Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Да ви помоля за съвет... 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Не са равнопоставени, аз винаги приемам симистора като тиристор, так където е А2 там слагам товара и не съм имал никакви проблеми до сега.

Съб Окт 03, 2009 9:05 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
ji4ka написа:
Напротив - не са равнопоставени. Очевидно е, че управлението е само спрямо единия анод - най-малкото това е разликата. Най-лесно е да приемеш симистора като един вид биполярен транзистор A2=C ,A1=E, G=B.
A1 и G са свързани с почти омично съпротивление и през него товара може да влияе на пусковия ток.
Ама и ти си един оптимист- като слагаш нов елемент дето не си го ползвал досега ,винаги си прави някакви синтетични тестове върху пробни платки защото после виждаш как се получава. :wink:

Хубаво де, срамувам се че не знам всичко :oops:

Нед Окт 04, 2009 2:31 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Абе при тиристора, както и при симистора, за да бъдат отпушени трябва да протече някакъв ток м-у управляващият електрод и единият анод, не кой да е, а точно единият. , т.е. в тази верига трябва да протече ток. Когато товара е във същият анод, съответният ток трябва да протече и през него. Ако обаче товара е по високоомен, въпреки че не виждам как това може да стане с нагревател .. е може да е 200-300 Ом, то при това съпротивление отгоре може и въобще да не се отпуши. Не забравяй че при тиристора не е достатъчно да протече какъв да е ток, токът трябва да е достатъчно голям за да го отпуши, като това отпушване трябва да предизвика протичане на достатъчно голям ток през самия тиристор за да може той да остане отпушен след отпадане на управляващият сигнал. Именно и затова тиристора остава отпушен докато има захранване, защото токът през него се поддържа. Ако по някаква причина този електрод стане с по нисък потенциал, или на УЕ се подаде обратно напрежение, тиристора ще се запуши, това е стандартен начин за запушване на тиристор, като вече самото изпълнение е по схоро въпрос на схемно решение.
Съществуват разбира се и двуоперационни тиристори, които се запушват значително по лесно.

Премествайки това отгоре, може да решиш проблема ако резистора ти е бил малък а това е бил по високоомен и си нямал достатъчен отпушващ ток. Обаче това да вземаш управялващ сигнал след самия това не знам до колко е добра идея, имай в предвид че тиристори / симистори са малко странни животни, ако вържеш там резистора, тока протичащ през товара, може да предизвика значителна промяна на напрежението на УЕ, което да не позволи отпушването, това може д астане при по високоомни товари.

Има една много хубава книжка, Тиристорна Техника, с бели платнени корици, там всичко е описано много добре, макар и стара бих казал е много полезна.

п.с. И само погледни описанието, забележи че в 4-ти квадрант управляващият ток е двоен, т.е. ако ще правиш фазово управление и планираш отпушване в 4-ти квадрант, предвиди си възможността за протичане на тоя ток.

п.с. А един много по сигурен и непретенциозен начин е с трансформатор да го управляваш, самите трафчета са прости и непретенциози, и най важното могат да осигурят нужният управляващ импулс лесно и надеждно във всеки един квадрант, иначе с това свързване няма как да го постигнеш във 3 и 4.

Нед Окт 04, 2009 8:19 am
Профил

Мнение 
kiiid написа:

Ми аз не те упреквам, просто съвет ти давам. И внимавай като мериш нещо по тиристорите, щото ако сбъркаш или става заварка или угасва апартамента.:)

Нед Окт 04, 2009 6:48 pm
Профил

Мнение 
ji4ka написа:
kiiid написа:

Ми аз не те упреквам, просто съвет ти давам. И внимавай като мериш нещо по тиристорите, щото ако сбъркаш или става заварка или угасва апартамента.:)

Нема страшно, какво ли не ми е гърмяло в ръцете. И тоя път не пропуснах :D

Пон Окт 05, 2009 3:32 am
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
........ Ако по някаква причина този електрод стане с по нисък потенциал, или на УЕ се подаде обратно напрежение, тиристора ще се запуши, това е стандартен начин за запушване на тиристор, като вече самото изпълнение е по схоро въпрос на схемно решение.
Съществуват разбира се и двуоперационни тиристори, които се запушват значително по лесно........

Еееееех Тони, само ако имаше такива тиристори (Тh), които се запушват по управляващ електрод колко ядове щеше да си спести човечеството, но уви..... :cry:
А пък и тези двуоперционните поне малко да решаваха проблемите на еднооперационните..... Ееех мечти.. :cry:

Пон Окт 05, 2009 12:11 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами може би не съм го написал съвсем правилно, относно двуоперационните се запушват точно така, с обратно, а нормалните се запушват с обратно към катода, достатъчно за да спадне тока на задържане, което можре да стане с разряд на кондензатор или по друг подобен начин, им аи индуктивни методи. Не съм казал че реализацията е проста, схемата за запушване е доста по сложна от отпушващата.

Пон Окт 05, 2009 8:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
В общи линии за еднооперационния му подаваш отпушващ импулс и после не се интересуваш и нямаш работа с управляващия електрод. Той си е само за отпушване!
А лошото е че тези прибори могат да се отпушват и не само с управляващия електрод.
Тръгне ли веднъж, до второто причастие си остава отпушен докато тока не му спадне под този на задържане за съответния прибор. Или евентуално по някакъв начин не му се подаде обратно напрежение към анода.
А двуоперационните тиристори са нещо като хибридните коли - Нито е нормален автомобил, нито е електроавтомобил! :twisted:

Вто Окт 06, 2009 12:03 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2