|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 7:08 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Lupus, това сме го дъвкали много пъти... ВЕИ като дял спокойно могат да са между 20 и 30% от енергийната мощност. Всъщност и повече, защото целта на ЕС е да се постигне минимум 20% от *произведената* енергия, което като мощност изисква да имаш много повече. Примерно у нас мощностите са над 6 GW, но реално се произвеждат между 4 и 5 GW.
Както го искаш го смятай, но ние сме задължени до коя година беше да постигнем 16% ВЕИ от произведената. И като гледам темповете с които се строи ще ги постигнем съвсем скоро. Според мен до 6-7 години ще имаме минимум около 2GW перки. З
Единствения проблем в цялата история е, че тия перки няма да са наши. Строят ги предимно чужди фирми и аз най-много се дразня, че електроразпределителните дружества също влизат в играта. EVN тръгна с един проект за 50MW, които май временно са спрени заради еколози, но на всички е ясно че ще ги вдигнат. В случая грозното е, че те надуват цените и никой не може да ги спре.
Аз следя проектите и то за всеки проект обикновено се казва "инвестираме толкова милиона за толкова перки". Та като разделиш едното на другото получаваш цена на единица мощност. Та всички останали обявяват цена между 1.5 и 1.7 евро/ват само EVN декларират 2 евро/ват. Сега да нямаше други дето да слагат нови Vestas разбирам, ама и други слагат същите, че и по-модерни и им излиза по-евтино.
Тъй де, до 2 GW няма проблем. Естествено всяка една мощност се резервира, без значение дали е ВЕИ или не. Ти кво мислиш, че атомните не се резервират ли? Те всички си мислеха че като спрем 3-т и 4-ти блок ще стоим на тъмно, ама не...
Освен това изключването на ВЕИ изобщо не е толкова рязко. Сега новите перки от 2 и 3 MW имат съвсем различно управление и си поддържат равномерна мощност в много широк диапазон, без да правят "дискотеки"...
|
| Пет Окт 30, 2009 10:23 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Вятърната енергия се изкупува на 80% от крайната цена (дневна тарифа), така е целия ЕС. И няма субсидиране, има преференциално изкупуване...
Аз затова се дразня, че дружествата искат вдигане на крайната цена щото плащали скъпо за вятърната енергия. Всъщност те искат да печелят повече от другите източници, защото вдигнат ли крайната цена, автоматично ще се вдигне и цената на която плащат вятърната и тя пак ще им е скъпа...
Но както казах, електроразпределителните дружества инвестират в перки... защо ли?
Субсидира се слънчевата енергия, но тя е толкова нищожен дял, че не си струва да коментираме
|
| Пет Окт 30, 2009 10:33 am |
|
 |
|
zaphod
|
миро, миро, напомпан си с екопропаганда като турски домат с торове. ако "чистата" енергия беше толкова евтина, нямаше да се налага да я субсидират, оф забравих, да я изкупуват преференциално (хаха), а всички щяха да си ползват само нея без някой да ги кара. тъй де, за какво ти е да трошиш грешни пари за мазут, уран, въглища, като вятъра е без пари? от всички чисти източници, само вецовете наистина вършат работа, останалите са ташак.
|
| Пет Окт 30, 2009 10:54 am |
|
 |
|
741
|
Може и да си прав. Обаче горе бях сложил линк, и числата съм ги взел оттам. Пише на колко НЕК купува, пише и на колко НЕК продава. Чудя се на твоята декларация ли да вярвам, или на официалната страница на институцията, която определя цените?
Това е цена на инсталирана мощност. Подозирам, че перката не работи през 100% от времето, и когато работи, едва ли винаги е на 100% от мощността. В същия линк гледам, че дават цени за изкупуване до и над 2250 часа годишно, това е една четвърт от времето, защо ли?
Та като разхвърляш инвестицията на реално произведената енергия вместо на максимално възможната, сметката мисля ще бъде малко по-различна.
|
| Пет Окт 30, 2009 11:00 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Сигурно защото така най-лесно ще отбият номера - кой ще ходи да им брои перките по баирите, де подвързани,де не?  Западнярите ще си пробутат амортизираните технологии тука, ще източат някое и друго евро от еврофондовете, ще лапнат някое и друго имотче уж за общото екоблаго, а туземците ще си държат капите и ще цъкат: "Въй, колко сме били изостанали с нашите АЕЦ-ове". 
|
| Пет Окт 30, 2009 11:34 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе я всички застъпници на евтиния ток от АЕЦ, да ми кажат колко точно ще струва тока от Белене.
Ще ми кажете, ама друг път. Щото не знаете. Никой не знае. Даже и като я построите няма да знаете, по същия начин по който не можете да прецените колко струва тока от Козлодуй в момента. Щото никой няма да знае кое колко е струвало, какви пари са окрадени, кой е ял и кой е пил.
Така че спрете да говорите за евтиния ядрен ток. Може някъде по света да е евтин. В БГ не е. И няма да бъде никога. Защото това е БГ. Даденост.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 30, 2009 11:57 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Цецо, ми нали точно в това е проблема, никой не знае цената, това беше и предлога на новото правителство да замрази временно проекта, докато не се научи колко ще струва.
Вятърната енергетика в България е малко вятър работа, защото нямаме постоянни ветрове. Слънчевата би била по-добре, защото имаме доста по-голямо постоянство в слънчевото греене, отколкото във ветродухането  , отделно слънчевото греене съвпада с кривата на натоварване на мрежата през деня.
На всички ни е ясно, че се строят с бесни темпове вятърни електроцентрали, заради далаверите, купуваш втора употреба перка, пишеш я за първа, точиш еврофондовете, продаваш после на "преференциални" цени ( няма дотация ! ). Факт е, че консумацията на електроенергия непрекъснато се увеличава, това че спряхме заводите си за момента ни дава глътка въздух, но трябва да сме абсолютните песимисти, ако си мислим, че все ще е така. Затова е по-добре да имаш в излишък енергия, отколкото да я нямаш. На кой ще я продаваме, ми да вземем западните ни съседи: Сърбия, Македония и Албания, и трите държави изпитват остър недостиг на електроенергия, Гърция също имат недостатъчни мощности, Турция ще строи, защото населението й се увеличава с бясни темпове, всичките тия гърла ако включат по един мобилен телефон да се зарежда и отиде коня в ряката. Единствено Румъния има излишък, но ако имаме втора АЕЦ румънците тоя ток ще си го складирват в буркани, или ще трябва да го изсипват в Черно море  .
Според мен нямаме кой знай каква алтернатива на АЕЦ, нека не се заблуждаваме, по-добре да потрошим ако трябва и 1 млрд. , отколкото после на сухо и секс на свещи  ( сексът на свещи има едно голямо предимство: ще вдигне от раз раждаемостта ! )
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Окт 30, 2009 2:10 pm |
|
 |
|
Цецо
|
1. С какво нашата нереално скъпа АЕЦ ще накара Румънците да затварят техния ток в буркани?
2. Ще продаваш на Турция, ама друг път. Щото те ще построят тяхната преди нашата. Най малкото защото са на светлинни години от нас по отношение на строителство на инфраструктура и въобще организация на каквито и да е подобни неща.
3. Сърбия има достъп до много източници, не си мисли, че ние сме единствената им алтернатива. Освен това в следващите 20 години Сърбия ще се развива по бавно и от БГ. Просто почти всичките им качествени хора и пройзводствени центрове останаха извън границите на Сърбия.
4. Какво те кара да мислиш, че ще успееш да продаваш скъпия ток на АЕЦ Беляне на Македония и Албания. Надявам се знаеш на какви мижави цени им го продаваме в момента. Що си мислиш че ще са съгласни да плащат 2 пъти че и отгоре повече?
Въобще въртите, струвате все приказките за "евтиния" атомен ток са ви в главите. Ама разберете - в Белене тока няма да е евтин. Може да е атомен, но няма да е евтин. Просто защото това е проект направен в БГ от руснаци. С единствена цел да се КРАДЕ, ама яко да се КРАДЕ. Нищо друго. Никакви евтини токове, никакви икономически изгоди. Просто ЯКО КРАДЕНЕ. Е тва е Белене.
А и за какъв 1 млрд. говориш - говорим за потрошаване на 10+ млрд. Евро. Само цената на централата и околната инфраструктура. Без неотчетните млрд. които ще изтекат допълнително. При положение, че в БГ трудно се намират 100млн. за лечение на раково болни или на деца в чужбина. Усещаш ли какво ти казах току що? В БГ мрат хора от липса на пари за елементарно по световните стандарти лечение, те с лека ръка са съгласни да подарят на шепа тарикати 5 млрд. само и само да си чешат егото на тартор на балканите.
Северно корейски синдром му викат на това. Мрат от глад и мизерия, ама са атомни тарикати.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 30, 2009 2:54 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Aбе хора, тия сметки сме ги дъвкали та дъвкали.... Що трябва всеки път едно и също да приказваме?
ВяЕЦ е защитен според европейските изисквания - трябва да се изкупува минимум на 80%. Няма какво да ми цитирате сайта на ДКЕВР! Смятайте, ако не е *поне* 80% елате ще говорим. Не е и много над 80% щото иначе енергоразпределителните дружества ще ревнат.
Цената на ват инсталирана мощност за ВяЕЦ е както казах малко над 1.5 евро/ват. Толкова би трябвало и да е на АЕЦ - тук някъде съм давал линкове за цената на блоковете дето се строят в Румъния и тия в Турция. Казвам "трябва" защото за Белене реалната цена ще е над 3 евро/ват и това е проблемът на Белене, а не че е АЕЦ !!!
Уточнявам, че говоря за реални цени. Щото някой като инвестира в перки, си декларира цялата инвестиция, включая и разходите по свързване и т.н. Всичко - абсолщтно всичко, че даже и малко понадува, щото това са разходи и после се приспадат от печалбата...
Сега един ват от ВяЕЦ бачка минимум 2000 часа годишно, по-малко значи кофти място. Тия около Каварна - имам инфо, бачкат над 3000 часа. Но нека да кажем че са 2000, демек от един ват инсталирана мощност се произвеждат *поне* 2 киловат часа годишно.
Един АЕЦ може да бачка до 7 хил. часа. В Козлодуй в момента успяват да се доближат до подобно натоварване. Но това е стечение на обстоятелствата... Реално и 5 хил. часа е ОК за АЕЦ, демек от един ват мощност се произвеждат 5-6 квт.часа годишно.
С две думи АЕЦ произвежда до 3 пъти повече на единица мощност. Демек капиталовата компонента е 3 пъти по-изгодна, само че то си има и други разходи. И ако се сметнат тия разходи нещата стават съвсем различни. Значи на ВяЕЦ разходите с новите турбини паднаха зверски, на практика са нищожни!!! Е, миналата седмица ходех за риба и се отбих да разгледам новите перки - 7 парчета по 3MW и още има подготвени. Седят си, въртят си се и няма никой... Е, да сигурно има някъде някой, щото те са с камери и би трябвало някой да ги спре ако види ято птици (а дали ще ги спре, вече е друга приказка...).
Въпросът е, че на един парк от 50-100 MW перки има 5-10 постоянни работни места и то електротехници, а не ядрени физици. Демек по един калпак на 10 мегавата мощност. Докато в един АЕЦ на 2000MW имаме над 2000 калпака, демек един калпак - един мегават... Десет ПЪТИ повече. И то само АЕЦ-а, отделно че военните пазят, че държавата плащата за агенции по атомното регулиране и т.н.
Тук говорехме и за един друг разход - застраховка. Мяй бях дал линкове, че ако един АЕЦ се застрахова за абсолютно всички щети дето може да предизвика, то само застраховката ще вдигне цената на всеки киловатчас от 5 цента на 5 евро. Щетите от Чернобил се оценяват на 500 млрд.$ и това стари цени и сравнително далеко от Европа. Ако недай си Боже стане нещо с Белене или Козлодуй, ще затрием всичко от Виена до Бокурещ, това са ооооооогромни щети. И никой застраховател няма да се хване да покрива примерно щети за 1000 милиарда евро срещу по-малко от 1 млрд. годишна такса.
Аз знам, че рисковете са ниски, ама щом са ниски да накарат АЕЦ-те да се застраховат - да знам, че ако стане нещо ще взема обезщетение от застрахователите и ще се изнеса в Австралия примерно. Защо няма застраховка, а?
Значи те си правят "евтин" ток пък ако стане нещо ние духаме супата. Е то така и аз мога да пусна евтини автобуси - няма да плащам застраховки и винетки и ето ти евтино "извозване"...
Но дори и без застраховките дето не се плащат, разходите на един АЕЦ пак са над 10 пъти по-големи за единица мощност. Даже ако говорим за гориво то не е в пъти, то е *безкрайно* пъти по-евтино, поне докато не сложат данък вятър....
Тук стана дума за немците... и дали те са прости? Ми те решиха до 2020 *абсолютно* всички атомни реактори на тяхна територия да им дръпнат шалтера. Не само че няма да строят нови, ами ще спрат предсрочно всичките си реактори, въпреки че доста от тях имат и по-дълъг живот. В още 5-6 държави от ЕС има мораториум, който забранява строителството на нови атомни централи. Защо ли?
Атомната енергетика е като оная мома, за която се карали две села. Всяко викало като е толкоз хубава вие я вземете! Това е положението, никой не иска бомби в задния си двор, щото няма абсолютно НИКАКЪВ смисъл! Нито разходите са по-ниски, нито печалбата е по-голяма. Вече няма далавера в атомната енергетика. Беше то едно време, когато нямаше алтернативи... Сега има алтернативи и държавите, които могат да си правят сметката дърпат черта и теглят по една майна на реакторите. И бъдещето е ясно - цената на ВЕИ пада надолу, а на АЕЦ ще расте, щото и горивото ще става по-оскъдно или ще се копа по-надълбоко и изискванията за сигурност ще стават все по-жестоки. Технологията напредва, утре малките терористчета ще почнат да правят малки самонасочващи се междуконтинентални ракетки и ще се чудим как да си пазим централките. Докато перките - кво, да ги взривяват... голям праз! Само да не ги свалят с пътнически самолети, че язък за пътниците 
|
| Пет Окт 30, 2009 3:20 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Ба ша си хабят взрива - ей сега като духнат виелиците сами ще си изпопадат.
Ами германците може и да не искат нови АЕЦ просто защото си имат достатъчно и никой не им ги затваря насила. Освен това си пробутват соларките и вятърките на такива абдали като нас и смъкват по пет кожи. ВяЕЦ досега е била само поддържаща мощност и никъде не се е доказала като основна - ние ли ще сме опитните зайчета? АЕЦ-а е доказана технология от поне 40г. и за щастие е развита и у нас, но май и на нея ще се намери кой да й удари балтията. С много лека ръка си зарязваме цели отрасли, а не виждам нещо да се появява на тяхно място. АЕЦ-а е като пищова - по-добре е да го имаш и да не ти трябва ,отколкото да ти трябва и да го нямаш. Няма друг енергоизточник който толкова прецизно да се пуска и спира според нуждите.
miro_atc, не спомена нищо за експлоатационния срок. При новите реактори е 60г, колко е при вятърките? И за тия застраховки и прочее - ами тя цената точно за това е висока, щото всичко минава през всякакви сертификати и гаранции. Иначе реактора като устройство е пределно проста машина, даже не и машина а механизъм. А за сложната съпътстваща структура - ами така е , АЕЦ се прави от Държави ,а не от хипикомуни и общинско-племенни групи.
И като не им стигат пари защо не го листнат на борсата АЕЦ-а? Само ,че при много акционери далаверката трудно ще върви. Ама щом АЕЦ-овете хем са скъпи, хем се краде, хем се препрезастрахова и пак накрая цената на тока от тях е най-евтина смятайте каква ефективност имат. Просто нормален човек не може да си представи силата на атома. Впрочем стабилната "конвенционална" енергетика е в полза и за новите ВЕИ - така още поне 20г. ще могат да си играйкат и да си правят експерименти на чист въздух. 
|
| Пет Окт 30, 2009 5:08 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Едно циганче разправяло на друго циганче:
- Знаеш ли братчед колко е вкусно да ядеш хляб със салам ?
- Ти откъде знаеш, да не би да си ял ? - попитало братчедчето ,
- Не, не съм ял, но тати гледал вчера как едни яли и ми разправяше колко било вкусно !
Значи преди точно 20г. започнаха да се чуват същите призиви, които и сега са на мода в главите на някого: нашите заводи не са ефективни, нашето производство кучета го яли, нашето селско стопанство за нищо не става, нямаме нужда от полиция, нямаме нужда от армия, нямаме нужда от държава, имаме обаче нужда да си чешим езиците и затова ще затворим всички наши производства, ще варим алкохол в изобилие, ще си създадем стотици партийки ще издаваме десетки видове вестници, така ще сме добре. Така и стана.
Кой, къде, каква информация е видял черно на бяло, официална информация, разбира се, колко ще струва АЕЦ Белене ?? Нека ако има такъв да цитира източника! Такава информация няма изнесена публично никъде, защото доскоро договорите бяха с графа строго секретно. Спекулира се с разни цифри, с разни корейци, ту северни, ту южни, утре ще намесим и виетнамците и конгоанците, догадки колкото щеш. Както казах, ако хвана двама журналисти и им платя някой лев да публикуват някоя и друга статия, че АЕЦ Белене ще струва 20млрд. евро, още утре новинарките ще скъсат да пишат, че цената на АЕЦ е 20млрд. евро, и ще се кълнат че това е истината.
Другарки и другари, лейдис и джентълменс, когато се разсекрети предварителния договор, или когато се проведе нов търг и се отворят офертите на участниците, едва тогава ще можем да правим умозаключения.
И аз съм от тия, дето жичка ги споменава, по-добре пищоф на кръста и никога да не го използваш, отколкото да ти трябва и да няма от къде да го вземеш.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Окт 30, 2009 6:44 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Значи първо това вече съм го обяснявал и второ трябва да се замислиш дали точно в тоя форум ти е мястото, след като задаваш такива въпроси!
Естествено, че на АЕЦ му дават 60 години, но при какви условия? Прочети малко повече и тогава ще коментираме...
Просто сравняваш ябълки с портокали... Перките работят 20-30 години без да пипаш нищо сериозно по тях, докато на АЕЦ всяка година си има сериозна профилактика. Предполагам си гледал рекламите на Калгон и колко време издържа една пералня без калгон  Ай ся сметни колко тона вода се изпарява всяка секунда в тая пералня и какво се случва с парните турбини дето се въртят със свръх звукова скорост и един микрон неточност в профила ги кара да вибрират и да се чупят... А на колко време се подменят и колко струват знаеш ли? Не знаеш... но твърдиш че АЕЦ-а му давали 60 години...
@Пирев,
Информацията за цената я оповестиха в сума си официални документи, ако не се лъжа беше 3 995 000 000 евро. Индексира се по формула, която наистина не е оповестена, но се индексира и във формулата участва галопиращата руска инфлация... Наскоро четох интервю с представител на атом-ала-бала-строй... Та според него ако формалата се приложи, централата нямало да се оскъпи повече от 5-6 млрд. евро. И аз му вярвам че е така...
Но в цената не влиза първоначалното зареждане, както свързването и още един куп дейности дето вкупом се оценят на поне 1 млрд. евро. Както не влизат и лихви по заеми и т.н.
Демек по официални данни Белене ще излезе между 5.5 и 6.5 млрд. евро (но както знаеш всичко е въпрос на пазарлък и тропане по масата)... Това е цената, а тия приказки дето ги чуваш за 10-20 млрд са с лихвите и мрачни прогнози. Ако примерно вместо 5 млрд. руснаците ни изнудят на 8-9 млрд и като сложиш 8% лихва с 10 годишен гратисен период и 30 години срок на изплащане може да минеш и 20 млрд. Но това наистина е един много черен сценарий, макар че у Балгаристан всичко е възможно
Колкото до пищофа... Аз по-скоро бих го сравнил с апартамент. Ми няма проблем да имаш пищоф или апартамент, особено ако си го получил от наследство. Обаче ако ще набутваш да си купуваш апартамент в София на 3500 евро квадрата, а нямаш пукнат лев в джоба и разчиташ че банката ще ти даде пари и после няма да ти вземе и апартамента и долните гащи, значи мноооого си се объркал!
По-добре да нямаш такава ипотека, повярвай ми!
|
| Пет Окт 30, 2009 8:11 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Е, сега пък турбините виновни. Ами те лопатките на турбините са сменяеми, имат си определен ресурс, иснпектират се и ако трябва се подменят. Това си е рутинна работа за всички турбини на ВЕЦ,ТЕЦ, АЕЦ ,самолетЕЦ и т.н. Нали точно това работят служителите в АЕЦ ,да не мислиш ,че всички там седят на столче и гледат волтметри по стените?
А тоя заем на нероден Петко го обърнахте - как ще го вземем ,ма на каква страшна лихва, па как ще стане 200% по скъп... Руснаците ясно ни казаха ,че могат да си строят и с техни пари , от нас се иска само едно - да дадем държавна гаранция (не да плащаме кеш) , че СЛЕД като се построи ще си го платим. Обаче явно сега България е държава която не може да гарантира нищо - това гордо го казва мин.на.енерг.  При такъв проект по време на строежа се плаща не повече от 30% , сиреч за 10г. 1млрд.евро. Е.ем ти и държавата дето не може да ивади по 100млн./г за най-големия си проект от 25г насам. Тръгнали да просят и да се лигавят за кредити от разни международни мутри?! Юпи-енергетик,ха-ха (тъпизъм).
А щом русите искат да смятат по руската инфлация - ами ОК, тогава и централата ще им я платим в инфлационни рубли. А бе за всичко му се намира колая ама няма кой да го върти.
|
| Пет Окт 30, 2009 10:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Уф жичка писна ми да дъвчим едни и същи неща!
Естествено, че турбините се сменят! Проблемът е че много неща ($$$$) се сменят в един АЕЦ за 60 години. То и витлото на перката също може да се сменя, ако смениш скоростната кутия и генератора и ето ти вечна перка...
Пишеш по тая тема от началото, обаче не четеш нито какво другите пишат, нито другаде четеш... Писател ли ще ставаш кво ли?
Иначе руснаците са съгласни да я построят само срещу "гаранции" - верно е!
Ама идея имаш ли за какви гаранции става дума? Нямаш...
В случая с българската централа и аз честно казано не съм срещал данни, но те така или иначе са ясни. Проблемът изобщо не е в държавните гаранции, макар че и затова може сериозно да се спори, щото държавните гаранции се издават за заеми по които има известен риск. И някак си става странно защо държавата ще поема евентуалните рискове, а друг евентуалната печалба...
Но в случая не става дума само за този тип "гаранции". Практиката на всички атомни централи е да продават абонамент, т.е. плащаш си "разполагаема мощност". По-горе имаше линк към ДКЕВР и там може да видиш, че абонамента е два пъти по-скъп от самия ток. На практика почти няма значение дали ще консумираш тая мощност или не. Ако консумираш - ОК, имаш евтин ток, ако не консумираш плащаш само за тоя дето духа.
Та руснаците искат две неща - първо да им гарантираме че ще си плащаме абонамент и второ някаква цена на която ще купуваме мощност и ток...
Всичко това си е съвсем в реда на нещата. Никой не би вложил толкова много пари без подобни гаранции.
Проблемът е обаче в предполагаемите цифри. Значи руснаците направиха подобна оферта на турците - "или си плащате по 1.8$ на ват за строителството или ние ви я строим безплатно, ама ще ни купувате тока на 0.21$..."
На нас за строителството ни искат не по 1.8$, а по 2+ евро на ват. Колко мислиш, че ще ни предложат на киловатчас, ъ?
Аз нямам идея, но хич не ми харесва идеята държавата да гарантира изкупуването на 2000MW на цени над 21 цента. Това е два пъти по-скъпо отколкото в момента се изкупува тока от перките...
С тая разлика, че държавата "доброволно" изкупува тока от перките и ако реши може да спре да го изкупува. Докато при един договор с руснаците няма да има нищо "доброволно" ще плащаме и толкоз! Пени се - не пени ще го ядем!
Сигурен ли си че искаш да се подпишат подобни гаранции?? Щото аз съм сигурен че не искам, те затова и турците показаха среден пръст на руснаците...
Ей ти го линка, чети... и размишлявай върху еФтината атомна енергетика
http://www.gazeta.ru/business/2009/01/21/2927802.shtml
|
| Съб Окт 31, 2009 12:08 am |
|
 |
|
Цецо
|
miro не се мъчи. Ти пишеш много факти. ji4ka-та сега ще си избере един от тях (най-маловажния) и ще почне да спори точно по него, пренебрегвайки всички други.
Абе така е, като се мъчиш да защитиш една идея за която има 110 факта че е тъпа и недалновидна, винаги търсиш да намериш поне една мъничка причина за да я осмислиш.
Ако им направиш сметките - ще ти кажат - не можеш да смяташ щото не се знаят числа. Ако им кажеш че е скъпо - ще ти кажат не е вярно АЕЦ прави най евтиния ток (интерсно от къде знаят като нямало числа). Накрая ако не намират други доводи ще ти изкарат някоя велика геостратегическа причина от типа на това, че тия дето имали АЕЦ никой не смее да ги бомбандира и пр. глупости.
Та няма смисъл да спориш. Българина си умре да доминира. Това си е характерна Ганьовска черта. В представата на масовия българин, тоя АЕЦ ще ни гарантира политическо и икономическо господство на Балканите. Т.е. ще държим всички за топките и а някой ни се опъва - дърпаме му шалтера и той умира в тъмнина. Е тва е представата на Ганьо за АЕЦ. И умира от страх, че Румъния може да се окаже преди него в тая позиция. Представяш ли си? И никакви доводи с цифри не го интересуват. Щото Ганьо мрази да смята, той си умре да се прави на велик, ама иначе задника му лъщи гол....
|
| Съб Окт 31, 2009 11:27 am |
|
|