Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
DC to AC конвертор за "връщане" на енергия в мрежа 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение DC to AC конвертор за "връщане" на енергия в мрежа
Колеги, въпросът ми не е свързан с конкретна реализация, а по-скоро за да разбера как работи конвертор - примерно от 12V DC или др. -> към 220V AC 50Hz и то така, че да е включен към мрежата и да връща енергия в нея.
Имам някаква представа и предположения по въпроса, но не ми се открива "топлата вода" и искам да разбера как хората го правят ...

За обикновените конвертори и UPS-и във форума се писа преди време, но тук постановката е по-сложна от тази при UPS-а.

Някой има ли някакво инфо по въпроса?
Може да е и на съвсем популярно ниво - изасняващо принципите на работа само.

Бласгодаря предварително :)

Вто Авг 25, 2009 1:46 pm
Профил

Мнение 
Ами конкретно за инвертори не мога да ти кажа, но при тях трябва да е същото като при всяка друга машина която отдава в мрежата, особенност няма, освен тази че се синхронизираш по мрежата, и едва тогава се включваш, като поддържаш нужните параметри, напрежение и честота. С генераторите е по лесно, те обикновенно се самосинхронизират, което не значи че се включват несинхронизирани, но малките разминавания, говоря наистина за малки, а не да стопиш 200 кв кабел, се изравняват самостоятелно от генератора, така е при дизели, водни и други турбини, при дизела е малко по критично тъй като той е доста твърд за разлика от турбината. При вятърните централи идея нямам как става, за да са ефективни предполагам изпозлват инвертори, тъй като не виждам разумен и ефективен начин да генерират директно ток с нужното напрежение и честота и да му поддържат малка фазова разлика. При слънчевите задължително инвертори.

В момента не зам как е от към страна енергопреносни дружества. Едно време нямаше начин просто така да се закачиш кога ти скимне и да отдаваш, най малкото бай иван може да ходи на профилактика и от към една страна да дръпнат шалтера, ама ти да храниш и да опечеш бай иван, освен това като останеш само ти със две села, а инверота дава колкто за къща пак става весело ... тъй че си има не само техническата а и организажционната страна. За големите машини влизащи в националната мрежа знам че комутацията може и се контролира дистанционно от електропренос, за малките идея си нямам как е, а и това едно време не се учеше, .... много неща ми се губят вече, ама ако разровя архивите дипломирах сигурно половината випуск на МЕИ Варна, вся някъде са ми и дипломните и курсовите им работи :).

п.с. колко добра е била идеята за постояннотоково захранване .. няма фази ... повишаваш ръч у контакта и отдаваш :) ....

Вто Авг 25, 2009 2:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Влез в този форум: http://solar.sts.bg/forum/ и чети на воля. Ще ти се изправи косата колко е сложно. :)

Вто Авг 25, 2009 3:07 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ами правиш си обикновен дц-дц преобразувател, но вместо константно напрежение му задаваш като еталон напрежение взето от мрежата. е, разбира се трябва да бачка и за двете посоки, но ти каза че те интересува принципно как да стане. при ненатоварен режим системата ти трябва да дава напрежение също като мрежовото, само че малко по-високо. това е общо взето.

Вто Авг 25, 2009 3:20 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Инвертора ще отдава енергия в мрежата ако генерираното напрежение
е еднакво с това на мрежата но го изпреварва малко по фаза.
Така работят и синхронните и асинхронните генератори.
Другото е, че когато отпадне мрежовото напрежение
трябва и инвертора да спре.

Вто Авг 25, 2009 4:12 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
здравейте приятели,
най-често при инверторите за отдаване на енергия към 230V се прилага регулиране по изходен променлив ток, защото само той зависи от вашият малък инвертор и трябва да се поддържа синусоидален (с max. 5% изкривявания), а напрежението каквото си е в мрежата, него не можем да го оправим. Заданието може да се вземе от мрежовото напрежение или да се генерира с някакво MCU, синхронизирано спрямо мрежовото напрежение.
Едно време работех по един проект на фотоволтаичен инвертор свързан директно към мрежата, с всичките му необходими регулатори, защити, MPPT (Maximum Power Point Tracker) регулатор, и измерване на основните параметри на мрежата: напрежение и честота. Ако някой го интересува нещо по подробно мога да му предоставя допълнителна информация. Прикачих една от много снимки, на която се виждат изходното напрежение и ток на инвертора.
На втората снимка се вижда така нареченият "Islanding Mode" или режим на отпадане на мрежата.
:)

Прикачени файлове:
Ugrid_and_Iout_in_Grid_mode.jpg
Ugrid_and_Iout_in_Grid_mode.jpg [ 393.93 KiB | Прегледано 2323 пъти ]
Uout_in_Grid_mode_to_Islanding_with_no_load.jpg
Uout_in_Grid_mode_to_Islanding_with_no_load.jpg [ 394.8 KiB | Прегледано 2320 пъти ]
Вто Авг 25, 2009 8:26 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ммммм много жестоко, това на поглед само мога да кажа че има THD над 5%, освен ако скопа не го е изкривил толквоа много, аз мисля че едно от важните неша е това кеото връщаш да е качествено, при 5 - 10 kw може да си помисли човек че мрежата ще ги поеме тия хармоници, ама при 500 или 1000 не е така, а и като наредиш 200 централки по 5 квт то пак кво става, трафовете почват да бръмчат, пекът ... това може да прецака и трафовете на самата електропреносна мрежа, тия устройства които връщат в мрежата някой изобщо проверява ли ги и минават ли някаква сертификация ?

Вто Авг 25, 2009 10:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
слагат им по един електромер, който мери поне до 15-ти хармоник. има и модели, дето мерят до 40-ти.
какъв е диалога при по-големи проценти се досещаш.
аз лично не съм мерил никога какво излиза от такъв инвертор реално.
но ако някой го интересува, може да го щракнем

Вто Авг 25, 2009 11:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Че са повечко THD в снимките повечко са, но като е такава мрежата в момента няма какво
да направи човек - затова и обратна връзка по ток. Може би по мощност би било по-добре,
де - ама не съм се задълбавал в тия работи, правил съм немалко конвертори, и обикновени
DC/DC и шашави (най-вече HV), но не съм връщал енергия в мрежата (поне не съзнателно :-) :-) ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Авг 25, 2009 11:45 pm
Профил WWW

Мнение 
Абе .. може да е от скопа, аз толквоа крива мрежа рядко съм виждал, кто гледам името на снимката, разбирам че най вероятно голямата амплитуда трябва да е Ugrid a малката тока на изхода. Не знам доколко не е възможно входната синусуида да е деформирана от самият инвертор.
Иначе токът в изхода ... освен че е трапец, има и едни неприятни отскоци, верно малки изглеждат, но може и скпа да ги не хваща, а се вижда как рефлектират и в-у Ugrid ..... не че е лош инвертора, може би не достатъчно добър да връша в мрежата, а може пък и ОК да е .....

Сря Авг 26, 2009 1:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
абе крива или не синусоидата, човека е прав, изхода трябва да е по ток, не по напрежение. аз предложих дц-дц със леко надвишаване по изход за да текне тока обратно, каспаров предложи изпреварване на напрежението по аналогия с асинхронните генератори, но и двете предложения са принципно не добри, понеже не се знае импеданса на мрежата, затова изхода трябва да е токов, това е. значи трябва да се направи управляем дц-дц с токов изход (а как става, а? ;) ) и да се подаде мрежовото напрежение като управляващо.

Сря Авг 26, 2009 9:31 am
Профил
Аватар

Мнение 
тва в момента е в контакта в офиса.
истината е, че на ЧЧЧ (Честните Частници от ЧЕЗ) им пука за качеството на "тока" само когато могат да те глобят.
а оня регулировчик шушумигов може и да не е чувал за хармоници. не че ще има значение, ако е чувал

едит: смених картинките с png

Прикачени файлове:
F0029TEK.PNG
F0029TEK.PNG [ 3.47 KiB | Прегледано 3022 пъти ]
F0028TEK.PNG
F0028TEK.PNG [ 3.92 KiB | Прегледано 3022 пъти ]
Сря Авг 26, 2009 12:10 pm
Профил

Мнение 
Да, вече идеята като че ли ми е ясна - импулсен генератор на ток (с обратна връзка по ток), който е управляван с напрежение - в случая мрежовото.
Когато мрежата отпадне и искаме локално да продължим да захранваме включените консуматори - управляващото напрежение си го генерираме локално примерно от микроконтролер, като в този случай за да няма пренапрежение при малко натпварване - следим и изходното напрежение. Т.е. променяме амплитудата на задаващото напрежение в зависимост от изходното такова.
Разбира се задаващото напрежение което формираме в случая трябва да е синусуидално с честота 50 Hz.

Taner, може ли да ни дадеш някакви сламки, линкове и т.н. по темата? След като си се занимавал - вече си минал по този път , чел си и си изровил доста инфо по въпроса ... Можеш ли да ни препоръчаш от къде и какво си заслужава да прочетем ?

Иначе в нета - море от инфо - и повечето безполезно за съжаление :(

Сря Авг 26, 2009 2:07 pm
Профил

Мнение 
emilvtc написа:
Да, вече идеята като че ли ми е ясна - импулсен генератор на ток (с обратна връзка по ток), който е управляван с напрежение - в случая мрежовото.
Когато мрежата отпадне и искаме локално да продължим да захранваме включените консуматори - управляващото напрежение си го генерираме локално примерно от микроконтролер, като в този случай за да няма пренапрежение при малко натпварване - следим и изходното напрежение. Т.е. променяме амплитудата на задаващото напрежение в зависимост от изходното такова.
Разбира се задаващото напрежение което формираме в случая трябва да е синусуидално с честота 50 Hz.

Taner, може ли да ни дадеш някакви сламки, линкове и т.н. по темата? След като си се занимавал - вече си минал по този път , чел си и си изровил доста инфо по въпроса ... Можеш ли да ни препоръчаш от къде и какво си заслужава да прочетем ?

Иначе в нета - море от инфо - и повечето безполезно за съжаление :(

Що не си намериш готов инвертор от там каквото напрежение имаш до 220 или трифазен ?
Ще си спестиш нерви и сертификати и тестове, одобрения и всички главоболия а и едва ли ще ти стъпе по евтино :)
Иначе до 5КW не е кой знае каква философия да си го измайсториш ама дали си заслужава да връщаш в мрежата ако е под 5KW ?
Ако ще си го правиш сам най интелигентното решение според мен е да ползваш поне 48V, или ако можеш по високо DC напрежение да вкараш че ще са ти по малки токовете и от там загубите. По скоро според мен го ползвай за собствени нужди дори зареждай някакъв мощен акумулатор и така ще имаш 24ч електричество ако има нужда от още от мрежата.
Има готови инвертори евтини от 12V или 24V на 220 ама са с правоъгълен изход, но пък ако е за електроника с импулсно захранване така дори е по добре :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Сря Авг 26, 2009 3:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
plameniv написа:
....
Има готови инвертори евтини от 12V или 24V на 220 ама са с правоъгълен изход, но пък ако е за електроника с импулсно захранване така дори е по добре :)

То при тая тенденция всичко да изправя и после да прави каквото прави май скоро ще е по-добре
и цялата мрежа да е правоъгълна... :-) .
Или да стане DC - вече чувам как от оня свят Едисон вика "казвах ли ви аз"... :D :D

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Авг 26, 2009 3:59 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща