Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Състояние на акумулатор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Състояние на акумулатор
По какъв начин се анализира състоянието на акумулатора в съвременните автомобили - само по напрежението ли?

Нед Авг 30, 2009 10:36 am
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Най-достоверно според мен е измерване на гъстотата/плътността/ на електролита + товарен тест.При изправен,зареден акумулатор,при 25 C, плътността трябва да е ~1,28g/cm. Измерва се с ареометър.При товарният тест с товарна вилка ,токът е 100-200А ,в зависимост от капацитета на акумулатора.След определено време/секунди/ се гледа напрежението на акумулатора под товар.По този начин лесно се откриват дефектни клетки. А най-модерната проверка е с "handheld" електронен тестер с LCD дисплейче,преди теста му се задава колко Аh е акумулатора,след теста /няколко сек./ изписва CCA/cold cranking amps/,реалният капацитет в % от зададения,напрежението и на края good/not good. Принципът на работа му е следният: пуска през акумулатора AC напрежение с ниска амплитуда,с различни честоти и следи тока и съответно вътрешното съпротивление на акумулатора при различните честоти.До тук всичко добре - интерпретацията на резултатите вече му е майката :D .Тук вече се иска доста копаене за да се направи реално работещо.

Нед Авг 30, 2009 11:56 am
Профил

Мнение 
На тестера с LCD дисплейчето сигурно му викат и импедансметър :). Но това е тестер като за сервиз.
Въпросът ми е за вградена система в колата.

Нед Авг 30, 2009 12:48 pm
Профил

Мнение 
Ми ако не ти свети червената лампа че не зарежда значи ти е наред. Всеки акумулатор си има живот ако те изкара 5г значи нямаш грижи.
Вградената система това прави зарежда акумулатора и следи за напрежението да не превишава определена стойност, като ако е >14V изключва генератора и работи на акумулатор докато слезе под тази стойност.
Но ако толкова държиш да си сигурен че е наред измери какво показва на клемите на акумулатора, трябва да имаш 14V на клемите ако искаш да се зарежда на >90% при обороти >1000 или по точно 14.2V, ако не е толкова трябва да си прегледаш генератора!

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Авг 30, 2009 4:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не че съм спец по акумулаторите, но миналата година работих по едно у-во, за което се изискваше достигане на минимален ток на зареждане, след което се приемаше, че акумулатора е зареден. Напрежението не се следеше.

Пон Авг 31, 2009 4:41 pm
Профил WWW

Мнение 
¶ написа:
Не че съм спец по акумулаторите, но миналата година работих по едно у-во, за което се изискваше достигане на минимален ток на зареждане, след което се приемаше, че акумулатора е зареден. Напрежението не се следеше.

Трябва да се следи напрежението иначе може да се разруши акумулатора, по принцип оловните са доста издръжливи, но е добре и при тях да не се превишава за дълго.
Всички коли след 90Г си имат една интегрална схема във вид на транзистор, който точно напрежение следи при достигане на 14V изключва намотката на ротора на генератора защото по малък ток минава от там. След това системата работи известно време на акумулатор докато слезе под 14V, така са направени и старите и новите коли.
Ако е някакво външно зареждане сложи ако искаш и ток да следи, но за да имаш десулфатизиращ процес трябва да постигнеш подобен процес както е в колата, при достигане на прага на сработване на релето имаш по малък ток на зареждане и вече е на импулси (зареждане / разреждане), затова там живота на батерията е по дълъг.
Оптималния вариант за съживяване е да зареждаш с 1/10 от капацитета, като всеки импулс на разреждане е 1/10 по от тока на зареждане и поне 1/5 от времето.
Схемата е много проста, намираш си трансформатор да ти осигури 5-6А заряден ток, като изправяш с един диод и ползваш за товар една крушка от около 5W, при достигане на 14.4 изключваш всичко.
http://cxem.net/avto/electronics/4-19.php

Вто Сеп 01, 2009 12:40 am
Профил

Мнение 
Вероято sthx има предвид т.н. Automotive battery management system,използвана при съвременните автомобили,или греша?

Вто Сеп 01, 2009 2:30 am
Профил

Мнение 
Maй е точно това. :)
Наскоро научих, че при някои камиони използват подобни устройства, та ми стана интересно, дали и при Майбаха, както и при москвича скапаният акумулатор се познава по квиченето на стартера. А състоянието на акумулатора все пак е по-важно от това, пепелникът да се отваря с прозорец от компютъра.

И въпреки това, доколкото се порових в интернета, утвърдени методики и данни за оценка на оловни акумулатори липсват. Всеки си прави нещо на базата на свои изследвания и предположения.

Вто Сеп 01, 2009 8:39 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ми за Майбах незнам, ама ти гарантирам, че на новичък ML няма никакъв съществен напредък по въпроса :) Може и да има някакви подобни системи в брошурките, ама на живо - грънци. Една зимна сутрин просто се събуждаш, качваш се в колата..... и почваш да псуваш :)

Вто Сеп 01, 2009 11:06 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
То като се замисля, доста неща в автомобилостроенето не са се променяли от доста години, а акумулатора е най-яркия пример. Чудя се, кога ще ревнат еколозите , че съдържа опасни вещества като киселина и олово :?:

Вто Сеп 01, 2009 12:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
не съм водил точна статистика, ама мерцедеса май е седял повече в сервиза, отколкото при мен.
взех го преди седмица (ръчната спирачка спря да се освобождава), след като чакаш 3 седмици ред и една седмица при тях.
снощи шофьорския джам не се затвори. :evil: ся сигурно пак ще чакам един месец да ми вземат 1000 кинта.
в момента го кирилизирах точно като москвич - с отвертка. голям кеф, няма що...

направо не мога да повярвам как очакват да карам, че мога да карам един месец без да си вдигам джама или на ръчна.

Вто Сеп 01, 2009 1:48 pm
Профил

Мнение 
Infinity написа:
Вероято sthx има предвид т.н. Automotive battery management system,използвана при съвременните автомобили,или греша?

Имаш акумулатор дето го ползваш да запалиш само, нуждае се да се зареди за целта му трябвват 3 неща, напрежение, ток на зареждане и време. Като за да не губиш по връзките мощност при палене дето пиково може да е стотици ампери, и за тази цел акумулатора се свързва съвсем без никакви релета прекъсвачи и т.н към инсталация с кабел дето издържа на тези ампери. Въпроса е в такъв случай как ще го управляваш и зареждаш, и проблема е решен гениално и генерално, управлява се с едно относително просто устрайство чрез генератора защото няма такива токове там. :idea:
Какво по автоматично от това дето си е там, хората са го измислили, топлата вода не може да се открие няколко пъти, останалото е безсмислено и излишно :)

Вто Сеп 01, 2009 2:49 pm
Профил

Мнение 
Да,но идеята на Managеment System-а е не просто да зарежда акумулатора от генератора,който поддържа относително постоянно напрежение,а оценявайки реалното му състояние напр. SOC/state of charge/ и SOH/state of health/ ,да се стреми да го поддържа максимално зареден /SOC =100%/, без презареждане. Това става като системата променя зарядното напрежение /примерно 13-15V/,според нуждите на АК/акумулатора/,съобразени също с неговата температура.Мери се и тока/времето (Ah) ,изразходвани по време на стартиране и т.н. ,изобщо енергоразхода от АК и след това се възстановява. Ако са включени много консуматори,двигателят е на празен ход и генераторът не отдава достатъчно ток,системата може да "каже" на ECU-то да повиши оборотите на двигателя и т.н..

Ето една извадка от такава система,реализирана с Analog Devices ADuC703x family:

•Resistive shunt for current measurement.
•Input amplifiers/buffers for battery voltage (12 V), battery current (mA to A)-to-voltage conversion, and battery temperature.
•High-precision A/D converters.
•Microcontroller to perform the calculations.
•Flash memory used to determine trends and store calculation data.
•Network communications capability typically over LIN to transmit battery data.

Изобщо ползата от тази система е голяма,но не съм запознат колко от новите автомобили го имат :?: .Правил съм подобно нещо,но много по-елементарно,като пак резултатите са доста добри.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: block diagram
cap_0611pdaa03.GIF
cap_0611pdaa03.GIF [ 14.16 KiB | Прегледано 6593 пъти ]
Вто Сеп 01, 2009 3:30 pm
Профил

Мнение 
Понякога акумулаторът се товари и с други големи товари в по-специализирани автомобили. Тогава не е лошо да се знае, до къде може да се черпи ток от него, за да може все пак автомобила да тръгне. Не виждам и какво му е излишното, да ми се съобщи, че акумулаторът ми е изкуфял и е на 5% от номиналния си капацитет и ако температурата падне под 10 градуса, няма да мога да тръгна. За всеки случай тази информация е по полезна, от гласовото съобщение на радардетектора ми, че бил готов за работа.

Вто Сеп 01, 2009 6:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ми това просто няма как да стане. Неизвестните са прекалено много. Най малкото защото от акумулатор до акумулатор при едни и същи параметри на опаковката има разлика от небето до земята. И единия като го обявиш за умрял, може да кара още 2 зими. А другия както го мериш по всички закони че е на 50%, следващия студен ден умрял на -50%. :)

Отделно, че консумацията в автомобила въобще не константа и може да се мени не с проценти, а в пъти. Един дизел при старт може да даде разлика от 10 пъти в консумацията в зависимост от температура, от кога не е пален, какво масло си сипал и пр. А върви предричай живот при подобна каша от неизвестни.

Проблема въобще не е "електронен". АКо някой ви убеждава, че колата ви може ефективно да предрече живота на акумулатора - лъже ви като балъци.

Вто Сеп 01, 2009 10:52 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща