|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:43 am
Съвет към прохождащ в електрониката-късно ли е? Как...?
| Автор |
Съобщение |
|
ji4ka
Ранг: Форумен бог
|
...Но истинската тръпка е в 220-те волта.
Ако питаш мене по-добре ги забрави засега тия китчета. Първо накълви малко теория. Въобще спазвай принципа да не пипаш нещо което не го разбираш - първо го проучваш и тогава пипай. Иначе ще си останеш на ниво "копипейстър".
Намери си няколко книжки, но хартиени, не сканирани, защото ще трябва често да ги прелистваш. Разгледай по онлайн книжарниците - има нови издания на старите автори. Препоръчвам ти следните (по памет):
1."Първи стъпки в електрониката" - Шишков - малко е детска но ще те избави от детински грешки нататък.
2."ПП техника - част 1" - Шишков - след тая ако не научиш как се смята работна точка на транзистор, все едно си си загубил времето.
3."Аналогова схемотехника" Сидни Соклоф,Техника,1989г - няма по-добра, но не знам дали се намира на пазара.
4."CMOS интегрални схеми" част 1 и 2 - на Димитрова и Ванков - това ти е за цифровата техника и не само.
5."Справочник на радиолюбителя" - Димитър Рачев - много практическа информация
Сега може да има и други ,но тия гарантирано са едни от най-добрите. Мисля ,че за 200-300часа могат да се "усвоят". А колко време ще ти отнемат тия 300ч си зависи само от теб.
|
| Пет Сеп 18, 2009 1:17 pm |
|
 |
|
stargate
Ранг: Новодошъл
|
Относно литературата, в сайта на издателство Техника намерих всичко на едно място
за електротехника мисля това да си взема :
1) Ананиев, Л. Основи на електротехниката (учебник за професионалните гимназии). Цена 17,00 лв.
> Във ВУЗ-а учехме по една на Гадавелов, трябва да я видя , но беше доста набъчкана като теми и общо казано не ми хареса...
2) Шишков, Атанас . Първи стъпки в радио-електрониката. Цена 15,00 лв.
http://www.book.store.bg/c/p-p/c-129/id-19599/pyrvi-stypki-v-radioelektronikata-atanas-shishkov.html
3)Ненов, Г. и др. Основи на радиоелектрониката (учебник за професионалните гимназии). Цена 13,50 лв.
4)Стоянов, И. Градивни елементи в електрониката (учебник за професионалните гимназии). Цена 16,00 лв.
>Това в кой етап ще ми трябва?
източник: http://www.technica-bg.com/
Та ще си взема два учебника от горепосочените за начало, като ще търся и "ПП техника - част 1" - Шишков "Аналогова схемотехника" Сидни Соклоф,Техника,1989г
Иначе още от ученик имам интерес към физиката, механиката, химията - ако успея да комбинирам нещата може да излезе нещо голямо
Някой гледал ли е Миг на гениалност , по истински случай за един електроинженер - изобретателя на импулсните стъклочистачки, за начина по който ги изобретява и борбата му с Форд , понеже му присвояват патента... е на тоя филм много се изкефих, особено накрая! Един ден... та препоръчвам ви го:)
Сигурно ще се въодушевя много
В Конрад или другаде в Сф имат ли такива китове, т.е. а място да се продават, а не да поръчвам 
|
| Нед Сеп 20, 2009 10:22 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Преди да купуваш прегледай този сайт: www.kn34pc.com
Две от книжките ги има там:
http://www.kn34pc.com/books/book-shishkov-ppt-3-1.djvu
http://www.kn34pc.com/books/book-spr-rl.djvu
Макар ,че "книжните" книжки се възприемат по-добре а и са ти постоянно подръка. Тези които ти написах по-горе стават и за учене но се ползват и като справочници.
Все пак не прекалявай с литературата, едва ли ще имаш време да четеш всичко, а има доста плява за отсяване. А и нещата се преповтарят в голяма степен. Специално за учебниците не мисля ,че са подходящо четиво за начинаещ - малко суховато са писани, не че не стават, дори в някои области просто няма издадена друга литература ,но в случая не е така.
Почвай да правиш електромобил със собствен модел батерия - там има и химия, и механика, и електроника. И най-важното - бъдещ пазар!
|
| Пон Сеп 21, 2009 11:01 pm |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
По въпроса на Старгейт - да ти призная, това е пътят, по който минах аз ... Отчасти в школото, отчасти самостоятелно.
Разбира се, това е просто идея, няма задължителен характер. Това според мен е един систематизиран процес на обучение, в който усвояваш нещата по ред на сложност, започвайки от най-простото и разбира се от теорията. Освен това, никой не те спира, докато четеш теорията да пробваш и разни практически схеми. Най-просто е с усилвател например - транзисторен. След това може и интегрален - така ще схванеш как се използват интегралните схеми.
Разликата между цифрова и аналогова техника е в сигналите и начините на тяхната обработка. При аналоговата техника имаме непрекъснати величини - например напрежение. Стойността на това напрежение ни носи информацията. Звуковият сигнал например е аналогов сигнал.
При цифровата техника имаме дискретни сигнали, които носят числа като данни. Тези числа носят информацията. Оттам и името - цифрова. Съответно с тези числа се прави нещо - тук идват логическите елементи, а при по-сложни задачки идват и микропроцесорите и микроконтролерите. Интернет-трафикът, който идва по кабела до компютъра ти е цифров сигнал. Всичко, което виждаш на екрана на компютъра ти са все цифрови данни - снимките, свалени от сайта на Плейбой, музиката, която слушаш, игрите, които играеш, този форум и т.н. Компютърът работи с числа - за целта съдържа микропроцесор.
Надявам се отчасти поне да отговарям на въпросите, които поставяш. Давай, ние ще помагаме!
ПП: Не знам от кой град си, но ако си от Бургаско или Софийско, можем да се срещаме и да дискутираме разни въпроси по темата.
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Вто Сеп 22, 2009 3:21 am |
|
 |
|
stargate
|
Ами то точно това ми е една от мечтите
Като гледам се занимават хората по този въпрос:
http://forum.beinsa.info/index.php?board=49.0
Аз съм от София, живея близо до Киров (техникума по електротехника и автоматика) , писах до трите такива в София ("Попов" и "Ломоносов" относно кръжоци - чакам отговор
Днес с един приятел си купихме от ИК ТЕХНИКА "Първи стъпки в радиоелектрониката" , започваме да четем от А,б...
Всякаква помощ ще ми е от полза, все пак самостоятелно ще се занимаваме и няма да можем да се справим само с помощта на учебниците
Надявам се с радиолектрониката да положим стабилни основи 
|
| Чет Сеп 24, 2009 11:37 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Ти хубаво си мечтаеш, но в момента "тясното" място при електромобилите е точно в химията - акумулаторите. И вече разбирам защо е така - химиците се занимават с електроника, а електрончиците се мъчат да открият вечния водороден двигател.
Сега по същество - зарежи ги тия кръжоци. Само времето дето ще губиш да ходиш и да се връщаш от там ще ти е достатъчно да се научиш и сам. А и много ги надценяваш. Едно време в тях учителите които ги водеха си докарваха допълнителни доходи. Сега не им викат кръжоци а "курсове за преквалификация" и основно се ползват да се точи бюджета по различни програми. Запиши се в някое бюро по труда като безработен - могат да ти организират някой безплатен курс ,че даже и да ти плащат да ходиш там. А накрая могат и работа да ти намерят, да кълвеш с поялника по цял ден за 500лв.  Зарежи ги!
Най-добре се учи от книги ,но истински, хартиени! 2-3 хубави книжки са ти достатъчни да навлезеш в материята, а от там нататък и сам ще можеш да преценяваш кое ти е нужно и кое не. Не е нужно да ги зазубряш , няма да те изпитват я. Прочиташ ги първо като роман ,за обща информация къде какво има, после си вземаш някакво китче, хващаш поялника и влизаш в боя. Целта е не просто да сглобиш кита ,а да разбереш ВСЕКИ елемент за какво е поставен там. А това ще го разбереш от книжките ,но вече ще трябва да четеш с калкулатор в ръка и докато не стъкмисаш сметките няма да се отказваш. После ще се помъчиш да модифицираш някоя готова схема, а накрая ще започнеш да си синтезираш и собствени схеми, естествено на базата на това което си научил дотогава.
Специално за електрониката сега са златни времена - има от пиле мляко, всичко е лесно достъпно стига да му се занимава на човек и да намира време за това. Освен това почти не остана стока в която да не е набутана някаква електроника (често напълно излишна) , така че тоя занаят няма да ти е излишен с каквото и да се занимаваш по-нататък.
|
| Пет Сеп 25, 2009 12:46 am |
|
 |
|
stargate
|
Страхотен пост! Напълно съм съгласен.
Тези дни ще отскоча до борсата (и работа да си търся  ) , но дочух че там е било за някакви маргинални типове с 8 клас  Kaкто и да е...
Аз след година смятам да запиша нещо свързано с електрониката/техниката, ще видя в коя насока ще се ориентирам, дали в МЕИ или на запад - не съм решил (в МЕИ хич не е добър варианта).
В главата "Лаборатория на радиолюбителя" има списък с нужните неща, някои не са ми много ясни какво представляват и дали изобщо ще са ми наложителни и къде могат да се намерят?!
-Меден проводник ПЕЛ с разл. диам. ;
-Монтажен проводник > каква е разликата с горния?
-гетинаксови плочки с разл. размери; за пробното шаси ?!
-пресшпан (електрокартон) ?!
-най различни полупроводникови елементи, потенциометри, стари трансформатори и др.
Какво други други по-специални приспособления ще са ми от полза?
Уикенда ще ходим до битака да видим дали ще намерим нещо което ще ни е от полза?
Имам един избушен поялник с кофти човка за 3 лв , но смятам да си взема нащо друго.
Какъв поялник ще ми препоръчате да си взема ,мощност ?
Нещо такова ?
http://www.modreactor.com/forum/showthread.php?p=4889
Открих тези две теми за запояване,мисля че ще ми свършат работа, понеже досегашните ми опити са били трагични:roll:
http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=49747
http://robotics-bg.com/forum/viewtopic.php?t=98
|
| Пон Окт 05, 2009 2:25 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Меден проводник ПЕЛ - това по магазините му викат още бобинажен проводник - медна тел с калибрирано ф и лакова изолация - ще ти трябва единствено ако тръгнеш да правиш радио приемници-предаватели, а и то сега има готови бобинки с най-различни стойности.
Под монтажен проводник явно разбират най-различни видове жички с пластмасова изолация.
Гетинаксови плочи - това е нещото от което се правят платките - двустранно и ендостранно помеднена платка - ще ти трябва чак когато започнеш сам да си правиш платките.
Пресшпан - това е изолационен картон за трафчета - едва ли ще ти трябва, но може да се намери там където може да се намери и ПЕЛ проводника - или при бобиньори (тия дето пренавиват мотори) или по магазините дето продават такъв проводник. Сега имат едно друго дето е някакво синтетично - забравих му името - но бобиньорите по го харесват от пресшпана.
Един съвет - не се занимавай със стари части - ще се заринеш с боклуци. Сега, както каза ji4ka, по магазините има всичко и на съвсем прилични, понякога и смешни цени. Като знаеш какви елементи ще ползваш, отиваш и си ги купуваш. А и така вероятността да са читави е много по-голяма.
|
| Пон Окт 05, 2009 7:37 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
За електронни елементи (R,C,T,D,IC и др.) виж в comet.bg
За инструменти и разни букси,клеми и др.механични виж в stbbg.com - сравнително читави ментета. От там може да си вземеш и 2-3 метра 40-жилен кабел за компютър - ще ти стигне за жички като за начало. И задължително си вземи една заголвачка за кабели (оранжева, за 15-на лв.) пак там.
Има и други магазини но са с по-малък асортимент, тях сам ще си ги намериш.
От битака не съм сигурен какво читаво електронно може да намериш, ама може да огледаш и да сравниш с магазините.
Поялника си е отделна тема. Аз лично предпочитам индукционен (пистолет) щото става и за 2 и за 200, но докато му свикнеш може да ти е трудно (ако все пак си вземеш такъв ще ти направя отделен инструктаж  ). Тия които са с нагревател за по 3-4лв 90% не стават - прегряват. Трябва да имат поне регулатор на мощност, а най-добре да са с термодатчик, ама те са доста по-скъпи.
|
| Пон Окт 05, 2009 10:50 pm |
|
 |
|
zaphod
|
е ти го лишаваш от най-сладката част на хобито - ровенето в стари прашни мазета и разколачването на излезли от употреба телевизори 
|
| Вто Окт 06, 2009 8:49 am |
|
 |
|
stargate
|
Имам един поялник от едно време ,запазен, немски но е на 24V ,имаше 3-4 температури, дано успея да го намеря.
Ще му трябва адаптер обаче и не знам дали ще си струва?
Ще мина сега през КАуфланд , Конрад и Комет да видя какво продават
Нещо такова си мисля :
http://www.wrighthobbies.net/catalog/images/zd-99.jpg
http://www.meimaris.com/images/Products/Large/ZD-70D.jpg
Терморегулатора от полза ли ще ми е ?
|
| Вто Окт 06, 2009 11:12 am |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
От тези поялници, дето си постнал снимките, бих ти препоръчал първия. От втория си купих преди време, той има бутон за удвоена мощност (мисля около 90W). Удобен е, когато разпояваш по големи неща, например крачета на радиатори, екрани и т.н. Но моя изгоря след около 4-5 часа ползване, та се наложи да му приспособявам нагревател от друг поялник. Абе всичко е на късмет, но за електронни елементи ти трябва нещо около 35-40W
|
| Вто Окт 06, 2009 2:37 pm |
|
 |
|
stargate
|
Първият (от Конрад - какви са му предимствата, това терморегулатор ли е ?)
http://stc-ma.hit.bg/poialnik.jpg
17лв може да ги прежаля, но исках да мога лесно да го пренасям.
Намерих тези, за които споменах, на Weller са, има си и книжка в кутията. Не знам дали работят. На 24V, 50W са и двата.
Как могат да се вържат към мрежата и заслужават ли си усилията?
Преди време търсех адаптери на 24V - не успях да намеря и ги изоставих, друг вариант (самоделен)?
 нещо интересно: http://www.modreactor.com/forum/showthread.php?p=4889
|
| Вто Окт 06, 2009 6:48 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
човек, обръщаш прекалено внимание за инструментите като за начинаещ - вземи си купи един 30-40 ватов обикновен поялник, гледай човката да е хубава, макар че ще ги сменяш - ядат се. като за начинеащ не ти трябват терморегулатори и чудеса, моят първи поялник беше едно руско животно дето човката му се беше вдлъбнала като ми го подариха, осезаемо беше около 30 вата и беше идеален за некъдърните ми ръце тогава. така че докато порастнеш до поялник с терморегулатор и т.н. за да запояваш нещо различно от DIP корпуси и елементи по-малки от 0805 корпуси има време. така че една конусовидна човка, 30-40 вата поялник и давай, по късно може да си направиш и прост регулатор на мощност за него, макар че това дето си го приложил от конрад не изглежда зле като за начало. намираш си едни пинсети, че понякога боли, клещи - малки, заголвачки, ножче, тинол и колофон (и флюс може), монтажен проводник, нещо да забърсваш човката на поялника и хващай някоя мигалка дори и да не разбираш всичко по него, то ще се изясни. бтв сега ме огря че едно време се провеждаха кръжоци по електроника - висял съм там доста, това беше в бившите ТНТМ-та, после ги нарекоха Общински детски център, та мисля че и още ги има, поразпитай, обикновенно освен тия кръжоци има и още доста неща, там ще ти обърнат внимание преподавателите, макар че ще се чувстваш доста странно нареден до малките 8 клас да кажем. обаче ако не вдяваш поне на консултации може да ходиш. поне осцилоскопи, генератори, захванвания и разни други стари уреди имат. аз там направих ... вторите си стъпки в електрониката, струва си 
|
| Вто Окт 06, 2009 7:26 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Относно трансформатор за 24В, попитай в някой магазин за електроника. 80-100W ще ти е напълно достатъчен. За моя Велер също не е оригиналния траф: някога, като прохождах в електрониката, една от първите ми слабости беше да си пренавивам трафове, поне ги имаше в изобилие за разлика от полупроводниците. Та скоро изрових един от моите на тавана и сега карам с него. Като се замисля, май има едни улични лампи, дето са точно с трафове на 24В и мощността им е достатъчна. Само да не вземеш сега да вандалстваш по градинките с улични лапи и да те претрепе тока, ей! 
|
| Вто Окт 06, 2009 8:22 pm |
|
|