Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Помощ - зарядно за NiMh акумулатори 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Тук Ji4ka e много прав, а дали си струва ... ами ако всички машини са ти Hilti и батерията струва колкото нормален витовърт ще се змаислш как да зареждаш, то естествено най-добрия ватриант да си с оригиналното им зарядно .. но това все пка е хилти, и зарежда точно както трябва.

Да се тръгне с презюнкцията абе струва ли с итова да с еправи за една батерия на винтовърт ... лично на мен не ми допада. Тия батерии се зареждат както пише ji4ka, всичко друго са компромиси.

Пон Сеп 28, 2009 12:00 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Ами доколкото знам термоелементите се слагат най -вече за защита от взривяване на батерията това започнаха да го правят след като няколко батерии и най -вече Li Ion щяха да отнесат глави на Юзери на мобилни телефони.

На старите Ni-Mh батерии на Siemens-ite беше 10кома между +Bat и BSI шината (средния извод)

Само да уточня че "BSI" e при Нокиите При Сименсите е "Bat Temp".

Последна промяна ka2009 на Пон Сеп 28, 2009 11:02 pm, променена общо 2 пъти

Пон Сеп 28, 2009 10:08 pm
Профил

Мнение 
ji4ka между другото документа, който си постнал е много полезен и ако някой ден ми се наложи ще ползувам тази информация.

Пон Сеп 28, 2009 10:12 pm
Профил

Мнение 
ka2009 написа:
Ами доколкото знам термоелементите се слагат най -вече за защита от взривяване на батерията това започнаха да го правят след като няколко батерии и най -вече Li Ion щяха да отнесат глави на Юзери на мобилни телефони.

На старите Ni-Mh батерии на Siemens-ite беше 10кома между +Bat и BSI шината (средния извод)

Акумулаторите на дрелките отдавна си имат 3-ти извод, много преди "гърмящите" ГСМ-и да станат толкова модерни. Имам такава отверка и там зарядното е "супербързо" - 2часа. Схемата е дублирана с таймер за време и термоелемент - което сработи по-рано. Проблема е ,че обикновено изключват зареждането когато елементите се нагреят доста и ми се струва ,че това бързо скапва елементите, особено тия в средата на пакета които трудно се охлаждат. Но така май са повечето китайски зарядни - не си играят със сложни алгоритми. Единственото спасение на производителите е ,че почти никой от клиентите не си прави труда да замерва акумулаторите, щото там нещата наистина доста миришат.
Но като спомена за Космоса се сетих за едно филмче по Дискавъри: Непосредсвено преди старта на совалката на НАСА ,трябва да се завият някакви болтове ли, кранчета ли, с акумулаторна отверка. Да ама ядец - акумулаторите на отверката паднали. Техниците се обаждат да им донесат друга отверка и пак греда - и тя с паднали акумулатори. После на пожар домъкват де що има отверка от склада ама цък - всички с изтощени акумулатори. И отлагат старта. Смях! Имаше много интересни кадри как хора се разхождат по стартовата площадка с акумулаторни отверки под мишка. Така, че и Космоса не е гаранция. :)

Пон Сеп 28, 2009 10:42 pm
Профил

Мнение 
Наистина голям майтап.
Малките камъчета обръщат колата
Между другото ти ме провокира да попрегледам някои Service manuals и попаднах на няква инфо до колко град е допустимо нагряването на батериите.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Това е за Nokia
info.PNG
info.PNG [ 107.46 KiB | Прегледано 1952 пъти ]

Пон Сеп 28, 2009 11:01 pm
Профил

Мнение 
Литий-йонните са съвсем друга бира от никеловите, но и там проблемите са при бързия заряд. По същество принципа е един и същ - докато са празни акумулаторите, електричеството се преобразува в химическа енергия обаче когато се напълнят а енергията продължава да постъпва ,няма накъде - или печка или бум.

Пон Сеп 28, 2009 11:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Трябва да утчочните и какъв е капацитета на батериите. Това е критерий над каква стойност на тока се приема за бърз заряд щото иначе при мижави токове -dV не е добре изразено.
Нямам много наблюдения върху NiMH, но тези 1.4 V на елемент ми се виждат малко... По спомени напрежението на елемент се вдигаше по време на заряд към 1.6 - 1.7 V. И доколкото си спомням при NiMH не се следи dT а има само защита при макс. T да изключи аварийно заряда.
В една наша джаджа използваме BQ24401. Та покрай това съм клъвнал и аз малко теория да не си помисли някой че съм гуру. За да твърдиш това трябва да имаш статистически наблюдения как се държат батериите, а за това трябва време. И ако избереш този път само за да си ремонтираш гайковерта, доста гайки ще завиеш по класическия способ - на ръка. :)

Вто Сеп 29, 2009 10:35 am
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Zdrav написа:
Трябва да утчочните и какъв е капацитета на батериите. Това е критерий над каква стойност на тока се приема за бърз заряд щото иначе при мижави токове -dV не е добре изразено.
Нямам много наблюдения върху NiMH, но тези 1.4 V на елемент ми се виждат малко... По спомени напрежението на елемент се вдигаше по време на заряд към 1.6 - 1.7 V. И доколкото си спомням при NiMH не се следи dT а има само защита при макс. T да изключи аварийно заряда.
В една наша джаджа използваме BQ24401. Та покрай това съм клъвнал и аз малко теория да не си помисли някой че съм гуру. За да твърдиш това трябва да имаш статистически наблюдения как се държат батериите, а за това трябва време. И ако избереш този път само за да си ремонтираш гайковерта, доста гайки ще завиеш по класическия способ - на ръка. :)

