|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Сря Юли 29, 2026 7:27 pm
Евтини GSM модули- от къде?
| Автор |
Съобщение |
|
linoko
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 10:00 am Мнения: 249 Местоположение: Sofia
|
 Евтини GSM модули- от къде?
Здравейте Приятели,
Искам да попитам от къде мога да си купя евтини GSM модули / около 50$ или по евтини/или готови модеми, на прилични цени де.
Някъде в БГ някой виждал ли е ? В нета има много но е мога да се ориентирам.
Ако някой има нека цитира някаква приемлива цена.
Видях преди време едни в ЕВАУ ама те свършили.
Моля чакам Вашите мнения и предложения.
|
| Вто Окт 06, 2009 10:24 am |
|
 |
|
Edesign
Ранг: Форумен бог
|
За тези 50$ за нови модули забрави.
Ако говориш за цял модул - захранваш с 12 волта / слагаш сим карта и работиш (сериен порт или звук) то цената е над 150 лв.
|
| Вто Окт 06, 2009 6:20 pm |
|
 |
|
zaprqn
Ранг: Новодошъл
|
Да не пускам нова тема: Аз пък търся най-малките и прости ГСМ модули - като функционалност ми трябва само СМС или ДТМФ (ще се ползват за изпращане на много малък обем информация но мястото където ще се слагат е силно ограничено). Има ли с размери 25x40 mm или по-малки ?
|
| Вто Окт 06, 2009 7:27 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Виж ТМ-1 на Teltonika. Той е доста орязан като функционалност и може да излезе по-евтино. Размерите са някъде около твоите предпочитания.
Друг вариант е GE865 на Telit. Размери 22х22мм. Има си всичко, но и цената е съответната. Хубавото е, че не му трябва проц - един прост Питонски скрипт може да го управлява. Няма бързина като контролер но за SMS и DTMF
(изпращане) е перфектен.
Все пак ТМ-1 има по-удобен за запояване корпус.
Към казаното от Edesign ще добавя, че за звука си трябва пробване на място и тогава купуване. На ТМ-1 входа за микрофона до антената - дели ги само един извод към маса!!!
|
| Вто Окт 06, 2009 7:49 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30693 Местоположение: София
|
От комет, само добави още съвсем малко парички, най-евтините им бяха 40 ЕУР, което е около 55$ ако не бъркам сметката, TC35i примерно, но май го нямат вече, сега продават MC65i, за 40 EUR ... модулите са на сименс, добре документирани, предполагами добре работещи, имам един или два но са ми за тествое, не съм пускал изделие и нямам наблюдение при продължителна работа.
|
| Вто Окт 06, 2009 7:58 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 Re: Евтини GSM модули- от къде?
1. Kакво ще правиш с тях - SMS, CSD, GPRS, Voice?
2. За еднократна доставка ли става дума или за развой с цел продължаващо производство?
3. За какви количества говорим, защото цените са силно зависими.
4. Ще пишеш ли вътре в модула или ще ползваш външен процесор и АТ команди?
Отговори ми на тези въпроси, за да те ориентирам в правилната посока.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Окт 06, 2009 10:05 pm |
|
 |
|
linoko
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 10:00 am Мнения: 249 Местоположение: Sofia
|
Здравей Lupus,
Отговарям на твоите въпроси по ред на задаването им:
1. Ще ползвам GPRS, VOICE и SMS за предаване на телеметрия /температиура, налягане, нива и т.н./ и звук/не през цялото време/ на определени интервали.
2. За еднократна доставка става въпрос
3. Може би 4-5 бр. зависи от цената.;
4. Няма да пиша в модула а ще използвам АТ команди и ПИК най вероятно.
Идеята ми е да си създам нещо като GSM модем но да бъде гъвкав т.е да може да се използва за следене на горепосочените параметри както и като отделен модем. Мисля да бъде на модулен принцип.
Благодаря за интереса, ще чакам отговор
|
| Чет Окт 08, 2009 2:53 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30693 Местоположение: София
|
Днес гледах една реклама на uBlox, но не знам дали струват, изглеждат малки, пише че са ценово оптимизирани, не сънм пробвал таквиа.
|
| Чет Окт 08, 2009 9:47 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Имам вече мостра и пълната му документация на LEON-G100 на uBlox, но докато не го тестваме не смея да кажа нищо.
За целта ти е необходим не модул, а завършен модем, който да управляваш с ПИК контролер по RS232 интерфейс с АТ команди. Няма защо за 5 бройки да се опитваш да преоткриваш "топлата вода". Мога да ти доставя 5-10 бр заедно с документацията, но не на тази цена. Ако това те интересува, пиши на ЛС. Ако искаш да следиш аналогови параметри направо с модула, без външен процесор, това е свързано с съвсем отделна разработка и писане на софт вътре в модула.
|
| Чет Окт 08, 2009 9:51 pm |
|
 |
|
zaprqn
Ранг: Новодошъл
|
Аз като абсолютен лаик в сферата да запитам - каква е разликата между модул и модем И телтоника имат ли някакво представителство в България. Тоя модул го намерих в немски сайт за 15 евро + 12 за доставка без ДДС, във фарнел го има за 41
LEON също не изглежда зле каква му е цената ?
|
| Нед Окт 11, 2009 2:01 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Сега за разликата между модем и модул
- модем - това е самата платка на GSMа. На нея има или няма конектор за антена и голям куплунг, на който са изведени - сериен порт, аудио сигнали и други служебни (изход за статус за мрежа, евентуално за батерия) и т.н.
- модул - това е цяло завършено устройство. Платката на модема е сложена върху по-голяма платка, има куплунг за СИМ карта, направен е стабилизатор за захранването на модема. Направена е схема, която да извади стандартни нива на серийния канал или към USB. Направени са усилватели за аудио сигналите. Цялото нещо е поставено в кутиика и си има SMA куплунг за антена.
Общо взето модема е може би по-малко от 50% от цената на целия завършен модул.
|
| Нед Окт 11, 2009 6:33 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
|
| Нед Окт 11, 2009 7:19 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Това на Телтоника нещо ми прилича на ребрандирано "жълтурче"....
|
| Нед Окт 11, 2009 9:34 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
на пазара се въртят няколко стотин хиляди ръждиво-жълти модула.
качеството им е "жълто копие на жълт фалшификат на жълт клонинг".
може би стават за гърмене на коли, ако не е важно клиента да получи съобщението от първия път.
имам оферта за $7 за при 10к бройки
|
| Пон Окт 12, 2009 8:55 am |
|
 |
|
velio
|
SIMCOM - тези са чисто китайски. Документацията е сравнително постна. Уж работят.
И са по-евтини от SAGEM.
SAGEM имат HiLo серия, с вариант дето е за SMD монтаж. Доста малки размери. Цените са приемливи.
|
| Пон Окт 12, 2009 10:57 am |
|
|