|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:55 pm
захаромер, спиртомер и приятели
| Автор |
Съобщение |
|
741
Ранг: Форумен бог
|
При ферментацията се отделя СО2, за това има датчици. Ако му следиш нивото всеки ден, би трябвало да се ориентираш кога процесът върви към приключване.
|
| Пон Окт 26, 2009 11:01 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
@ДедоБоре, ракията се прави с любов, иска си да погледнеш джибрите, да разбъркаш ако е необходимо, да ги потупаш с ръка, да ги завиеш ако трябва
Иначе дрожди, ферментации, уреди - купи си ракия от винпром-а  Аз знам - сливовата - 20-на дена, гроздова - 40-на дена макс., зависи от времето но като им падне капака който се образува отгоре на дъното - готови са.
|
| Пон Окт 26, 2009 11:07 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
на сайта, дето го е посочил лупус, има доста изписано за огнената вода.
иначе всеки шаман си има рецепта
логаритъма е прост:
- мачкаш плодовете
- наливаш вода
- мериш колко е захарността на чорбата
- нагласяш я да около 20 - ако е по-малко слагаш захар. ако е над 26-28 става компот/сладко и няма да ферментира нивга
- дрождите почват ферментацията. това е процес при който дрождите ядат захар и произвеждат алкохол (опростенчески казано)
в този момент трябва да осигуриш плавно и пълно протичане на процеса - темература, бъркане, баене, тукпане с ръка, завиване и т.н.
- в един момент дрождите изяждат всичката захар (става 0). точно тогава трябва да се вари.
ако се вари по-рано остава захар в чорбата и хората казват че боляла тиквата от това. ако се вари по-късно почват да се въдят и други неща в кацата, а и алкохола се изпарява по малко.
затова шаманите казват, че трябва да се следи захарта.
може и по индиректи признаци - горяща клечка (въглероден двуокис), паднала шапка (според мен пада поне седмица по-късно).
заек,
ракията си ни е национална особеност на полуострова. не може да бягаме от корените си
едни австралийци правят "детски" казанчета:
http://cgi.ebay.com/Copper-Alcohol-Moonshine-Ethanol-Still-E-85-Reflux-NR-5_W0QQitemZ260496568114QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item3ca6ce2f32#ht_2644wt_1166
да си вариш в къщи на печката. ама ...
|
| Пон Окт 26, 2009 11:30 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е "детски" казанчета си правихме и в Бг в мрачните години - от стара тенджера под налягане, малко медна тръба и тенекия от сирене за охладител. Ама ... много играчка докато свари човек необходимата доза 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Окт 26, 2009 12:20 pm |
|
 |
|
3aek
|
е то нали затова се прави - за играчката
изключвам хората по селата които са свикнали да варят защото не купуват нищо от магазина (плодове колкото искаш само ги събери, дърва накорем, единствената инвестиция е собствен труд)
такива градски магарета като нас които купуват и плода и всичко на цени на дребно няма да го направят за да конкурират себестойноста на една спиртоварна (чист спирт 80 градуса мисля излиза от село Катуница на 0.90 лв за литър без данък) а просто за идеята да видиш какво ще стане накрая
|
| Пон Окт 26, 2009 12:46 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Не са ли хамериканци ?. Баща ми си стъкми едно мноо набързо и вече 10г го ползва. Та схемата му е :
Намери от някъде 2 дъна от неръждавейка от едновремешните перални перла ли какви бяха, много добре става кръгло и си пасват едно в друго като ги обърнеш, отгоре запои медна тръба малко по широчка и от там с една мека връзка пак в по тънка дълга медна тръба увита като серпентина в един стар бойлер обърнат наобратно. Пскаш да капе чешмяна вода отгоре и с една тръбичка изкарваш горната част на водата навън, и без друго е гореща и трябва да я поддържаш студена. Познай отдолу от серпентината какво тече
Значи хубаво е ако си намериш от някой бай манг..л меден казан има ги по разни пазари ама с тази скъпа мед едва ли ще е лесно. По принцип с медeн е по добър топлообмена и има някакво участие в изчистването на течноста дето излиза ама каква е химията не се сещам 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Окт 26, 2009 3:47 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
до тук никакви контруктивни идеи за мерене на захар и/или алкохол
|
| Пон Окт 26, 2009 6:09 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Алкохола е лесен - с дрегер.
Виж захарта.... Освен на вкус.... 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Окт 26, 2009 7:11 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Много, много интересна тема  Тези казанчета обаче много детски -за дома, гаража вилата... а цената си я бива. Преди 5-6 год. минават едни циганки - калайджийки с казани за ракия на гърба и с едно приятелче ги питаме дали са от бакър на което отговора е почти бакър бате
След ферментацията може да отворим и тема за руфлексните /май така се казваха/ колони. Да ги автоматизираме, Дядо Боре кат направи установката за проверка на ферментацията - да праща SMS и да бягаме да слагаме матриала в казана. Или автоматик да отива и да пада  ?
Дедо Боре, не съм го правил но познати казват че кипвали матриал от джибрите на печката в канче, палили го и ако горял минута - ставал за варене.
|
| Пон Окт 26, 2009 8:36 pm |
|
 |
|
sthx
|
E, навремето имаше ръчни рефрактометри, предполагам още ги има. Захарност може да се мери и по плътност, ама ти искаш непременно жица да има в технологията. Сензориката винаги е била проблем. В тая област има още много хляб.
Понеже съм неграмотен в спиртоваренето, се допитах практикуващите я. Действително трябва да се гони 20 и някоко процента захарност. Ако не я мериш, препоръката е да се сложат 5-6 кила захар на 100л. Бозата престоява 40 дена при сегашните метеорологични условия и може да се приеме за готова за варене. Без датчици и гсм модеми. Не е необходимо да се цепи секундата за варенето.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Окт 26, 2009 8:36 pm |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Доколкото ми е известно, въпросните рефрактометри измерват гъстота. Имах такъв служебен, той измерваше гъстота на електролит и на антифриз. Въпросът е коя скала гледаш - стояха една до друга.
Дали не е възможно показанието на такъв рефрактометър да се дигитализира по някакъв начин ... ? Като знаеме за каква субстанция става въпрос, може да се направи конверсия от гъстота към захарност или там каквото искаме. После е въпрос на избор на преносна среда.
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Пон Окт 26, 2009 9:30 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ето патентовано по научному решение на твоя проблем:
http://www.freepatentsonline.com/EP1378744.html
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Окт 26, 2009 9:39 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе не ми е за първи път да варя ракия
все още имам от дядо ми, варена 1971. опитвам се да пазя традициите.
обаче по това време на годината понякога се случва кучи студ и сняг. джипа го катери - няма проблеми, но ако можеше да се автоматизира или подобри планирането на процеса... миналата година като варихме, изгорихме повече дърва за печките и камината. е, поне изпихме по-малко, отколкото сварихме
колонката е ректификационна. в малко думи обяснено - служи за прецизно отделяне на фракции (алкохол в случая). истинска колонка е за промишлени нужди. вади чисти спирт (96%), който няма никакъв аромат.
винпромите произвеждат с нея спирт, който да няма никаки следи за произхода си и после го забъркват със съответната есенция в джин, водка, уиски, мента, мастика, мускатова отлежала, перла, 63, 73, 83 и т.н. това си е безумно скъпо съоръжение, което вади прецизен индустриалне продукт. демек за ракия не става.
има едно упростено съоръжение, което работи на същия принцип и се надява между купула и лулата и служи за подобряване на добива. мисля да експериментирам някой ден...
Последна промяна ДедоБоре на Пон Окт 26, 2009 10:12 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Окт 26, 2009 9:39 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Принципно за прости захари може да се ползва обикновен глюкомер за диабетици. Но понеже в плодовете е предимно фруктоза, което е по-дълговерижен въглеводород, не знам дали ще работи.  Но може да се експериментира по въпроса.
|
| Пон Окт 26, 2009 9:49 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Дедо, прати една шишичка ичкия за коледа бе ? Ама от оная, набора от 71-ва. Ке платим дабъл на цените на борсата 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Окт 26, 2009 9:50 pm |
|
|