|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:22 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Метчик М40х1.5
Някой да се сеща за фирма която може да го има, или евентуално достави сравнително бързо ? Може да е комбиниран може да е комплект. Имам да нарязвам 10-на резби, ама са на полето, то не че тук където съм питал са имали такъв .... много нестандартно, ама щуцера тъп е такъв размер, евентуално мога да поръчам с някакво PG ама то май паак е метрично .. и е 42 .. някакъв извратен размер 54 ... още по зор. Ако си поиграе човек може да го направи на фреза, подаване 1.5 / об ама инструмента го няма, има и инструменти в продажба, ама не тук, може да се направи нож .. някога съм правил за струг резбарски .. и за това ако се хвана ще направя, ама играчка .. а и фреза нямам под ръка та метчика ми е единственото спасение ... не че не ми хрумва евентуално да мина щуцера на струг и да го залепя с епоксидно лепило ама ...... то така или иначе ще има епоксид и на резбата, Ex се гони.
|
| Пет Авг 28, 2009 9:47 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
изби шараните ...
M40 метчик ми се струва че ще намериш на кукуво лято. М39 или М42 е малко по-възможно, ама...
дори и да намериш (комплект) ще е цифра
не знам с какво ще го въртиш, ама този размер с електрическа винторезка ме повдига от земята, а не съм лесен за вдигане. не е изключено приспособление тип "2 мангала с метрови тръби" да не свърши работа. не знам и как ще го центрираш, че да не захапе на криво.
40мм си е за струг, стига чарка позволява. има готови твърдосплавни пластинки, така че няма да е ядрена физика да врътнеш една резба. е, ако детайла е на полето, признавам, че разходите по закарване на струг+агрегат на място може да се доближат до цената на комплект метчици.
говориш за шуцер? за кабел ли?
в този случай какво ти пречи да си пробиеш дупка и да сложиш гайка+шайба?
в какъв материал се каниш да резбоваш?
в къщи нямам никакви железарски справочници вече. в понеделник мога да потърся, ако още нямаш решение.
|
| Пет Авг 28, 2009 10:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Материала е Алуминий, въртенето не е проблем, резбата е 40х1.5, като дълбочина е колкото М8, и като стъпка също, т.е. няма големи сили на рязане, въпреки по големият диаметър на инструмента. ПОлзвал съм подобно, и то на стандартна стъпка, там задължително са комплект, при 42х4.5 вече няма как да стане с един инструмент. При тези за ситна има комбинирани. Имам общо 5-6 таквиа щуцера да сложа. Шайба и гайкане мога, кутията е с 8 мм стена, колкото е и резбата на щуцера. Щуцери нямам голям избор, трябва да са Ех, повечето такива са доста подобни
Става и на струг, повече играчка е но не е невъзможно, с планшетна шайба. Дори и в патронник с 4 челюсти ше стане както трябва. Може би така ще го направя, идеята ми за метчик идва от факта че кутиите ги вземам понеделник и до сряда ще са на полето монтирани, не знам дали ще успея да намеря стругар да ги резен за един ден.
Става и на фреза със специално инструментче, а и без специално, с някой раздвижен нож, но пак опираме до времето.
Има два други варианта, първи както споменах даму махна резбата и да го лепя .. малко калпава история. Втория е по жесток, но по надежден, да нарежа резба М39х1.5, за тая има метчици, но да я разпробия не на 38.5 а на 39. Отделно ще струговам леко резбата на щуцера с 0.6-7. Навиването ще е малко по трудно но неневъзможно, кофтито е че и двете са меки, кутията е алуминий, щуцера месинг, ама ще се навият. Лошото е че за да е сигурно, ще трябва да сложа смола .. после няма развиване. Нормално ги монтирам само с уплътнител за резби, той осигурява срещу развиване, но може да се развие.
|
| Съб Авг 29, 2009 2:22 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
При всички предположения опираш до струг с планшайба или фреза! Даже и пробиването на отвора си е сериозен проблем - намиране на съответния размер свредло, центроване на отвора и скорост на въртене и подаване.... Много по-лесно е с по-малък отвор и последващо разстъргване.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Съб Авг 29, 2009 9:26 am |
|
 |
|
ToHu
|
Самото пробиване не ме плаши толкова, може да с епробие на 36 с бор корона, никакъв проблем, и след това със свредло да се разшири до 38.5, не пробиването ми е проблем .... но ще търся някой стругар с подходящ струг, 4 челести е ОК, стига да могат да поемат този размер ... ех едно време имах под ръка и план шайба, и голям патронник с 4 челюсти ... за 15 мин работа да ги направиш тия резби ...
|
| Съб Авг 29, 2009 5:48 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ако в понеделник не намериш решение, обади ми се. Ще отидем при едни майстори на 8км в АТМ центъра.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Съб Авг 29, 2009 6:02 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами аз работя с едни, ама тяхното стругче е малко, а и нямам спомен да е 4 челюстно, ама ще проверя първо при тях, ако не ще се обадя.
|
| Съб Авг 29, 2009 6:38 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Имаше едно С10 с голяма (500мм май беше) планшайба в базата на МЕИ-то.
Последно като минавах оттам преди няколко години (3-4) още си беше там,
сякаш беше използваемо. Дали е останал някой, дето да свърши работа, не
знам (тогава имаше поне един, дето го знаех и можеше да го направи).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Авг 29, 2009 8:12 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Къде това ? Имаха някакъв институт горе зад химическия, ама не знам за там ли говориш.
|
| Съб Авг 29, 2009 9:24 pm |
|
 |
|
nik
|
щом е за алуминий не е ли по лесно да се направи метчик?!? не е задължително да е с максимална твърдост
|
| Съб Авг 29, 2009 9:26 pm |
|
 |
|
E1
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
Всеки що-годе добър стругар може да го направи без проблем. Правил съм всевъзможни измишльотини като резби, при това на твърд материал. Само на майстора да му се занимава да си направи съответния нож.
|
| Съб Авг 29, 2009 10:16 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ми води се май блок 9 на МЕИ-то, от "Дървенишко шосе" след като завиеш към студентски град по онова с двете
платна, първата възможност да завиеш вдясно (то е всъщност баш на тоя ъгъл), после веднага пак надясно
за няколко метра и си пред входа. Питай за механичния цех, ако няма кого да питаш като влезеш
давай направо през единствения коридор и в края му вратата на цеха се пада почти право срещу
коридора, може би 5 метра вдясно от него (и е крайната дясна).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Авг 29, 2009 10:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
tgi мерси, ще проверя ... иначе за майстора, всеки може, няма нужда да си прави нож, това е обикновенна вътрешна резба има готови ножове, трябва да се прави ако е за фреза, ама и тогава правенето не е кой знае какво ... и аз съм правил, та чак до матрици, как става ми е ясно, ама с джобно ножче не става .. мого отдавна си мисля да взема еидн струг и фреза да има, даже скоро ми бяха попаднали едни много изгодни, разпродаваха някакви военни работилници, грам не бяха работили, със смазка още както е от завода, ама няма къде да ги сложа. Верно Български бяха, ама аз съм доволен от тях, няма нужда от свръх прецизни машини, а с нашенските +/- 50 се докарва.
|
| Съб Авг 29, 2009 10:47 pm |
|
 |
|
tgi
|
Че то по-хубав универсален струг от С10 няма да намериш (работил съм няколко
години на такъв, всъщност на тоя зад струга с планшайбата, до който ти описах
пътя). Беше преди не ми се иска да знам колко много години.
Нож за такива работи все още сигурно се прави, видиевите не са много удобни
за резба - особено ако е на кучаво място като в случая и не може да се кара на
висока скорост. Е, май поне не е глуха та може и да стане, ама тая планшайба не
може да я завърти човек на повече от 200-300 оборота, че цялото С10 ще тръгне...  .
Но пък кой стругар няма поне един годен кобалтов нож, направен за вътрешна резба.
И спирт би трябвало да има там, често се работеше алуминий поне по мое време.
Дано не те пращам за зелен хайвер все пак, с години не съм се мяркал там и онова
С10 беше поочукано (моето си стоеше покрито и консервирано, може би все още
си е най-точната машина в цеха, май не беше било пипано всичките тия години  ).
|
| Нед Авг 30, 2009 12:51 am |
|
 |
|
tgi
|
Добре, че погледнах - поне откъм адрес да не те пращам за зелен хайвер.
Блокът е 8 (не 9), на картата от линка по-долу пише "бл. 8 учебно експериментално
предприятие".
Още се вижда, че е не първата, а втората улица вдясно след като завиеш към
студентски град (едно време в тая първата не можеше да се влиза).
http://www.bgmaps.com/map.aspx?sid=43f3 ... 2e18&tip=1
Слагам и screenshot, че не знам дали връзката ще работи при тебе.
|
| Нед Авг 30, 2009 1:45 am |
|
|