|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:47 pm
Нуждая се от помощ, за да науча PIC-овете!
| Автор |
Съобщение |
|
Васил Сапунджиев
Ранг: Новодошъл
|
 Нуждая се от помощ, за да науча PIC-овете!
Учител съм в техникум и предавам Микропроцесорна техника. Материалът го онагледявам с едноплатков микроконтролер ЕМК-12 на основата на 6800. Не че процесорът е стар, но с него учениците не могат да правят нищо практически при условията, които имаме. За това реших да преработя материала на основата на PIC-овете. Сега чета за тях, от руски сайт и напредвам, но не мога да експериментирам примерните програми. Може би в пакета от файлове има програма, която върши това, но не я зная. Очаквам някой да ми подскаже нещо или да предложи друга програма за симулация, пък и аз когато мога, ще помагам.
|
| Сря Юни 22, 2005 8:17 am |
|
 |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Защо не се насочиш към AVR? Много по-малко ядове ще имаш.
|
| Сря Юни 22, 2005 9:30 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
За да симулираш програмите ти трябва MPLAB, това е безплатната развойна среда на MicroChip, заедно с асемблера. Ако ще използваш език от висoко ниво, към MPLAB трябва да добавиш plugin към този език. Средата е сравнително добра, има си и недостатъци, но като за без пари толкова. Хубаво е да се оборудваш с програматор и дебъгер, можете за закупите готови такива или да си направите такива. От години използвам като програматор хардуера на ProPic2, много проста схемка, www.propic2.com, за софтуер не използвам нейния софтуер, а този на www.ic-prog.com Имам няколко останали платки за propic2, двустранни, със солдер маска, SMD, големи са колкото цигарена кутия, ако пуснеш нялакъв адрес ще ти ги пратя по куриер. На 1-2 места по тях трябваше да се сложат мостчета.
Достъпните дебъгери са ICD-1, ICD-2 и ICD-SXX. ICD-1 няма вече поддръжка, затова си направете ICD-2(работи с всички езици) и ICD-SXX(работи само със средата на CCS и езика C,www.ccsinfo.com). Това http://www.nebadje.org/ICD2Clone.html е много добър клонинг на ICD-2. Имам останали платки от ICD-SXX, мога да ти пратя и от тях 1-2.
Колкото до литература на български за PIC, имаше такава книга, излезе някъде през 1999г., отделно си спомням като студент 2 курс превеждахме документация на MicroChip, обаче не си пазя преводите, може би някой сегашен студент от ТУ може да помогне повече или пък да се обадиш в катедра Микропроцесорна техника и да питаш там.
|
| Сря Юни 22, 2005 9:46 am |
|
 |
|
Filo
Ранг: Минаващ
|
Има хубава книга на български издадена от издателството на Млад конструктор. Сега не мога да се сетя точно но заглавието и беше нещо от сорта на PIC микроконтролери.
Поздравявам ви за ентусиазма да преподавате нещо ново и съвременно в техникума за ужаление такива хора като вас няма в ТУ - София, но това предполагам е тема за някой друг форум.
|
| Сря Юни 22, 2005 10:03 am |
|
 |
|
breeze
Регистриран на: Пет Май 27, 2005 1:32 pm Мнения: 40 Местоположение: Sofia
|
Книгата се казва "PIC микроконтролери", засега съм виждал само Част 1, изданието е Млад конструктор, моето е от 2003 година, автор е Николай Кенаров. Прелистих я, нещата са супер обяснени, а аз съм много критичен към стила на обясняване и ми се набиват в очи и най дребните недомислици.
Част 1 ще ти е напълно достатъчна за твоите цели. Има 7 глави.
Първата е уводна и касае базисни знания за микроконтролерите, бройните системи, развойните средства и прочие, но няма да е излишно да я попрегледаш.
Втора глава разглежда PIC16F84A, и макар че не е най-подходящият от икономически съображения (странно, но PIC16F872 е по-евтин и има повече памет и периферия) все пак разбирането му е ключово за разбирането на всеки друг пик от серията 16.
По-нататък главите разглеждат развойните средства, записа на готовия файл в микроконтролера и накрая има 12 работещи (така се твърди) примера за често срещани задачки. Всичко е само на асемблер за съжаление...
Последна промяна breeze на Сря Юни 22, 2005 10:18 am, променена общо 1 път
|
| Сря Юни 22, 2005 10:16 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Реконструкторе, виж това: [url]http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=7778&topicshow=На%20какъв%20процесор%20да%20уча%20учениците?[/url]
С този линк целя да се избегне излишното разводняване на темата.
Аз препоръчах вашия форум на инж. Сапунджиев, защото в друтия форум сериозна е само частта ремонти, а останалото са само приказки.
Също така, аз му препоръчах Пиковете. Може AVR или някой друг, но целта е учебна и то с лесно преминаване от 6800 на ЕМК-12 към нещо сходно и (поне) равностойно от учебна гледна точка. Според мен е важно да могат учениците да се "запалят" и да разработят нещо самостоятелно. В това отношение Пиковете май са най-подходящи от към цена на самите тях, цена на развойни средства и др.
Прочетете темата от другия форум за да не се повтаряме.
Браво Пирев  ! Сработи веднага и на място! Малко offtopic, но, ако бях The Prime Minister of Canada щях да ти изпратя личния си самолет  .
Да добавя, че книгата се нарича "PIC МИКРОКОНТРОЛЕРИ" Част 1, автор инж. Николай Кенаров, изд. Млад Конструктор, Варна, 2003.
Може да се поръча от сайта на М-К, от Комет или други специализирани магазини.
Не е нещо особено - бих я редактирал, но май това е единственото официално издание за Пикове на български за сега.
|
| Сря Юни 22, 2005 10:16 am |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
Ранг: Новодошъл
|
Благодаря на всички, които се отзоваха на молбата ми. Книгата, която ми препоръчвате, я имам, но не съм във възторг от нея. Предпочитам документацията от http://www.microchip.ru. Те са обаче в .pdf формат и не могат да се копират на Word-а. Шрифтът е дребен, а аз съм зле с очите. Намерих аналогична литература за AVR, но не е толкова пълна, както за PIC-овете. Тези процесори ми се видяха и по.близо до представите ми от 6800, но реших да попитам хора, които ги познават, с кой от двата варианта да се захвана. В се пак мнението на Desert Leo надделя и сега напредвам с PIC-овете. Все още не е късно, ако някой ме убеди, че AVR са по-подходящи и мога да намеря литература и симулатор за тях в Интернет. За сега благодаря на всички и най-вече на pirev за платките, които ми обещава. Ще се обадя по-късно за тях, защото искам да напредна още малко, за да разбера за какво става въпрос. Ако закъсам някъде, ще питам.
|
| Сря Юни 22, 2005 11:34 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Аз не държа непременно да са Пикове. Просто разнообразието им е голямо. За учениците е важно да се научат да работят и програмират.
Никой не може да каже коя фирма и кой контролер ще е популярен след време.
|
| Сря Юни 22, 2005 11:45 am |
|
 |
|
Filo
|
Разгледах и темата в другия форум. Моят съвет е да не се ограничавате само до емулатора ами да се направи поне един истински стенд на който учениците да могат да работят. А запалянковци ще се намерят.
още веднъж ви поздравявам и успех в начинанието.
|
| Сря Юни 22, 2005 11:56 am |
|
 |
|
breeze
Регистриран на: Пет Май 27, 2005 1:32 pm Мнения: 40 Местоположение: Sofia
|
Аз лично съм фен на атмелите, заради много по-линейната им и ясна архитектура, както и доста по високата им производителност. Работя и с пикове от време на време. Вярно е, че като цена има пикове с богата периферия малко по-евтини от съответен Атмел а и са по шумоустойчиви, но за учебна цел и конструиране на един макет и двете са без особено значение.
|
| Сря Юни 22, 2005 12:03 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
За конвертиране на pdf файлове в Word формат може да се прочете тук:
http://www.setcom.bg/news/forum/topic.a ... C_ID=21833
|
| Сря Юни 22, 2005 12:58 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Сега аз ще кажа, защо бих предпочел 6800 или 68HC11 ако бях на мястото на студентите (учениците), макар че когато бях на тяхното място въобще не ми пукаше. Съгласен съм, че са стари, съгласен съм, че трудно се работи с тях, също така съм съгласен че имат почти никаква периферия както съм съгласен и с много други доводи изтъкнати и в двата форума. Не съм съгласен обаче, че трябва да се почне ученето на процесори/контролери с PIC, AVR или какъвто и да е "съвременен" процесор/контролер (за Пентиум 4 и АМД64 въобще няма да говоря, защото това е някаква смешка). Целта на едно такова обучение би трябвало да бъдат основите и принципите и за тази цел има "класики в жанра", които остават ненадминати. Затова аз предпочитам ЕМК-12 пред всичко друго, защото с него ще се научат на много повече неща (даже и с помоща на 16-ната клавиатура  ), отколкото ако скочат на една затворена ситема от сорта на PIC или AVR. Те биха били идеални като 2-и или 3-ти процесор/контролер за научаване, но не и като първи. Целта на едно обучение (особенно инженерно) би трябвало да бъде да научи учащите да мислят и размишляват - нищо повече. След това те сами ще решат какво искат. Иначе старата приказка, че първия процесор се учи за 3 месеца, втория - за 3 седмици и всеки следващ за 3 дена е много вярна. Ако почнат обаче със "съвременните" процесори/контролери въобще няма да е така.
Мога да изпиша много по тоя въпрос, ама май няма да е интересно на привържениците на т.н. "съвременни" микропроцесори  . Просто ми е жал за децата дето ще направят първите си стъпки в микропроцесорната техника с AVR, да неговорим пък с PIC.
|
| Сря Юни 22, 2005 1:18 pm |
|
 |
|
Filo
|
В този ред на мисли завършващите техникум не са инженери. Вярно е има класики, както е Паскала при програмистите. В момента в България се налагат модели в които фирмите искат точно определени познания за започване на работа, а не сиакт мислещи хора. За това едно обучение върху ПИК и АВР според мен ще е много по практичско и така обученият ще е с едни гърди напред, като отиде да си търси работа.
По въпроса за обучението, ами то е толкова изродяло че никой на нищо почти не те учи. В моя курс в ТУ - София по микропроцесорна техника на лекции се разглеждаха доста неща с по няколко думи за тях без да се навлиза в подробности (Архитектури, прекъсвания, мрежи, индустриални мрежи и т.н.). Като за повечето за тях само се споменаваше че съществуват все пак курса е 10 - 12 седмици. На упражнения за мой ужас но не и на всички останали от групата имахме само един бъгав емулатор на М68НС11 писан в университета и стигнахме само до процедури. Когато изнудих преподавателите да извадят стенд с процесора от складовете се оказа че действителноста е съвсем различна и за 4 упражнения едва успях да пусна една програма за серийна коумникация.
Нямам против да се изучават класики, даже това е правилния подход, но трябва да се покаже на учениците и студентите практическата част на изучаваните предмети.
|
| Сря Юни 22, 2005 1:39 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аз пък силно препоръчвам да използвате PIC18 вместо PIC16 за обучение. Защо?
1. Архитектурата им е много по линейна, няма банкиране в FLASH-a, а това в RAM-a е доста по - добре организирано от малките пикове. Т.е. по лесни за работа.
2. "С" компилаторите за PIC18 са си "С" компилатори. За 16 ките е малко насилствена история - при 256 байта RAM как се пише C код? Не че не може ама то по скоро е украсен асемблер от колкото С. А да обучиш някой да работи на микроконтролер само на асемблер .... Минаха тия години, асемблера вече е необходимо, но недостатъчно условие за работа.
3. Цените на 18 ките падат, плановете на Микрочип бяха 16 ките да бъдат спрени след време, ама то Микрочип и планиране.....
В крайна сметка 18 ката предлага почти всичко което може да се желае от един 8 битов контролер. С компилатора който аз ползвам (Microchip C18) работи прилично.
В крайна сметка добре е ученика/студента да има поглед върху нещо което може да се ползва и за други цели, освен следене на датчици и елементарни входно/изходни операции.
Казвам от опит - като човек завършил не толкоз отдавна обучение и работещ доста години предимно с Микрочип (което определно смятам да променя).
А иначе по въпроса за литературата - по добра литература от дата шеета няма. Оная книга за пиковете която споменавате, мен лично не ми се стори много полезна (мое мнение).
По този въпрос мисля, че трябва да се изкаже Батето. Нали той копаше над идеята за кит за обучение по микроконтролерна техника (щото 6800 си е процесор, ама PIC-a не е).
А въпроса за 6800 и дали трябва да се набляга на класиката.
Мое мнение: не си заслужава загубата на време.
Динамиката на пазара на труда е такава, че от класици все по рядко има нужда. Търсят се хора в който да не е необходимо да се инвестира време. Времето е най-скъпия консуматив. От това следва че студента трябва да е подготвен да седне и да почне. А това става само с практика. Вместо 10 седмичен курс по общи основи на микропроцесорната техника + 10 седмичен курс по HC11 (което аз получих в ТУ), много по полезно би ми било - 3 седмичен основен курс, 10 седмичен практически курс (с какъвто и да било 8 битов процесор) и 10 седмичен курс с нещо по сериозно (DSP, 32 битови контролери и пр.). Това е истината. Никой вече не толерира обширните общи познания (освен за преподаватели).
Както казваше един познат - да умее да завива гайките на лявата гума, но да умее да го прави перфектно, това ме интересува.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юни 22, 2005 1:40 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Темата започва да става конструктивна. Обаче, хайде да не разводняваме и да изказваме собствени предпочитания, а да помогнем. Помагаме не на инж. Сапунджиев, а на бъдещето на България в тази област. Утре тези момчета и момичета ще станат наши колеги или ще ни представят пред света! Нека са по-адекватни (поне с една идея) на ситуациите, които ги очакват от нас. Ние просто трябва и можем да помогнем!
Всички сте прави, но май най-конструктивни са Пирев, Цецо и Filo. Ей, другите да не се сърдят! Никой не искам да обидя!
Обаче, Митко аз работех на ЕМК-12 и какво? Всичко на сухо. После изучавах 8051 и сие и какво? НИЩО!
Цецо е прав! Трябва по-практическа насоченост. Дали ПИК 12, 16 или 18 - не знам! Дали Атмел или друго - също.
Вие сте по-опитни от мен в тази област и затова темата се обсъжда именно тук.
Според мен, ако ученик в 13-ти клас може да програмира на СИ/Асемблер и да може да конструира дори прости устройства с контролери - това ще е чудесно и можем да кажем, че Образователната система си е свършила работата.
Е... поне според моята камбанария  .
|
| Сря Юни 22, 2005 2:21 pm |
|
|