Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
За изработване: Устройство за възпроизвеждане на звук от чип 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение За изработване: Устройство за възпроизвеждане на звук от чип
Трябва ми устройство, което да възпроизвежда качествен звук, записан на чип - епром, еепром. Качество - нещо като 16-битов звук на 44кХц sampling rate. Звуците трябва да мога да ги записвам сам с програматор и ако са в някакъв специален формат - да ги конвертирам от WAV примерно. Обема на паметта трябва да събере 5-6 звука по 1-2 сек. дълги максимум. При натискане на 1 бутон - да възпроизвежда звук1, с 2-ри бутон - звук2 и т.н. Трябва ми опитен образец и принципна схема.
Подобно устройство: http://www.talkingproductsfactory.com/A ... r-GV408-7/
само че не знам какво им е качеството, пък и не е точно това, което ми трябва.
Някой да се наеме?

Сря Ное 04, 2009 2:50 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
а каква е разликата с обикновена мптройка може би че там си избираш звука от меню, а не от бутон ли?

Сря Ное 04, 2009 3:06 pm
Профил WWW

Мнение 
да, освен това трябва да излезе по-евтино като реализация (за 50-100 броя)
И да реагира веднага на натискане на бутона

Сря Ное 04, 2009 3:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
При количества 50-100 броя само себестойноста на частите за едно устройство ще е над цената на една евтина MP3-ка и то на дребно. Да не говорим за цената на MP3-ката за 100 броя от Китай ;)

Stanko няма такъв филм като евтино дребносерийно производство на електроника.

Сря Ное 04, 2009 3:56 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
може да се направи "хардуерно" (без MCU) 512K EPROM и DAC ... ама кой ще се занимава :)

Сря Ное 04, 2009 4:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
smtp написа:
може да се направи "хардуерно" (без MCU) 512K EPROM и DAC ... ама кой ще се занимава :)

Да преди години сме се забавлявали с такива играчки. Но не идва по евтино щото имаш повечко части от вариант с микроконтролер.

Сря Ное 04, 2009 4:13 pm
Профил

Мнение 
Не знам колко ще излезнат 100 броя МП3-ки от китай, но не ми и вършат работа. Мен ме устройва цена само за частите до 10-12 евро.

Сря Ное 04, 2009 4:21 pm
Профил

Мнение 
на практика не можеш да го направиш лесно защото искаш много голямо качество:
- аз съм правил с ISD4003 като качеството е далеч от това което искаш а цената на чипа само в комет е 12лв. Около него имаш платка схема, контролер най малко 30 - 40 лв може да стане
- преди това си бях играл с методът на romanblack получава се цената е 15 лв за цялото изделие но качеството е само за глас.

сега микрочип имат бибиотеки и наистина възпоризвеждат чудесен звук с памет и контролер но цената пак няма да ти хареса

Сря Ное 04, 2009 4:24 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Максимум като качество което можеш да гониш е 12bit. За да се използва вграден в контролера DAC. Може и с 16 бит PWM но съм си експериментирал и оценено на слух не звучи като за 16 бит звук. И пак трудно ще излезе сметката. Платки,насищане,оживяване,кутия,батерия.... един такъв дълъг списък. Цената на разработката като сложиш и става доста като цена на бройка.

Сря Ное 04, 2009 4:36 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Това ще е нещо подобно като тези, дето са на автоматите за кафе май. Защо не провериш там какво ползват.

Сря Ное 04, 2009 5:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
При това количество което си дал, цена за частите от 10 евро е нереална. Поне дабъл.

Като минимум имаш - кутия, платка, DC/DC, памет, интерфесй с PC (USB), микроконтролер, DAC.

Айде евтини аудио DAC-ове сега има, процесора обаче не може да е съвсем кирлив, щото трябва да има (или да симулира) I2S. Кутията, от опит знам хич не е лесна работа, ще трябва и да се обработва (заради бутоните, батериите и куплунга за ПЦ) - това също е разход.

Въобще за да гониш такава цена ти трябва количество поне 1к. При 100 броя реалната цена според мен е 20 евро.

Тук въобще не коментираме надника на девелопера.

Сря Ное 04, 2009 5:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
по принцип това може да стане с едно VS10xx + дейта флаш за 10-тина евро като части дори за 100-тина бройки
но за целта някой трябва да ти напише фирмуер за VS-а и определено ще ти струва много повече пари разработката отколкото тези сметки които си правиш за 10х100 евро :) за частите, цена на компонентите се цеди когато имаш много бройки и да хвърлиш 5-10 000 евро за разработка оправдава скатаването на някой друг долар по късно в производството

друго решение е VS10xx + един евтин PIC да му пуска MP3 стрийма който чете от някакъв дейта флаш на атмел 45DBxxx ще ти е по-скъпо заради допълнителния PIC но пък е по-лесно за разработка и това ще ти е оптималния вариант за ниска серия, има демо кодове за олимекските платки и VS1002D който може да се ползва наготово

Сря Ное 04, 2009 7:14 pm
Профил

Мнение 
Като казах 10-12 ЕВРО за части имах предвид само елементите - БЕЗ кутия, звуков исилвател, захранване, батерии, кутии и бутони - тях ще ги смятам отделно.
Без връзка с РС, ще се програмира на програматор.

Сря Ное 04, 2009 9:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
3aek написа:
по принцип това може да стане с едно VS10xx + дейта флаш за 10-тина евро като части дори за 100-тина бройки
но за целта някой трябва да ти напише фирмуер за VS-а и определено ще ти струва много повече пари разработката отколкото тези сметки които си правиш за 10х100 евро :) за частите, цена на компонентите се цеди когато имаш много бройки и да хвърлиш 5-10 000 евро за разработка оправдава скатаването на някой друг долар по късно в производството

друго решение е VS10xx + един евтин PIC да му пуска MP3 стрийма който чете от някакъв дейта флаш на атмел 45DBxxx ще ти е по-скъпо заради допълнителния PIC но пък е по-лесно за разработка и това ще ти е оптималния вариант за ниска серия, има демо кодове за олимекските платки и VS1002D който може да се ползва наготово

Хм. Аз преди известно време ги разглеждах тия чипчета че имах една идея за реализиране но ми се струва че цената им на сайта на производителя беше супер висока и ме отказаха съвсем. Ти къде гледа цена?

Сря Ное 04, 2009 9:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Stanko написа:
Без връзка с РС, ще се програмира на програматор.

:):):)

И какво ще ръгнеш вътре - ЕПРОМ на цокълче? :):):) 2009 година сме :):):)

Връзката с ПЦ няма да го оскъпи, но ще те улесни несравнимо.

Сря Ное 04, 2009 10:14 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща