8:34 am
Профил

Мнение 
ако използваме Д-тригер няма ли да изгубим импулси, ако една от импулсните поредици отпадне? Тогава дебитомера ще показва по-малък дебит от реалния.

Чет Ное 05, 2009 10:39 am
Профил

Мнение 
Дайте някоя примерна интегрална сехма която да представлява D-triger със функционалните му означения на входове и изходи ,кой е тактов вход ;D вход , а също и тези Q,S,C входове/изходи така означени за какво се исползват при този вид трегери , поне да започна от някъде :wink:

Чет Ное 05, 2009 10:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
74hct74 има два тригера, но идеята с тригера не беше добра, забрави я. сега като се замсиля, тоя дебитомер е двупосочен, затова поредиците са две. твоя явно е скапан, за да отпадне едната поредица, но ако искаш да караш с него, твоя воля. в такъв случай ползвай ксор (74ххх86) на двата сигнала, който и да отпадне, ще продължи да дава импулси.

Чет Ное 05, 2009 11:30 am
Профил

Мнение 
Добре е да имаш предвид, че тая ситуация с наличие на импулси само на единия вход не е задължително да е фал. Ако датчикът стои на място и има вибрации или шум, така че да не се мести механично на повече от половин стъпка, ще имаш точно това - твърдо ниво на единия сигнал и импулси на другия. Читаво направен хардуер това ще го отработи правилно, в смисъл че броячът непрекъснато ще се инкрементира и декрементира с единица около едно състояние, а с твоята схема ще излъжеш, че има проблем.

Чет Ное 05, 2009 11:43 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща