Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Помощ - зарядно за NiMh акумулатори 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
ka2009 написа:
Нали това имах в предвид в началото.
Ако вземем да задълбаваме доста виртуално мастило ще изхабим пък на pavel ша му бръмне главата.
Зареждане на импулси вече си е доста обширна тема .

Така като гледам постовете Ji4kata е най- навътре по темата така, че ако иска pavel неговите батерии да имат максимално дълъг живот и без ексцесии но за сметка на повечко загубено време по създаване на свястна схема за зареждане да се вслуша в неговото мнение.
Ако няма време за губене а иска да си върши работата може да се вслуша в моите съвети защото съм натрупал доста статистика за да постна тези неща.

Варианта да бича караул до акумулаторите докато се зареждат е приемлив като за (кратко) начало. Аз обаче съм фен на по-изпипаните неща по принцип...
Благодаря на всички за информацията, припомних си и научих доста неща! Сега остава конкретното решение ...

Edit:
Сложих нов траф на 1А. Сега зарядният ток е около 1А. Това ми се струва че отговаря на super fast charge или нещо такова. Как да променя оригиналната схема, та да дава да кажем 500 mA? Да подменя някой резистор ли, що ли?
Въбще - да ме притеснява ли този факт?

Вто Сеп 29, 2009 9:38 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Ако трафът е с електронен регулатор, с ограничител на тока, трябва да намериш кой е измервателният резистор за тока. Сменяш го с двойно по-голям и си готов. Аз така си направих зарядно за оловни акумулаторчета от зарядно за лаптоп. Но това е стара работа.
Ако няма всичките тези гъзарии, тогава ти трябва мощен резистор (реотан), който да поставиш между батерията и изхода на изправителя, за да ограничи тока. Подбираш го експериментално, след което му мислиш закрепване и охлаждане.

Вто Окт 06, 2009 11:27 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ами те металхидридните не се зареждат при достигане на температура, а при достигане на dT, тъй като увеличаването на температурата им осезаемо нараства след достигане на пълен заряд, затова и тоя термоелемент би трябвало да се мери постоянно и да с енамира dT а не просто да се чака температура.

Вто Окт 06, 2009 7:54 pm
Профил

Мнение 
pavele написа:
Edit:
Сложих нов траф на 1А. Сега зарядният ток е около 1А. Това ми се струва че отговаря на super fast charge или нещо такова. Как да променя оригиналната схема, та да дава да кажем 500 mA? Да подменя някой резистор ли, що ли?
Въбще - да ме притеснява ли този факт?

Най-лесно е да вържеш последователно на вторичната намотка на трафа резистор 1ом/1ват. Мериш тока и ако пак не ти харесва слагаш още един резистор и т.н. За бърз заряд е допустим ток до 1С но ако те притеснява го направи 0.5С. И първия заряд си го изконтролирай и с таймер.
Имам едно бързо зарядно, уж хубаво,автоматично, с мерене по -dV (за dT не съм сигурен) , ААА 2100мАч ги зрежда с 0.9А за 2.5ч, но в края на заряда толкова парят ,че не се удържат като ги стиснеш в ръката.

Вто Окт 06, 2009 8:57 pm
Профил

Мнение 
Абе явно може и с повече от 1С, по старите машини на хилти са с метал хидрид, но въпреки това се зареждат за 10-15 мин, а ако се не лъжа са около 4 Ач, т.е. зареждат с доста по-голям ток. В същото време изкарват доста цикъла разряд заряд, но явно батериите са умни, или по друг начин намират кога им е нужен по специален режим, имат някакъв режим рефреш или нещо от сорта, който е по дълъг, и прави еидн междинен цикъл май или нещо такова, не съм сигурен, но само си определя за коя батерия кога да го прави, и наистина имам батерии работили по над една година ежедневно, без да има осезаем спад в капацитета, а това говорим за постоянна работа и то не само като винтовърт ами и като пробивна машина.

Сря Окт 07, 2009 6:58 pm
Профил

Мнение 
Може и с над 1С но не за всеки акумулатор. По принцип за дрелките трябват специални серии с по-висока товароносимост > 3С. Масовите NiMH май не са много подходящи за такива режими. Предимството на NiCd беше точно в това ,че издържат на големи натоварвания (5-10С) без проблеми, но сега производителите на NiMH се хвалят ,че вече и техните можели (но не всички видове). Иначе и при NiMH има нещо като мемориефект - ако работят при непълни цикли заряд-разряд (както е при винтовертите) започва да им пада разрядното напрежение от 1.2V на 1V и за да се възстанови им трябва пълен цикъл разряд-заряд периодично.

Пет Окт 09, 2009 10:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5