Не ща да завивам на ръка ! :D
Искам да сглобя накаво зарядно, дето да върши работа, да не прецаква акумулаторите и да няма опасност последните да експлодират, отнасяйки глава, крак и други важни части от моето или на моите близки тяло. 8)
Това, че няма да са заредени точно, ама точно до макс. капацитет не е чак такъв проблем според мене (е, 50% не върши работа)...
Затова и се обърнах към по-знаещи и разбиращи от мене в тази област (демек- вие) :)

Вто Сеп 29, 2009 10:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
Забележката ми беше към знаещите. Ти кажи какъв е капацитета на батериите. :D

Вто Сеп 29, 2009 11:21 am
Профил

Мнение 
Zdrav написа:
Забележката ми беше към знаещите. Ти кажи какъв е капацитета на батериите. :D

12 бр, NiMh 1300 mAh тип AA. Вързани последователно = 14.4V

Вто Сеп 29, 2009 11:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Charging at a current rate of
0.5C to 1C, or higher (up to 3C), is considered fast
charging.

Т.е. ако зарядното ти може да осигури 0.5*1300=650мА константен заряден ток минимум, тогава вече говорим за "fast charge". В другите случаи зареждаш следейки да не се повиши температурата и напрежението над някакви макс. стойности. Препоръчва се да имаш и таймер, който да изключи заряда ако макс. стойности не се достигнат. В твоя случай таймера си ти самия. :)
За макс. напрежение можеш лесно да направиш експеримент. Започваш да зареждаш с ограничение сложено на 1.4 V на елемент ако зареждаш с 1300 mA теоретично това напрежение трябва да достигнеш след 1 h. Реално имаш и някакво КПД така че това време ще бъде да речем 1.2 h. Ако зарядния ток е 0.5C = 650 mA батериите ти трябва да се заредят за около 2.5 h. Ако бъде достигнато напрежение 1.4 V на елемент по-рано значи съм бил прав и трябва да увеличиш стойноста на ограничението по напрежение. Не вдигай повече от 1.75 V на елемент (макар, че в нашето зарядно ограничението беше аварийно на около 2 V).

Вто Сеп 29, 2009 4:17 pm
Профил

Мнение 
Zdrav написа:
Нямам много наблюдения върху NiMH, но тези 1.4 V на елемент ми се виждат малко... По спомени напрежението на елемент се вдигаше по време на заряд към 1.6 - 1.7 V.

1,4 - 1.42 волта на елемент при отворена верига когато сме разкачили зареждането .
Тия 1,6 - 1,7 волта си измервал по време на зареждане на елементите когато зарядното "тъпче в батерията" .

Вто Сеп 29, 2009 4:19 pm
Профил

Мнение 
И да допълня към съвета на Zdrav
Ограничи зарядният ток на 0,5C т.е. при твоя случай 600 - 700 мА и напрежението на 1,4V на елемент t.e. 12x1,4=16.8V може и 17V.
След като зарядния ток ти падне под 100мА . Можеш да считаш че си достигнал 90% от капацитета на батерията.
По нататък от 90% нагоре времето се удължава многократно защото графиката на зареждане на батерията е експоненциален заокон - няма смисъл да губиш излишно време.
При мен батериите на ГСМ-ите са с капацитет най- често от 700 - 900 мАh на 3,6 В номинално напрежение и като огранича източника на напрежение на 4,2 В (също така гледам да огранича в началото зарядният ток до 600 - 700 ма за да не прегрея пакета) след известно време (3 - 4 часа) следя зарядния ток да падне под 80 мА и знам че батерията е готова.

За допълнителна информация
Телефоните зареждат със заряден ток от порядъка на 400 - 600, 700 мА на импулси така е по добре за батериите.

Вто Сеп 29, 2009 4:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А, добро утро. Разбира се че по време на заряд. Ти как реализираш ограничението по напрежение? Спираш заряда, изчакваш напрежението да падне и тогава мериш напрежението? Нали говорим за схема, която ще следи напрежението.

Едит: Сега видях че си писал за зареждане на импулси. :)

Вто Сеп 29, 2009 4:47 pm
Профил

Мнение 
Нали това имах в предвид в началото.
Ако вземем да задълбаваме доста виртуално мастило ще изхабим пък на pavel ша му бръмне главата.
Зареждане на импулси вече си е доста обширна тема .

Така като гледам постовете Ji4kata е най- навътре по темата така, че ако иска pavel неговите батерии да имат максимално дълъг живот и без ексцесии но за сметка на повечко загубено време по създаване на свястна схема за зареждане да се вслуша в неговото мнение.
Ако няма време за губене а иска да си върши работата може да се вслуша в моите съвети защото съм натрупал доста статистика за да постна тези неща.

Вто Сеп 29, 2009 8:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща