Отговори на тема  [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 40  Следваща
Цената на тока??? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Миро, кви гигавати кви глупости. Това очевидно (знаейки кви ги приказват разните
еко- и подобни активисти/шарлатани) са върхови мощности, реалните са под 10% от това (я вятър
няма да духа, я ще духа когато не трябва). Айде стига глупости с тия вятърни мелници.
Забавни играчки са и дотам.

Димитре, мерси за цитираното инфо. Явно съм прав за това, че е пропаганда за балъците
извън щатите (че и за тия вътре, ама е в техен интерес):

"... These new installations place the U.S. on a trajectory to generate 20% of the nation’s electricity by 2030 from wind energy,
as long as there is continued government policy support for the industry.[3]..."

И малоумните не биха очаквали правителството да може да продължи да финансира
тия глупости при растежа, който трябва та да стигнат 20%, че и това до 2030 ....

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Ное 03, 2009 7:05 pm
Профил WWW

Мнение 
Цецо написа:
Я виж ти, все пак имало прогрес.... Почвате да схващате.

Не е прогрес. Твоето е като в оня виц, без значение дали ти показват кръг или триъгълник, ти викаш "докторе, стига с тия голи мадами" :)

Вто Ное 03, 2009 7:09 pm
Профил

Мнение 
Брей, голяма патаклама станал и днес. :D

Dimitar написа:
Цитат:
Частните инвеститори гонят печалба и факт, че от АЕЦ първо се отказа банката, после частния инвеститор и очевАдно имаме проблем с намирането на частни инвеститори... Докато с перките е очевАдно че нямаме проблем - строят и инвестират с много добри темпове.

Естествено, парите са като тока - движатс е по пътя с най-малкото съпротивление :D .

Малка подробност: на тока от перките им е гарантирана цената с нормативен документ, гарантирано е изкупуването (съответно енергоразпределителните дружества скърцат със зъби и се мъчат да правят сечено), няма и конкуренция, щото и пазар няма. Та затова е малко съпротивлението за парите. Впрочем по мои сведения банките не налитат да финансират фотоволтаичните централи, а за вятърничивите нямам информация. Иначе мераклий не липсват - и Сульо и Пульо искат да станат собственици на електрическа централа. 8O

Вто Ное 03, 2009 8:50 pm
Профил

Мнение 
741 написа:
За Миро:
Палиш се прекалено и не четеш какво опитвам да обясня. Не ми се влиза в спор с колко процента ще резервираш АЕЦ и ТЕЦ, с колко процента ВяЕЦ, и дали резерва дето стои зад ТЕЦ и АЕЦ можеш да го ползваш и за вятъра, или трябва да заделиш още и колко.
В оня пост си докарал еднаква себестойност на двата вида енергия. Сам признаваш, че едната е с по-високо качество от другата. Аз ти давам примерен начин как да вкараш разликата в качеството в цената. Ти ми скачаш на въпреки.

Паля се, понеже спорите само *предполагайки*, без да имате някакви реални данни на които да си правите гадаенето!
Относно резервирането вече има достатъчно данни. Освен това в другите държави си правят енергийни стратегии, *преди* да решават какво ще се строи и какво ще се субсидира.
За UK фактите са следните:
1) Към момента имат инсталирани перки с обща мощност 3000 MW
2) "Бакъпа" на цялата им енергийна система в момента е 3500MW.
3) Плановете им са перките от сегашните 3 GW да достигнат 33 GW. Анализите им показват, че това ще изисква да се вдигне бакъпа от сегашните 3.5 GW до към 7-10 GW

Това, което всички "пропускате" е, че перките не се инсталират в котловини като софийската, а на места където ветровете са относително постоянни. И няма нужда перките в една енергийна система да се резервират на 100%.

tgi написа:
Миро, кви гигавати кви глупости.
...
Забавни играчки са и дотам.

прочети по-внимателно това:

tgi написа:
Димитре, мерси за цитираното инфо. Явно съм прав за това, че е пропаганда за балъците
извън щатите (че и за тия вътре, ама е в техен интерес):

"... These new installations place the U.S. on a trajectory to generate 20% of the nation’s electricity by 2030 from wind energy,
as long as there is continued government policy support for the industry.[3]..."

И малоумните не биха очаквали правителството да може да продължи да финансира
тия глупости при растежа, който трябва та да стигнат 20%, че и това до 2030 ....

Първоначалното предложение беше да постигнат не 20%, ами 25% и не до 2030 ами до 2025, но не се прие в тоя вид. И причините да не го приемат няма нищо общо с финансирането!

Ще ги разбереш, ако си направиш труда да научиш какво значи 20 или 25% от енергийното производство на САЩ. Имаш ли някаква представа, хъ? Ако си в атомния бизнес, поне броя на атомните им централи би трябвало да знаеш?
Това би трябвало да знаеш - 104 реактора... обща мощност 809 GW.
Тия гигавати да ти приличат на "забавни играчки" ???
Щото те произвеждат "едва" 20% от електроенергията в САЩ... И точно толкова ще трябва да се произвежда от ВЕИ.

Както и да е... ако първоначалното предложение се беше приело, САЩ трябваше да инсталират по 18500 MW (18.5 ГИГАВАТА) възобновяеми източници ГОДИШНО. И така всяка година до 2025.
Разбираш ли изобщо какво искам да ти кажа? Ще ти го кажа в прав текст: ако имаш претенции да си techie, не се изказвай неподготвен! :D

Вто Ное 03, 2009 10:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
аве миро, аз те питах, ти нищо не каза - като са такава далавера перките, що ги прокарват насила и задължават да им се изкупува тока и задължават да сме стигнели 16%. то 16те процента ще ги стигнем, спор няма, всички сме писали протоколи в университета, знаем ги как стават тия неща :D

Вто Ное 03, 2009 10:07 pm
Профил

Мнение 
zaphod написа:
аве миро, аз те питах, ти нищо не каза - като са такава далавера перките, що ги прокарват насила и задължават да им се изкупува тока и задължават да сме стигнели 16%. то 16те процента ще ги стигнем, спор няма, всички сме писали протоколи в университета, знаем ги как стават тия неща :D

Ми има два варианта:
1) Развитите държави са се заблудили или както казва tqi искат да заблудят останалите.
2) Са си направили сметката без да ползват методите на Натъманенко и Нагоденко, както правехме с протоколите...

Аз те оставям сам да си направиш извода, ще ти припомня само, че практически *всички* развити държави го правят. Не е само ЕС, САЩ... даже и Китай. Като колкото по-развити са, толкова повече се натискат.
Между другото тия 16% процента сами си ги избрали. Нещо като партийните събрания - ставаш и казваш с колко ще преизпълниш плана за петилетката.. Ние сме били "скромни", щото май само една държава беше зад нас. Останалите се "изхвърлят" с 20-30%, даже датчаните ли бяха с 50%.
За Конго, Заир и Занзибар няма %-ти, демек тях не ги караме да се "набутват"... Що ли?

И друго нещо... пак съвпадение на цифрите... Дялът на атомната енергетика в световен мащаб е точно 16%. Ма никой не се натиска натам (освен нас). САЩ сега правят няколко реактора, ама това на фона на 30 годишна суша в която не са построили нито един, демек имат 104 реактора на над 30 години, не ме питай каква им е средната възраст и колко от тях ще останат в експлоатация след 2030г.
Та на тоя фон намерението им да вдигнат 800 ГИГАВАТА възобновяеми източници и само няколко реактора - ти ми кажи какво е бъдещето на атомната енергетика ;-)

едит: извинявай, че ти отговарям като евреин... Ма не мога да не се изкуша да не те попитам нещо - значи ще те помоля да отидеш на официалния сайт на Белене ( http://www.belene-npp.com ) и да прегледаш финансово-икономическия анализ в раздел библиотека.

Та след като го прочетеш, въпросът ми е: ТИ ПО-НЕКАДЪРНО НАПИСАН ПРОТОКОЛ виждал ли си?
Мислиш ли, че това е анализ, който да оправдае инвестирането на милиарди?

Вто Ное 03, 2009 10:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
....
Ще ги разбереш, ако си направиш труда да научиш какво значи 20 или 25% от енергийното производство на САЩ. Имаш ли някаква представа, хъ? Ако си в атомния бизнес, поне броя на атомните им централи би трябвало да знаеш?
Това би трябвало да знаеш - 104 реактора... обща мощност 809 GW.
Тия гигавати да ти приличат на "забавни играчки" ???
Щото те произвеждат "едва" 20% от електроенергията в САЩ... И точно толкова ще трябва да се произвежда от ВЕИ.

Както и да е... ако първоначалното предложение се беше приело, САЩ трябваше да инсталират по 18500 MW (18.5 ГИГАВАТА) възобновяеми източници ГОДИШНО. И така всяка година до 2025.
Разбираш ли изобщо какво искам да ти кажа? Ще ти го кажа в прав текст: ако имаш претенции да си techie, не се изказвай неподготвен! :D

Миро, ти май наистина не го схващаш а не се правиш, че не разбираш.
Тия числа от вятърни мелници са непостижими - и дори не е нужно човек да е techie, за
да го види (очевидно ти се ще да имаш съмнения дали съм такъв).

Никой и не смята да ги гони - ако всичко върви по план в 2030-та ще кажат "oops, ама не
предвидихме това и малко позабравихме вятъра, пък и нали пуснахме тук новите ядрени
мощности... съжаляваме, че не потрошихме всичките трилиони по тъпи мелници като вас в ЕС,
ама нищо, вие си им се радвайте, вижте какви хубави перки имат - пък ако ви трябва ток,
ние и на вас може да построим централи".
Ако не виждаш нещо *толкова* очевидно, значи само, че не искаш да го видиш. Ама поне
спри с агитацията за тия тъпотии с вятъра, писнало ми е достатъчно от нея по медиите.

Вто Ное 03, 2009 10:46 pm
Профил WWW

Мнение 
Трябва да се има предвид и , че сме бедни и от към вятър. :)
Ветровата карта на България е благосклонна към перките по билото на Стара планина, тук-таме по северното черноморие и в някои специфични райони, например сливенския. Не можем да се мерим с англичаните, холандците, или датчаните по ветровитост. :)
И като се дават примери, колко умни били немците , че си закриват аец-овете и хакат навсякъде фърчила, защо се забравя Франция например? [-(

Вто Ное 03, 2009 10:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
shtx - Франция има достъп до евтин уран. Германия (и България) няма. Освен това Франция си има много удобни и евтини боклуждийски кошчета за отпадъка. Мисля че с това темата за Французките атоми е изчерпана.

Вто Ное 03, 2009 11:12 pm
Профил ICQ

Мнение 
tgi написа:
Миро, ти май наистина не го схващаш а не се правиш, че не разбираш.
Тия числа от вятърни мелници са непостижими - и дори не е нужно човек да е techie, за
да го види (очевидно ти се ще да имаш съмнения дали съм такъв).

Кое е това нещо дето не схващам и не виждам?
Вече второ лято почти всяка седмица ходя на море и минавам покрай парковете в Каварна.. Искаш да ми кажеш, че не виждам колко нови перки са инсталирани? И това че през това време не се вдигна с 200% мощността им ли?
Ако не ти се вярва, ми ела насам... Наистина трябва да си виждал поне една перка, ама от новите на живо, че тогава да си говорим за перки, щото едно да си виждал на снимка, съвсем различно е да застанеш под нея - повярвай ми!
Хайде ние сме в България, мислиш че данните за другите държави са някаква конспирация? Аз наистина не "схващам" какво искаш да кажеш...

