Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Безконтактно мерене на ток? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Безконтактно мерене на ток?
Почвам с пълно описние.
Горелка с нафта – една помпа докарва нафта и има свещ – подава се напрежение ,свеща става почти жълта (20А минават през нея ) и нафтата се пали.
След запалване свеща играе вече на обратна връзка –дали има пламък –някои е направил някакв мост и ако загасне пламакът се спира помпата за нафта.
Та по време на меренето се подава някакво напрежение -свеща е включена в някакв мост.Кривото е че на нагрято съпротивлението е 2 ома и един транзистор дет подава от време на време питание на моста грее и тои яко аи ням акак да не е тъи щото ако тока е малък ще се работи с едни мизерни стоиности на напрежеието ....
По закона на Мърфи - всяко нещо дет може да се скапе се скапва- та и това.
Естествено няма схема –няма нищо .Още по лошото е ,че платката е близо до огъня и с времето всико е станло на компот от жегата – като взех да попремеря това онова да за да захпя идеята това как конкретно работи и се поразпаднаха някои елементи и сега съм до под крушата.
Няма начин - ще трябва да направя тая платчица наново но ми се ще да изнамеря друг начин да меря съпротивлението на свеща – то пак ще трябва да и пусна някакво напреженице но да речем да меря тока с датчик на хол...така ще работя с 0,5 Волта да речем и с малък ампераж.
Както казах точноста колко е тока не важна –проблема е да се спре помпата за нафта релативно бързо –щото тва като беше се скапало –още малко и щяха да плуват в нафта моите хора.
Първата ми идея беше да го преработя като в по стария модел –там си има една термодвоика дет е в палмъка и работа е ясна.Да ама не става – механично е много крива работа с много минимални шансове за успех. Ще трябва да се боря със оригиналния метод.
Та господа и дами –ако някои може да помогне с идея – апелирам да го стори.

Пон Авг 17, 2009 7:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е за такава горелка не бях чувал. Значи има си програматори за горелки. Както има и изисквания за този тип устройства (мерки за безопасност) както и органи които се грижат за това. Програматорите обикновено са с фотоклетки и спират само нафтата с вентил, като вентилатора обикновенно остава да работи. Също така си има и изисквания за тръгването и други неща. Паленето обикновенно става с високоволтова искра. Поне горелки съм виждал повече от достатъчно. Но ако искаш насоки ще ти дам някои. Най-добре обаче тутакси си смени горелката с нормална.

Пон Авг 17, 2009 9:12 pm
Профил ICQ

Мнение 
Пускаш-мериш-спираш, след 1сек. пак и т.н. и т.н. А 2ома не са чак толкова малко, може и с 0.1А да ги сканираш. Тоя Хол в случая е съвсем неподходящ.

Пон Авг 17, 2009 9:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Зорът не е ли да хванеш промяната на тия 2 ома в зависимост от температурата, не
самите 2 ома? Ако премериш колко се променя, ще е и по-лесно някой да ти предложи
нещо, не е толкова черен дяволът.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Авг 18, 2009 3:03 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
А ако мериш утечка между свещта и маса?
Щото в газовите горелки така го правят: подават отвреме навреме високоволтови импулси за запалване и понеже веригата е свързана и към изправено мрежово напрежение мерят дали утечката няма да е по-малка от няколко мегаома.
Дори големите фирми правят изправеното мрежово напрежение с еднопътен изправител и има значение къде е фазата и нулата, т.е. как ще сложиш щепсела в контакта :)

Има и по-умни които може и само с батерийка 1.5В да се захранват и по отдаването на енергия съдят дали има пламък ама това не те интересува.

Вто Авг 18, 2009 10:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да бе, точно така го правят. Точно пък към газовите горелки изискванията са зверски. Там следенето на пламъка става като се следи тока на специален електрод към корпус. Тока протича през това което малко неправилно техниците наричат "плазма" или казано с други думи през огъня. Искрата им се подава само при паленето или когато случайно горелката угасне. А газта се подава за части от секундата ако няма запалване. Има едни редки случаи в които следенето става със специална ЕЛТ - такива има при комбинираните газ/нафта. Такива измишльотини с мерене на утечка когато се подава искра за сефте чувам. И ако има някъде около теб такива "бомби" по добре не ги приближавай.

Вто Авг 18, 2009 10:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не бе Cekins, то е да разбере животното кога да спре с високоволтовите импулси (и ако има електроника - какво съобщение за грешка да даде). Иначе спирането на газта става по древния метод с термодвойката и електромагнита.

Вто Авг 18, 2009 10:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Пък такива с термодвойки има само по домашните уреди. На промишлена горелка 600 kW ще видиш такова нещо на кукуво лято. Токова чудо му трябва да пусне газ за 2 секунди и е готово взривило горивната камера. Говоря от опит щото съм виждал такова изпълнение. Бяха подпалили горелката и с баща ми докато се чудим как да им я подкараме си поиграхме малко на ръчно палене, та закъсняхме с около половин секунда за искрата - така гръмна че после 5 минути давах на заето. Та там плазмата дава почти мигновенно сигнал - появи ли се пламък вече тече и ток в електрода, който пък от своя страна задържа газта - засичали сме - около 2-3 десети е времето което подова ако не се запали. А после 3 минути продухва - изискването е 40 пъти обема на горивната камера.

Сря Авг 19, 2009 9:50 am
Профил ICQ

Мнение 
Ама човека говори за нафтова, и аз съм виждал доста, и не малка част от тях са с оптичен датчик, това да се мери съпротивление на свеща е доста неработещо, тя има голяма инертност, интересно решение. Що не му сложиш един оптичен сензор и всичко да заспи .. то и палене с нагревателна свещ ми се струва доста неработещо, ако е моделче и го караш с етанол ще запали, ама за нафта без да има ниакакво налягане ... досега съм виждал само с искра.

Сря Авг 19, 2009 9:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да де, да. И аз за професионална техника говоря ама не 600 ами 60 kW :)
Ама щото от дъъълги години нафта не съм виждал добре че беше Тони да ми припомни - нафтата за разлика от газта свети като гори. Едно време парните котли много добре се справяха с фоторезистор ФРП-1 свързан към реленце. С искра си палеха. Ама при неуспешен опит или изгасване яко продухване падаше.

Сря Авг 19, 2009 10:56 pm
Профил

Мнение 
Не може ли да се направи "универсално" за нафтови и газови горелки- с инфрачервен сензор например? Всепак щом газът се нагрява, значи и излъчва оптично лъчение... А това и позволява сензорите да не са в директен контакт с огъня, което предполагам ще увеличи надеждността...

Чет Авг 20, 2009 9:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
По горе съм споменал и за такива (комбинирани) - представляват нещо като електронно лъчева тръба (ламба) с два електора в балона и някаква особенна конфигурация беше. Там където съм ги виждал собственика беше си счупил едната и каза че му искали 150лв. за 1 бр. Доколкото схванах тя работи със същата електроника като на плазмените (протича ток) но хваща и газ и нафта. Пробвал съм и фоторезистор на газ - въоще не реагира.

Чет Авг 20, 2009 8:40 pm
Профил ICQ

Мнение 
На масовите фоторезистори максимума на спектралната характеристика е към центъра на видимата област. Силициевите фотодиоди може да са по-подходящи.

Чет Авг 20, 2009 9:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Cekins, това дето си го видял да не е нещо древно?
Аз пък тъкмо си поиграх с един Si фотодиод на тъмно - като го насочих към газовия котлон ми даде над 160мВ. Спрях газта и изчезна. Обаче ако има нещо нажежено... Явно затова не ползват инфрачервен датчик.
Иначе: масовите фоторезистори имат максимум в ултравиолета а силицият в близката инфрачервена.
За газта масово се ползва термодвойка/електроклапан щото са доказали сигурността си през десетилетията. При по-големи мощности си има малък "пилотен" пламък горящ непрекъснато - именно на него е термодвойката.

Ама HSB никакъв не се обади. Според мен не мерят съпротивлението на свещта което зависи от к'во ли не, веригата за подгряващ ток е изолирана и подават високоволтов потенциал да мерят утечката. Пък ако не е така - що да не стане?!

Чет Авг 20, 2009 9:56 pm
Профил

Мнение 
IR става, но не е гаранция че ще реагира веднага, UV се позлва масово за пламъчни детектори без нзачение каъв тип е пламъка, е разбира се има вещества които по добре се засичат с IR, предимството на UV е че няма как да се получи от нагрети елементи.

Чет Авг 20, 2009 10:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща