| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Тънка свястна жица
Някой виждал ли е някъде наоколо нещо такова? Имаше една съветска, с тефлонова
изолация, имам от нея достатъчно за прототипчене - ама е от по-дебелия вариант, 0.8мм
е с изолацията и понякога това ми е дебело (ей сега изпищях, правих един преходник
сума часове преди ден-два (40 жици) и нещо се предаде при огъване, *мразя* ги
тия номера.
Та имаше едно време такава жица и 0.6 ли, 0.5 ли беше - някакви идеи отде да докопам
няколко метра? Или нещо подобно, ама да не е с изолация, дето потегля само като
види поялника от половин метър (т.е. тефлон или някакъв силикон искам да е изолацията).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Окт 15, 2009 2:42 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Най читавото което съм ползвал за целта е кабела който ползваха за връзка с главите на българските флопидискови устройства. И по разни други промишлени техники от онова време ползваха такъв. 5 жилен с оплетка. Черен отвън. Жилата са тънки с много готина изолация а проводника е много устойчив на огъване. Някой ако е поизнесъл едно време повече и сега има за продаване и аз бих си купил че моя запас свърши наскоро.
|
| Чет Окт 15, 2009 3:47 pm |
|
 |
|
nik
|
ха сега де, бащата беше щипнал малко от ззу-то и от 5 жилния екраниран и от 3 жилния не екраниран по няколко метра от двете ама един господ знае къде са сега
иначе ако е за малко количество от стари лаптопи и тфт монитори, връзката между платката и дисплея е с подобни жици, също съм ползвал от SCSI лентови кабели не са зле, един прозрачен имах малко твърд но се запояваше се идеално
|
| Чет Окт 15, 2009 4:23 pm |
|
 |
|
tgi
|
С Никола май за една и съща жица си мечтаем (ама ми е много блед споменът от
флопитата, все пак май от тая тефлонова жица беше вътре).
Мойта, дето още я имам е от по-дебелата - видях я в един магазин в София преди
10-15 години и купих да има. Чичото там ме попита сребърна ли е тая жица та толкова
съм се засилил, LOL (тая е калайдисана, инак повечето дето съм виждал са с меден
цвят, който се вижда през тефлона).
Бях открил някаква фирма в щатите отдето може човек да купи хубава жица, ама
няколко стотин долара трябва да похарчи, та да му обърнат внимание. В някакъв момент
и това ще стане май, като няма други варианти, ама няма да е днес  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Окт 15, 2009 5:00 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Да ме бие човек малко ми е, като бях преди време в москва, на еидн от битаците ми имаше таква жица да ви зарина всичките по няколко пъти, и то няколко размера, също имаше едни много готини тънки коаксиале като в леновете ..... е да ама глава голяма и куха, викам айде другия път ... серсем съм си и тва е, сещате се за другия път дали съм купил ...
|
| Чет Окт 15, 2009 5:17 pm |
|
 |
|
741
|
 Re: Тънка свястна жица
Напиши в полето за търсене на фарнел "propower kynar tefzel" и си харесай на диаметър, цвят и изолация. Kynar е по-нискотемпературното, tefzel е близко до тефлона.
|
| Чет Окт 15, 2009 6:00 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бях гледал преди това за тефлонова или силиконова изолация, и нямаше нищо (някакви,
дето нямали на склад).
Но тая tefzel може и да върши работа, 150C максимална работна температура е все пак
нещо. Някой пробвал ли е кво става като се завре поялникът между такива жици?
Ако удържат няколко секунди изолациите им, добра е.
|
| Чет Окт 15, 2009 6:18 pm |
|
 |
|
741
|
Не съм го ползвал. Обаче според производителя на полимера областта на топене е между 255-280С. Ако не си прекалил с температурата на поялника, предполагам че и повече от няколко секунди ще изтрае.
|
| Чет Окт 15, 2009 6:32 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Един колега ползва такъв. Изолацията се държи прилично но медта не трае много на огъване. Поне е забележимо по зле от този от флопитата. На мен ми трябват някой и друг метър поне. За лабораторна работа. Не ми трябва за изделие. Но ако има повече бих си купил да има  :)
|
| Чет Окт 15, 2009 6:45 pm |
|
 |
|
741
|
Сега се присетих - не търси само тефлон, това е търговската му марка. На страницата на фарнел при проводници на single wire в таблицата избери за изолация всичките редове с PTFE (има го на 3-4 различни места) и ще ти изкара една камара тефлонови жици на склад
|
| Чет Окт 15, 2009 7:57 pm |
|
 |
|
tgi
|
Мерси за PTFE-то, 741 - не го знаех това. Наистина излизат много повече хитове.
Все са от 0.7 нагоре, но не съм търсил сериозно, идните месеци при пазарувания
все нещо ще намеря и купя (е, от баш тънкогъвкавата като тая, дето Никола я споменава
едва ли ще намеря, де, ама животът белким продължи и в по-малко идеална обстановка  ).
|
| Пет Окт 16, 2009 12:03 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ами да, тефлон е търговско наименование на дюпонт, руснаците мисля имат тяхн наименование, сега не мога да се сетя точно как беше. Между другото за българя има доставки от чип и дип, и от още еидн руски магазин, там може би има оригиналните жици, т.е. тези за които всички говорим. http://www.chipdip.ru/product0/191320535.aspx ето това, имат го във варианти 0.05 кв, което е много тънко.... лошото е че май в момент ане виждам доставка до БГ, преди имаше със сигурност. Може да търсите направо по тая марка и да видите къде какво ще излезе, може и някъде по БГ да има застояли количества. Само дет в чип и дип цената е доста по висока от колкото беше едно време на битака им, ама може и от инфлацията да е.
http://www.pasatbg.com/jsp/articles.jsp ... derBy=DESC
вижте какво излезе в пасата, ак оминавам покрай тях мога да проверя.
|
| Пет Окт 16, 2009 12:17 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
tqi, като купиш нещо и имаш впечатления, кажи да знаем.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 16, 2009 12:21 pm |
|
 |
|
tgi
|
Руското име по не по съветско време май беше "фторопласт".
[edit] То си го и пише на линка от Тони. На снимката е баш жицата, дето искам,
стига да е тънката (0.5 външен). [/edit]
|
| Пет Окт 16, 2009 12:21 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Сори за спама, но тефлона е търговско име на Политетрафлуоретилен (PTFE) или поне така го учихме по химия  .
|
| Съб Окт 17, 2009 12:12 am |
|
|