Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Отражателни оптрони 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Отражателни оптрони
Някой да има идея от къде да взема ... взех едни от комет, ама те искат отражател, от всичко в офиса само на компакт диск кълват ....Трябва ми нещо по възможност с изход транзостор, което да сработва и от по обикновенни предмети , примерно пластмаса като на телефон, изобщо предмети. Някой да се сеща занещо стандартно.

п.с. не ми се прави сензор специален, това е за едно демо, аконе стане с оптрон ще мисля някакъв механичен начин да натискам копчелък, ама с оптрон ще е по готино :)

Пет Сеп 25, 2009 6:54 pm
Профил

Мнение Re: Отражателни оптрони
E, поиграй си малко с тока през оптрона, товарното съпротивление на фототранзистора, ако имаш ресурси - усили сигнала. Най-добре е светодиода да го храниш импулсно. Така можеш да избягаш от постоянната засветка. Вместо усилвател можеш да ползваш ацп-то на процесора.

Пет Сеп 25, 2009 6:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Така става както каза sthx. Пускаш на светодиода къси импулси с по голям ток а изхода от фотротранзистора усилваш по променлив ток и ги регистрираш импулсите с процесора.

Зависи какво искаш да правиш. За някои приложения са удобни сензорите за разстояние на шарп.
Имам някакви бройки от този например
GP2Y0D340K
http://sharp-world.com/products/device/ ... 340k_e.pdf

имат и други варианти. Предлагат се от дигито.

Пет Сеп 25, 2009 8:01 pm
Профил

Мнение 
Абе за това сте прави, ама това е супер просто устройство, то се помещава на оная прото платка, сглобено е за 2 часа, и нямах нито време нито желание да му комутирам светодиодите, та да ги меря и с АЦП. Иначе оптични бариери и в прозводство имам, ама не са ми удобни, там е с 12-ка.
Идята беше за бърз способ да се замени механичен ключ. Какво конкретно е приложението, има няколко обекта, които са на поставки, като се вземе предмета от поставката трябва да се подаде сигнал. Имам едни механични сензори, слагат се по банките, отгоре им пари, ако дойде йрадец да обира и дръпне барите пиуу, както и да е, ама не ми се искаше да ги слагам, трябва да се чудя как да ги маскирам .... и друг вариант има, конкретното демо ще е за телефони, та те ще са на въженца, и там може да се измисли нещо като се развие въженцето .. ама пак механика.
Та михрумна ей тъй, д аму закача едни оптрони към входовете ... е да ама не :) Значи ако му закача по еидн транзистор ще стане, ама и това ми се иска да го спестя.
Навремето купувах едни които са отражателни, но източника и приемника са под ъгъл, те работеха много добре, и съм правил подобни неща с тях. Та като го замислих тов анещо точно такива ми бяха в главата да сложа, ама комет имат други, там източник и приемник са успоредни, изисква доста по сериозно осветяване, CD-то го хваща екстра, ама нормална пластмаса не иска.

Та по скоро въпроса ми беше ако някой е виждал някъде подобни оптрони, дали ъглови, дали някакви други, но да са по чуствителни.

Иначе за това нещо не си струва да изгубя един ден да се занимавам да го правя импулсно, грешката е че не премерих как се държи оптрона преди да сглобя прототипа, иначе можеше да му лепна по един транзистор, сега вече ще трябва да пго преработя на половина, пък хич не ми се заниамва.

Пет Сеп 25, 2009 9:19 pm
Профил

Мнение 
И разстоянието до отражателната повърхност е важно - за rpr220 е около 6мм.

И какво стана??? Предишното ми съобщение се изтри. :o
Там дъвчех въпроса с товарния резистор

Пет Сеп 25, 2009 10:05 pm
Профил

Мнение 
Да прочетох го, тока им е доста голям, и пак не щът, а тия им дават 6 мм мин а не макс, пише че трбява да е на толквоа поне ама не ... взех едни други, и с тях ако не стане ще ги оправя по другия начин :)

Съб Сеп 26, 2009 4:33 pm
Профил

Мнение 
Няма вече истински оптрони, а едно време какви имаше .... и новите същата работа, турих по едно zvn и всичко заспа

Съб Сеп 26, 2009 5:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз съм се борил с тия кометските и не успях да ги преборя както трябва. От 4 мм с напечатано черно и бяло стигнах до вариант да му слагам шмигер че да го чета свястно. Къвто и ток да им се пуска пак иска много точно отражение. А и идва момент в който диода просто си отива в небитието. Комета имат едни с въздушна междина и с тригер на изхода - от тях съм доста по доволен ама намерих начин да ги ползвам.

Съб Сеп 26, 2009 9:18 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами за черно и бялао, бях си внесъл преди време едни отражателни, ама не мога да ги намеря, ползвах ги да чета растер и то при доста висока скорост.
Иначе с ти стана, мен ме интересува да дава сигнал когато отпред има нещо, конкретно пластмаса, и стана перфектно, оптрона ми е емитерен повторител, в емитера имам един резистор 10 к момента, и от емитера отива на гейта на един ZVN, не е тмепертурно стабилно, дистанцияра варира, но това хич не ми пречи, задачката е съвсем елементарна и това върши перфектна работа :)

Съб Сеп 26, 2009 10:36 pm
Профил

Мнение 
оф, къде ли се бутам и аз между шамарите недочел но... ако правилно съм схванал съм имал сблъсък с такова нещо - бяха "защитна верига" на няколко места на рентгенов апарат - не дай боже да му застане пациент на пътя почва да мяка и блокира движенията. та там господата (Philips, чш да не се засегне някой - и госпожиците) бяха решили проблема с прост отражател като на колело/каруца. беше бял и трудно се отличаваше от фона на апарата, но по същество като го разгледах си беше точно това. в случая се беше зацапал оптрона та докато ни огрее кво не му харесва на апарата да не работи... да им го таковам в таблиците с грешки :evil: минало... :)

Нед Сеп 27, 2009 7:47 pm
Профил WWW

Мнение 
Бе при мен става въпрос за нещо ново, просто ми трябваше елементарен сензор за присъствие на обект. Цялото това нещо само по себе си е елементарна добавка към еидн продукт, и освен всичко това е просто демо за едно изложение.
Целта ми беше максимално бързо да навържа 4 входа към РС-то. С цел да си спестя занимавка с механиката, т.е. да не позлвам механични датчици за тоя обект, реших да са оптрони, отражателни, както казах едно време ползвах едни които не им трябваше нищо за да свалят 10 к към маса само от отражението на бял лист. Да ама тия кометксите явно са друга порода, не могат да осигурят тоя ток, а и е логично, те не са под ъгъл а успоредни, загубата е доста по голяма.
Следващият моемтн беше тия съществуващи оптрони да ги накарма да работят, тъй като да правя оптрони в ипулсен режим, да слагам усилватели и др. подобни нямам нито време, нито желание, нито си струва, имам оптобариера в произвоство, ако исках да с емъча можеше да направя copy paste на схемата.
Та нещата се развиха така :
- схема - 10 мин
- софт - 20 мин
- купуване на компонентите 1 час ... 3/4 щото не можеха да намерят едни китове нямащи нищо общо с това нещо
- сглобяване на платката 2 часа, онази прототипната, та да стане и красива
- преработка ... г-ца та в комет ми дала 16 вместо 18 крака цокъл, а аз не съм го и гледал .... 20 мин
- програмиране ... 2 часа, докато намеря програматора за пикове, докато намеря комп със сериен порт, да сложа софта, да го подкарам ..... не е за говорене :)
- търсене на други оптрони 2 часа .. безрезултатно
- корекцията с транзистора 10 мин

Та ако вместо да търся други оптрони бях седнал да сложа транзистора щех да си спестя поне 2 часа ... а ако взема та си купя еидн пикстар .. или не се бях мъчил да прогрмаирам с крокодилчет ана краката а отначало си бях направил цокъл за пика, още 2 часа ... ама така е .. то лесното винаги излиза през носа :)

Нед Сеп 27, 2009 9:08 pm
Профил
Аватар

Мнение Погледни това
http://www.robotev.com/product_info.php ... cts_id=160

Малко е скъпо, но може да ти свърши работа

Сря Сеп 30, 2009 1:44 am
Профил

Мнение 
Да, това са на шарп, даже имам май един, тук цената е висока, може да се вземе а по добра, но пак е скъпо за целите.

Сря Сеп 30, 2009 9:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Та ако вместо да търся други оптрони бях седнал да сложа транзистора щех да си спестя поне 2 часа ... а ако взема та си купя еидн пикстар .. или не се бях мъчил да прогрмаирам с крокодилчет ана краката а отначало си бях направил цокъл за пика, още 2 часа ... ама така е .. то лесното винаги излиза през носа

ToHu ,утрепа рибата :)

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Чет Окт 01, 2009 5:22 pm
Профил WWW

Мнение 
както са казали хората, мързела не мори а мъчи ... резултат не е толкова розав, тя оптрони въпрек иче са с филтър хващат дневна светлина екстра, та решението с транзистора се оказа доста частен случай, измислих му осувурсхенстване, ама пак не е много надеждно. Добре че е Хищника да дава свежи идеи ... много съм оглупял напоследък ... измислехме похитър начин идеален за целта, ще лъчим отгоре с един светодиот, отдолу ще пиемаме, ма аще е 40 khz като за DU, долу направо приемници такива, и от там нататък лесно .... а тия оптрони и на импулси да ги бх карал все тая, нмаправо се насищат от дневната светлина ....

Чет Окт 01, 2009 10:21 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]