Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
GSM с шайба 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение GSM с шайба
Здравейте! Имам идеята да сложа GSM апарат в един стационарен телефон със шайба. Опиах да го реализирам по друг начин, като номера се набира със натискане на бутони (микро ключета) които са сложени където са цифрите (под шайбата). Не се получи много добре, даже никак... Има ли бъдеще в идеята да го реализирам с ПИК? Ако има някакъв вариант как мога да го направя, интересува ме и софтуерната и хардуерната част? Благодаря много.

Пет Окт 16, 2009 9:57 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Купи си един готов, поне от механична гледна точка е направен добре :D :
http://www.smithgear.com/kettle-bc.html

Пет Окт 16, 2009 10:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
това на мариус куркински ли ще го продаваш?
нали въртеше една месингова ръчна кафемелачка в клипа "таририрам"
ще му пасне и шайба да врътка

Пет Окт 16, 2009 11:11 pm
Профил

Мнение 
разбирам че ме вземате на шега понеже в ника ми пише 92 и ми е първи пост.... обаче аз питам съвсем сериозно...

Съб Окт 17, 2009 10:19 am
Профил

Мнение 
papi92 написа:
разбирам че ме вземате на шега понеже в ника ми пише 92 и ми е първи пост.... обаче аз питам съвсем сериозно...

Има по интелигентен начин.
Виж дали GSM-а ти има RS232 и дали поддържа АТ команди. Ако може да се свържеш с него по такъв сериен интерфейс, с някакъв контролер ще управляваш набирането на GSM-a през RS232, като друга част от изводите на контролера ще са ти клавиатура на телефона.
Слушалката и микрофона съответно ще са директно свързани към hendsfree изводите. Така няма нужда да отваряш телефона, изводи да му изкарваш и т.н., дори ако си насело и нямаш хубав сигнал може да го изкараш някъде на високо в изолирана пластмасова кутия :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Окт 17, 2009 10:55 am
Профил
Аватар

Мнение 
papi92 написа:
Ами, като си пуснал темата в този раздел, какво очакваш!? :P

Съб Окт 17, 2009 7:42 pm
Профил ICQ

Мнение 
Их тия баби - не можаха да се научат да натискат бутоните на ГСМ-а. :D

А бутоните на жсм-а как ги задействаш - с кабелчета към клавиатурата ли?

Нед Окт 18, 2009 11:37 pm
Профил

Мнение 
първоначалната идея беше такава, с кабелчета от мукро ключетата към бутоните...

Нед Окт 18, 2009 11:46 pm
Профил

Мнение 
По принцип е възможно , дори може и с цифрови схеми да се реализира - брояч и мултиплексори, но с контролер ще е по-гъвкаво. Въпроса е дали с 10 цифри и едно ключе (вилката) може да се управлява коректно ГСМ-а?
Все пак интерфейса на шайбата е ошлайфан до съвършенство ,а ГСМ-ите са пълни с всякакъв боклук дето ще трябва да се разкара някак си. :wink:

Пон Окт 19, 2009 12:05 am
Профил
Аватар

Мнение 
Направи си един диск с дупки по периферията, нанижи един оптрон на диска, като мине дупка през оптрона ще блокира приемането на сигнала на оптрона, с един келяв процесор броиш импулсите и набираш номера на GSM-а. Този диск го закрепяш отвътре на класическата шайба на тИлефоня :-) Може и друго да опиташ правиш си една кръгла платчица с тъч сензори по нея, за да набереш дадена цифра трябва да завъртиш пръста по окръжност, с процесора тъчваш капацитета и пращаш цифрата ;-)

А как мислиш да реализираш менютата чрез шайбата ? Примерно може да направиш повече от 10 дупки за пръстите, ама ще стане една шайба ....

Пон Окт 19, 2009 4:06 am
Профил WWW

Мнение 
Правят мобилни за деца с малко бутони - зелена и червена слушалка, "тате" , "мама" и указател. Нещо такова не ти ли решава проблема?

Пон Окт 19, 2009 8:29 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
И аз мислих да му предложа варианта с оптрона ,ама се сетих ,че шайбата се върти и в двете посоки (забравихме ги тези устройства ей :) )
Та ще трябва да сложи два оптрона и да следи и посока.

Пон Окт 19, 2009 8:31 am
Профил

Мнение 
Не е толкова важно да има и меню. Имам стар телефон Sony CMD CD5, на който джойстика е енкодер до дисплея. Ако държа на менютата мога и да изкарам дисплея някъде на капака, както и енкодера.

И детските телефони трябва да ги управлявам по някакъв начин, за това по добре малко повече усилия да вложа и да мога и да набирам.

Идеята с оптроните ми харесва, само не ми е ясно как да разбера посоката на въртене... Другия вариант е да измисля как диска с дупките да се върти само в едната посока (обратно на часовникавата стрелка).

Има ли начин да чета сигнала от шайбата на телефона?

Пон Окт 19, 2009 10:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
Защо се бъзикате с човека?
Идеята си е много шик! И на мен това отдавна ми е влязло в главата, но не мога да си намеря стар (от преди 30-та година) апарат с дървена кутия и старите слушалки с месинг и никел. Ще му сложа не един, а три модула вътре и той сам ще си решава през кой да прекара разговора според набрания номер. Ако някой има за продаване такова чудо от преди 70-80 години нека да свирка, ще се споразумеем за цената. :)

papi92 написа:
.........
Идеята с оптроните ми харесва, само не ми е ясно как да разбера посоката на въртене... Другия вариант е да измисля как диска с дупките да се върти само в едната посока (обратно на часовникавата стрелка).

Има ли начин да чета сигнала от шайбата на телефона?

Какви оптрони, какви пет лева??? Шайбата накъсва едно постоянно напрежение с точна продължителност на импулсите и паузите между тях, останалото е работа на микроконтролера. Проблемите са на друго място - в захранването и аналоговата част, за да запазиш класическия капсул и микрофон, както и звъненето.

Пон Окт 19, 2009 10:20 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Имам принципна неясност: в GSM след набирането на номера са натиска бутон "да звънне". В централите такова нещо няма - след като набереш необходимия брой цифри, то си звъни.
Тук с допълнителен бутон ли ще го прайм ?

Пон Окт 19, 2009 10:55 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща