Отговори на тема  [ 144 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Следваща
Нуждая се от помощ, за да науча PIC-овете! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Абе всъщност ако последно се спрете на обучение с PIC може да ви направим една по простичка развойна платка. Колко му е. Ще финансираме 10 бройки. Ще организираме една среща на клуба и ако сме поне 15-20 човека, като съберем по 10 кинта и те ти ги.

А всъщност сега се сещам, че аз имам една оригинална прилична микрочипска развойна платка за PIC16/PIC18 с дисплей, бутони и пр. Честно казано, от както я имам не съм я пипнал, бих се разделил с радост с нея (без пари естествено), ако някой ми гарантира, че ще я ползва. Защото определно е добра за тая цел.

Третото което ми хрумва е абе ако работата е сериозна, може да се търси съдействие от Алипиев (Комет). В крайна сметка Microchip - дистрибутор е, към ЕС сме се запътили, дали пък българския бизнес няма да реши да действа по европейски. Да осигури малко учебен хардуер имам предвид.

Пон Юни 27, 2005 9:35 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
инж.Васил Сапунджиев написа:
Пак да попитам! Като изпълнявам програмата в стъпков режим на MPLAB, мога ли на всяка стъпка да си преглеждав състоянието на регистрите?

Можеш на всяка стъпкат да гледаш състоянието на всички регистри ( служебни и потребителски ). От менюто View имаш 2 менюта File Registers & Special Function Registers. Освен това от същото меню имаш и Watch, като тук селектираш кои регистри да виждаш.

Идеята на Цецо за Комет е отлична, само трябва някой с добри връзки с тях да ги потърси, иначе е ходене по мъките да обясняваш кой си и за какво се бориш.

За финансиране от наша страна съм също съгласен, ей ся ме е яд, че заебах да си правя ICD-2 :cry:

Пон Юни 27, 2005 9:51 am
Профил WWW
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Благодаря, ама чакайте още малко да се ориентирам. Явно се спирамна PIC-овете , защото доста задълбах. Сега искам първо да си осигуря среда. След това ще прочета отново файловете , с които разполагам, като всеки пример искам да го тествам в стъпков режим. Накрая ще си направя записки, по които да предавам на учениците си. Нещата са сериозни, стига здравословното ми състояние да не ми направи номер.

Пон Юни 27, 2005 12:28 pm
Профил

Мнение 
Разгледах достатъчно задълбочено програмирането на контролерите PICMicro и установих, че въобще не са подходящи за начално обучение. Малкият брой от инструкции се оказва недостатък, а не предимство. Това налага да се пише дълъг програмен код и вместо да обяснявам на учениците как става събирането на числа с различни знаци в двоичен код, трябва да наблегна много задълбочено и на програмата, от което ще им стане каша в главите.
Сега вече се запознавам задълбочено с AVR и се оказва, че те са нещо друго. Многото инструкции не са им недостатък, защото не е задължително веднага да бъдат изучени всички. Имам молба обаче. Може ли някой да ми изпрати линк или накратко да ми опише структурата на програма на асемберен език за тези процесори. Източил съм AVR Studio 4 и е желателно програмирането да е съобразено с него.
Освен това имам още една молба. В училище ми се скапа дъното на компютъра. Търся дъно срещу заплащане, на което да тръгне Windows2000, да работи с 72 пинови памети и да използва старите вертикални кутии. Ще ми трябва и фактура. Старото дъно беше с процесор на IBM 200MHz и с аналогов стабилизатор на захранването, който печеше жестоко. Бях му поставил допълнителен радиатор и така изкара 5 години.

Нед Юли 03, 2005 5:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не сте прав за това, че като има малък брой инструкции даден процесор програмата ставала по-дълга. Едно просто сравнение м/у една и съща програма за 8051 и PIC16 показва, че разхода на програмна памет за 8051 е около 3-4 пъти повече. Набора от инструкции е достатъчно мощен на PIC-овете, за каква да е задача от неговия клас микроконтролери, освен това много лесно се заучават, защото няма "излишни" инструкции. Ако Ви плаши малкия брой инструкции на PIC16, пробвайте с PIC18, там са 2-пъти повече ( 75 ) :D
Според мен дълги години сте се занимавали с 6800 и сега Ви се струва че най-малкото PIC-овете са странни творения на инженерната мисъл.

Нед Юли 03, 2005 6:06 pm
Профил WWW

Мнение 
Има известна истина в последното изречение, но все пак при AVR не виждам страници на паметите. Освен това задачата не ми е да подготвя програмисти още в средния курс, а е да запозная учениците как става обработването на информация в цифров вид. С други думи колкото по-малко се обръща внимание на програмната среда, толкова по-добре. А опитът показва, че с изложението, което им преподавам, аз ги завеждам, образно казано, до някакъв например исторически обект, който те сами могат да разгледат достатъчно задълбочено. Мои бивши ученици програмират и PIC-ове и 80-51 и AVR, нищо, че съм ги учил на 6800, но за съжаление не са около мен, а са се пръснали по света!

Нед Юли 03, 2005 6:18 pm
Профил

Мнение 
Хм .... не знам, AVR от към команди е по стандартен, но за обучение мисля че PIC-а е много добре .. а за страниците памет .....това е най-малкия проблем .......

Нед Юли 03, 2005 7:21 pm
Профил

Мнение 
Притеснява ме това, че условните преходи трябва да се пранят чрез обръщане към конкретни битове на регистъра Status. Освен това обработване на масив чрез индексиране става много сложно. Действително ако се програмира на С, нещата се опростяват, но тогава се губи връзката между процесите вътре в контролера и програмата. Оказва се, че ще грябва да изуча по-задълрбочено и двата контролера, за да взема решение.

Нед Юли 03, 2005 9:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами това е пика. Просто такава е архитектурата. Не казвам, че е най-добрата, но ... за това си има отделна тема. А иначе останалите особености не са от значение. Според мен, гоним практически резултат. И най-вече възможност за индивидуална работа.
Ако бъркам, да ме поправи някой!

Нед Юли 03, 2005 9:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Обработването на масив във PIC не е никак сложно на ASM, малко по-овъртяно става ако масива ти лежи на две страници, но пак си е лесно. Страниците не са такъв проблем какъвто доста хора казват.

Нед Юли 03, 2005 11:52 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Г-н Сапунджиев, аз напълно подкрепям мнението на pirev. Проблемът е, че малко трудно се прескача психологическата бариера между 6800 и PIC. Съдя го по себе си. Голям зор ми беше, все ми липсваха някой инструкции и се чудих как могат само такива неудобни инструкции да измислят. Но сетне всичко си дойде на мястото. Аз мисля, че няма значение кой процесор ще изберете, важното е да задържите интереса на учениците. Да не остане суха теория, а да има практическа насока. Да си понаправят някои интересни неща децата. Ще Ви разкажа нещо. Миналата седмица говорих с един мой преподавател от ТУ Варна. По мое време лекците и упражненията му бяха 100% посещаеми. Сега пак е така. И какво прави. Упражнение по телевизия - настройка и програмиране на сателитни приемници. Дава им методиката по програмиране, дава им приемниците да се упражняват и сетне има казва колко лева трябва да вземат за такава квалифицирана услуга. И елате да видите колко студенти има в лабораторията и как всеки иска да се научи да го прави.
Предполагам, че сте ме разбрали. И затова Ви препоръчвам, започнете по-бързо с обучението. Преподавайте теорията, но и направете заедно неща, които искат децата, въпреки, че използват готови програми. Така ще поддържате интереса в тях.
А тук всички колеги ще помагаме с каквото можем.

Нед Юли 03, 2005 11:54 pm
Профил

Мнение 
Добре де! С AVR по-трудно ли се работи на практика, отколкото с PIC? Пред всички искам да изкажа благодарност на Wise, за програматорът, който ми изпрати. Той става и за едните и за другите процесори. В програмно отношение AVR повече ми харесват, Ако PIC-овете имат друго предимство, си заслужава да помисля. Все пак имайте предвид, че при мен не са студенти, а интелектуалното ниво на учениците доста падна. Може би двама, трима от паралелка се интересуват от това, което им предавам. За останалите е досада. С 6800 съм имал отличници, които след това са учили икономика, история и какво ли още не, т.е изложението е било достъпно и за хора, които нямат афинитет към техниката. За изучаване на PIC-овете, мисля че се иска специален интерес. Не че е трудно!

Пон Юли 04, 2005 7:50 am
Профил
Аватар

Мнение 
AVR vs. PIC? Ако питаш модератора - той ще каже Атмел. Ако питаш мен - Микрочип. Ако питаш Батето - TI/Motorola. Истината е че всички сме пристрастни към това което ползваме в практиката.

Насочихме те към PIC защото е най-масовия контролер в момента. 50% от "хоби" проектите в мрежата са на базата на PIC. Има обилно количество "свободни" ресурси за него - код, развойни средства (не много свободни, ама.... тука е БГ) , готови проекти. Както казахме не е проблем и да се реализира евтина развойна система.

Имай предвид следното и PIC и AVR са RISC контролери. Разликата със CISC вече си я усетил - ограничен брой инструкции. Според някой това е недостатък. Според мен е предимство. Въпрос на виждане. Ако можеше и един RISC вариант на английски да се измсли - леле кеф. Както и да е - според мен AVR с нищо не облекчава програмирането спрямо PIC, освен фрагментирането на паметта - затова и ви препоръчах PIC18 - там този проблем не съществува. Но и двата контролера са един дол дренки.

Другия вариант е да се върнеш на CISC архитектура. Но тя общо взето в момента се изчерпва с две ядра - Intel и Motorola. И двете в момента имат много развити платформи, но там нещата са мноооого сложни за малките детски главици.

Вие решавате. Според мен ролята ви не е да правите математици които умножават на ум двоични числа. По скоро да заплите желание в тие деца да се занимават с това и евнтуално да продължат с висше техническо образование. Това става с мигане на светодиоди, издаване на звуци, въртене на моторчета и пр. Според мен PIC е реален избор за това. Не че с AVR няма да стане, принципна разлика няма.

Пон Юли 04, 2005 9:23 am
Профил ICQ

Мнение 
Моето мнение е, че за ученици AVR е по-добрия вариант. От гледна точка на архитектура и програмиране на асемблер. PIC си имат друго предимство - богата гама от достъпни процесори. Има ги в магазина винаги. Базовите AVR също се намират - колкото за пробички.
Все пак по-чисто ми се струва AVR. Тук въпросът е за обучение на ученици.
Работил съм и с двата вида еднакво, но само с базовите серии. Знам, че е субективно това. Нали сме субекти :wink:

Пон Юли 04, 2005 10:14 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Ами и аз на времето бях изправен пред същата дилема и се спрях на AVR-ите, и по-конкретно на AT90S8535. И на мен ми се видяха доста странни тези банки а пък си спомням , че имаше някакви особености с инструкциите от типа четене - модификация -запис , намаления брой инструкции за мен също не беше нещо особено примамливо, абе в общи линии веднага реших , че ще е AVR:). Това си е мое мнение:) AT90S8535 е доста удобен за начално обучение има си прилична периферия.Ама пак казвам това си е мое мнение:)

Пон Юли 04, 2005 2:09 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 144 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Следваща