|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 3:55 am
Помощ за диплома работа- ЕЛЕМЕНТАРНИ ВЪПРОСИ ( за вас)
| Автор |
Съобщение |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
що да го променяш? че какво му е на паралелния интерфейс? на мен ми харесва, а ако правилно си напишеш програмата и вържеш флаговете на FTDI на пинове с прекъсване можеш и чудеса да направиш с трафика без да си убиеш контролера. въпрос на желание и малко познаване на хардуера + малко С.
|
| Нед Окт 11, 2009 7:47 pm |
|
 |
|
Flirt4o
Ранг: Минаващ
|
Просто още съм в началото и се лутам из между вариантите. Търся оптимален вариант. Все пак това ще са учебни макети. а и на мен това ми е първи М.К. (ако не броим моторола НС11 ) Тъй че всяко ваше напътсвие е моя помощ
|
| Нед Окт 11, 2009 9:01 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ами зависи от контролере от това дали има свободни пинове, все пак LCD, клавиатура, не знам колко пина му е корпуса, и какво друго има. Не съм гледал дали и този има хардуерен паралелен порт, ако няма едва ли ще спести нещо, дори ще загуби повече време ми се струва.
|
| Нед Окт 11, 2009 10:18 pm |
|
 |
|
Flirt4o
|
има го в две разновидности 65- 80 пин-а , като втория има още 2 I/O порта.
Хардуерен паралелен - нямам. Реших да си го направя 8бита данни на единия и 4 от втори порт, който е с прекъсвания.
Ще чета месец и ще го измисля. Все пак трябва да се науча рано или касно. а всяка помощ ще е полезна
Head_up и ти ли си от ТУ ?
|
| Нед Окт 11, 2009 11:18 pm |
|
 |
|
head_up
|
@Flirt4o, спи спокойно, няма да те издам на Б.П. , че си го закършил с LCD и KBD, дето ги е обяснявал хиляда пъти, та и курсови проекти сте правили! Или сте преписвали?  Сядай си на задника и чети, че то незнанието на твой гръб се пише!
|
| Пон Окт 12, 2009 11:24 am |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Иванчо... не щя да станеш асистент и да учиш децата как се връзва LCD и KBD, но това не ти пречи по форумите да правиш точно същото 
_________________ Manners maketh man.
|
| Пон Окт 12, 2009 7:10 pm |
|
 |
|
head_up
|
Шшшт, бе, Николайчо!  Като походя из гората ще намеря и аз един габров кривак, че да видим тогава кой първи ще се предаде да стане асистентин у ТУ-то!  Колкото до въпросите на човека не искам да му правя мечешка услуга за неща като KBD и LCD, за които е учил надълго и на широко, че е бил и изпитван на това (поне 2 пъти), и проект си е писал (уж) - в крайна сметка ако сам не се научи да чете какво пише в лекциите му, кой да го прави вместо него като опре до datasheet-а или user manual?
|
| Пон Окт 12, 2009 7:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе ако с такива дипломни работи се става инжинер .......... лошо, много лошо ...
|
| Пон Окт 12, 2009 7:38 pm |
|
 |
|
head_up
|
@ТоНи, повярвай ми, много, ама мнооого по-лошо е! това е една от сравнително сложните дипломни работи, с които се става инженер! то на каквито неща се нагледах до сега... ](./images/smilies/eusa_wall.gif) Легенди има да се разказват! И лошото е, че ще са истина...
|
| Пон Окт 12, 2009 8:06 pm |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Лошо или добро - това е положението. Поне може човек да ходи да гледа дипломни защити и да се посмее. Чудни неща се чуват там - за кварцове с точност 1%, 32-битови АЦП-та...
_________________ Manners maketh man.
|
| Пон Окт 12, 2009 8:16 pm |
|
 |
|
ToHu
|
ходил, ходил ... ама де да знам .. тия хора диплома вземат .... не че на запад е мнго по различно де, но там поне се правят курсовите работи, прости са, ама общо взето хората се напъват да си ги правят. Не знам закво ги учат тия 4-5 години, да мианват за две, така или иначе нищо повече няма да научат, освен как са се скатават и да хитруват. Добре, тоя инжинер къде ще си намери работа ... ми той не може ниаква инжинерна работа да свърши, дории елементарната някой да му даде решение а той да го изпълни, то за друго е ясно че няма как да стане. Забелязал съм че точно хората които са в час, и си се заниамват по принцип с това, си избират сложни дипломни работи, а пък професори и тем подобни точно с тях с ядът най-много.
|
| Пон Окт 12, 2009 8:55 pm |
|
 |
|
head_up
|
@ТоНи, наблюденията ти са правилни. за съжаление мога само да констатирам факта.
предлагам да не обръщаме темата на псуване на висшето образование, то на всички е ясно на къде вървят нещата, кой професор до колко не го слуша главата и как се опитват да докажат по между си кой е по-голям, като петел пред кокошки в курник. Няма смисъл да се хабят нерви по въпроса  . ще оцапаме на човека темата 
|
| Пон Окт 12, 2009 9:08 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе той човека гледам не задава конкретни въпроси ..... иначе и без нас и с нас ще го направи, можем да помогнем, стига да знае какво да пита.
|
| Пон Окт 12, 2009 9:30 pm |
|
 |
|
Flirt4o
|
Той, човека (аз) не иска да му правят дипломата. Иначе щях да съм в форума "Купува/продава"
Б.П. Е пич. обаче е много зает и все няма време. Относно лекциите- нямам пропуск, кофтито е че ни четоха лекции за ДСП а ся МСП. Миналата година пък онова НС11. Проектите бяха лесни, там само чертаеш и драскаш времидиаграми на готово. пък и съгласете се че с един час седмично нищо не може да се научи.
Днес шефа ме лепна да чета пдф на работа, ся и заплатата ми ще резнат  кофти работа.
Утре съм при Б.П. на консултация. дано да има време.
Ае пичове, дайте учебни материали
|
| Пон Окт 12, 2009 11:31 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Дали е ДСП или не няма особенна разлика, същото е и с HC11, щом си с контролер в толкова голям корпус пинове имап бол, връзвай дисплея по 8 битов интерфейс, връзвай и FTDI на паралел щом това ти е заданието, а клавиатурата ако сикаш на матрица, ако искаш бутон по бутон, имаш достатъчно I/O, и тъй като не каза да има нещо друго, схематично си готов, е разбира се захранване, ресет .. но това са подробности, има го описано в pdf на чипа.
От там нататък писането на софт също не е никак сложно, зависи какъв дисплкей си избрал, има не малко библиотеки за управлението и, ако не можеш да намериш ще ти дам писана за ПИК, без проблем ще си я преформатираш за тексас, пиша преформатираш щото реално е това, ще смениш някоя специфична за CCS функция и това е.
Относно клавиатурата също нямаш никакъв проблем предполагам, ако не тие ясно как ще помогнем. За ftdi също е просто, тм имш описание на чипа, просто правиш тези времедиаграми на софт.
Не съм заглеждал скоро какви сигналиимаше, сгналите които определят промяна в комуникацията, т.е. че данните са валидни и др. от сорта си ги вържи на пинове с прекъсване, за да може по лесно да си органзираш софта и комуникацията с него.
Същото и за клавиатурата, хубаво е входовете на матрицата на са на входове с прекъсване, ама не е задължително.
За дисплея не ти трбява прекъсване ... е зависи какво си избрал, може да е нещо извратено.
|
| Вто Окт 13, 2009 9:44 am |
|
|