Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
какво се прави със свободните крачета при PIC 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение какво се прави със свободните крачета при PIC
Някой ми беше казал, че се конфигурират като изходи и се свързват към +, но не съм сигурен, а и не можах да намеря нищо в нета. Просто думата free обърква търсенето.. :evil:

Сря Сеп 02, 2009 5:30 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ми точно да ги правиш изходи и да ги връзваш към "+" ми се струва малко странно.

1. Ако са установени като аналогови входове или изходи - можеш да ги оставиш и да висят.
2. Ако са цифрови входове - вържи ги към "нещо". Земя например.
3. Ако са цифрови изходи - оставяш ги да висят и ги сетни в нещо дефинирано, например 0.

4. Ако можеш да избираш между 1,2 и 3 - избираш 1 или 3 че е най-лесно от хардуерна гледна точка.

Сря Сеп 02, 2009 6:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
нищо не се прави, при ресет всички крачета са входове защото е най-безопасно. ако си педант може да ги цапнеш през резистор към маса, но няма смисъл .

Сря Сеп 02, 2009 10:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако устройството ще работи в някаква неприветлива среда може да ги направиш входове и да ги закачиш през резистори(или директно) към + или -, което си избереш. Това се прави с цел да не се позволи на външните шумове да проникнат през входните пинове и да объркат сметките на професора вътре. Може и да ги направиш изходи и да ги зарежеш така, даже не е нужно да си правиш труда да им задаваш дали да са в + или в -, след всеки RESET професора установява тригерите на изходните стъпала в някакво състояние по подразбиране.

Ако обаче не се очакват шумове правиш както zaphod ти предлага, просто ги зарязваш.

Но да ги направиш изходи и да ги свържеш към захранване е налудничава идея :)

Сря Сеп 02, 2009 11:09 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
По принцип да се оставят висящи цифрови входове, не е препоръчително. Това е CMOS технология. Висящ гейт може да доведе до натрупване на заряд и частично отпушване, т.е. вкарва входното стъпало в активен режим. Излишна консумация и разни други странични ефекти. Учи се в още в средното училище. Старите чипове даже се скапваха. Новите няма да гръмнат, но да не питаш после - абе що ми се сбърква процесора, като го пипна с пръст?

Чет Сеп 03, 2009 10:00 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ако не те е страх ги правиш изходи с ниско ниво (0) и ги свързваш към маса. И внимаваш.

Чет Сеп 03, 2009 10:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аз ги инициализирам като изходи и ги оставям висящи, досега не съм имал проблеми. На ПИК май след ресет пинивете му сами заставаха в изходи ... с малки изключения - около ADC, компаратори и др.

Чет Сеп 03, 2009 10:43 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Бъркаш Бате. Няма такава функция пи пиковете. При всички контролери с които съм работил (вкл Пиковете), след RESET, GPIO пиновете стават входове, като тези които могат стават и аналогови. Това е нормално, тъй като това е "най-безопасното" състояние. Но това съвсем не е "най-правилното" състояние.

Най-лесното и общо взето правилно от дизайнерска гледна точка е цифровите да се правят изходи сетнати с ниско ниво. За аналоговите няма значение.

Сега си спомням, че даскала в университета ме учеше на следното - докато правиш прототипа - оставяш ги висящи входове. Така си гарантираш, че ако случайно окъсиш нещо, няма да гръмне. Когато приключиш и всичко е на ниво изделие на печатна платка - изходи в нула.

Чет Сеп 03, 2009 11:30 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Всички съвременни контролери имат защитни диоди на входа, или поне pull-up, pull-down резистори. Така че и входа висящ да го оставиш, повече от Vdd + 0.6V или GND - 0.6V статично електричество няма как да се натрупа.

Чет Сеп 03, 2009 4:41 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Значи диоди имат всичките, така е. Но като се замисля диодите с нищо не помагат. Вярно ще ограничат "паразитния" заряд на висящия крак, но за да се вкара стъпалото в активен режим стига и напрежение по ниско от захранващото.

Естествено всичко това е гола теория, писана по времето когато CMOS технологията се изчерпваше със серията 4000. На практика ако става дума за мигалка едва ли има огромно значение :):):) Но за серийно изделие... правилата са измислени от по умни от мен хора, затова аз ги спазвам. Щото нали се сещаш ако оставиш някой и друг висящ вход и после идеш на EMI тестове. И оня приятел вземе да те пробва на устойчивост. Ако случайно почне да се дъниш, винаги ще се чудиш.... абе дали не е заради оня висящ вход????

Резистори не всички имат, а и да имат, те се включват само ако им кажеш :)

Чет Сеп 03, 2009 5:17 pm
Профил ICQ

Мнение 
хвърчаю вход никога не се оставя...

"клампите" предпазват от пренапрежения гейтовете на входните стъпала, но не предпазват от паразитни шумове, които се усилват от входните стъпала. Така хем си сам си вкарваш повече шумове в системата, хем и консумацията ти се вдига.

Задължително свободните пинове = изход. Дали да е 0 или 1 се решава според конкретната ситуация. На първо място се оглеждат съседните крачета. Ако примерно в съседство има сигнал който включва печка, задължително слагам такова ниво, което изключва печката. Иначе една утечка и съм си запалил къщата.
След това добре е да се направи справка дали производителят няма някакви препоръки (по принцип рядко има).

След това други особености ако има и ако няма се хвърля ези-тура. Шегувам се, щото останалите аргументи са по-маловажни. Тези които слагат 0 го правят обикновено защото така увеличават замесените площи (екрана). Други пък слагат 1, щото така паразитните капацетите се използват и подобряват филтрирането на захранването (то пък едно подобрение...)

Чет Сеп 03, 2009 6:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Един приятел навремето даже и дупки не им пробиваше на свободните. В резултат проектира една платка с ИЕ5 така, че чипът не се събираше...... понеже захранващите и бяха някъде по средата и кристалът е там, последва.... клъц половината чип с резачките.... ;)
Та..... не се чудете, и място спестява.... :P :P :P

Чет Сеп 03, 2009 8:14 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
relsys написа:
Един приятел навремето даже и дупки не им пробиваше на свободните. В резултат проектира една платка с ИЕ5 така, че чипът не се събираше...... понеже захранващите и бяха някъде по средата и кристалът е там, последва.... клъц половината чип с резачките.... ;)

И аз така навремето от 741 с 14 крака си правех такъв с 8. С ножовката - и готово. :D

Чет Сеп 03, 2009 9:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Zeus написа:
relsys написа:

И аз така навремето от 741 с 14 крака си правех такъв с 8. С ножовката - и готово. :D

ехеее.... технология, с ножовка.... керпедени нямаше ли? :lol:

Чет Сеп 03, 2009 9:59 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
[quote="miro_atc"]хвърчаю вход никога не се оставя... ....Задължително свободните пинове = изход.quote]

Според някои фирми най-добрият вариант е да са входове към маса .... когато са изходи също вдигат консумацията, то зависи от чипа де, но като цяло е така.

Чет Сеп 03, 2009 10:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща