|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:52 pm
Нуждая се от помощ, за да науча PIC-овете!
| Автор |
Съобщение |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
... М..не си прав..на всички ни пука, нали твоето развитие и заплата отчасти зависи и на човека с когото работиш. Ако нямаш добър работник, няма да имаш добри доходи, няма да си конкурентно-способен и ще си загинеш бързичко...Не говорим за сервитьори или бармани
Къде са тия специалисти?!?!?!  Ела да видиш при мене в сервиза...аз съм на 21, работя от 15 годишен...нямам висше, средното ми е в математическа гимназия... Преди 3 дни взехме нов колега, тъкмо се дипломира в Русенски Университет. Дойде с баща си, баща му почна много да го хвали, усилватели бил правил, стипендии всяка година вземал  Казахме си "Чудесно, най-сетне някой дето ще знае и може...или поне знае"...АМмммии.. Човека завършил с нискочестотна техника...казвам му да ми начертае схема с две релета и един постоянно-токов електромотор на 12V, . При активиране на едното реле, двигателчето да се върти в едната посока, при активиране на другото - в обратна посока... Майко мила, не си виждал толкова глупости на един лист едновременно...оставихме го 3 часа да си помисли, ама не съм се сещал за толкова възможни начини за късо... Накарах го да ми обясни как работи схемата...мълчи  Със голямо самочувствие по едно време ми каза че бил забравил как ставало  , ако не съм вярвал че може, да съм отишъл в тях да видя усилвателите дето ги е правил и стипендиите дето ги вземал... Предишния пък колега със влизането в сервиза каза "Аз от малък със компютри и електроника се занимаваме"....след за 1 месец изгори 3 компютъра и два монитора, 90% от техниката която ремонтира (и съответно му беше платена) после аз трябваше да оправям като рекламация. Третия колега преди една година запали автомобила на един клиент...от него се искаше само да презапои един кабел...клиента беше полицай...рядко се вижда полицай да трепери  Къде са тия специалисти 
|
| Съб Юни 25, 2005 11:22 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
@Лъве, пo въпроса за специалистите аз имам друго мнение. Според мен ДОБРИ спесиализти, които да стават за проектиране на НОВИ устройства, да работят в последните технологии, да имат необходимата креативност и т.н. вече в България почти няма. Едва ли са повече от 100, което според мен е страшно малко. А точно това са хората, които движат прогреса. Политиците само създават ( или премахват ) условията за това.
|
| Съб Юни 25, 2005 11:23 am |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
Ранг: Новодошъл
|
Искам да направя едно уточнение! Под “бизнес” в България се разбира търговия или нещо подобно. Под “бизнес” в света се разбира средството за печелене на пари, което може да бъде всякакво работно място. За това тази дума в предишния постинг не я използвам в смисъл на търговия, а имам предвид индустриалците и специалистите от сферата на материалното производство и по-специално тези от електрониката, електротехниката и точното машиностроене. Тях ги няма по понятни причини. Това налага някои от нас да станат такива, разчитайки на подкрепа от партньори.
А ако в България има 100 човека, генериращи идеи, те могат да бъдат достатъчно, ако се намери механизъм да се използват рационално. Японската икономика до 1980г. не разчиташе на собствени разработки, а само на бързо внедряване и желязна организация. Пък и сега големите изобретения не се правят в Азия, но те имат свойството да се организират и да си ценят талантите.
|
| Съб Юни 25, 2005 11:48 am |
|
 |
|
Filo
Ранг: Минаващ
|
http://www.segabg.com/25062005/p0010001.asp
Докато се мисли така в нашата държава няма да има оправия.
Аз лично в Университета не видях нищо особено. Видях само жалки хора които живеят със сенките от миналото и говорят за транзистори по Полупроводникови елементи със такова величие сякаш са на гребена на вълната на модерните технологии, а забравят да разкажат що е то интегрална схема, що е то памет, що е то контролер.
Има разбира се и хора които действително са мислещи модерно занимаващи се с модерна наука, с малката особеност че не се занимават с тази наука в университета ами във фирмите в които работят.
Студент съм в ТУ - София и на скоро водих разговори с някоко бивши и настоящи студенти в ТУ - София и с тях единодушно стигнахме до извода че тази голяма и тромава машина вече не работи. в в ТУ - Русе се издават много по - качествени учебници и много по - модерни дисциплини се учат, но не можахме да си обясним този парадокс.
|
| Съб Юни 25, 2005 11:53 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Хищник, поправям се: ... Вузовете бълват "специалисти" ...
И аз съм ял "попарата" на такива "специалисти", но не толкова като колега (по-леко е), а като шеф и трябваше да бера ядове и заради тях - нещо като вашия шеф на сервиза, само, че в друга област.
Имах пред вид, че излизат много хора от вузовете. Вярно, много бягат навън, но ... и доста остават. Съвсем отделен въпрос е подбора на персонал. Това "...баща му почна много да го хвали, усилватели бил правил, стипендии всяка година вземал..." не ми звучи като сериозна референция и затова се чудя на шефа ти.
Бате - съгласявам се, но това е друга тема. Проектирането от А до Я на едно устройство е едно, а ремонта и поддръжката са друго, като и двете страни си имат своите трудности и поставят своите изисквания към специалистите, но са неразривно свързани. В много случаи ремонта е по-трудна и скъпа дейност, но това зависи от качеството на разработката.
|
| Съб Юни 25, 2005 12:15 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Добре де, и с интервюта сме вземали хора, същата работа. Определено съм на мнение, че образованието в БГ много почна да смърди. Трябва да го видиш, за да разбереш. 90% от дипломиращите се студенти (в областа на електроника, компютри и комуникации) си нямат ни най-малка представа за какво са го карали това висше, останалите изчезват някъде на запад. Миналата година писах курсова работа на студент 3-ти курс компътърни системи, един тъп паскал не знаят хората. Ние не държим толкова на диплома, на стипендии, оценки и опит, държим на знания, опита ще дойде в последствие. Човека не знае кво е електрически ток и в ква посока се движи. На студента му е само до ток... него го вълнува проблема на коя дискотека ше се напие довечера след изпита, е*и мааму дали ше го вземе или не... Казвам го щото го виждам всеки ден с очите си. Шефа ми затова е стигнал до подбиране на работници не чрез интервюта, дипломи и добри оценки... Аз като почнах да работя тук не ме питаха какво съм учил, а какво съм правил. Сложиха ме пред един телевизор и ми казаха да го оправя.
|
| Съб Юни 25, 2005 12:33 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Е, щом е така, значи смърди не само образователната система, но има и криза на ценностите.
|
| Съб Юни 25, 2005 2:16 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Е да де, ама тва може да се оправи с по-заинтригуваща програма за обучение.
|
| Съб Юни 25, 2005 2:45 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Стига да има кой да преподава! Моето мнение е, че в момента има доста некадърни преподаватели, които за нищо друго не стават. Много рядко се срещат изключения.
Вместо най-добрите да стават преподаватели там отиват май най-некадърните.
За завършилите инженери и техници нямам какво да добавя. И преди 20 години, и сега един от десет става за нещо. Другите са плява. Разликата май е, че преди доста по-трудно можеше да завърши някой профан, докато сега е често срещано явление.
|
| Съб Юни 25, 2005 3:24 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Потвърждавам за моята катедра в моя Вуз! Същите са като преди 15 години, но тогава бяха доценти, а сега - професори. Един-двама са горе-долу, а останалите повтарят едно и също вече много години.
По едно време се завъртяха няколко по-свястни момчета като асистинти, но като видяха каква е работата и те избягаха.
|
| Съб Юни 25, 2005 3:56 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Опряхме до проблема с образованието та да кажа и мойто мнение.
Основния проблем на българското образование е че е безплатно (почти). Това води до следните проблеми:
1. На образованието се гледа като нещо задължително. Не мое дитето да нема више.
2. И маймуна да запишете във вуза и тя ще изкара.
3. Пазара се напълва с некадърни "вишисти" с претенции. А иначе и семки не ги бива да продават.
4. Универистетите са принудени да разчитат на държавата за пари. Поради което те приемат студенти в огромни количества, като парите след това се харчат, по приятелски фирми. А дали тия студенти завършват и се реализират никой не му пука, от това акредитацията/парите не зависят.
5. От т.4 следва че на университетите не им пука кой/какво преподава, щото студенти - бол. И в университетите стоят некви архаични професори, които преподават някви архаизми които според тях са основата на света. Съответно никой по напредничъв няма да остане в университета да преподава, щото заплата е ниска, пак поради това че парите се спускат от министерството.
Решението - скъпо платено образование.
1. Като плащаш като поп - ще учиш добре. На образованието трябва да се гледа като инвестиция (финансова).
2. От там дипломата става конвертируема валута, защото гарантира знания на приносителя си.
3. Повече пари - по-добри преподаватели. Университета сам ще изхвърля плявата сред преподавателите.
4. Повече пари - по добра материална база.
5. Акредитацията на университета пазарно ще се оформи на базата на реализиралите се завършили студенти. Защото когато студента влага много пари, ще гледа да ги влага в нещо което може да му ги върне.
Примери много - най-реномираните и търсени кадри - са от най-скъпите университети. Даже и в БГ, частните (скъпи) университети имат по високо одобрение сред работодателите.
Сега 70% от студентите са такива заради ебането, пиенето и 5 години живот на гърба на мама и тате. Ама а познайте ако това им струва 2000-5000 лв. на година, дали ще е така. Тия горните ще седят и ще копат нивата, а не да гуляйстват из Студенстки град.
Веднага изниква въпроса, а горките бедни, но умни деца какво да правят. Ами много е просто.
Първия семестър е безплатен за всички. Който изкара отличен - безплатно и за следващия. Кой по-малко - да плаща. Който го скъсат - връща паричките за първия семестър.
И веднага се оформят 3 вида студенти:
1. Много умни и надарени, искат предимно да учат - университета(останалите студенти плащат за тях).
2. Такива дето хем бачкат, хем учат. Хем ще бачкат здраво, хем ще учат здраво, щото парите иначе горят.
3. Такива дето тати бачка цар - те са тъпи по дефиниция, но ще плащат за тия първите. Пък дитето нека поживее, щом тати може да плаща.
Така е в англосаксонската образователна система която води света. Другото е социализъм, сърбаме му попарата сега.
Извинявам се за дългите разсъждения, но ми е писнало от "вишисти".
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Юни 25, 2005 3:56 pm |
|
 |
|
Filo
Ранг: Минаващ
|
И моите възгледи за образователната система са такива само че като ги споделя сред студенти и преподаватели им настръхват косите.
Иначе това е модерното мислене.
|
| Съб Юни 25, 2005 4:12 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
И сте прави, и не сте прави за безплатното образование. Според мен включотелно средното трябва да е безплатно, висшето да има и частни и държавни, само че частните в Бугаристан имат много странен статут понякога на незаконни или с неизяснен статут. В много държави по света има безплатно висше образование, примерно скандинавските страни ( особено Финландия, а пък там правят Nokia, като до преди 15г. са били дърводелска фирма ).
Англосаксонската система е много добра, но да не забравяме, че там ( Великобритания ) от 1000г. не се е променял обществения строй ( имат си крал/кралица и толкоз ), не са губили война, владеели са половината свят, и досега се изживяват като господари на света ( е, след по-големия брат в последните 60 години ), т.е. там тази система се е наложила по еволюционен път. Ние искаме всичко да стане с един замах, т.е. по революционен път, само че тогава като спечелим дадена придобивка, не можем да оценим коя друга губим и обратното.
Вярно е че има много некадърни висшисти, но е вярно, че има и в пъти по-толкова некадърни среднисти. Според мен, често бъркаме 2-та вида техническо висше образование, от едното излизат теоретици, които са кадри за БАН, математици, преподаватели и т.н, другото е инженерното, т.е. практици, които няма да правят велики открития, а ще се борят с конкретни проблеми по фабрики и заводи. Имам един приятел, завършил инженерна физика, чудесен теоретик, всичко на тема физика го обяснява по великолепен начин, така че хич да не знаеш физика, пак ще го разбереш, обаче е гола вода на тема практика. Ако го пуснеш в една фабрика да работи, ще я взриви на втория ден. Обаче като приложен инженер, като го окъсам ( случвало ми се е ) във формулите на висшата математика, като отида при него, за 2-3 часа ми светва какво трябва да направя и къде се крие решението на проблема.
Бизнесът в Бугаристан не помага въобще на българското висше образование. Тук във форума има хора, които са собственици на фирми, нека споделят колко пъти те са взели през лятото на работа студенти за по 2-3 месеца, колко пъти са търсили помощ от университета за по-дребни проекти, които могат да минат като курсов проект или дипломна работа, колко пъти са стимулирали студенти чрез стипендии или еднократни възнаграждения за добро представяне на олимпиади или други университетски състезания.
Грешна практика е да се възлага дипломна работа в началото или средата на 2-рия семестър на 5-ти курс и да очакваш да не е пълна бутафория такава дипломна работа. Би трябвало още в началото на 4-ти курс да се възлагат, за да има реално време студента да се подготви и сам да я свърши, освен това темите не трябва да са спуснати от преподавателя, а да идват от заинтерисования бизнес. И тъй като бизнеса в нашия бранш не се интересува от контактите с университетите, започвам да си мисля, че е толкова и бизнес. Погледнете на Запад в коя да е научна и/или техническа публикация цитираните автори, все един ще има от университет, било студент и/или преподавател. Явно там бизнеса оценява и другия аспект на тези контакти, безплатното (донякъде) използване на студентския труд, както и това, че преди още да си го наел на плата, си му дал възможност да се обучи и да го изпиташ колко пари струва.
И накрая след толкова много приказки, колкото и да приказваме в този форум, няма да решим проблемите на образованието в Бугаристан. Нека направим по "земни" неща, като например да помогнем с конкретни неща на инж. Сапунджиев, примерно да пуснем за свободно ползване програмен код, схеми (заедно с добро обяснение, иначе за учениците ще се безполезни), помощ с развойни средства, с конкретни примерни поръчки, в които ученика да вижда смисъл, и не на последно място с малки парични помощи за оборудване. Убеден съм, че така ще помогнем реално, пък било то и на едно училище само, а пък да не забравяме, че по този начин се е съхранило българското самосъзнание през вековете на турското робство, чрез килийни и вечерни училища, чрез "жълтиците" на по-будните селски и градски чорбаджии, както и чрез безплатния труд на тогавашната интелигенция.
|
| Съб Юни 25, 2005 5:16 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
От твоята усто Цецо в министерските уши!
Във връзка с необходимостта студентите да работят, за да се издържат, в UK имат варианти на удължено времетраене на бакалавърските и магистърски програми с една или две години. По този начин учебната програма се "разрежда" за да има време и за работа. Иначе ефекта от студент пребит от работа, който спи на лекция е нулев.
Бих добавил и за системата на кредитите и за признаването на образованието навън.
Миналата година реших да проверя съответствието между моята диплома и изискванията в UK. Както е известно, това се прави от NARIC-UK, която е съосновател на ENIC-NARIC (за Европа). От сайта им ме прехвърлиха в съответната служба за БГ, която е отдел NARIC в МОН. Девойчето на телефона беше изпаднало от небето (разбирайте от приятелските кръгове - в Министерството). Опита се да прехвърли топката към NARIC, а после към Вуза ми. Ясно е, че не знаеше за какво става въпрос. В учебния отдел на вуза ми казаха, че някой, някога се обаждал от NARIC за да търси информация, но какво е станало - не се знае. Да добавя, че NARIC приравнява образованието формално - по брой учебни предмети, хорариум и оценки (academic record).
Истинското, неформално признаване в електрониката се прави от Institution of Electrical Engineers (IEE), но не само по диплома, а и по постижения в областта. Може да се наложи и допълнително обучение и изпити за да се постигне титла technician, incorporated или chatered engineer. От това пък зависи заеманата длъжност, а оттам и заплатата, но не като абсолютна стойност, а като диапазон. От там нататък всичко е индивидуално.
За това трябва да се поработи и по акредитацията на вузовете, че то камък по куче да хърлиш - инженер ще се обади  . Още по-зле е в средните училища. Там пък почти всяко училище подготвя програмисти.
Синът ми тази година кандидатства след 7-клас и затова темата за образованието ме засяга лично. Решил човека програмист да става. То като гледам колко е разсеян, май за друго не става  . Обаче гледам и програмата за обучение до 13-клас в избраната ПГ и се чудя...
|
| Съб Юни 25, 2005 5:17 pm |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
Ранг: Новодошъл
|
Докато обсъждате образованието, аз се боря с PIC-овете. Я кажете как да се снабдя с MPASM?
За пратеното образование искам да кажа, според думите на моя директор, че е напълно опорочено и в Европа. Той непрекъснато обикаля Европа по различни програми. И там е било като тук, т.е. дипломите се плащат, а мамините синчета не се затормозяват. Истинското образование било в държавните училища, където правилата и контрола били железни.
|
| Съб Юни 25, 2005 6:28 pm |
|
|