|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:49 am
калибриране на термометър около 37 градуса
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
различни са само температури, времена и влажност , всичко останало е еднакво, пак се поддържат постоянни условия, пак се въртят, съжалявам че не ги пазя, бях намерил сайт със данните за доста яйца, порови из гоогле все ще изскочи нещо
|
| Пон Авг 17, 2009 3:29 pm |
|
 |
|
ka2009
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Яну 03, 2009 1:15 pm Мнения: 107 Местоположение: Пловдив
|
Преди 8 г се занимавах с тези инкубатори дотолкова че имам собствена разработка в областта
1 Температурата 0,1 градуса въобще не са необходими. Температурата може да варира от 36 - 39 градуса
но около 37,5 е най добра
2.Това че постоянната температура изнежва пилетата е вярно. (кокошката променя позицията на яйцата така, че те се охлаждат понякога и до 35 градуса и се затоплят до 38 )
3. В корпус на хладилник дори с обем 100литра е невъзможно да достигнеш градиент на темп. 0,1 градуса. Специално за случая направих топлообменник който осигуряваше до 2-3 град разлика по цялата загряваща повърхност и достигнах до 68% люпимост на пилетата (от 100 яйца се излюпиха 68 )
4. Много е важно завъртането на яйцата през 2-3 часа .
5. Влажността се увеличава с развитието на ембриона.
6 в последните 3-4 дена преди излюпването е добре яйцата даже да се охлаждат за около 30 мин на ден
Температура с точност до 0,01 градуса целзий може да измерите с помощтта на уред TC400 на фирма Comeco http://www.comecogroup.com/corp/bulgari ... cts_bg.htm датчика е Pt 100
_________________ Истинските неща са простички но пътят до тях е дълъг.
|
| Съб Авг 22, 2009 12:28 am |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Благодаря за вниманието.
С реленце и прост компаратор и аз достигнах 60%, но сега си умувах за нещо повече.
Завъртането на 2 часа и влагата бяха независими.
Сега си мислех за цялостна система - без оплождането и снасянето де.........
Та затова исках да си тествам меренето, ама се оказа , че няма живачни мерилки.....
TC400 не се отваря, но няма значение - аз не искам готово нещо, а и с PT100...........
За влагата съм виждал 2 подхода - или бленда над ваничка с вода, или въртяща се перчица, като на водно колело.
Има различни алгоритми за различните птици и искам да ги заредя като рецептурник в паметта.
Кокошите яйца не са толкова интересни - по-важни са екзотиките!!
|
| Пон Авг 24, 2009 1:40 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Щрауси ли ще люпиш? 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Авг 24, 2009 6:27 pm |
|
 |
|
Wise
|
Надолу-надолу...........пъдпъдъци............
"Пъдпъдък изпъдпъдъчи в близката гора...................."
А защо не - колибри......... 
|
| Пон Авг 24, 2009 6:56 pm |
|
 |
|
Infinity
Ранг: Минаващ
|
Интересно ми е дали влажността си решил да я поддържаш автоматично или "open loop"  ? По мои наблюдения тя също е много важен фактор,не само по време на инкубацията,но и след излюпването - за жизнеността ,т.е. факторите по време на инкубацията оказват много голямо влияние и след излюпването. Удачен ли е варианта /освен с ваничка и въртящо се колело/ с ултразвук да се получи аерозол,може много фино да се "разпраши" водата.А за някои "екзотики" май влажността в определени периоди трябва да е доста по-ниска от тази на околния въздух. В такъв случай какъв метод се използва за намаляване на влажността,ако някой знае,интересно ми е?
|
| Пон Авг 24, 2009 10:06 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
А някой изследвал ли е влиянието на ултразвука върху птичите зародиши??? 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Авг 24, 2009 10:20 pm |
|
 |
|
ka2009
|
Използувай първия
Той е по упростен едно нещо по- малко за скапване (въртящата се перчица)
При тези инкубатори обърни внимание на авариите.
Използувай дублираща система за подържането на температурата - това е важно защото нали се сещаш ако откаже тя какво става.
Също така и надеждни вентилатори с възможност за лесна подмяна. (Понякога се случва да работят с месеци без прекъсване)
-Алармирането при аварийни ситуации също е от полза.
Релето за регулиране на темп при инкубаторите не е за предпочитане защото поняокга контактите залепват и се получава опичане на яйцата.
-Симистора е по -удачен вариант.
|
| Пон Авг 24, 2009 11:14 pm |
|
 |
|
ka2009
|
За регулиране на влагата можеш да ползуваш ваничка разделена на няколко сектора в зависимост на колко степени искаш да регулираш влагата и на етапи да пълниш една по една секторите.
Няма нужда от по сложни системи. А ако искаш по плавно регулиране направи си ваничка под формата на пирамида обърната с върха надолу и я пълни постепенно, по този начин ще увеличаваш площта на водната повърхност респ. влагата.
|
| Пон Авг 24, 2009 11:21 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Ако почнеш да произвеждаш Жако-та на конвейр се обади да си взема едно. 
|
| Вто Авг 25, 2009 1:21 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Тва инкубатора е странно животно, и аз преди много години си имах вземане даване, за лично яйца не съм люпил, ама според клиента и влажността и температурата имали голямо влияние, и искаше да ги поддържам много точно, което в началото беше меко казано невъзможно поради недъгава конструкция на самия инкубатор. В последствие с разни доработки нещата се оправиха. Няма да споменавам че това както казах беше много отдавна, по времето когато не се занимавах още с контролери, поне не собственоръчно, но с разни хитри аналогово - цифрови методи всичко заработи прекрасно в крайна сметка.
За вентилатори има избор много голям, тия от готварските печки са много корави, ползвал съм на разни места не по предназначение, специално от аристон, това няма чупене, върти като изоглавено, е верно регулирането на оборотите е дърво ама .... но то м-у другото на този който го правих едно време също се позлваше асинхронен вентилатор, а потока се регулираше с жалузи, сега като си помисля че всичко това са 100-200 реда код и един чип, и си спомня колко усилия ми коства тогава, особенно жалузите управлявани с DC моторче ..... и сега се сещам до какво извращение бях стигнал,което съвсем логично се оказа не много удачно, опитвах да им сложа пружина която да ги затваря и да ги тегля в другата посока с жило, то пък се навива на една ролка, и тя .. е тук е химията, вързана с моторчето с магнитен съединител ... като му вдигам тока предавания момент се увеличава и то отваря повече .... иначе работи с постоянно преплъзване ... тва всичко с безумната идея да управлявам жалузите по някакъв малоумен начин който ми се виждаше прост в началото .... накрая ги оставих както си бяха оригинално, с моторче за отваряне и затваряне, и им турих и един датчик колко са отворени, а с енго пък също беше зор, хем млади не знаем къде да търсим, а то ги и нямаше много такива преди години ... абе мани ... какви спомени.
|
| Вто Авг 25, 2009 11:30 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
може да люпи евро-чиновници.
чисто нови пиленца, с жълтичко по крилцата.
много са мили и гальовни. и шумни - "пию-пию"
не трябва да се забравя, че малките патенца като порастнат стават големи патки.
и не са вече нито толкова сладки, нито толкова чистички и безобидни.
и като се разгракат се чува в съседния двор чак.
|
| Вто Авг 25, 2009 11:42 am |
|
 |
|
Wise
|
Бе, Дедо -чуваш ли се бре..............
Че те отвътре ще оръфат черупката поне един мандат преди люпенето.........
И ако се излюпи някое "чиновниче", всички други срещу еврокомисионна ще се люпят!
И после само еврояйчица (сертификатче ще требе - безоловна клетка, щастливо чукане......)!
А и никакво жълто - няма да се посираме пак де....само зеленко се признава!
//А за влажността как да се мери някой има ли идея? Евтинко да става де......
|
| Вто Авг 25, 2009 1:37 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Едно време по едни руски радио сонди имаше много просто устройство с конски косъм  .. има комбинирани датчици в комет, мисля не бяха скъпи, мери температура, влажност, сега май имат само това SMTHS07
п.с. интересно видях че имат RGB сензор, чудно дали дава спектъра на светлината в някакъв вид или ... не го разглеждах подробно.
|
| Вто Авг 25, 2009 1:52 pm |
|
|