|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:55 pm
Помощ - зарядно за NiMh акумулатори
| Автор |
Съобщение |
|
pavele
Ранг: Минаващ
|
 Помощ - зарядно за NiMh акумулатори
Привет!
Имам следният казус... Имам винтоверт Skil с NiCd акумулатори, които сдадоха багажа. Нo покрай тях изгоря и трафа, който дата 18v DC. Акумулаторът на този винтоверт се състои от 12 NiCd елемента = 14.4v. Изгорелият траф даваше 18V 500mA, както беше написано на него. Намерих си нов траф от принтер HP който дава 18V и 1.7А. Реших да заменя старите акумулатори с NiMh АА елементи. След като сглобих всичко винтоверта потегли, но нещо зарядното не... В смисъл - индикаторът за незаредени акумулатори свети (диод), но въпреки че се зареждаха много време (над 10 + 8 часа) акумулаторите дори не загряха нито индикаторът изгасна. В оригиналният акумулаторен пакет имаше мушнат един елемент (термистор предполагам), който също съм инсталирал и вързал както трябва. Зарядният ток е 24mA в момента, а индикаторът си свети... Когато измеря тока от зарядното - без акумулатор, на късо, индикаторът светва за миг и веднага гасне, а токът държи около 130 mA.
В момента акумулаторите дават над 16 волта, предполагам за заредени? Не смея да ги разредя, защото това им е първи(?) цикъл и ме е страх, че ако после не успея да ги заредя ще се повредят.
Моля, дайте съвет.
|
| Чет Сеп 17, 2009 12:06 pm |
|
 |
|
ji4ka
Ранг: Форумен бог
|
Може би новия траф има някаква защита? Всъщност ако е от принтер това не е траф, а е импулсен стабилизатор ,а на него такива врътки като изход на късо хич не са му по вкуса.И 18 волта в случая май са недостатъчни. Пробвай да включиш един резистор 2 ома последователно на изхода. Върху него може да мериш и зарядния ток, би трябвало да е поне 200ма. И знай ,че при тия акумулатори напрежението на заряд въобще не е критерий за зареденост.
|
| Чет Сеп 17, 2009 2:51 pm |
|
 |
|
pavele
|
Благодаря за бързия отговор. Да, импулсен стабилизатор е. Взех го, защото оригиналния траф(адаптер) беше на 18V. Но естествено оригиналният не беше импулсен. Този пък е за 1.7А срещу 500mA на оригиналния...
|
| Чет Сеп 17, 2009 6:01 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ами то си има цел да е с трафче и да е именно 500ма. Щото когато батерията дръпне повече ток (разредена) той кляка доста под 18. Един вид се разчита на това че трафчето не може повече - демек само да си регулира ток/напрежение. А пък и NiCd акомулаторите не са чувствителни чак толкова на начина на зареждане. Само дето така се скапват бързо.
|
| Чет Сеп 17, 2009 7:03 pm |
|
 |
|
pavele
|
Да, звучи логично. То затова е изгоряло трафчето, защото е било натоварено на МАХ дълго време поради скапаните акумулатори... така предполагам. Сега обаче ми трябва решение на проблема - имам NiMh акумулатори + импулсен "траф"... Има ли такова?
|
| Чет Сеп 17, 2009 7:14 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
Трябва ти малко по високо напрежение от това на принтера(18V). И аз опитвах да зареждам подобни акумулатори с адаптера на лап топа. Козата си сака пръч...Те и автомобилните акумулатори се водят 12V , ама зарядните им дават все по някой волт отгоре 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Чет Сеп 17, 2009 9:03 pm |
|
 |
|
ka2009
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Яну 03, 2009 1:15 pm Мнения: 107 Местоположение: Пловдив
|
Ами измери си пакета който си събрал.
Когато елементите са заредени напълно трйаа да ти дава 16,8V
_________________ Истинските неща са простички но пътят до тях е дълъг.
|
| Чет Сеп 17, 2009 10:25 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
По време на заряд NiMH елементите достигат до 1.5V . За 12бр това са 18V - е няма начин от 18 към 18 да текне ток. Трябва ти поне 18.5V и с резистор 1ом за ограничение на тока.
Иначе обикновените трафчета ги ползват и за ограничение на тока, но по принцип те доста си греят,даже и на празен ход, и от това горят.
|
| Пет Сеп 18, 2009 12:46 am |
|
 |
|
pavele
|
В момeнта пакета дава 16.4V. Зарядният ток е (само)24ма. Това поне пуска тази схема дето е след трафа. Моята цел е да си реша проблема от страната на чистия потребител: Слагам акумулатора да се зарежда, монават Х часа, лампата гасне, аз разбирам че е готово. Не ми се ще да ги пипам през 15 мин загрели ли са, да следя колко им е зарядния ток или напражението в момента та да знам дали са готови. Ако трябва траф на 24 волта - ще взема и такъв. Целта ми е"интегрирано решение" 
|
| Пет Сеп 18, 2009 11:11 am |
|
 |
|
plameniv
|
Еми чисто потребителски интерфейс (електроника (може и микроконтролер, или някакъв компаратор )) ще ти трябва който да следи за достигнато напрежение и да изключва заряда и в този момент ще ти светне някакъв зелен индикатор. Ако искаш да не ти се скапват бързо батериите сложи токов ограничител или ако може да го направиш да следи с какъв ток се зареждат ще е най добре.
http://hmin.tripod.com/als/andysm/pages/battchg2.html
Ето нещо което би могло да ти свърши работа само трябва да си подбереш някой елементи за напрежението на входа на АДЦ да стане като за твоя случай, в атачмънта е всичко по схемата.
http://img85.imageshack.us/img85/4596/chargerll5.jpg
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пет Сеп 18, 2009 1:34 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
plameniv, не подвеждай човека - NiMH не се следят по напрежение а по dT,dV или с таймер.
pavele, "интегрирано решение" в случая е да си смениш изгорелия траф с друг от същия вид и здрав естествено.
|
| Пет Сеп 18, 2009 2:51 pm |
|
 |
|
pavele
|
Е точно такъв траф: 18V 500mA не можах да намеря никъде 
|
| Пет Сеп 18, 2009 2:58 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
А стига бе при нас в Сливен 2x9V трафчета на 500ма пълно...
|
| Пет Сеп 18, 2009 3:40 pm |
|
 |
|
pavele
|
Виж сега, аз не съм гуру в областта. Ако бях - нямаше да задавам тъпи въпроси. Не съм наясно дали като вържа 2 трафа както предлагаш освен изходното напрежение ще съвпадне например пада на напрежение при претоварване и т.н. (ако това е важно). Освен това трябва да се търси здрава кутия за двата трафа, която да става за разнасяне насам-натам по чанти барабар с другите неща... Разбери ме правилно - не искам само да "подкарам" нещата в лабораторни условия.
|
| Пет Сеп 18, 2009 4:31 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Не говоря за 2 трафа а за един траф с 2 намотки х9волта всяка=2х9V=18V сигурен съм че ги има почти във всеки магазин за ел части 
|
| Пет Сеп 18, 2009 4:48 pm |
|
|