|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:45 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
LED димер 0-10V с микроконтролер?
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 LED димер 0-10V с микроконтролер?
Положението е следното - днес ми примъкнаха една готова LED арматура (4 мощни светодиода), които имат стандартен вход за регулиране 1-10В. Проблема е, че от другата страна имам платка с АРМ - AT91SAMS256, от която са ми изведени навън само 2 стандартни вход/изхода, сериен порт(4 извода) и 2 аналогови входа(само входове)- останалата част от контролера се занимава с друг хардуер. Отначало контролът щеше да е по-сериен порт, сега стана аналогово управление - стандартно изпълнение от страна на шефовете....  Обичам да се оплаквам, а не трябва.
Ако модифицирам арматурата, мога директно да закача контролера за диода на оптрона (за целта вече има написан ШИМ и хардуерен ШИМ извод).
По-интересно е ако не ми разрешат да модифицирам - вероятно мога да закача някой I2C или SPI потенциометър (вероятно ще трябват софтуерни) или пък ЦАП(това ми се струва неоправдано скъпо). Или пък да ползвам свободните си изводи, за да контролирам арматурата на няколко степени вместо плавно.
Ако се сещате за някакво решение по въпроса, ще съм благодарен да го прочета. Всъщност едва сега започвам да копая по въпроса, защото случката е от днес сутринта.
|
| Пет Авг 07, 2009 9:41 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Малко не ми стана ясно отде се взе тоя оптрон ама карай..
Ако е за някакво осветление стигат и 2-3 степени и може директно с 2-та изхода да го направиш.
А защо не ползваш хардуерния ШИМ - през един ОУ и на 10В ?
|
| Съб Авг 08, 2009 1:20 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Оптрона го видях на платката в арматурата, а снощи намерих това (секцията с оптрона е на страница 3)
http://www.fairchildsemi.com/an/AB/ABR-42021.pdf
Та смятам че в моя случай е същото, или много подобно, но е малко променено заради светодиодите. Това с хардуерния ШИМ ще е първото в понеделник. Но представи си, че не мога да го модифицирам(например че е залято със смола) - все още не се сещам друг вариант освен монолитен потенциометър или ЦАП.
|
| Съб Авг 08, 2009 8:28 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
а това което е изведено само сериен порт ли е или може да с еползва като I/O , хрумва ми на тия пинове да изкараш ШИМ, след това филтрираш и готово, с един от аналоговите входове може да мериш това което си задал, т.е. да стане като DAC, имам подобни решения и са работили много добре, само с тази разлика че не съм мерил изхода след филтъра а регулираната величина но ....
|
| Съб Авг 08, 2009 10:49 am |
|
 |
|
Grubi
|
Така, варианта с подаването на PWM на оптрона отпада. След като днес ми остана време се оказa>
Светодиодите и електрониката са галванично изолирани - това добре.
Цялата арматура е на базата на TNY280 и няма как да използвам оптрона, понеже той е обратната връзка в захранването - това вече не е добре
Регулирането е направено ненужно сложно според мен, и освен това варира само между 20 до 100% (предполагам че покриват някакъв стандарт с това), т.е. не можеш да угасиш лампата. При 20% напрежението е около 11В, а при 100% около 14В.
Операционни усилватели, един TL431, един куп транзистори и и т.н - копирано от примерите с TNY280.
Та вероятно утре ще пробвам хардуерния PWM през операционен усилвател, и вероятно с това ще се приключи.
|
| Пон Авг 10, 2009 8:04 pm |
|
 |
|
ToHu
|
TNY е хубаво животно, но лично според мен не много удобно за управление на светодиоди, който го е измислил е бил мазохист лично според мен, в тоя чип стандартно ОВ е оптрона и един ценер, като пробие ценера оптрона грейва и запушва мосфета ... абе малко смешно ми изглеждаше в началото, иначе работи, произвел съм хиляди стоя чип и няма грижи ама като ДЦ-ДЦ .. сега за източник на ток аз си мисля е извратено и ненужно сложно .... ама ...
Та май наистина нямаш друг избор освен да пробваш с PWM да синтезираш управляващ сигнал, което не е толкова лошо и мисля ще работи, особенно ако не трябва да поддържаш осветеността в някакви тесни граници.
|
| Вто Авг 11, 2009 12:23 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Пасивен нискочестония филтър и умножител х3 с TL061 свършиха работа. Има трески за дялане, но все пак имам работещо решение. Благодаря за съветите 
|
| Пет Авг 14, 2009 12:31 am |
|
 |
|
ToHu
|
Да съвсем стандартно, аз скоро правих такова нещо, но филтъра не беше пасивен а активен, 2-ри ред.
|
| Пет Авг 14, 2009 12:15 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|