| Автор |
Съобщение |
|
smtp
Ранг: Новодошъл
|
|
| Пон Авг 10, 2009 8:13 am |
|
 |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Идеята с двете кутии една в друга - като "термус" е добра, но мисля, че може да се подобри още малко, ако вътрешната кутия в която е електрониката се направи плътна(много дебелостенна) и примерно от метал . Идеята е да има много голям темп. капацитет. Така за времето на измерването (както казвате 6 часа) топлината преминала през двойната конструкция да не може да загрее металната кутия над определена температура. Примерен вариянт на вътрешната кутия е в парче метал на фреза да се фрезова отвор с подходяща форма за електроникатамета. Като капак на кутията може да се използва друго парче метал, което с болтове да се притисне към кътията, а между двете може да се сложат няколко уплътнения "едно в друго" за да се получи двойна, тройна и т.н. влаго-изолация.
Е- разбира се между две измервания някак си трябва да се охлади металната кутия докъто устройството е извън сауната, но това не мисля, че е проблем, нали?
Относно комуникацията няма проблем да е радио. Има радиа, които измерват отклонението на честотата си спрямо тази, която приемат и софтуерно могат да се донастройват. CC1101 е едно такова трансивърче. Да- честотата на кварца му ще се променя в зависимост от температурата, но честотата на която приема и предава може да се поддържа постоянна използвайки донастройка на PLL делителя. В трансивъра има такъв механизъм.
Иначе това за едносекундното измерване на температурата в сауната ми се струва малко прекалено. Все пак това е доста бавен и инертен процес, нали?
Стана ми интересно обаче измерването на влага при такива високи температури. Какъв е принципа на работа на влагосензорите при такива температури?
|
| Пон Авг 10, 2009 9:59 am |
|
 |
|
Edesign
|
влага в сауната не се мери при много висока температура
в сауна е забранено пускането на прогенератора при температура над 65 градуса, затова и влаго сензора трябва да мери добре до 65 градуса.
типични и много разпространени сензори за влага за сауни са SHT11 (е той мери и темепратурата)
сауна кабините обикновено са малки 2 х 1,5 метра или нещо от сорта. Имаш отвор под вратата (обикновено но не винаги) значи ако електрониката е вън, а датчика вътре кабела между тях ще е около 2 метра макс. - нещо не схващам защо такава сложнотия с кутии термоси и т.н.
|
| Пон Авг 10, 2009 10:08 am |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Мисля, че не е такъв проблем батерията.
http://industrial.panasonic.com/www-cgi ... 2477A+7+WW
Ползвал съм някои в екстремни условия и се държат геройски.
До 125 градуса не съм тествал де...
В камерата на хладилника си работят и до +90 градуса - също.
|
| Пон Авг 10, 2009 10:14 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
20Ah L=125mm Ф=31мм
С тези батерии колата ли ще караш? 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Авг 10, 2009 10:18 am |
|
 |
|
velio
|
Хм, по-интересното е че минималната температура е +50 градуса....
|
| Пон Авг 10, 2009 10:35 am |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Тия стандарти на EU ли са? И може ли някъде да се прочетат безплатно?
Тук сауните само по къщите са малки. В обществените сгради обикновено ги правят да побират повече хора. В кампуса има студентска сауна за 40 човека  Понякога толкова се напълва, че има и правостоящи.
Отвор под вратата винаги има. Май само германците имат склонност да правят херметични сауни без читава вентилация. За такова нещо тук биха обесили майстора
А за батериите - май са голяма екзотика тия високотемпературните. Ама е нормално, като за такива идиотски изисквания...
_________________ Manners maketh man.
|
| Пон Авг 10, 2009 10:40 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Лично аз мисля че батерия вътре не е добър варинт. Лупос е прав че при добра конструкция, с термоизолация за 2 часа температурата вътре едва ли ще достигне над 70, но това е за 2-3 часа, за по дълъг период от време е неизбежно, дори да постигнеш безкрайноп съпротивление с околната среда, самото загряване на елементите ще повиши температурата над допустимото, така че ако правиш нещо което не е ясно колко ще стои по добре не залагай на тоя кон.
Относно радио модул, аз не съм говорил за радио модул който работи на 125 градуса а за предаване по радио, едно време тая работа я правихме без радио модули, за малко разстояние не е проблем да се направи дискретно. Освен това, ако погледнеш rfPIC, по конкретно 12F675К/F/H един от тия, ще забележиш че температурата му е -40 до +125 поне по спецификация, обаче остава въпроса със захранването.
За мен най-добрия вариант е индуктивната връзка, и 10 см стена не е много, зависи от честотата, зависи и от антената. Самото устройство ще харчи малко, така че не виждам проблем да се реализира индуктивно. Поставянето на всякакви батерии непригодени за работа на подобна температура, без значение в каква конструкция лично на мене никак не ми харесва.
Иначе относно охлаждането, има начини, има пелтиета при които топлата страна може да е над 160-170 градуса, т.е. около 40 над твоята околна, т.е. със толкова може да смъкне тмепературата на студената страна, или там да са около 70-80 градуса, и тъй като електрониката е с нищожна мощност и самото пелтие не трябва да е много голямо, но там вече си иска сериозен захранващ източник. http://www.melcor.com/thermtec.html ето ти такива пелтиета например, това доста може да свали вътрешната температура, и в този случй вече можеш да използваш стандартна батерия .... но при мин 1.5 Вт за пелтието ще си трябва бая батерийка.
|
| Пон Авг 10, 2009 10:44 am |
|
 |
|
smtp
Ранг: Новодошъл
|
беше просто пример че такова нещо се произвежда (линка ми е от преди години) !
производителя им - може да прави всякакви капацитети по поръчка 
|
| Пон Авг 10, 2009 10:53 am |
|
 |
|
Lupus
|
На мен не ми е ясно предназначението на този уред!
Ако ще е за постоянен контрол на температурата в сауната - има си достатъчно добри неелектронни термометри, на които не им пука от влага.
Ако ще е за някакви замервания за съответствие на дадени нормативи - 6 часа е твърде дълго време.
А ако някой даскал е решил да го даде на студентите да се поупражняват в конструктивно мислене, това е съвсем отделна работа. 
|
| Пон Авг 10, 2009 10:53 am |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Нещо от този род, но не съвсем
Устройството е почти готово в жична реализация, а за безжичната май ще трябва тактично да се измъкна. Така де, май не си оправдава усложненията.
_________________ Manners maketh man.
|
| Пон Авг 10, 2009 11:01 am |
|
 |
|
linoko
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 10:00 am Мнения: 249 Местоположение: Sofia
|
|
| Пон Авг 10, 2009 11:08 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Не се чуди ами го пъхай в термоса - по-добра изолация няма да намериш. Може и лед да напъхаш вътре. Гаранция ,че ще изкара поне 24 часа и над 100оЦ никога няма да вдигне. И ще стане компактно, ще може да го местиш където си поискаш. Самата електроника може да е на сухо в тръба, а датчиците и антената ще стърчат над капачката.
Това да не е някакъв уред за тестване режима на сауните?
|
| Пон Авг 10, 2009 11:24 am |
|
 |
|
Lupus
|
Това с термоса е добра идея! Елетрониката и батерията се монтират на тапата, а всичко стои в хладилника на +5гр. Преди измерване слагаш тапата, завиваш капачката и бегом към сауната! А да не забравя... и 2-3 бири вземаш от хладилника за да имаш какво да правиш, докато мериш. 
|
| Пон Авг 10, 2009 11:46 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе щом е дипломна работа човек не си струва да си хаби толкова мисленето ..... става и с термос, става и без термос .. все тая, аз мислех че е за нещо реално.
|
| Пон Авг 10, 2009 1:28 pm |
|
|