Отговори на тема  [ 76 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Въпросче за една схема 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Ами то и аз това му разправях, даже в К1 мисля си има готови чипчета, то ако управляваш N отдолу добре, ама ако е отгоре .. дето ще се чудиш как да го запушиш по сигурно по добре сложи едно такова чипче, струва около левче мисля, малко е, различните модели осигуряват различен пиков ток, има такива до 10-на А .. а иначе от пика ... директно управление на MOSFET-а ако трябва превключва бързо и със стръмни фронтове няма да стане, той си има капацитет който доста ти заобля управляващия импулс, не мое да даде достатъчно ток PIC-а .... ако е към маса едно драйверно транзисторче и си пееш .. никакъв проблеми както казах гледай да не го мориш с индуцираното напрежение .....ако изрично не е написано ч еима защитен диод това което се рисува е диода получаващ се от прехода, не може да разчиташ на него.

Имам го този драйвер - TC4420, 6A. Ползвам го за други цели.
Дайте да подходим другояче малко. До колкото виждам, от мощните MOSFET-и в Комет този с най-малко R=0.055R е някакъв BUZ11A. Някой може ли да ми каже какъв ще е падът на напрежение след него, когато през него минават 7-8А ток?

Нед Окт 31, 2004 2:06 pm
Профил

Мнение 
около 0.5 V в наситено състояние ......но дали токът е такъв, имай в предвид че в момента на комутация може да се достигнат доста по големи импулсни токове. Имай в предвид и това че има капацитивна връзка към гейта, коятоможе да ти прехвърли напрежение натам. Аз мисля че всеки MOSFET ще свърши работа за кола, там напреженията не са високи, примерно IRF540 също би трябвало да стане въпреки че не е с толкова ниско съпротивление.
http://www.fairchildsemi.com/ds/BU/BUZ11.pdf
ето описанието, като гледам е под 0.05 а падът при 10А и 5.5 на гейта ти е около 0.5 V, т.е около 5 W

Нед Окт 31, 2004 2:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
BUZ11 от PIC няма да стане директно. Трябва да се вдигне отпушващото напрежение поне до 7-8 волта. Иначе се полуава едно много сладко самовъзбуждане на 10++ мегахерца. Ако ще го превключваш рядко ( не по-често от 1000 пъти в секунда ) спокойно можеш да го управляваш с два комплементарни транзистора за по 1 ст.
Тъкмо и фронтовете ти няма да са много стръмни и няма много да опищяваш вселената.

Пон Ное 01, 2004 11:29 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
BUZ11 от PIC няма да стане директно. Трябва да се вдигне отпушващото напрежение поне до 7-8 волта. Иначе се полуава едно много сладко самовъзбуждане на 10++ мегахерца. Ако ще го превключваш рядко ( не по-често от 1000 пъти в секунда ) спокойно можеш да го управляваш с два комплементарни транзистора за по 1 ст.
Тъкмо и фронтовете ти няма да са много стръмни и няма много да опищяваш вселената.

Ами ако не е директно, какъв ми е келепира тогава? :) По-добре да си цъкам BU-то с транзистор-посредник.

Пон Ное 01, 2004 12:00 pm
Профил

Мнение 
То така или иначе управлението с комплементарна двойка е по добро, иначе трябва да направиш стъпало което работи при по големичък ток, не че е сложно но .. аккво му има два транзистора и си пееш, има ги и в един корпус като решения ...ти никой полеви при такива токово не може да управляваш директно, PIC-а няма достатъчна мощност на изходите, не с еполучава добре. А за BU-то ... абе дават го при 5.5. да отпушва .... но това за осцилацията е възможно при по висока скорост на комутация.

Пон Ное 01, 2004 2:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Toва за осцилацията съм му сърбал попарата в едни терминали за банки преди няколко години. Специално BUZ11 и BUZ71 имат една "забранена" област на гейта - от около 2 до около 5 волта, която трябва да се преминава колкото може по-бързо. Иначе просто се самовъзбужда и насмита всичката електроника в кутията.

Пон Ное 01, 2004 2:35 pm
Профил ICQ

Мнение 
ММ ценна информация с тях не съм работил ,аз IRF-и си ползвам .. и те имат някои подобни пробклеми .. когато токът е голям и ги отпушваш със висока честота но няма достатъчно мощност драйвера, на едно място по експонентата почват да осцилират и така докато не с еотпушат ... абе мазало става .... чак колонките почват да квичат, конкретно като си играх с един стъпков двигател ......а специално за него взех едни драйвери, за мост с N канални, добре се държат, имат и токова защита.

Пон Ное 01, 2004 5:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Още едно въпросче, какъв ще е падът на напрежението след транзистора BU508DW?

Пон Ное 01, 2004 7:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Зависи от базовия и колекторните токове. По принцип той е високоволтов ( доста слабо легиран ) и като нищо може да е около 2 - 5 волта.

Пон Ное 01, 2004 7:39 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Зависи от базовия и колекторните токове. По принцип той е високоволтов ( доста слабо легиран ) и като нищо може да е около 2 - 5 волта.

Уха, 2-5 волта, мамата си джаса. :) По-добре верно да си ползвам някой МОСФЕТ с ниско R.
Базата беше това, което се връзва към управляващия сигнал, пък колектора е това, което се връзва към консуматора, в случая бобината, нали така? Ако е така, базовия ток е колкото на пина на микроконтролера, предполагам не повече от 50 мА, колекторния е 7-8 А.

Пон Ное 01, 2004 7:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
да, ама не! За 7-8 ампера колекторен ти трябва поне 0.5 ампера базов.

Пон Ное 01, 2004 7:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
да, ама не! За 7-8 ампера колекторен ти трябва поне 0.5 ампера базов.

Да, точно така, пообърках се. Значи, имам BC327, които са 0.5А, 50V, предполагам ще ми стигне да цъкам големия транзистор. Въпросът е, че ако падът е наистина 2-5 V, няма смисъл от тоя BU508.

Пон Ное 01, 2004 7:56 pm
Профил

Мнение 
KT805 ima po ruskite .. i 835 mislq ... и си работят.
А какво стана .. мина ли модата на тиристорните запалвания, а и да не са тиристорни, на тея дето са с инвертор, и комутират бобината на по високо напрежение ..... Един познат си прави такова за мотора, ямаха или хонда не помня вече, и работата се подобри в сравнение с електронното на пдодбен мотор.

Пон Ное 01, 2004 8:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А кво е тиристор? :)

Пон Ное 01, 2004 9:57 pm
Профил

Мнение 
Ами полупроводников елемент, но има тази особенност че веднъж отпушен не се запушва, т.е отпушваш го с импулс и остава отпушен докато токът не спадне под определена граница. Има и двуоперационни, които позволяват и запушване. Изпозлва се навсякъде където става въпрос а големи токва и средни напрежения, до около 5-6 kV. Напоследък тенденцията е да ги заменят с транзистори но на доста места просто е невъзможно. Разбира се може да управляваш и еднооперационен но вече емалко по сложно. Примерно в запалителните системи принципа на работа е следния, той се отпушва и през него се разрежда кондензатор, заредем да речем до 200-300 V, така получаваш доста по мощен импулс от бобината. Когато кондензатора се разреди той сам си се запушва, въпреки че в зависимост от схемата на свързване това може да се получи и от обратното напрежение на бобината. навреметобяха модерни тея запалзвания, нямаше много разпространени MOSFET транзистори, и то мощни, биполярните не са много подходящи, обикновенно пробиват и то необратимо, а тиристора е идеален, едно че работи при нормални за него условия, и второ че по принцип издържа сравниетелно големи претоварвания без да се поврежда .. аз сиги обичам ... доста неща съм управлявал с тях.

Вто Ное 02, 2004 10:18 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 76 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща