Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Търся човек за: Изработка на уред за отчитане с памет 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
EEEE, абе вие не сте ли гледали "СПЕЦИАЛЕН ДОКЛАД" с ТОМ КРУЗ?
Като се качи във влака, една "машинка" започва да сканира ретините на всички нови пасажери, и им дърпа парички направо от СС. :D И чак тогава влака тръгва.

:D :D :D :D :D :D

Иначе аз лично мога да се заема да напиша програмка за пик-а, дето ще е между МОНОХРОМНИЯ (ако искаш даже може и цветен 65к, ама според мен за целта са предостатъчни 3х7сег. индикаторчета) дисплей, и 6(9)(12)(колкото си искаш)-цифрената клавиатура, да си бройка импулсчетата които, В НИКАКЪВ СЛУЧЕЙ НЯМА ДА Е МОЙ ПРОБЛЕМ КАК ЩЕ СЕ ГЕНЕРИРАТ, (поради изброените от Edesign причини, че и още.........), и като го отчиташ, да си го резетваш с паролка, дето само ти ще си знаеш, и няма да е ЕГН-то ти :D.

Пон Сеп 07, 2009 2:25 am
Профил ICQ YIM
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Абе има начин, даже ми хрумват няколко, зависи вече за какъв бус с колко широка врата става въпрос. Пусни един РМ

Вто Сеп 08, 2009 9:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Изображение

За това става дума. Исками се машинката да стои там и линията, която е дадена д е обсеза и. Когато през нея се премине борячът да отчита и да показва числото на дисплея. Вечер да може чрез парола да се рестартира отчетения брой. :)

Вто Сеп 08, 2009 9:54 pm
Профил WWW

Мнение 
Щом не се държи на прецизност , може да се скалъпи нещо. Трябва да се има и предвид възможностите за саботаж - волен или просто за идеята.

Вто Сеп 08, 2009 10:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
Щом не се държи на прецизност , може да се скалъпи нещо. Трябва да се има и предвид възможностите за саботаж - волен или просто за идеята.

В смисъл? Какъв саботаж?

Вто Сеп 08, 2009 10:49 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
backstage написа:
sthx написа:

В смисъл? Какъв саботаж?

Помисли кой ще е прецакания ако стане и ще се сетиш...

Вто Сеп 08, 2009 10:54 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Нали се сещаш, че ако се сличи веднъж, казваш на шофьора, че ако се прецака и втори уред - директно изхвърча. Мисля, че няма да смее да го закача, освен ако не е търде глупав. Просто ще им се наложи да не крадат.

Вто Сеп 08, 2009 11:12 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
backstage написа:
Нали се сещаш, че ако се сличи веднъж, казваш на шофьора, че ако се прецака и втори уред - директно изхвърча. Мисля, че няма да смее да го закача, освен ако не е търде глупав. Просто ще им се наложи да не крадат.

Да не спамим темата, ама с шофьорите и Сталин не се е оправил.... :D

Вто Сеп 08, 2009 11:14 pm
Профил WWW

Мнение 
O, бедно ми е въображението, да избороя всички начини за саботаж. Ето някои по-елементарни - изаждане на захранването, поскане по линия на захранването или по датчиците по-високо напрежение, лепене на дъвка на оптичния датчик, разместване на датчика, слагане на вентилатор пред датчика (да изброи примерно 200000). Обвинението ще бъде най-често към производителя на системата или в по-добрия случай към пътниците.

Проблемът съвсем не е в създаването на брояча. Има такива, които се произвеждат серийно от години. Но те няма да сършат работа. По-големият проблем е в сензориката. Както вече се спомена , необходими са поне два датчика, за да се отчете посоката на движение. Имам няколко безумни идеи и една реалистична. Към безумните се отнасят система за разпознаване на образи, оптична завеса, диферинциален пирометричен датчик и някои други подобни. Вариантите с лазера и въртележката ги пренебрегвам.
Реалистичната идея за сега няма да я дискутирам. Ако си съгласен на вариант финансиране на разработката за относително скромна сума , но все пак 4-цифрена и повечко време за реализацията и, може и да се получи нещо.

Сря Сеп 09, 2009 8:01 am
Профил

Мнение 
пак гледам и пак не мога да си отговоря на следния въпрос:

Ако буса е препълнен и някой от задната страна иска да излезе и 5 пътника му направят път като се разтоварят и после пак се натоварят как се решава проблема с отчитането?
От фигурата ми се струва, че е невъзможно да се сложи надежден оптичен датчик за посоката на движението.

А и обикновено хората като влизат и излизат се блъскат като овце (това няма как да бъде избегнато 100% съм сигурен) и се качват един върху друг. Та този опитчен датчик как ще разграничава пасажерите също не ми е ясно.

Като гледам снимката май най- добре е една малка бариера (тръба дълга 30 см), захваната за тази вертикалната тръба в дясно. Да може да се клати свободно за да не стане беля при разтоварването при евентуална катастрофа. На тази бариера може да се следи накъде се е отворила (навън за слизане и навътре за влизане). Но слагането на такива механични конструктивни детайли съм сигурен, че е доста тромава задача да бъде одобрено от съответните компетентни органи..

Сря Сеп 09, 2009 8:15 am
Профил WWW

Мнение 
Бариера не може да се сложи, турникет както му се вика в случая, защото това е превозно средство за масов транспорт, и това затруднява евакуирането, което и без него е почти невъзможно като се наблъскат вътре 20 човека. Вариант за надеждно преброяване има, но няма начин да се избегне двойното преброяване, т.е. тези които са слезли и после пак са се качили. Посоката също може да се определи сравнително надеждно, въпроса е в датчика. Лично според мен пиезо датчик е най добрия вариант, един на стъпалото един горе, работят много добре инадеждно, говоря за пиезо кабел или фолио. Самата аналогова част е малко по специфична, но това вече е правено и тествано, и е в производство в САЩ. За конкретния случай не е нужна и кой знае каква обработка на сигнала.
Предимствата са доста, не може да се манипулира, освен ако шьофьора няма намерение да механизира някак поставянето на едни 10-15 кг отгоре .. но и така пак не може, при желание, въпреки че не виждам смисъл, това нещо може да различи конкретно човешка стъпка, сигнала е доста специфичен.
Верно че може да го махне, или повреди, но ако бусчето беше мое щях него да повредя след това.
Обаче какво правим с пътници слизащи да дадът път на други които се качват ..... Иначе приброя маршрутки у нас, това си струва да се разработи без пари и след това да се продава, инак сумата която ще поискам за подобно изделие може да се окаже съизмерима с годишния приход от тия няколко бусчета. Основно въпроса е каква става с хората които слизат и се качват, ако е натоварена линията това много може да промени броя пътници. Ако това не представлява проблем, разработката буквално е въпрос на дни, лично при мен де, всичко реално е вече разработено, има леко пригаждане и нови платки, че готовите са 4 слойни с някакви миниатюрни размери, не си струва ... а и на това въпбще не му трябва DSP-то дето се мъдри на оригиналната платка.

Сря Сеп 09, 2009 9:36 am
Профил

Мнение 
Здравей, разгледай това: http://www.cognimatics.com/solutionsSurv.php. Вярно иска и IP камера, монтирана на тавана и компютър за отчетите, но е едно (е, не много евтино) решение. Ако ти е интересно пиши ми на ЛС, да не правим реклама.

Сря Сеп 09, 2009 9:58 am
Профил

Мнение 
За подобно решение може да се предложи и друг продукт, директно си енаправен за мобилни приложения, и освен броене получаваш не лош DVR, с отдалечен достъп през телефон ако искаш, ГСМ де ... ама не си струва псоред мен, и не решава проблема с хората които слизат и се качват отново.
Колегата дето го предлага тоя софт, това може ли да преброи само ралзичните хора, но при изход от полезрението, а не само тези които се тракират. Въпреки че при подходящо поставяне .. може и само с тракиране да стане ...

Сря Сеп 09, 2009 11:00 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Според мен излъчвателя и приемника трябва да са заедно за по голяма технологичност и лесен монтаж отсреща да има монтирана само отразяваща повърхност.
Значи излъчвател, огледало, приемник - наричаме оптична линия.
Предлагам две оптични линии. Една долу на два сантиметра над повърхноста на първото стъпало където да се регистрира стъпването на крак.
Втората оптична линия на височина някъде около извивката на тръбата.
Идеята ми е да се използват наложениете от физиологията на човешкото тяло ограничения.
Влизането в автобуса става като първо се стъпи на стъпалото и след време не по-малко от ХХХ мили секунди очакваме прекъсване на втората по височина линия, докато втората е затворена първата вече се освобождава - повдигането на крака и т.н.. - Бром че човек е влязъл.

При излизане спазвйки сътветната последователност отчитаме - човек излязал.

Сигнала на излъчвателите за двете височини трябва да е модулиран със различни честоти.
По този начин регистрираме опит за съботажи със подходящо зумерче се напомня на шофьора че нещо не е наред и той трябва да отсрани препятствието пред съответната оптична линия.
Изпозването на различни честоти дава възможност използване на обикновенни инфрачевени диоди + оптични приемници за телевизори тоес стандартни и достъпни модули.
В този варянт излъчвателите трябва да са срещу приемниците.

П.П.
На поста ми да се гледа като на идеи, който може да са полезни на този който ще върши работата.

Сря Сеп 09, 2009 11:04 am
Профил

Мнение 
Какво място да се прави на слизащия - те правостоящите не са ли забранени? Като се надвиши броя на местата се блокирва запалването докато не слезе някой! :wink:
Иначе за датчик се слагат две кантарчета и с малко сметки и логика ще могат да се хванат и временно слизащите (те обикновено първи се връщат). А и в случая шофьора няма сметка да отброява повече, а по-малко пътници. А бе една проста камерка, ако ще и камуфлажна, ще има достатъчно респектиращ ефект.
Или фотоапарат да снима само когато има присъствие на стълбичката.

Сря Сеп 09, 2009 11:12 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща