|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:07 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
Проблем със програмирането на Atmega8
| Автор |
Съобщение |
|
showMANiak
Ранг: Минаващ
|
 Проблем със програмирането на Atmega8
Здраво.
Вчера най-накрая имах време и уж трябваше да започна да се занимавам със микроконтролери ама нъцки.Взех си един Атмега8 и си направих програматор за през LPT порта (за сега не ми се хвърлят пари за читав,че ако се откажа я камилата,я камиларя),ето я и схемата-http://www.qsl.net/ba1fb/avrisp.gif.Единствената разлика е,че аз използвах резистори по 220 ома,ама едва ли тва е от най-голямо значение.Според описанието в нета тва е опростена версия на STK200,и би трябвало вградения програматор на AVR studio да го разпознава ама КозлодУЙ  .Не ще.Пробвах още няколко програми-ICprog-и тя не ще да го засече дори,avreal-тя се мъчи да направи нещо,но изкарва съобщениe:
.При PonyProg положението пък е най-странно-като настроя всичко във Setup-a и дам Probe винаги дава Test Ok! без значение какви настройки съм сложил.Като му дам Calibration,пак казва че резултата е успешен,а като се опитам да проверя инфото за контролера не ми изкарва нищо ,а като се мъча да чета/пиша ми изкарва грешка 24 "Device misiing or unknown device".Също забелязах ,че в сайта на ПониПрог пише ,че поддържа Атмега8,а в листа с избора в програмата го няма и за това избирам AVR Auto.Някой може ли да даде акъл защо става така,и евентуално някакъв софт ,който може да се използва със тоя прост програматор?.Благодарско.
П.П-Забравих да спомена че съм взел захранване от USB порта т.е масата си е от 25 крак на канона а +5В от УСБ-то.
|
| Сря Сеп 16, 2009 7:41 pm |
|
 |
|
MGBY
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
Ами аз съм със версия на понито 2.06f Beta и атмега 8 го има в списъка......
|
| Сря Сеп 16, 2009 11:50 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
Бих те посъветвал захранването да си го направиш с трансформатор и стабилизатор за 5в.
Пони Прог-а подържа Мега8.И вземи си направи програматора с буфер,че така само с тези резистори незнам дали няма да й се случи нещо на Мегата.На сайта на понито ги има програматорите.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Чет Сеп 17, 2009 1:41 am |
|
 |
|
showMANiak
|
Днес,ако остане време,ше си направя този програматор ,който го дават за официалния на сайта - http://www.lancos.com/e2p/siprog_base.png.Другото ,което ми направи впечатление,е че като цъкна от менютата на IC-Prog или PonyProg някой сходен модел т.е със 8КБ памет,се мъчи да го разчита но в началото дава грешка,и съответно нито четенето нито писането успяват  .И още нещо-при положение ,че ми го няма в списъка на понито мега8-цата дали изобщо ше го разпознае и с новия програматор?
|
| Чет Сеп 17, 2009 8:54 am |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Кварц сложи ли?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Сеп 18, 2009 7:09 pm |
|
 |
|
showMANiak
|
Ами не ми остана време за да навържа оригиналния програматор към Понито,а на стария кварц не съм слагал,щото си мисля ,че вградения би трябвало да свърши работа 
|
| Пет Сеп 18, 2009 10:39 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
Заводско идва с включен вътрешен РЦ осцилатор на 1мегахерц.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Пет Сеп 18, 2009 11:56 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
И да повторим основния урок на всички начинаещи - ако програмираш нещо друго освен вътрешния генератор, трябва или да сложиш съответния външен осцилатор/резонатор, или да хвърлиш чипа. AVR-ите дори в режим на програмиране разчитат на програмирания източник.
|
| Вто Сеп 22, 2009 11:17 pm |
|
 |
|
syrax
Ранг: Новодошъл
|
да това е така, след като един път е прогнат бушона за клок сорс след това си трябва кварц. Относно стк-то наистина си трябва буфер за да ти е мирна главата, и хубаво 5 волтово захранване и отделно този тип прогове има различно държание на различни компутри ако са само на резистор  волтажите от ЛПТ-то са на няколко стандарта
Успех
|
| Чет Окт 29, 2009 6:50 pm |
|
 |
|
mrcpuinstructor
Регистриран на: Вто Авг 10, 2010 6:54 pm Мнения: 43 Местоположение: Пловдив
|
Здравейте!
Тъй като много хора питат за програматори и под. проблеми, искам да споделя до какво решение стигнах след 10-15 неуспешни опита:
- Захранване: импулсно зарядно от GSM Samsung с 5V на изхода
- Програматор: http://www.robotgames.net/atmel/Cables.htm - Option 2 - използвам го с PonyProg2000 ver. 2.07a Beta
- За разблокиране на контролери с променени Fuse битове използвам генератор, изграден върху развойна платчица за 1,50лв. с 74HC4060, 74HC4040, 16MHz кварц и рейки, който вади честоти 16,8,4,2MHz...3906,25Hz; върши работа дори ако сте изключили JTAG интерфейса
- За дебъг ползвам LCD екранче 16x2, оказа се доста удобно
- И последно опроводяването го правя чрез платка тип Breadboard
Скоро обмислям да си направя по-специален програматор за по-тежки случаи на блокирани контролери
А софтуера си го пиша на Assembler в AVR Studio4 
_________________Моят програматор: http://www.robotgames.net/atmel/Cables.htm
Разблокиране - 74HC4060,74HC4040, 16 MHz кварц и рейки 
|
| Пет Авг 13, 2010 1:52 pm |
|
 |
|
zoro1
Регистриран на: Нед Авг 19, 2007 12:27 pm Мнения: 44 Местоположение: София
|
В момента сглобявам HV Prog -STK 500 Clone,отзивите са си отлични за него.
Програматорите от типа 5 проводника са много нестабилни и имат много проблеми.С буфер си е по-добре -защитава се и ПС-то и Чипа.Ако има /или е имало нещо включено на ЛПТ-порта ,като драйвер или програма ,която да следи за нещо си няма как да тръгне понито.
|
| Сря Авг 25, 2010 10:25 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|