|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:05 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 За шпионажа
Едно приятелче ми прати днеска ей тия снимки:
Снимките са от някакво компютърно изложение в Германия. Начи тия двете китайки за около 2 часа са обиколили цялото това пано с дънните платки и са снимали в макро режим всяка една платка (на части).  Тия дъна били някви супер-нови, още не били излезли на пазара. Най-интересното е, че никой не им направил забележка.
На същото изложение имало и българи, дето показвали някви пишещи машини (тия в кой век се намират??). Пича искал да снима тяхната продукция, обаче станал голям скандал - кой е той, че да снима и такива разни познати фрази от балканската действителност.
Опасно нещо е промишления шпионаж. 
|
| Чет Юни 16, 2005 11:47 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Тия китайците са си ..... мамата. Трябва да им се наложи търговско ембарго да изнасят готова продукция.
Бях на едно изложение в Германия, за медицинска техника - тия с апаратите верно са няква дива напаст - но там ги гонеха. Абе не че ние не сме известни с това че сме копирали моторола, ама тва китайското минава секви граници - за тия патенти, авторско право не важат. Ебаси бъхтиш няколко години да измислиш нещо оригинално, полсе пристига тоя жълт павиан и след 5 месеца - аре сбогом пазар, щото маймуната го била направила за 1/10 от цената. И що , щото мйамуните му работят хай-тек за купа ориз.
Скоро обаче ще има сериозна реакция - първо в ЕС, а после и зад океана. Тия ебават майката на всичко - а аз лично не желая след 10 години да живея като китаец, за да се конкурирам успешно с тях. По добре да им се тръшне врата и толкоз.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юни 16, 2005 1:59 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да, това за паницата ориз е вярно. и е много притеснително.
днес от женския пазар си купих 5 памучни фланелки с якичка (тип лакоста) за 20 кинта!
докарани до българия, с транспорт, данаци, мита
значи в китай трябва да са $020 на едро...
|
| Чет Юни 16, 2005 4:43 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ами нещата са относителни.  Все пак е по-добре да пазаруваш комп за $1000 отколкото за $10000.
Иначе е абсурд да пребориш индустрия, в която един работник се чувства щаслив да бачка 10 часа/ден и да взима за това $5. Номера е системата да се натъкми така, че ние да измисляме, а те да произвеждат.
|
| Чет Юни 16, 2005 5:01 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Нали се сещаш, че в целия "цивилизован" свят няма достатъчно неща за измисляне, та да осигуриш хляб за всички. Пък и аз предпочитам немска/френска кола, пред китайска.
А за компютера си прав.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юни 16, 2005 5:11 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Определено когато продавахме компютри 386 за по 10000 долара си бяхме по-добре. То за сегашните представи не може да се нарекат с това име, но го споменавам да е ясно , че не са компоти.
И СМ4 продавахме на руснаци, китайци и корейци за по 200 000 долара.
Забравихте ли го вече?
Аз съм монтирал в Корея и Русия, а колегите в Китай......
Сега май не е същото и дали някой може да каже защо??
|
| Чет Юни 16, 2005 5:57 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Защо?
Ами причини много - българската разсипия например.
Макар че ЕС и УСА не са разсипници и въпреки всичко цялото пройзводство на тоя тип техника е в Китай.
Така че и да го имаше завода в правец и Изот, сигурно щяха да правят компоти. Няма начин, както каза реконструктора не можеш да се бориш с пазарни методи с индустрия която разчита на персонал доволен от 10$ месечна заплата. Това е гадното.
|
| Чет Юни 16, 2005 7:08 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Причината Китай да дръпне много напред е в самите западняци. В стремежа за евтина продукция изнесоха почти цялото си п-во в Китай. А като си помислим, че апетита идва с яденето е ясно защо след 15-20 години "яко ядене", започваш сам да произвеждаш. Мен не ме е толкова яд, че Китай копират всичко, колкото че ние не можем да направим и тук да има хай-тек п-ва. А имахме всичко, заводи, институти, научни работници, добри инженери, пазари ( някой ще каже пазари в соц лагера и Африка , вярно е, така си беше, но парите нали не миришат ? ) А преди 4г. оня плашок с главно П, обещаваше че за 2-3 г ще създаде хай-тек паркове. Ще създаде, то така се създава хай-тек паркове, с направа на чешмички и чучури по селските мегдани, дето козите и говедата след паша да си утоляват жаждата ...
|
| Чет Юни 16, 2005 9:41 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
А бе, я да им го ... на китайките и на останалите!
А, наздраве! Днес съм в настроение!
И братлето Пирев и всички останали сте прави момчета! Let God bless you!!!
Аз съм от Defence business-a лека му пръст!!!
А наздраве once again!! Fuck off all africans!
И ха да са живи и здрави тези, които знаят какво е 9К от 32М през310 до 38 и от 9К11 до 9К11Х и всички други от бизнеса.
А наздраве once again!
Sorry, but most of the people do not know the truth!!!
We are the Champions! Yes!!! We are!!!
Съжалявам, ако засягам някой персонално. The life is live!!!
|
| Чет Юни 16, 2005 10:57 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе едно време си беше едно време... айде да не ревем за него, не му е мястото тук.
тъпото е, че наште политици се продават като... (не можах да измисля достатъчно неприлична дума)
поне 2 милярда от външния дълг е вкаран в проекта "Нева" (ДЗУ), от което не е останало нищо. Преди 2 седмици минах покрай "Тежко машиностроене"-Радомир (червена могила). завода е като след бомбардировка, общежитията нямат даже черчевета... и ТОВА влиза в дълга ни.
ясно е, че държавате не може да налива пари в хай-тек (в китай го правят!). но поне да не пречи. ако някой от вас е ходил на митница да се бори със служителите на държавата, ще е наясно. оказа се, че на някои митнически бюра още не знаят, че голи двуслойни платки НЕ СА вече в списъка за възможната двойна употреба. и е твоя работа да го доказваш. и това е за внос. за износа не ми се говори, там е ужас**2**2**2
китайците няма да са заплаха за никого, ако апочнат да прилагат нашите закони - да имат ДДС фатури, ДДС сметки, декларации за произход, да им искат бележки от НОИ за служителите, фактура от ВиК за платена вода (на мен са ми искали наште мили родни митничари!), да имат по 12 сметки в банката и да не могат да си ползват парите (основна, ДДС, картова-дебитна, катрова-кредитна), на всеки превод над 2500 евро да пишат декларации от къде са тези пари какво ще ги правят и всякакви такива. няма да могат едно кило пирони да изнеаст, защото ще им трябва бележка от ООН, че няма да ги продадат на пакистанците, които да коват сандаци, в които може да се сложат калашници, които може да стигнат до ирак...
ето затова нашата мила родина ще си остане консуматорска икономика. при това напълно законно.
|
| Пет Юни 17, 2005 2:41 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Много точно казано, ДедоБоре.
|
| Пет Юни 17, 2005 3:09 pm |
|
 |
|
¶
|
За 15г. "демократични" промени ( ограбване и съсипване ) констатираме, че сме постигнали равнище на п-во и доходи от 1990г ! Ако това не си е за крокодилски сълзи то за кое друго да ревем ? За отпадането на националния отбор по футбол ли ? Ами митничари и всякаква друга бюрокрация кой ги назначи на тия постове ? Ами пак ние, не са гласували вместо нас британците я.
|
| Пет Юни 17, 2005 3:30 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
така, де... не ми ре ронят крокодилски сълзи и на мен. напоследък много ми текат оцхите, било от диоптара (каза доктора и му дадох 20 кинта).
като студент (83-86) изкарвах по НИС по 400 до 600 кинта на месец. като се дипломирах и ме назначина като млад инж. дадоха ми 241лв заплата и аз се ужасих! за какво се дипломирах? не че 241 кинта бяха малко - на созопол квартирите бяха по 3 кинта леглото, за 5 се ядеше прилично на кръчма. бензина беше лев. за ~40 кинта две двоики стигахме с ладата до морето. имаше 15 полета на ден софия-варна и нямаше места за дни напред. по 22лв. билета седяхме по 2 месеца на къмпинг... уффф.
работата беше интересна. правихме компютри на VME-бъс. за руснаците... ония купуваха колкото смогнем да издялкаме. нямаше проблем да се поръчват 8-слойни платки. тръгваха 5-за-4. по-скоро две-за-три  , но ги продавахме. слагахме чипове 6 месеца след като са излезли. дейташитовете идваха поправени с химикал по табличките за тайминги! много неща научих тогава...
имаше кого да питаш, като закъсаш. вярно, от 150 души, тия дето можеше да ги питаш не бяха повече от 15. а в ЦИИТ съм чувал, че отношението било даже 22/1.
в момента държавната администрация е около 350-400 хиляди души. те не произвеждат принадена стойност. нито лев! от всичко 1.5 млн работещи, 400К ми се виждат много. поне да не пречеха... а те, горките, май имат някакъв норматив - да измислят по една простотия на седмица. ако не могат ги уволняват и назначават други, които ще измислят по две. има такива уникални тъпащини, че и гинес няма да ги признае!
и най-тъпото е, че такъв е закона. който и да дойде на власт, ще работи по тези закони. и не може да направи нищо, защото законите не се променят лесно. освен, когато е изгодно за държавата - ЗДДС е променян 9 пъти (!) само в последния мандат на парламента. да не говорим за изключително сложната йерархична структура на законодателството - закон-правилник-наредба-тълкование-писмо. това гинес сигурно ще го признаят, защото май го има само при нас.
първо се разнежих, сега дигнах кръвно 
|
| Пет Юни 17, 2005 3:54 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Седи пък ти бе. Са ша вземеш да се поболееш.
Нее пък чак толкоз трагично положението. Всичко си е до гледна точка.
Апропо, Пирев, аз пък точно 90те години ми беха най - зле. Верно че тога нямах голяма квалификация, ама от липса на друга работа и финансов недоимък на 15 години бачках на строеж, чистех строителните боклуци. И това при двама инжинери в къщи - мама и тате. Еби му майката хич и не ща да се връщам на нивото от 90те. После каде 95 с бащата блъскахме високи технологии и изкарвахме колкото да платим хляба в къщата. Нема скачам 97 ли? Мизерия братче. Квот щеш ми говори, аз от тогава го карам бавно и полека напред. Не съм цъфнал, ама не съм и зле. Така да се запази тенденциата съгласен съм. Щото и това малкото лесно се затрива.
А че държавата ми пречи да съществувам, спор няма. Ама имам чуството че тя за това е създадена да мачка работоспособните и да храни останалите. Свинщина.
|
| Пет Юни 17, 2005 4:22 pm |
|
 |
|
¶
|
@Цецо, ами че то кой инженер беше добре през 90-те години ? Аз бях студент тогава и съм ходил да маам киреч и тулли по строежите, а по-едно време миех чинии и помии по барове и заведения, за да мога да уча. Най-лошото е че има фирми, където на един обикновен стругар се плаща по 1000-1500 лв, щото бил майсторче, а инж.-проектант, който създава работа за въпросния стругар, получава със зор 500 лв, при това с 3 месеца закъснения и осигуровка на минималната заплата. И сега инж. да си е ебана работа. Даже помолих кумеца тия дни, щото разбрах, че неговия шеф искал да спонсорира ученици от механотехникума да учат за фрезисти, обаче нямало кандидати, ако е навит шефа му да ме спонсорира, ще се изуча една година за фрезист, после хем няма мозъка да си моря, хем ще съм по-добре платен от един инж. При нас май всичко е сбъркано генерално, един такъв стругарин в Чужбина ще получава сигурно 3 пъти по-малко, па макар и майстор. Аз мога да стана стругарин и/или фрезист, ама надали един стругарин ще се научи да проектира платки, схеми, софтуер...
Последна промяна ¶ на Сря Дек 14, 2005 8:12 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Юни 17, 2005 5:09 pm |
|
|