| Автор |
Съобщение |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
 какъв процесор за проект с touch-screen LCD
Ще се ползва тъч скрийн дисплей към 15 инча максимум и трябва да има USB, Ethernet, RS232. Ще качваме или линукс или виндовс СЕ и съм се спрял за сега на AT91SAM9261 ( http://www.atmel.com/dyn/products/Produ ... tributes=1). Дали изборът е удачен и дали има и други подобни решения? Гледам, че има добра поддръжка от към софтуерни библиотеки, примерни проекти и указания кое как става(това ми е доста необходимо, защото до сега не съм се занимавал с линукс особено във вградени системи). Някой занимавал ли се е до сега с такъв проект? Малък екип сме и ни трябва нещо, което да се "сглоби" сравнително лесно, защото ако тръгнем да пишем всички драйвери ще минат години.. 
|
| Сря Окт 14, 2009 12:25 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
За всеки тъч си има драйвери, както за линукс така и за боза, за СЕ не съм сигурен, но и за него трябва да има. Малко по особенно е ако ще го ползваш в режим мулти тъч, там не всички драйвери работят като свят.
Относно контролера, ако ще е линукс сигурно има готови ядра, друг въпрос е колко и как работят, относо бозата, на сайта на МС пише какво поддържа СЕ версията, аз лично не обичам атмели, не мога нищо да ти кажа конкретно за тоя.
|
| Сря Окт 14, 2009 12:28 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
По добре 9263 - има отделна шина за видео РАМа и не прави проблеми при по голям диплей, "вервай ми" - минали сме от там: http://ronetix.at/pm9261.html http://ronetix.at/pm9263.html
|
| Сря Окт 14, 2009 1:41 pm |
|
 |
|
Stefanov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Окт 13, 2009 3:04 pm Мнения: 2 Местоположение: София
|
На един Intel XScale ще върви и Уин и Линукс - има доста изписано за тази архиректура и за 100-тина евра можеш да си намериш цял компютърен модул.
|
| Сря Окт 14, 2009 2:10 pm |
|
 |
|
Trigger
Ранг: Минаващ
|
Колегата над мен нещо май се поувлече с цената.... 
_________________"...но мене ако питаш, стени не се разбиват с глави..."
http://www.youtube.com/watch?v=AugZsin4x1o
|
| Сря Окт 14, 2009 4:40 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
ммм като така и така се предлагат uP разни решения за сравнително тежка задача - някой има ли впечатления от Cortex-ите (ония по-големичките) ? Че тия LPC23/24/28 май ще почнат да гълтат вода след някоя годинка.
Сори ако това влиза в "офтопик", да не отварям тема за простичак въпрос.
|
| Сря Окт 14, 2009 7:22 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Предложението за Xscale не е решено от смисъл, определено е много добър вариант от към драйвери, може и билдове много да намериш на линукса.
|
| Сря Окт 14, 2009 11:42 pm |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
|
Разгледах какви развойни платки има с XScale, но цените не ме устройват, целта е да се намери по-евтино решение. Като гледам за сега май ще остане на олимекса платката, ако не друго поне ми се струва най-евтина пък и има достатъчно неща. Само пускането на операционна система ми е пълна мъгла за сега...
|
| Чет Окт 15, 2009 8:48 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Xscale бяха хубави ама преди 5-10 години, те и сега Марвел правят разни нови неща, ама не мисля че са подходящи за дребни поръчки...
"големичките" Cortex A8 определено са интересни, особено ако покрай видеото има и повечко сметки - примерно OMAP-те на каубойците. Но са също трудни за доставка, ако си дребна риба...
АРМ9 като технология определено не са върха на сладоледа, обаче ги има под път и над път, демек може да си го доставиш на разумна цена и в единични бройки. Специално Атмелските арм-чета предимството им че са сравнително нови и затова имат доста богат набор от периферия. Няма нужда от разни специализирани чипове. Освен това имат вече 3-4 чипа с по две шини, което позволява видео или приложения с по-интензивен трафик. Друго уникално предимство или недостатък (според зависи) е традицията в перифериите... Демек Атмел ползват едни и съши периферии в поне 10 фамилии чипове - от малки до големи... Предимство е ако имаш опит да кажем с малките арм 7-ци - лесно ще можеш да направиш схема с 9-ка или да подкараш софт. А е недостатък щото слагат стари и изтъркани периферии на нови чипове (запазват дори и бъговете  )
Фрискейл също имат много и интересни чипчета, макар че те са повече ориентирани към мрежови приложения отколкото видео, но имат и за видео...
|
| Чет Окт 15, 2009 8:56 am |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
|
При мен няма да има кой знае каква видеообработка, от touch screen дисплейя ще се избират някакви менюта, ще се натискат бутони, общо взето трябва да има графична среда и това е, няма да се гледат филмчета или някакви мултимедийни истории.
|
| Чет Окт 15, 2009 9:10 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми както го описваш - или Atmel или NXP от серията на ARM9 + линукс. Това е най-евтиното и достъпно решение. Т.е. насочил си се перфектно. Сега кой точно дериват ще избереш е въпрос на пазар, технологични възможности за платка и пр...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 15, 2009 10:02 am |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
|
NXP ги гледах, но поддръжката от към софтуерни библиотеки нещо не ми харесва - на сайта на филипс няма почти нищо, атмел дават разни библиотеки и примерни проекти и ми изглежда по-достъпно поне за сега.
|
| Чет Окт 15, 2009 10:29 am |
|
|