Перките за разлика от АЕЦ-те се строят бързо, ама за да построиш хиляди ти трябва много време... И когато се правят планове, те са пръснати във времето. САЩ няма да чакат 2030, там се строят *СЕГА* и като видиш данните с колко % се вдигат всяка година, можеш да си направиш сметката за темповете дали така ще станат 800 гигавата, или няма да станат.

tgi написа:
Ако не виждаш нещо *толкова* очевидно, значи само, че не искаш да го видиш. Ама поне
спри с агитацията за тия тъпотии с вятъра, писнало ми е достатъчно от нея по медиите.

Напротив, искам да го видя! Покажи ми го! Ако искаш ми покажи данни, ако искаш снимки! Каквото искаш ми покажи, само ми докажи, че темповете на строене не са достатъчни и че %-тите няма да се постигнат!

@sthx,
Цецо вече отоговори, ама ще добавя още две неща - Франция е ядрена сила! И второ, много се надяваше да строи атомни централи по света, както и да изнася ток.... Сега както се очертава нито ще строи централи, нито ще изнася достатъчно ток, щото такива като испанците предпочитат всичко останало, включително и скъпи фотоволтаници вместо да внасят еФтин френски ток (тъпи испанци).

Както и да е, ние с французите не можем да си мерим пишките на тая тема!

Ама дори и да можехме - да речем, че бяхме ядрена сила, демек имахме технологията сами да си строим централите, половината Африка ни беше провинция от която да влачим уран и после да връщаме отпадъците, та дори да ги имахме всички тия работи - струва ли си? След като ги даваш за пример, вероятно знаеш цената на тока във Франция...

Сря Ное 04, 2009 12:02 am
Профил

Мнение 
miro_atc, направо ни съсипа от центове и гигавати , само най-важното не чувам от тебе - На колко реактора се равнява целия енергиен потенциал на вятъра в България? Щото тия перки не се въртят с моторчета. И така като те чета ми се струва ,че бъркаш бизнеса с перки и бизнеса с вятърен ток. Явно бизнеса с перки се развива добре, ама мене кво ме интересува това , на мен ми трябва ток нон-стоп.
Да не стане като с Пурко - да си накупим едни хубави парцалорезачки ,да си накълцаме енергетиката и после да правим бизнес с парцалките дето "много се харчели на запад". :)
Еех ,едно време каква гордост бяха високите комини, сега явно модата се е сменила - освен да е висок трябва и да се върти, а ако фучи и скърца ... екстра! :D

Сря Ное 04, 2009 2:59 am
Профил
Аватар

Мнение 
Миро.....
Не ти знам подбудите да се пишеш и ти един от екошарлатаните, но явно си вече там.

Та от цялото ти многословие дотук - колко часа в година развиват тия перки тая мощност,
дето я цитираш. За начало кажи за тия в БГ.

Аман от тъпотии, ей. Вятърни мелници сега - баси измамниците.

Сря Ное 04, 2009 7:33 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Нещо да ви говори факта, че до преди 30 години АЕЦ-и никнеха като гъби, а от 20 години насам има подозрително затишие???

Толкоз ли са прости ония на запад, та не купуват на корем евтини руски реактори, да правят безумно евтин ток? Баси колко са тъпи. Да правят сметки, да търсят икономическа изгода. Това е атом бе, нема начин да е лош. А като прибавим и факта, че това е руски атом, най-атомния атом на света...

Сря Ное 04, 2009 10:27 am
Профил ICQ

Мнение 
По-добре да спрем тоя разговор....

Сря Ное 04, 2009 10:31 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо,
Пи постна отговора на въпроса ти (май е последният му дотук пост в темата).
Няма много какво да се добави към него - бих го сумирал в "хората строят
каквото им трябва когато им трябва", засега си имат достатъчно.

Миро, и аз мисля, че е най-добре да спрем с излагацията с вятърните мелници, тук хората
все пак са технически грамотни. Знаят разликата между ват и ват-часове, де, та
няма да спрат да питат за ватчасовете годишно от неподвижни мелници - в БГ
или другаде. Къде са постоянните ветрове пък повечето са учили в основното училище;
дотам е далеко, а и не са силни.

Сря Ное 04, 2009 11:33 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 40  Следваща